Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΙΠΑΡΕΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ...ΛΑΔΟΧΑΡΤΟ!


Το Μαξίμου την περασμένη εβδομάδα "φόρεσε" τα καλά του. Στο μέγαρο της Ηρώδου Αττικού επικρατούσε, εκτός των άλλων δραστηριοτήτων και επικοινωνιακών επινοημάτων των ανερμάτιστων του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ατμόσφαιρα εορταστική. Προετοιμασίες για την επέτειο των 40 χρόνων από την ίδρυση της ΝΔ. Μια "γιορτή" που εκδιπλώνεται σε δύο εκδηλώσεις. Η μία ήδη πραγματοποιήθηκε στην Χαλκιδική και η άλλη στις 4 Οκτωβρίου, με την "κινητοποίηση" στελεχών, διαδρομιστών των κομματικών γραφείων και των εναπομεινάντων αφελών πολιτών, οι οποίοι ακόμη πιστεύουν ότι η ΝΔ είναι το φιλελεύθερο κόμμα με τις αρχές και τις αξίες της ιδρυτικής του διακήρυξης...


Και οι πραγματικοί πρώην Νεοδημοκράτες, αυτοί που πραγματικά διαθέτουν φιλελεύθερο φρόνημα, αστέγαστοι πλέον κομματικά και ιδεολογικά, παρακολουθούν χωρίς "καμάρι" και μάλλον με ντροπή, να ευτελίζεται μια ολόκληρη παράταξη για την υποτιθέμενη "συγκομιδή" πρόσκαιρων εντυπώσεων ως αποτέλεσμα των επικοινωνιακών τεχνασμάτων ενός εσμού εξουσιολάγνων, οι οποίοι αποτελούν τον πυρήνα του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος. Και έχουν μετατρέψει ένα κόμμα εξουσίας με αναμφισβήτητη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο, ανεξαρτήτως των ασύγγνωστων σφαλμάτων συγκεκριμένων στελεχών του, σε ιδεολογικό και πολιτικό "κουρέλι".

Και αισθάνονται ντροπή οι εχέφρονες φιλελεύθεροι πολίτες, όχι απλώς για την "κατάντια" και τη συρρίκνωση της παράταξης, αλλά και γιατί ο πρωθυπουργός σε πλήρη έξαρση επιπολαιότητας και αναλγησίας, επιστρατεύει κάθε επικοινωνιακό μέσον για να αποκομίσει κάποιες ανόητες εντυπώσεις, δαπανώντας τεράστια ποσά για κομματικές φιέστες, όταν κοινωνικές ομάδες δεινοπαθούν και βρίσκονται στις παρυφές της απόγνωσης ή έχουν ταυτιστεί με την απελπισία για τη στοιχειώδη επιβίωσή τους.

Το Μαξίμου λοιπόν "γιορτάζει" . Και πλήθος από πορτιέρηδες, γραμματείς, παρατρεχάμενους και αυλοκόλακες με βλέμματα αγρυπνούντα, αστροποβόλα, ταυρηδόν υποβλέποντα, πηγαινοέρχονται στο πρωθυπουργικό μέγαρο και στα γραφεία της ΝΔ στη Συγγρού. Και καταφτάνουν οι υπουργικές λιμουζίνες, θωρακισμένες και απλές. Και οι υπουργοί με το αυτάρεσκο και επιτηδευμένο ύφος τους σκορπούν χαμόγελα πριν εισέλθουν στο μέγαρο Μαξίμου, για να "συνεργαστούν" με τον πρωθυπουργό ενόψει της "διαπράγματευσης" με την τρόικα, που οσονούπω καταφτάνει.

Και βέβαια οι δημοσιογράφοι και οι φωτορεπόρτερς της κατευθυνόμενης εν πολλοίς ενημέρωσης, έτοιμοι να αρπάξουν τη φράση, τη λέξη, την γκριμάτσα, τον υπαινισμό. Και το έθνος των Ελλήνων να τρυγά από την...τελετουργική μυστικοπάθεια των πρωθυπουργικών συσκέψεων της εύγλωττης ανικανότητας και της ανύπαρκτης βούλησης, πόθους, ελπίδες, ευχολόγια και...ξόρκια!

Το όλο σκηνικό στην Ηρωδου Αττικού θυμίζει εποχή Ριχάρδου του Γ'. Εισέρχεται στο παλάτι ο Ριχάρδος Γ', όπως κάθε μέρα εισέρχεται ο Αντώνης Σαμαράς. Χωρίς βέβαια τον χρυσοποίκιλτο μανδύα του Ριχάρδου, αλλά με το ίδιο σπουδαιοφανές ύφος, που συχνά μετασχηματίζεται σε έκφραση μιζέριας και υποτέλειας ενώπιον όχι μόνο της Μέρκελ, αλλά και των εκπροσωπών των δανειστών. Και στο παραπάνω σκηνικό προστίθενται οι δολοπλοκίες, η λατρεία του βασιλικού (πρωθυπουργικού) θώκου και έρπονται γυμνοσάλιγκες παντός τύπου, εραστές της εφήμερης εξουσίας και ακόρεστοι για αξιώματα και εύκολο χρήμα.

Και οι ιστάμενοι τουρίστες επί των ρείθρων της Ηρώδου Αττικού να παρακολουθούν την "κινητικότητα" των "γκλαμουράτων" στου Μαξίμου, με τους εύζωνες πιο κάτω να φρουρούν...μαρμαρωμένο πρόεδρο. Και ο διερχόμενος πειναλέων πολίτης να στρέφει το βλέμμα στο μέγαρο Μαξίμου και τις παρακαρισμένες στη σειρά υπουργικές λιμουζίνες και να επιδίδεται στην παραγωγή σιέλου για...φτύσιμο, αν και οι σιελγόνες αδένες των πολλών έχουν στερέψει!..

Και η διερχόμενη άνεργη ή άνεργος πολίτης να περιμένει τα νέα της...μπουκιάς, ενώ απο τα μεγάφωνα της παρακείμενης μονάδας των ευζώνων να ακούγεται Παλαμάς: "Δεν χάνεσαι στα τάρταρα, μονάχα ξαποσταίνεις, στη ζωή ξαναφαίνεσαι και λαούς ανασταίνεις". Και όταν τελειώνουν οι πρωθυπουργικές συσκέψεις, πολλώ μάλλον όταν συμμετέχει και ο αδηφάγος για την εξουσία κυβερνητικός εταίρος, ο Βαγγέλης Βενιζέλος,, να εξέρχονται του Μαξίμου οι υπουργοί με τις...οδοντογλυφίδες στο στόμα. Και να βλέπει ένας ευφάνταστος σκηνοθέτης σ'αυτό το γκροτέσκο και σουρεαλιστικό θέαμα και στη οδοντογλυφίδα τα λαικά ερεθίσματα της εξουσίας...

"Στο μέσον της διαδρομής", κατά την ποιητική ρήση του Δάντη, η κυβέρνηση Σαμαρά . Με την αγωνία για τη διατήρηση της εξουσίας, γιατί κάθε μέρα που περνά και ανεξάρτητα των επετείων και των εορτών, των ψεμάτων και των "στημένων" προσδοκιών, το κλίμα γίνεται όλο και πιο δυσκραές για τη συγκυβέρνηση. Και οι προοπτικές για τον Αντώνη Σαμαρά "σκοντάφτουν" στο γκρίζο παραπέτασμα των κρίσιμων προβλημάτων. Αλλωστε, ό,τι απέμεινε ως δημοκρατία και οργάνωση κράτους στην Ελλάδα, είναι χάρτινο.

Μια χάρτινη δημοκρατία, που τη δέχονται οι δημοκρατικές ευαισθησίες όσων εμφανίζονται ως Ηρακλείς της δημοκρατίας. Αυτοί οι χάρτινοι δημοκράτες. Οι ίδιοι που σέρνουν στο...χορό του Ζαλόγγου τους απλούς πολίτες του μεροκάματου και του μόχθου, ενώ οι ίδιοι με αυταρέσκεια και νερώνεια αδιαφορία παρακολουθούν το θέαμα. Και το χειρότερο δεν είναι τα λάθη της δίχρονης και κάτι παραπάνω αυτής της κυβερνητικής θητείας. Είναι ότι αυξήθηκε η...επίστρωση λίπους στις συνειδήσεις των κυβερνώντων.

Λιπαρές συνειδήσεις σε λαδόχαρτο. Αλλες με διανοητικά εφευρήματα, άλλες με ένδεια και πενία, άλλες με λαιμαργία και άλλες ανίδεες μα χορτάτες. Αλλες ανυποψίαστες και γελοίες, ταυτιζόμενες με το πνεύμα της διαθήκης εκείνου του πλούσιου Ρωμαίου, που έπρεπε οι κληρονόμοι του να φάνε πρώτα το πτώμα του και μετά την περιουσία του.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο