Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ ΔΕΡΒΕΝΟΧΩΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΑΛΑΖΟΠΤΩΣΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ

Για τους Υπουργούς
Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 
Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΘΕΜΑ: Αποκατάσταση ζημιών από τη μεγάλη πυρκαγιά στα Δερβενοχώρια (25-29.06.2016) και από τη χαλαζόπτωση στη Λιβαδειά (28.06.2016).


Όπως είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω κατά τις 2 επισκέψεις μου – (26/06), καθώς και με κλιμάκιο Βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας (28/06) - στην πληγείσα από την πυρκαγιά της 25.06.2016-29.06.2016 περιοχή των Δερβενοχωρίων, αναφορικά με την πορεία της κατάσβεσης και το μέγεθος των μέχρι τώρα καταστροφών, μετά και από τις αλλεπάλληλες επαφές μου με τους αρμόδιους διοικητικούς και τους τοπικούς αιρετούς παράγοντες, η μεγάλη αυτή πυρκαγιά κατέστρεψε 5.000-6.000 στρέμματα γης, δασικής, βοσκοτόπων και αγροτικής (ελαιόδενδρα, μαντριά, ζωικό κεφάλαιο κλπ). Οι περιοχές που επλήγησαν κυρίως είναι η Στεφάνη, το Πράσινο, η Πάνακτος, καθώς και γειτονικές περιοχές της Αττικής, ενώ απειλήθηκαν πολλές εγκαταστάσεις. 
Κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς, υπεράνθρωπες προσπάθειες κατέβαλαν, (λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου της περιοχής) πεζοπόρα τμήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Αστυνομίας και ενόπλων δυνάμεων, πυροσβεστικά αεροσκάφη και οχήματα, προσωπικό και οχήματα της Πολιτικής Προστασίας Αντιπεριφέρειας και Δήμου Τανάγρας, καθώς και πλήθος εθελοντών. Αποτέλεσμα της πυρκαγιάς ήταν να καεί ένα αξιόλογο και πολύτιμο πευκοδάσος, που αποτελούσε ένα ζωτικό πνεύμονα για την ευρύτερη περιοχή και να συμβεί το γνωστό τραγικό ατύχημα με την πτώση του Πυροσβεστικού αεροσκάφους, αλλά ευτυχώς να διασωθούν τελικά οι έμπειροι πιλότοι του.
Παράλληλα, σφοδρή καταιγίδα και χαλαζόπτωση έπληξαν την Τρίτη 28.06.2016 την ευρύτερη περιοχή της Λιβαδειάς, ενώ τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα και στα ορεινά χωριά, καταστρέφοντας καλλιέργειες. 
Είναι ανάγκη να αποκατασταθούν σύντομα οι καταγραφείσες ζημιές και να κατασκευαστούν τα αναγκαία αντιπλημμυρικά και άλλα έργα. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση των πληγέντων γεωργών και κτηνοτρόφων, καθώς και του φυσικού περιβάλλοντος. Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί

Ποια τα αίτια της πυρκαγιάς;
Πώς θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προσπάθεια πρόληψης και γενικότερα της δασοπυροπροστασίας;
Πότε και πώς θα αποκατασταθούν οι πιο πάνω ζημιές;
Ποιος ο σχεδιασμός για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος;



 Ο ερωτών Βουλευτής 


ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο