Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, από τον Σύλλογο ΑμεΑ «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός»

Ο Πανευβοϊκος Σύλλογος ΑμεΑ «Άνθρωπος-Ελπίδα-Πολιτισμός» συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας εορταστική εκδήλωση, το απόγευμα της 7ης Δεκεμβρίου  στο Θέατρο Παπαδημητρίου, με αφορμή την Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα ΑμεΑ (3 Δεκεμβρίου), Η εκδήλωση ενώπιον σεβαστού κοινού περιελάμβανε εισαγωγικό  ποίημα- με τίτλο "...Κι όμως μπορώ !!!!....".    
                                                                      

 Κεντρική ομιλήτρια ήταν η κ. Μαρία Ματθαίου Λυκειάρχης του 1ου Λυκείου Χαλκίδας, την οποία ευχαριστούμε για την αποδοχή και την εμπνευσμένη ομιλία της. Σημειώνουμε ότι λόγω εκτάκτου σοβαρού οικογενειακού συμβάντος την ομιλία της ανέγνωσε η Καθηγήτρια του 1ου Λυκείου κ. Ελένη-Ρόζα Νικολάου .                                  

Μεταξύ των  άλλων η κ. Ματθαίου στην ομιλία της τόνιζε:   "Ποιοι και πώς βάδισαν πρώτοι αυτό το δύσκολο δρόμο ώστε σήμερα να στεκόμαστε με σεβασμό και με γεμάτες τις καρδιές  αποδοχή και συμπάθεια για την αναπηρία ; Στο μυαλό μου είχα τους γονείς, τα αδέλφια, τους ίδιους κυρίως τους ΑμεΑ. Αυτούς που υπέμειναν           με αξιοπρέπεια τις δυσκολίες της καθημερινότητας, την αβεβαιότητα για το μέλλον σε έναν κόσμο που γίνεται ολοένα και πιο αφιλόξενος πια για όλους μας, τα βασανιστικά ερωτήματα του γιατί ,την εσωτερική διευθέτηση των συναισθημάτων και των παραδοχών  μετά την αποδόμηση των στερεοτύπων για την αρτιότητα και τη δύναμη, τον κοινωνικό αποκλεισμό ή ακόμη τον πρόσκαιρο κι  άσπλαχνο ......Για τις δυσκολίες, την έξαψη, την ικανοποίηση ή την ματαίωση , τις εμπειρίες μόνο αυτοί που τον περπάτησαν αυτόν τον δρόμο- αυτόν  που είπαμε είχε την αρχή του σε κλειστά παντζούρια και ψιθύρους και φτάνει ως την δυναμική  διεκδίκηση και αναγνώριση της ισότητας των ΑμεΑ- είναι ικανοί να δώσουν την αυθεντική μαρτυρία τους.
Εμείς  οι άλλοι μπορούμε να μιλήσουμε για τον εξανθρωπισμό μας μέσα από το παράδειγμα αυτών των ανθρώπων, των ΑμεΑ και των οικογενειών τους. Εξανθρωπισμός μέσα από τη συγκίνηση που μας προσφέρουν κάθε φορά που τους καμαρώνουμε ...........Όταν μέσα από την ενασχόλησή τους με την Τέχνη μας κάνουν να μην βλέπουμε την όποια αναπηρία, αλλά να συναρπαζόμαστε από το ίδιο το θέαμα..................Αυτήν την κατάφαση στη ζωή μέσω της καταγγελίας της παθητικότητας ,της αβουλίας ,της μοναξιάς , της έκπτωσης του ανθρώπου εξυπηρετεί , έχω την εντύπωση, η επιλογή από την θεατρική ομάδα του συγκεκριμένου κειμένου. Κι όταν αυτήν την καταγγελία την κάνουν με τον δικό τους τρόπο άνθρωποι, που θα ήταν ίσως πιο βολικό να αφεθούν « στο φόβο και στην απορία»  και να γίνουν «λάφυρα του ανέμου», τότε αυτή αναμένεται να λειτουργήσει δραστικά προς τον εξανθρωπισμό μας. Σε μια εποχή δυσκολιών-σαν τις μέρες μας-  ψυχικά ανάπηροι ,αν « με μάτι βλέπουμε αδειανό, με βήμα τσακισμένο, τον ίδιο δρόμο παίρνουμε καθένας μοναχός» , χρειαζόμαστε  να μας στηρίξει ένας ίσος μας, που έχει το πλεονέκτημα να έχει ήδη γαλβανιστεί από τις δυσκολίες της  σωματικής αναπηρίας του."

Τέλος  η Ομάδα Εκφραστικής Κίνησης ΑμεΑ του Συλλόγου παρουσίασε το χορόδραμα 'Τα Ανδρείκελα"  του Κώστα.  Καρυωτάκη σε διδασκαλία Ανδρέα Κολίσογλου και καταχειροκροτήθηκε από το παρισταμένους αποσπώντας το θαυμασμό τους για την εκπληκτική απόδοση της χορογραφίας. Σημειωτέον ότι το χορόδραμα βραβεύθηκε για τη δραματουργία της χορογραφίας του στη 3η πανελλήνια συνάντηση ομάδων χορού ΑμεΑ και μεικτών ομάδων [με οποιαδήποτε αναπηρία] στη Καρδίτσα το Μάιο του 2016.                                                                                                                                  

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους  ο  πανοσιολογιότατος  π. Στέφανος Καραμούζης .εκπρόσωπος; του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας , ο Δήμαρχος κος Χρήστος Παγώνης , ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κος  Γεώργιος Γιαννούκος καθώς και φορείς της πόλεως .Παρόντες ήταν επίσης και μαθητές του Εσπερινού Γυμνασίου Χαλκίδας με την Διευθύντρια τους κ. Βασιλική Κωνσταντινάκη και καθηγητές.                           

Το χορόδραμα παρουσιάστηκε σε 4 πρωινές παραστάσεις 7 και 8 Δεκεμβρίου 2016  σε μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων της Χαλκίδας. .                                                                     
Τα Σχολεία που παρακολούθησαν το χορόδραμα στις πρωινές παραστάσεις ήταν :                                                                                                 

1ο Λύκειο, 1ο Γυμνάσιο, 3ο Γυμνάσιο , 4ο, Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο και 6ο Γυμνάσιο Χαλκίδας.  
Ο Σύλλογος ευχαριστεί τις Διευθύντριες και τους Διευθυντές των σχολείων που ανταποκρίθηκαν καθώς και τους καθηγητές που συνόδευσαν τους μαθητές οι οποίοι όχι μόνο καταχειροκρότησαν τους ερμηνευτές , αλλά  συγκινημένοι και ενθουσιασμένοι από την απόδοση της ομάδας , δήλωναν λαμβάνοντας τον λόγο  ότι η διαπίστωσή τους ήταν "τίποτα δεν μας χωρίζει και πολλά μας ενώνουν καθώς επίσης  έλεγαν ότι παρά τη                μεγάλη προσπάθεια που καταβάλουνκαταφέρνουν να βγαίνουν νικητές και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για όλους.
Στο χορόδραμα συμμετείχαν μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και Λυκείου καθώς και εθελοντές . 
Ο Σύλλογος επίσης ευχαριστεί θερμά τον Διευθυντή της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κυριτσόποιυλο για την αποδοχή και τη σημαντική βοήθειά του .
Για το Διοικητικό Συμβούλιο                                                              


Ευχαριστούμε πολύ τον κ. Παναγιώτη Μπασούκο                             για την αφιλοκερδή προσφορά του  Φωτό και Video                                                                                                                                    

Συν.: Πρόγραμμα της Παράστασης 






Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο