Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2016

Οι επιχειρήσεις της ευρωζώνης δανείζονται με 1,83% και της Ελλάδας με 5,83%

Οι επιχειρήσεις στην ευρωζώνης δανείζονται με μέσο επιτόκιο 1,83%. Στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο είναι 5,83%. Αυτά τα στοιχεία προκύπτουν από τη μηνιαία αναφορά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για την πορεία των επιτοκίων δανεισμού.

Σύμφωνα με την ΕΚΤ το μέσο κόστος δανεισμό για τα νέα δάνεια προς επιχειρήσεις μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα Ιούλιο και διαμορφώθηκε σε 1,83%.

Στην Ελλάδα το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκε στο 5,83%, σχεδόν αμετάβλητο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Δηλαδή παρά το ότι στην Ελλάδα το επιτόκιο είναι τρεις φορές μεγαλύτερο δεν μειώθηκε!

Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα στη χώρα μας για τα επαγγελματικά δάνεια. Σύμφωνα με την Τράπεζα Ελλάδος το επιτόκιο των επαγγελματικών δανείων παρέμεινε επίσης σχεδόν αμετάβλητο στο 7,35%. Μικρή αποκλιμάκωση 6 μονάδων βάσης σημείωσε το μέσο επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων συγκεκριμένης διάρκειας και κυμαινόμενου επιτοκίου και διαμορφώθηκε στο 4,92%.

Αναλυτικότερα, το μέσο επιτόκιο για δάνεια μέχρι και 250.000 ευρώ μειώθηκε κατά 36 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,82%, για δάνεια άνω των 250.000 μέχρι και 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 4 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 5,09%, ενώ για δάνεια άνω του 1 εκατ. ευρώ μειώθηκε κατά 19 μονάδες βάσης και διαμορφώθηκε στο 4,70%.

Είναι εντυπωσιακό ότι η διαφορά μεταξύ του επιτοκίου δανεισμού και καταθέσεων στην Ελλάδα μεγάλωσε. Με άλλα λόγια το περιθώριο επιτοκιακού κέρδους στην Ελλάδα μεγαλώνει ακόμα αντί να μειώνεται.

Τον Ιούνιο του 2016 το περιθώριο επιτοκίου ήταν 4,45%, τον Ιούλιο αυξήθηκε σε 4,59% και τον Αύγουστο έμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα 4,54%. 

marketfair

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο