Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

ΖΟΥΜΕ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΑ...

Εν πολλοίς πιθηκίζουμε. Τα ιδανικά μας έγιναν ιδανικά των άλλων. Και τα "ιδανικά" μας ανταλλάχθηκαν με δανεικά. Ανθρωποι του άρτου και του θεάματος, εσχάτως μάλιστα μόνο του θεάματος, ξεχνάμε τις παχυλές υποσχέσεις των πολιτικών και επιδιδόμαστε στην ονειροβασία, που μας προτρέπουν οι τεχνίτες των "αλχημικών", όπως πρόσφατα, δημοσκοπικών ποσοστών και των στοχαστικών προσαρμογών της πολιτικής.

Τα όνειρα του μέλλοντος, άλλωστε, δεν χρεώνουν κανέναν. Ούτε αυτούς που τα κάνουν, ούτε την εκάστοτε κυβέρνηση, που ας πούμε τα επωμίζεται. Και τα μεν και τα δε είναι άεργα όνειρα, όπως συχνά αναφέρω. Και είναι "άεργα" όνειρα , γιατί δεν απαιτούν από κανέναν δέσμευση και μόχθο. Για τα πρώτα δεν εχουμε καιρό. Αρα,δεν κάνουμε τίποτα. Για τα δεύτερα έχουμε καιρό. Αρα, ας μην κάνουμε ακόμα τίποτα!..


Και το χειρότερο δεν είναι ότι έχουμε μετατραπεί σε "ονειροβάτες" ως αφελείς διαδρομιστές της όποιας κυβερνητικής πονηρίας, αλλά ζούμε όχι απλώς με δανεικά ως μια εξαθλιωμένη και διεθνώς απαξιωμένη κοινωνία, αλλά βασικά ζούμε με σκέψεις δανεικές. Και δεν μπορούμε να αντιληφθούμε ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο δημιούργημα της ιστορίας, αλλά ότι την ιστορία του μπορεί να την αλλάξει.

Ο άνθρωπος, ο πολίτης, το κάθε μέλος μιας κοινωνίας, μπορεί να αλλάξει την ιστορία, τη δική του και των συνόλων, όταν θερμανθεί και πιστέψει σ' ένα ιδεώδες στενά συναρτημένο με το ψυχικό πλέγμα το δημιουργημένο μέσα του, ύστερα από την καταλυτική δοκιμασία της επαφής του με την πραγματικότητα του περιβάλλοντος χώρου του.

Ετσι, τα πλέγματα τα ψυχικά κινούν το αίσθημα και θέτουν σε λειτουργία το λογικό, υποχρεωμένο να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα, όχι με τη μονομέρεια που μας την παρουσιάζουν οι εξυπηρετούντες και υπηρετύντες τα όποια συμφέροντα, αλλά με την πρόσδεσή μας στο σταθερό σύνδεσμο μεταξύ αιτίου και αιτιατού.

Μια τέτοια στάση και θέση ζωής μας, ωστόσο, απαιτεί διανοητική λειτουργία και αξιολογική κρίση. Απαιτεί υπόστρωμα σκέψης πρωτογενούς. και η πρωτογενής σκέψη είναι αυτή που μπορεί να επιστρέψει την προσδοκία, την όραση της "καθαρής" πρόθεσης, την αίσθηση των λύσεων που μας προσφέρονται και τη "ζεστή" επαφή μας με το καθημερινό γεγονός...

Τι πραγματικά συμβαίνει όμως; Ζούμε με τις σκέψεις των άλλων, με σκέψεις που μας "στοιβάζουν"στο μυαλό μας οι "τεχνουργοί" της διαστρέβλωσης και της παραχάραξης της αλήθειας. Και καθήμενοι αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού μας μπροστά στον τηλεοπτικό δέκτη ή στο κομπιούτερ μας, "απολαμβάνουμε" την...εύπεπτη πληροφόρηση που μας διοχετεύουν ενορχηστρωμένα και με ακόρεστο θράσος οι εκφραστές της κακοδαιμονίας του τόπου. Οι "εργάτες" της ενημερωτικής αθλιότητας.

Ζούμε τη "μέθεξη" της παραπληροφόρησης με τρόπο υποδειγματικό και ενίοτε με πρωταρχική συγκίνηση, δεδομένου ότι η παραπληροφόρηση μας προσφέρεται και με συγκινησιακό περιεχόμενο...

Η προσαρμογή μας στη'δανεική σκέψη" δεν καταδείχνει απλώς την "τύχη" του κριτηρίου μας και την αυτοπαγίδευσή μας, αλλά πιστοποιεί συχνά την απαιδευσία μας και τη δουλεία μας στο ψέμα. Η προσαρμογή μας, που κατά κόρον εκδηλώνεται κι εδώ στο facebook, αντιπροσωπεύει τη δειλία μας εμπρός στη συλλογική ευθύνη για την ανοικοδόμηση του παρόντος.

Η δική μας σκέψη έχει σημασία για το όποιο νέο ξεκίνημα. Η δυνατότητα μα σκεπτόμαστε και να έχουμε κριτική επάρκεια, είναι σαν τον αέρα που δίνει τον παλμό της καρδιάς μας. Είναι αρχή και τέλος. προυπόθεση και σκοπός. Είναι διεύρυνση του οπτικού μας πεδίου.

Διαφορετικά, καθώς οι άνεμοι της κρίσης θα μας συνταράζουν, ανίκανοι για μια μάχη εκ του συστάδην, θα παραμείνουμε θύματα της λαίμαργης αναμονής για "καλύτερες μέρες" . Και κάποια στιγμή θα καταρρεύσουμε από το βάρος της άτεκνης προσδοκίας, χωρίς να νιώσουμε τη δικαίωση και έχοντας μείνει αμάρτυρη η εποχή που ζήσαμε.

Με τις "πληγές" μας ολάνοιχτες ως κοινωνία και τα ερείπια της πατρίδας να καπνίζουν ακόμα!..


ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΥΡΜΟΓΛΟΥ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο