Τρίτη 17 Μαΐου 2016

Ψήφισμα απασχολούμενων στο Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.

Οι εργαζόμενοι του Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε. κατά την συνέλευση που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 12 Μαΐου 2016 στη Θήβα, εξέδωσαν το ακόλουθο ψήφισμα. 


Διαπιστώσαμε από το σχέδιο νόμου που έχει δημοσιευθεί στη διαβούλευση, ότι ο φορέας στον οποίο απασχολούμαστε θα καταργηθεί. Συγκεκριμένα ενημερωνόμαστε ότι, θα είναι ο μοναδικός φορέας που καταργείται με την εν λόγω φωτογραφική για εμάς διάταξη νόμου, ενώ διατηρούνται και συνεχίζουν το έργο τους όλοι οι υπόλοιποι φορείς διαχείρισης απορριμμάτων στη χώρα μας με την ίδια νομική μορφή. Αυτό είναι θεσμικά άδικο και προσβάλλει την αρχή της ίσης μεταχείρισης, διότι δεν προκύπτει διαφορετικότητα στο τρόπο λειτουργίας του φορέα είτε έχει ιδρυθεί πριν είτε μετά το 2010. Ποιοι θα είναι αυτοί οι φορείς, πόσοι τελικά θα είναι, πού θα είναι η έδρα τους, ποιοι Δήμοι θα συμμετέχουν στον καθένα, μόνο εικασίες μπορεί να κάνει κανείς, δεδομένου ότι μάλλον αυτό θα διαλευκανθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Μέχρι τότε, θα έχουν ήδη ξεκινήσει διαδικασίες για να λυθεί ο φορέας που απασχολούμαστε χωρίς να υπάρχει διαβεβαίωση για το ποιος θα λειτουργεί τα έργα στο ενδιάμεσο. 

Η εμπειρία και η εξειδίκευση που έχουμε αποκτήσει μέσα από την απασχόλησή μας στον φορέα, μας δημιουργεί ιδιαίτερες ανησυχίες για το μέλλον, όσον αφορά την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και την προστασία του περιβάλλοντος. Ανησυχούμε επίσης για τα ενταγμένα έργα που είχαν εξασφαλιστεί με δημόσια (ευρωπαϊκή) χρηματοδότηση, που θα δημιουργούσαν επιπλέον θέσεις εργασίας. Ανησυχούμε κυρίως όμως για τις θέσεις εργασίας μας με όποια μορφή (σχέση εργασίας) απασχολείται ο καθένας από εμάς χωριστά και μπορεί να χαθούν. 

Το σχέδιο νόμου δημιουργεί νέους φορείς χωρίς την πρόβλεψη πρόσληψης μόνιμου προσωπικού με αποτέλεσμα να μη μπορεί τελικά να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφού δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν οι ΧΥΤΑ και τα υπόλοιπα έργα. Το διαχρονικό αίτημα των εργαζομένων να ανοίξουν μόνιμες θέσεις εργασίας στους φορείς δεν νομοθετείται. 

Δυστυχώς πιστεύουμε πως η κατεύθυνση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου δεν είναι η δημιουργία αποτελεσματικών φορέων, που θα λειτουργούν με πλήρη και επαρκή στελέχωση, και το κόστος των επιλογών αυτών θα το πληρώσουν για μια ακόμα φορά οι πολίτες και οι εργαζόμενοι. 

Η ζωή και οι ανάγκες των 110 εργαζομένων του φορέα δεν μπορούν να χωρέσουν στις εκάστοτε επιλογές των κυβερνήσεων. Το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία είναι αδιαπραγμάτευτο. 

Ζητούμε – Διεκδικούμε 


  •  Την απόσυρση του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου καθώς και κάθε άλλου νομοσχεδίου προς την ίδια κατεύθυνση. 



  • Εξασφάλιση μόνιμων θέσεων εργασίας για όλο το προσωπικό που απασχολείται στη διαχείριση των απορριμμάτων. 



  • Διασφάλιση του μόνιμου προσωπικού με την ένταξή του σε οργανικές θέσεις. 



  •  Σταθερό πλαίσιο λειτουργίας των φορέων, ώστε να μην τίθενται σε ομηρία οι εργαζόμενοι με την αλλαγή της εκάστοτε κυβέρνησης. 


Ζητούμε την στήριξη όλων για την υλοποίηση των ανωτέρω αιτημάτων.




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο