Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

e-goverment για κλάματα

Την ώρα που το διαδίκτυο τείνει να αποτελέσει απαραίτητο μέσο επικοινωνίας, τα ελληνικά πολιτικά κόμματα και οι κυβερνητικές ιστοσελίδες πάσχουν από διαδικτυακό αναλφαβητισμό.

Έρευνα  της εταιρίας Qualia, που ειδικεύεται στις διαδικτυακές μετρήσεις, παρουσιάζει τον  αριθμό των μοναδικών χρηστών (engaged community) που μοιράζονται με την κοινότητα links (υπερσύνδεσμους) στους ιστοτόπους των κομμάτων και ιστοσελίδων όπως το government.gov.gr και το astynomia.gr.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και τα συμπεράσματά της είναι ενδεικτικά του διαδικτυακού αναλφαβητισμού.

Στις ιστοσελίδες των δύο μεγάλων κομμάτων, του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, για χρονικό διάστημα εννέα μηνών, μόλις 152 και 140 άτομα πόσταραν αντίστοιχα κάποιο link.

Σε υψηλότερα επίπεδα βρίσκεται η Δημοκρατική Συμμαχία (191) και η Δράση του Στέφανου Μάνου (156).


Λίγο πιο κάτω από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ βρίσκεται  ο Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας  με 80 ποσταρίσματα, ενώ αρκετά χαμηλότερα ακολουθούν οι Οικολόγοι Πράσινοι (42), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος (37) ο Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ΣΥ.ΡΙΖ.Α και η Δημοκρατική Αριστερά (16) και τέλος ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός (15).

Αξίζει βέβαια να ληφθεί υπόψη ότι το περιεχόμενο των ιστοτόπων των κομμάτων δεν είναι τέτοιο ώστε κάποιος, ψηφοφόρος, οπαδός ή απλός επισκέπτης, να ενδιαφέρεται να δημιουργήσει έναν υπερσύνδεσμο.

Ωστόσο, οι ιστοσελίδες των πιο μικρών κομμάτων όπως αυτές της Δράσης και του ΣΥΝ αν και έχουν μικρότερους προϋπολογισμούς στρέφονται στα κοινωνικά δίκτυα και έχουν μεγαλύτερη απήχηση στον κυβερνοχώρο.

Οι κυβερνητικές ιστοσελίδες
Παρά τις εξαγγελίες για ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) και γενικότερα της επικοινωνίας με τον πολίτη μέσω του ίντερνετ και των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης, οι χρήστες δεν χρησιμοποιούν σημαντικά τις ιστοσελίδες της κυβέρνησης για να εκφραστούν.

Έτσι οι ιστοσελίδες government.gov.gr, astynomia.gr και minedu.gov.gr (Υπουργείο Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων) έχουν συγκεντρώσει τα περισσότερα ποσταρίσματα υπερσυνδέσμων με 668, 455 και 440 αντίστοιχα.

Αρκετά πιο κάτω βρίσκεται η ιστοσελίδα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου (/primeminister.gov.gr), ο ιστότοπος της Ανοικτής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (/opengov.gr) με 346 και 283 ποσταρίσματα αντίστοιχα.

Στo Πρόγραμμα Δι@ύγεια (diavgeia.gov.gr) όπου αναρτώνται υποχρεωτικά οι αποφάσεις των κυβερνητικών οργάνων και της διοίκησης στο διαδίκτυο καταγράφηκαν 238 ποσταρίσματα, ενώ στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (gsis.gr) σημειώθηκαν 233 ποσταρίσματα.

Στον ιστότοπο του Ελληνικού Κοινοβουλίου(hellenicparliament.gr), του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας (mindev.gov.gr), του Υπουργείου Εξωτερικών (mfa.gr) και της ιστοσελίδας για τη Διαδικτυακή υπηρεσία για τη νεανική επιχειρηματικότητα (startupgreece.gr) «ανέβηκαν» 182, 134, 121 και 117 υπερσύνδεσμοι αντίστοιχα.

Κάτω από τα 100 ποσταρίσματα έμειναν οι ιστοσελίδες του Υπουργείου Οικονομικών (minfin.gr), του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ψηφιακής Σύγκλισης (digitalplan.gov.gr) και του Αντιπροέδρου της κυβέρνησης (antiproedros.gov.gr).
 
Είναι σαφές πως κάποιοι βρίσκουν τον δρόμο προς την εξουσία ευκολότερα από ότι τον δρόμο προς τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας...

Ελέυθερη Ζώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο