Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2016

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΔΙΑΣΤΡΟΦΕΣ: ΤΗΣ ΑΝΟΧΗΣ ΤΟ ΑΝΑΓΝΩΣΜΑ ΚΑΙ ΤΟ 2016

Η χθεσινή εικόνα στο προεδρικό μέγαρο με έναν ακόμη "μαρμαρωμένο" πρόεδρο να υποδέχεται την προσωποποιημένη πολιτική διαστροφή, με ανόητα αστειολογήματα ή βαρύγδουπες επισημάνσεις εκατέρωθεν, κατέδειξε ότι σε τούτη τη χώρα των "θαυμάτων", η ιστορία επαναλαμβάνεται και πάντοτε ανάποδα διαβάζεται.

Η χαμένη τιμή των πολιτικών.Η αιώνια ιστορία των Γραμματέων και των Φαρισαίων. Το μόνιμο "στρίμωγμα" των πολιτών στο ασφυκτικό πλαίσιο των βλακωδών πολιτικών δηλώσεων, της πομφόλυγας και των κενολόγων υποσχέσεων.

Η ελληνική κοινωνία τείνει να μετατραπεί σε μασκαράτα άβουλων και ανεύθυνων υπηκόων, με απεριόριστη ανοχή στην πολιτική διαστροφή, όπως κι αν αυτή εκδηλώνεται. Κι όμως, ο άθλος κάθε αληθινής δημοκρατίας είναι η αυτονομία και η αξιοπρεπής αυτάρκεια του προσώπου μέσα σε μια ισχυρή και ευνομούμενη πολιτεία.


Ανοίγουμε την τηλεόραση και βλέπουμε, όσοι τέλος πάντων αντέχουν να βλέπουν την "υποδειγματική ευλάβεια" της πολιτικής αθλιότητας, τους εκπροσώπους της εξουσίας "ευπρεπείς" και ιματισμένους, γραβατωμένους ή μη, αλλά απογυμνωμένους από συνέπεια και σοβαρότητα, να κονιορτοποιούν την αξιοπρέπεια του πολίτη. Χωρίς να φέρουν ίχνος εντροπής στις μαλακές παρειές τους, για όσα η "πόλις εβόησε" και έστω μια μερίδα της κοινωνίας τους καταμαρτυρεί.

Ασυναγώνιστοι πλαστογράφοι και παραχαράκτες της αλήθειας. Κάνουν το μαύρο άσπρο, γιατί πιστεύουν ότι μ' αυτόν τον τρόπο "εκπορθείται η ακρόπολη της ψυχής" των πολιτών, όταν μάλιστα είναι "αδειανή μαθημάτων τε και επιτηδευμάτων καλών και αγαθών", σύμφωνα με τα ρήματα του Πλάτωνος.

Μέσα στη...δίνη της εορταστικής ατμόσφαιρας, κανείς δεν δίνει σημασία στην πολιτική βλακεία, που λεκτικά απογειώθηκε, είτε με τις πρωθυπουργικές δηλώσεις, είτε των υπουργών της κυβέρνησης, προεξάρχοντος του κυβερνητικού εταίρου Πάνου Καμμένου, χωρίς να υποτιμηθεί η συμβολή των λοιπών πολιτικών αρχηγίσκων.

Και είναι δηλώσεις-εμπαιγμός για τις ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Είναι επί της ουσίας ένας αχαλίνωτος πολιτικός λαικισμός, που αναράγεται με υποδειγματικό τρόπο από αρκετά Μέσα της δημοσιογραφικής αθλιότητας. Ενας λαικισμός που εκφράζει ταυτόχρονα την παρακμή του λαικού πνεύματος, το οποίο απροσωποποιεί , για να του προσδώσει στη συνέχεια άκρατα, άκαιρα και ανήκουστα διεκδικητικά προνόμια.

Κι όταν ο πολιτικός λαικισμός ζευγαρώνει με την υπερβολή και το πολιτικό ψέμα, για να εξασφαλιστεί έτσι η μαγεία της εντύπωσης στη μάζα, τότε η πολιτική διαστροφή είναι δεδομένη. Και η μάζα των ψηφοφόρων , για πολλούς πολιτικούς , είναι μια φτηνά αγορασμένη πόρνη ή έστω ερωμένη, απέναντι στην οποία οι ίδιοι συμπεριφέρονται εξουσιαστικά.

Εξωστρεφείς και αυτόχρημα νάρκισσοι οι πολιτικοί της συμφοράς του τόπου,ηδονίζονται να καθρεπτίζονται μέσα στην επιφάνεια της μάζας. Λειτουργεί ένας έκδηλος ερωτισμός, μια ακόρεστη ηδονή επιβολής ψευδολογιών,που κάποτε φτάνει στην εξάντληση όλων των αποθεμάτων του λίμπιντο, οπότε αρχίζουν οι πολιτικές διαστροφές...

Υπάρχουν ευτυχώς και πολίτες που μετατρέπουν την αγανάκτησή τους σε γέλιο, για τις όποιες αριστοφανικές φιγούρες της πολιτικής,που εγγίζουν τα όρια του γκροτέσκο. Πολιτικές φιγούρες που συναγωνίζονται συχνά τις δημιουργίες της commedia del' arte...

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο