Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Επίσκεψη στο «στρατόπεδο» προσφύγων της Ριτσώνας από την «Σφήνα» Θήβας

Ο Αυτοδιαχειριζόμενος κοινωνικός –πολιτικός – πολιτιστικός χώρος «ΣΦΗΝΑ»της Θήβας εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες-μετανάστες την Μ. Παρασκευή 28/4 πραγματοποίησε μια ακόμη επίσκεψη στο «στρατόπεδο» προσφύγων της Ριτσώνας σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες Χαλκίδας».
Διανεμήθηκαν - χωρίς τη συνεργασία των Μ.Κ.Ο. που διαχειρίζονται το «στρατόπεδο» (μάλιστα προσπάθησαν ανεπιτυχώς να μας εμποδίσουν) - δεκαπέντε κιβώτια με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης που είχαμε συλλέξει από προσφορές συμπολιτών μας. Επιπλέον μοιράστηκε ενημερωτικό κείμενο (μεταφρασμένο στα Αγγλικά και Αραβικά) σχετικά με την πρόσφατη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας η οποία υιοθετήθηκε με νόμο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και πλέον αποτελεί το πλαίσιο διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος. 
Οι διαπιστώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων εκεί είναι απολύτως καταδικαστικές για την Κυβέρνηση και τον τρόπο διαχείρισης που επίλεξε.
- Το στρατόπεδο είναι στη μέση ενός πευκοδάσους μακριά από κατοικημένες περιοχές , χωρίς συγκοινωνία και οποιαδήποτε ενημέρωση (μέχρι και αγριογούρουνα εθεάθησαν να σουλατσάρουν μέσα στο χώρο)
20160429_131758  20160429_120320
- Δεν υπάρχει πόσιμο νερό , οι τουαλέτες και οι ντουσιέρες είναι απολύτως ανεπαρκείς για τον αριθμό των ανθρώπων που προορίζονται να εξυπηρετήσουν (20 για 900+ άτομα)
- Το φαγητό που προμηθεύει εταιρεία cattering έναντι αδράς αμοιβής (170.000€/μήνα)είναι απαράδεκτο και οι άνθρωποι προσπαθούν να μαγειρέψουν με αυτοσχέδιους φούρνους – εστίες
- Οι διαδικασίες καταγραφής – έναρξης διαδικασιών παροχής ασύλου – επανεγκατάστασης – συνένωσης οικογενειών κ.λ.π. είναι Ανύπαρκτες και παραπέμπονται στη Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ μέσω skype!!!!!
- Δεν υπάρχει ιατρική φροντίδα πέρα από ένα κλιμάκιο πρώτων βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.
Για όλα αυτά από τις 20/4 έξι (6) πρόσφυγες έχουν ήδη ξεκινήσει Απεργία πείνας διεκδικώντας αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και άμεση έναρξη των διαδικασιών επανεγκατάστασης. Παρόλο που διανύουν ήδη τη 13 η μέρα δεν έχουν δεχθεί κανενός είδους ιατρική φροντίδα. (Την ώρα που ανεβαίνει αυτή η ανακοίνωση η απεργία πεινάς έλαβε τέλος , αφού βεβαία απαξιώθηκε από τα ΜΜΕ και ζητήθηκε από τους απεργούς να παραμένουν στις σκηνές τους και όχι στον χώρο εισόδου του στρατοπέδου με προφανείς λόγους να μην φαίνονται πουθενά ).
- Πρόκειται δηλαδή για «αποθήκη ψυχών» και όχι για κέντρο φιλοξενίας ανθρώπων – όπως τα διαφημίζει η Κυβέρνηση. Οι αυτόκλητοι «διαχειριστές» του χώρου , δηλαδή οι πιστοποιημένες Μ.Κ.Ο. μια ελληνική το «Δίκτυο Αλληλεγγύης και Αντίστασης Χαλκίδας» (στηριζόμενη αποκλειστικά στην τοπική οργάνωση ΣΥΡΙΖΑ Χαλκίδας) και μια διεθνής η «Ι am You» , το μόνο που προσφέρουν είναι η σύνταξη ενός κατάπτυστου Εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας που απαγορεύει την πολιτική συζήτηση με τους πρόσφυγες και αναγορεύει σε γενικό δερβέναγα του «στρατοπέδου» τον στρατιωτικό υπεύθυνο της Αεροπορίας. Επιπλέον κάνουν τα αδύνατα δυνατά ώστε να εξαφανιστούν οι ευθύνες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του ζητήματος τόσο γενικά όσο και στη Ριτσώνα . Έτσι αντιλαμβάνονται τις έννοιες της αλληλεγγύης και του εθελοντισμού : με κρατική πιστοποίηση - χρηματοδότηση και με στρατιωτική εποπτεία.Το αντίτιμο βέβαια γι’ αυτές τις «υπηρεσίες» τους θα βγει σύντομα στην επιφάνεια. Η δική μας προσπάθεια θα συνεχιστεί με διπλό στόχο : Η έμπρακτη αλληλεγγύη και προσφορά να πάει χέρι-χέρι με τον κοινό αγώνα ενάντια στον πόλεμο – τα κλειστά σύνορα – τη στρατιωτικοποίηση του μεταναστευτικού – προσφυγικού , για την ανατροπή της επαίσχυντης συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας. Για ένα κόσμο που θα αξίζει να ζούμε όλοι χωρίς μετανάστευση - προσφυγιά - πείνα και πολέμους. Σ’ αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους εργαζόμενους ανθρώπους να συμμετέχουν απ’ όποιο μετερίζι μπορούν.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο