Τετάρτη 4 Μαΐου 2016

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΦΟ.Δ.Σ.Α. ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «Η ΑΥΓΗ» - ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΡΓΕΙ» ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

Σε σημερινό δημοσίευμά της, η εφημερίδα «ΑΥΓΗ» πανηγυρίζει για την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της κατασκευής της Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Θήβας, επειδή θεωρήθηκε παράνομη η σύσταση του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας ΑΕ. 



Αφού πρώτα ενημερώσουμε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν έχει την αρμοδιότητα να κρίνει τη νομιμότητα ή μη της σύστασης ενός νομικού προσώπου, υπενθυμίζουμε ότι το έργο αυτό μαζί με το έργο κατασκευής μονάδας κομποστοποίησης και ΧΥΤΥ στη Φωκίδα, είναι ΤΑ ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ που θα κατασκευαστούν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με δημόσια χρηματοδότηση, χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Για την ακύρωση αυτού του έργου πανηγυρίζει η ΑΥΓΗ. 

Οι μάσκες έπεσαν. Εμείς, το έργο θα το υλοποιήσουμε, ακριβώς όπως προβλέπεται: χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες. Η ΑΥΓΗ μπορεί προσωρινά να πανηγυρίζει για τις εξελίξεις που δικαιώνουν τους εθνικούς μεγαλοεργολάβους των σκουπιδιών. 

Το Δ.Σ. του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Θήβα : 04. 5.2016

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ. ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ «ΚΑΤΑΡΓΕΙ» ΩΡΙΜΑ ΕΡΓΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΡΩΝΕΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΣΕ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΝΑΠΟΦΕΥΚΤΑ Σ.Δ.Ι.Τ. ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΜΕΓΑΛΟ- ΕΡΓΟΛΑΒΟΥΣ ΤΩΝ ΣΚΟΥΠΙΔΙΩΝ. 

Το Υπουργείο Εσωτερικών μετά από μακρά περίοδο κυοφορίας παρουσίασε ένα σχέδιο νόμου για τους φορείς διαχείρισης απορριμμάτων και ζήτησε τη συμμετοχή μας στη διαβούλευση. Βασικά συμπεράσματα: 

1. Αποδεικνύεται πλέον ότι όλη η φασαρία στην Περιφέρειά μας έχει γίνει αποκλειστικά και μόνο προκειμένου να «καταργηθούν» το έτοιμο προς συμβασιοποίηση έργο της Θήβας, ύψους περίπου 20 εκ. ευρώ όπως και το υπό κατασκευή έργο της Φωκίδας ύψους περίπου 14 εκ. ευρώ. Τόσο απλά και τόσο κυνικά. Δύο έργα με δημόσια (ευρωπαϊκή) χρηματοδότηση και με απόλυτη δέσμευση για τη δημόσια λειτουργία τους. Δύο έργα που όλη η Αυτοδιοίκηση στη Στερεά Ελλάδα (Α΄ και Β΄ βαθμού), δια των αρμοδίων οργάνων της έχει θέσει ως ύψιστη προτεραιότητα. Ποιος ωφελείται; Ας το αναρωτηθούμε όλοι. 

2. Ο περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.) Στερεάς Ελλάδας συστάθηκε με τη βούληση των Δημοτικών Συμβουλίων 23 από τους 25 Δήμους της Περιφέρειας. Σήμερα καταργείται, χωρίς να δίνεται το δικαίωμα καθολικής διαδοχής του από άλλο νομικό πρόσωπο που θα αποφασίσουν οι Δήμοι. Μόνο αυτός και κανείς άλλος στη χώρα. Γιατί άραγε αυτή η διακριτική μεταχείριση; Στο Φορέα που μέσα σε έναν χρόνο έκλεισε και αποκατέστησε 7 χωματερές και κατένειμε τα σκουπίδια της Στερεάς στους ΧΥΤΑ που λειτουργεί με υποδειγματική συνεννόηση των Δημάρχων, ώστε να μην βρίσκονται τα σκουπίδια στους δρόμους. Απαντάμε ξεκάθαρα εμείς: Κυρίως για να μην γίνει το έργο της Θήβας και να ανασταλεί το υπό κατασκευή έργο της Φωκίδας, προκειμένου να βρεθεί ελεύθερος χώρος που θα εκμεταλλευτούν διάφοροι ενδιαφερόμενοι… 

3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε στον προσυμβατικό του έλεγχο ότι η σύμβαση για το έργο της Θήβας είναι άρτια, πλην όμως αμφιβάλλει για τη νομιμότητα της διαδικασίας σύστασης του ΦοΔΣΑ Στερεάς Ελλάδας. Έστω ότι είναι έτσι (εμείς ασφαλώς διαφωνούμε και θα εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα στην Ελλάδα και Ευρώπη μέχρι να δικαιώσουμε τους πολίτες μας). Ωστόσο σήμερα η κυβέρνηση έρχεται να καταθέσει ένα σχέδιο νόμου. Γιατί, ενώ ασχολείται με χίλια μύρια ζητήματα ήσσονος σημασίας, δε λύνει το θέμα (ποιος θα υπογράψει δηλαδή την άρτια κατά τα λοιπά σύμβαση…) με τη νομοθετική της πρωτοβουλία; Είναι πάρα πολύ απλό και είναι η κατάλληλη στιγμή. Γιατί δεν το κάνει; 

4. Η χώρα δεν έχει περιθώριο να πετά στον Καιάδα έργα πολλών εκατομμυρίων ευρώ με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Το ίδιο δεν έχει κανένα περιθώριο και η Στερεά Ελλάδα, που σύντομα θα βρεθεί να ζει καταστάσεις Πελοποννήσου, ενώ είχε (με τη δική μας δουλειά και τον αγώνα των Δήμων μας) όλες τις προϋποθέσεις να λύσει την προσεχή πενταετία το πρόβλημα των σκουπιδιών. 

Ζητούμε λοιπόν άμεσα συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της χώρας και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, για να τους εξηγήσουμε την ουσία του ζητήματος και να τους θέσουμε τα εξής απλά ερωτήματα. Θέλετε ή όχι να εκτελεστούν τα μεγάλα έργα της Θήβας και της Φωκίδας που έχει σχεδιάσει η Στερεά Ελλάδα; Αν δεν το θέλετε, τι αντιπροτείνετε; Αν δεν το θέλετε, έχετε υποχρέωση να το δηλώσετε δημόσια και να αναλάβετε την ευθύνη (πολιτικά, αλλά και ουσιαστικά, δηλαδή να επωμιστεί η κεντρική κυβέρνηση το κόστος των προστίμων που αναπόφευκτα θα προκύψουν τα επόμενα χρόνια). Είναι ώρα για καθαρές κουβέντες. 

Τα ίδια ερωτήματα έχουν υποχρέωση να απαντήσουν δημόσια και με σαφήνεια και όλοι οι βουλευτές της Περιφέρειάς μας, προς τους οποίους θα κοινοποιηθεί το παρόν. 

Το Δ.Σ του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Θήβα, 4/5/2016

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο