Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων 4/8/13

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ



ΤΟ ΒΗΜΑ



Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΤΟ ΕΘΝΟΣ



REAL NEWS



ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ



ESPRESSO



ΤΟ ΠΑΡΟΝ



Η ΑΥΓΗ



ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



Η ΒΡΑΔΥΝΗ



ΤΟ ΑΡΘΡΟ



ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ


ZOUGLA

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Εικόνα «κραχ» στην αγορά ακινήτων- Σοκ και δέος από τη πτώση των τιμών

Εικόνα "κραχ" στην εγχώρια αγορά ακινήτων αποτυπώνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, σε μια συγκυρία όπου το υπουργείο Οικονομικών έχει μπει στη τελική φάση των διαπραγματεύσεων με τη Τρόικα για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, με στόχο την ελάφρυνση κυρίως των μικροϊδιοκτητών.

Τα νεώτερα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορούν στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, δείχνουν ότι οι τιμές των ακινήτων- νεόδμητων και παλαιών- μειώθηκαν περαιτέρω κατά 11,6% μέσα σε έναν χρόνο. Αν η σύγκριση γίνει, δε, με το 2008, όταν οι τιμές είχαν φτάσει στο ανώτερο επίπεδο- η πτώση είναι της τάξης του 31%!!! Παρά τη "βουτιά" στις τιμές, η ζήτηση παραμένει υποτυπώδης. Σε σύγκριση με πέρσι, η πτώση των αγοραπωλησιών είναι της τάξης του 35,3%, ενώ συγκρίνοντας το πρώτο εξάμηνο του έτους με το πρώτο εξάμηνο του 2008, οι συναλλαγές είναι μειωμένες κατά 85%!!!

Το κακό για τους ιδιοκτήτες είναι ότι αυτές οι μειώσεις στην αξία της περιουσίας τους δεν φέρνουν και ανάλογη μείωση των φόρων κατοχής που καλούνται να πληρώσουν, καθώς οι Τιμές Ζώνης με τις οποίες υπολογίζονται οι φόροι κατοχής, θα παραμείνουν "παγωμένες" έως το 2016. Χαμένοι είναι κυρίως οι ιδιοκτήτες στις αποκαλούμενες ακριβές περιοχές, όπως για παράδειγμα το Π. Ψυχικό, καθώς οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 102% υψηλότερες των εμπορικών, αλλά ανάλογη εικόνα καταγράφεται και σε πολλές άλλες περιοχές των Βορείων και Νοτίων Προαστίων όπως και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας, όπου οι Τιμές Ζώνης είναι έως και 85% υψηλότερες π.χ. στη Λάρισα. Χαμένοι είναι, επίσης, οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε πολύ υποβαθμισμένες περιοχές καθώς οι εμπορικές αξίες έχουν κατρακυλήσει ακόμα και κάτω από τις χαμηλές αντικειμενικές αξίες, ενώ "φουσκωμένους" φόρους καλούνται να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, καθώς οι Συντελεστές Εμπορικότητας προκαλούν στρεβλώσεις.

Το... κερασάκι στη τούρτα είναι η απαίτηση της Τρόικας για υψηλότερους συντελεστές στον Ενιαίο Φόρο έτσι ώστε να διασφαλιστούν τα προσδοκώμενα έσοδα. Συγκεκριμένα, "κλειδί" για τον Ενιαίο Φόρο είναι και η διασφάλιση υψηλού δείκτη εισπραξιμότητας, έτσι ώστε οι φορολογικοί συντελεστές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο στόχος εσόδων που θα εισπραχθούν είναι 2,9 δισ ευρώ. Με βάση τον υπολογισμό του υπουργείου Οικονομικών, η εισπραξιμότητα του νέου φόρου θα είναι 85%, όσο δηλαδή και του Τέλους της ΔΕΗ, άρα απαιτείται βεβαίωση φόρων ύψους 3,4 δισ ευρώ. Με βάση, όμως, τον υπολογισμό της Τρόικας η εισπραξιμότητα θα κινηθεί στα επίπεδα του 70%, άρα απαιτείται να βεβαιωθούν φόροι ύψους 4,2 δισ ευρώ! Αν η Τρόικα επιβάλει τελικά την άποψη της, τότε οι συντελεστές του Ενιαίου Φόρου θα πρέπει να αυξηθούν πολύ έτσι ώστε να καλύψουν το "κενό", με αποτέλεσμα οι ωφελημένοι του νέου φόρου να είναι τελικά μόνο οι ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων.

Κι όλα αυτά, ενώ η FITCH προβλέπει περαιτέρω μείωση των εμπορικών τιμών των ακινήτων κατά 18% στα χρόνια που ακολουθούν!!!

iefimerida.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Υγρός τάφος για 2 παιδιά 16 και 21 ετών στην Αλίαρτο. Με υποθερμία οι τρεις φίλοι τους στο νοσοκομείο

Τα παιδιά επέστρεφαν, στις 6 και μισή το πρωί, στα σπίτια τους στην Αλίαρτο από πανηγύρι που γινόταν στην περιοχή. Οι ηλικίες τους από 16 ως 21 χρονών.

Για άγνωστο λόγο το αυτοκίνητο έπεσε ανάποδα στο αρδευτικό κανάλι.


Τα πέντε παιδιά εγκλωβίστηκαν σε αυτό.

Διερχόμενος αγρότης που πήγαινε με το τρακτέρ στο χωράφι του διαπίστωσε τι είχε συμβεί.
Πλησίασε το τρακτέρ στο κανάλι, έδεσε το αυτοκίνητο με συρματόσχοινο και το τράβηξε έξω από το νερό.

Έσπασε την πίσω πόρτα και έβγαλε τα παιδιά. Ταυτόχρονα ενημέρωσε τις αρχές.

Δυστυχώς όμως ήταν ήδη αργά για τους 2 από τους 5 φίλους. Ένας 16χρονος και ένας 21χρονος πνίγηκαν. Οι τρεις φίλοι τους σώθηκαν από θαύμα, μετά την άμεση παρέμβαση του αγρότη και νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, με υποθερμία στο νοσοκομείο της Λειβαδιάς.

Η είδηση έχει παγώσει την τοπική κοινωνία της Αλιάρτου και κανείς δεν πιστεύει πως η διασκέδαση της νεαρής παρέας κατέληξε σε αυτή την τραγωδία.

Θανάσης Μερτζάνης

lamiastar.gr.

Υγρός τάφος για 2 παιδιά στην Αλίαρτο. από LAMIASTARGR
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 2 Αυγούστου 2013

Ο παροπλισμός της μεσαίας τάξης!

Του Μανώλη Μαυροζαχαράκη *

Η κρίση του ευρώ  που συνεχώς βαθαίνει αντί να αμβλύνεται έχει πλήξει σε όλη την Γηραιά  Ήπειρό την  ισορροπία των κοινωνικών δομών, ειδικότερα μέσα από την εξαθλίωση της μεσαίας τάξης.
Η τάση αυτή δεν αποτελεί  εν δυνάμει κίνδυνο μόνο  για την κοινωνική συνοχή  αλλά κυρίως για την ίδια την υπόσταση της λεγόμενης Δημοκρατίας δυτικού τύπου.

Ο λόγος είναι ότι  θίγεται μια  τάξη, που αποτελούσε πάντοτε  ένα «μαξιλάρι» το οποίο απορροφούσε τους κραδασμούς του ανταγωνισμού και της σύγκρουσης των κοινωνικών ελίτ με τους κοινωνικά αδύναμους προσφέροντας στους τελευταίους τη δυνατότητα να ξεπεράσουν την εξαθλίωση τους. Στις περισσότερες  καπιταλιστικές οικονομίες, η ετικέτα της  μεσαίας τάξης εδράζεται σε  έναν  οικονομικό ορισμό ο οποίος  βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στον τρόπο ζωής που μπορεί να  αντέξει κάποιος οικονομικά.

Ένα όμορφο σπίτι στα προάστια, δύο αυτοκίνητα, καλά σχολεία για τα παιδιά και μερικές εβδομάδες διακοπές κάπου μακριά  και ηλιόλουστα, είναι οι  παραδοσιακές απολαύσεις  όταν πληρεί  κανείς τα κριτήρια ένταξης στο στάτους της μεσαίας τάξης. Στην  «νεόπλουτη» εποχής πήγαινε ακόμα  καλύτερα ένα εξοχικό με πισίνα και ένα σκάφος για να ατενίσει κανείς από κοντά το ταλαιπωρημένο Αιγαίο.

Ειδικότερα όσον αφορά την χώρα μας σημειώνει ο Τάκης Θεοδωρόπουλος , η πανίδα της μεσαίας τάξης  διέθετε κάποτε  πλούσια   βιοποικιλότητα, περιέχοντας στους κόλπους της «τα πιο ετερόκλητα είδη, από τον εμποράκο της γειτονιάς και τον ιδιοκτήτη άδειας ταξί, τον καλλιεργητή με τα καλοκαιρινά ενοικιαζόμενα, τον καθηγητή μέσης ή και ανωτάτης παιδείας, έως τον επιχειρηματία που είχε πιάσει την καλή, τον δημόσιο υπάλληλο, τον αρμόδιο για τα τρισάγια ιερέα και, …. το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της ωραίας χώρας»[1].

Με την εμβάθυνση της κρίσης ωστόσο η βιοποικιλότητα  της μεσαίας τάξης  όχι μόνο τέθηκε  σε κίνδυνο αλλά δίνει σιγά σιγά την θέση της σε μια  νέα δημογραφική κατηγορία αποτελούμενη από ανθρώπους που κάποτε συγκαταλέγονταν  στη μεσαία τάξη και  τώρα έχουν περιθωριοποιηθεί .  Όπως εύστοχα επισημαίνουν οι New York Times   «πρόκειται για νεόπτωχους, που αναρριχήθηκαν στη μεσαία τάξη την εποχή των παχιών αγελάδων, αλλά στη συνέχεια κατακρημνίσθηκαν και πάλι οικονομικά. Γι’ αυτήν τη νέα τάξη, το χάσμα μεταξύ του βιοτικού επιπέδου που είχαν και αυτού που θα έχουν μετά την κρίση θα είναι τεράστιο και απογοητευτικό»[2].

Η πτώση της μεσαίων στρωμάτων  τροφοδοτεί  μια νέα τάξη που ονομάζεται από τον   κοινωνιολόγο  Guy Standing «πρεκαριάτο»[3] . Στο  πρεκαριάτο εντάσσονται   όσοι και όσες ζουν και εργάζονται σε συνθήκες επισφάλειας, συχνά σε διαδοχικές βραχείας διάρκειας θέσεις εργασίας χωρίς να διαμορφώνουν σταθερή επαγγελματική ταυτότητα και συνείδηση, χωρίς καμία κοινωνική ασφάλιση και προστασία. Ο Standing όπως και άλλοι  υποστηρίζουν   ότι αυτά τα κοινωνικά στρώματα  επιδρούν αποσταθεροποιητικά στην κοινωνία. Οι άνθρωποι που ζήσανε με την οικονομική κρίση  το ασανσέρ ραγδαίας κοινωνικής καθόδου λογικά  είναι  οι πιο   απογοητευμένοι και επομένως πολύ  ευάλωτοι στο κάλεσμα των σειρήνων των ακραίων πολιτικών κομμάτων.

Το πλήγμα για την κοινωνική δομή αλλά και για το συνολικό πολιτικοοικονομικό πλέγμα ειδικότερα στην χώρα μας  είναι τεράστιο επειδή ακριβώς  «η χώρα δεν διέθετε αριστοκρατία, πλην ορισμένων νεόπτωχων με βυζαντινά επίθετα, επειδή η αστική παράδοση ήταν αναιμική, χάρη στις αγροτικές καταβολές του πληθυσμού, το δε προλεταριάτο αντίστοιχο της ελάχιστης βιομηχανίας της, η μεσαία τάξη είχε κάθε λόγο να αισθάνεται, και να είναι, παντοδύναμη»[4].

Μαζί με τους μέσους Έλληνες -εάν και σε μικρότερο βαθμό – βρίσκονται πλέον  όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι  σε πορεία κοινωνικής κατολίσθησης μετά από χρόνια υπερβολικής κατανάλωσης.  Η σύγχρονη κοινωνιολογία αναφέρεται στην  εξέλιξη αυτή μεταξύ άλλων με τον όρο   «missing class»[5], χαμένη τάξη, η οποία αριθμεί δεκάδες εκατομμύρια στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη. Πριν από χρόνια, οι άνθρωποι αυτοί είχαν τη δυνατότητα της κοινωνικής ανόδου. Ομως το έδαφος πάνω στο οποίο πατούσαν ήταν ούτως ή άλλως ασταθές: αρκούσε μια απόλυση, μια ασθένεια, ένα διαζύγιο, για να βρεθούν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Οι ως άνω εξελίξεις δικαιολογημένα  παράγουν  μεγάλη  αβεβαιότητα, αφού η σαφής τάση  συρρίκνωσης της μεσαίας τάξης αρχίζει πλέον να φαίνεται και σε αριθμούς. Στη Γερμανία, για παράδειγμα την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης , στο τέλος της δεκαετίας του 90 , κατατάσσονταν  το   64 % του πληθυσμού  στην μεσαία τάξη. Αυτό το ποσοστό  ορίζεται συνήθως σύμφωνα με  τον αριθμό των ανθρώπων  που κερδίζουν μεταξύ  του  70 % και 150 %  του μέσου εισοδήματος μιας χώρας . Εν τω μεταξύ, η γερμανική μεσαία τάξη έχει συρρικνωθεί κατά 4,5 εκατομμύρια άτομα και συμπεριλαμβάνει λιγότερο από 60 %  πληθυσμού. Το μεγαλύτερο μέρος του μικρομεσαίου  πληθυσμού  έχει κατολισθήσει εισοδηματικά  και μόνο ένα μικρό κομμάτι είχε εισοδηματική  άνοδο. Ανάλογη είναι η τάση στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ.

Υπάρχει μια  πτώση της μεσαίας τάξης κατά λίγες εκατοστιαίες μονάδες: Αυτό εκ πρώτης όψεως μπορεί να μην προκαλεί  αίσθηση δραματικότητας . Το πρόβλημα ωστόσο είναι  ότι παράλληλα εντείνεται η εξέλιξη της ελαστικοποίησης της εργασίας και των ευέλικτων  αγορών  εργασίας ενώ το κράτος πρόνοιας  αναδιαρθρώνεται. Όλα αυτά μαζί  μειώνουν σημαντικά  το πεδίο ανέσεων  της μεσαίας τάξης. Επιπλέον προστίθεται  η αύξηση της  εισοδηματικής ανισότητας  η  οποία αναμένεται να συνεχιστεί αμείωτα . Είναι χαρακτηριστικό ότι τέλος  της δεκαετίας του ογδόντα, ένα  κορυφαίο στέλεχος  ενός  μέσου ευρωπαϊκού  χρηματιστηριακού οργανισμού  κέρδιζε κατά μέσο όρο 14 φορές περισσότερα από το μέσο όρο των εργαζομένων της εταιρείας του. Σήμερα  η αναλογία είναι 50:1. Αυτό σημαίνει ότι οι ανώτερες εισοδηματικές τάξεις  έχουν  ωφεληθεί σημαντικά από την κρίση, ενώ οι μεσαίες τάξεις έμειναν στάσιμες ή κατολίσθησαν.

marcin3 Κάποτε ο νομπελίστας οικονομολόγος  Simon Kuznets,  αποτύπωσε την περίφημη καμπύλη Kuznets η οποία έδειχνε ότι  η κραυγαλέα κοινωνική ανισότητα, σε εισόδημα  και  πλούτο μειώθηκε σημαντικά  κατά τις πρώτες δεκαετίες μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο στις ανεπτυγμένες δυτικές χώρες.[6] Για την μείωση της ανισότητας ευθυνόταν αφενός η πρωτοφανή έκρηξη της ευημερίας η οποία χαρακτηρίζεται με τον όρο  «οικονομικό θαύμα» και αφετέρου , επιτυχή παρεμβατικότητα του κράτους πρόνοιας. Με βάση τα αισιόδοξα αποτελέσματα της έρευνας του ο  Kuznets τόλμησε την πρόγνωση ότι η εξομάλυνση της ανισότητας  θα μπορούσε να συνεχιστεί και στο μέλλον. . Δυστυχώς αυτή η πρόβλεψη διαψεύστηκε οικτρά όπως επιβεβαιώνει άλλωστε  η σημερινή οικονομική κρίση Η εξέλιξη αυτή ωστόσο δρομολογήθηκε νωρίτερα  από διάφορους παράγοντες και  ιδίως από τις  νεοφιλελεύθερες οικονομικές πολιτικές του προέδρου Ρέιγκαν και της  πρωθυπουργού  Θάτσερ που εκπόνησαν οι  δεξαμενές σκέψης τους. Οι πολιτικές αυτές σηματοδότησαν  μια πρωτοφανή συστολή των εισοδημάτων και την όξυνση της  ανισότητας πλούτου εντός των  εθνικών κρατών όσο και μεταξύ τους . Μετά από ένα απαλό ξεκίνημα κατά την δεκαετία του 80 αυτή η τεράστια πόλωση εντάθηκε με αποκορύφωμα την σημερινή οικονομική κρίση.

Όλα αυτά  οδηγούν σε μια γενικευμένη  αβεβαιότητα και σε εντελώς ασταθής πολιτικής συμπεριφορές, με  έντονη κινητικότητα στα άκρα.  Οι συνέπειες για τις κοινωνίες όταν το διαστρωματικό  κέντρο τους χάνεται είναι πρόδηλες και σημαντικές. Γνωρίζουμε από τη συγκριτική πολιτική ανάλυση  ότι οι δημοκρατίες είναι πάντα ιδιαίτερα σταθερές όταν  υπάρχει μια μεγάλη μεσαία τάξη διότι απορροφά  τους κραδασμούς που γεννά  η ανισότητα και η ανισομερής κατανομή των αγαθών, στηρίζοντας τη δημοκρατία.  Η ύπαρξη μιας πολυπληθούς  μεσαίας τάξης είναι επίσης θετική  για την εγχώρια κατανάλωση και την  ζήτηση για εκπαίδευση και κατάρτιση.

Η αυξανόμενη κοινωνική ανισότητα εντούτοις ,  μπορεί να μετεξελιχθεί σε  ένα μεγάλο  οικονομικό πρόβλημα. Εν προκειμένω αναπαράγεται ένα φαινόμενο μιμητισμού της μεσαίας τάξης για να καλύψει φαινομενικά την εισοδηματική οπισθοδρόμηση μέσα από την υπερκατανάλωση πέραν των πραγματικών δυνατοτήτων   με αποτέλεσμα την υπερχρέωση. Το φαινόμενο αυτό παρατηρήθηκε ειδικότερα στις  ΗΠΑ  το 2008 και  προκάλεσε μεταξύ άλλων την  οικονομική κρίση. Επιπλέον με την  αυξανόμενη ανισότητα, εμφανίζονται  δυναστικές δομές, επειδή η κοινωνική διαπερατότητα και κινητικότητα  μειώνεται. Δημιουργείται  ένα είδος  (νέο) φεουδαρχικής κοινωνίας, στην οποία οι  κοινωνικές θέσεις. κληρονομούνται.

Αυτό σημαίνει ότι το κίνητρο εκείνων που βρίσκονται στα κατώτερα επίπεδα της κοινωνικής πυραμίδας , εξαφανίζεται, επειδή δεν βλέπουν καμία απολύτως δυνατότητα να ανελιχθούν . Επομένως δεν καταβάλουν πλέον καμία προσπάθεια . Η κοινωνία χάνει μέσα από αυτή την  κοινωνική διαδικασία  αδρανοποίησης  , πολλούς ταλαντούχους, δημιουργικούς, ενεργητικός ανθρώπους..

Είναι προφανές ότι η επίδραση της κρίσης δεν επέφερε ακόμα στην Βόρεια Ευρώπη  τα δραματικά κοινωνικά αποτελέσματα που παρατηρούνται στον Νότο και ειδικά την Ελλάδα. Στην Βόρεια Ευρώπη επικρατεί περισσότερο ο  μακροπρόθεσμος  φόβος της απώλειας,  και λιγότερο η άμεση απώλεια που παρατηρούμε στην Ιταλία, την Ισπανία ή την Ελλάδα. Αν ρωτήσουμε λοιπόν  κάποιον τυχαίο Βορειοευρωπαίο που ανήκει στην  μεσαία τάξη,  τι τον απασχολεί πιο πολύ, θα δούμε ότι δεν τον προβληματίζει   αν μπορεί να πληρώσει το νοίκι του την επόμενη εβδομάδα, αλλά  τι θα συμβεί με τα  παιδιά του,  αν θα πάρει μια επαρκή σύνταξη  για την εξασφάλιση ενός αξιοπρεπούς  βιοτικού επιπέδου στα γηρατειά.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι ακόμα και στην Βόρεια Ευρώπη   χάνεται απολύτως  η πίστη στο μέλλον. Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο είχαμε στην Γηραιά Ήπειρο  μια πολύ μακρά περίοδο της συλλογικής ανέλιξης. Κοινωνιολογικά η διαδικασία αυτή  αποκαλείται ως επίδραση του ανελκυστήρα. Οι αποστάσεις μεταξύ των ομάδων παρέμειναν ίδιες . Όμως  όλες μαζί ανέβηκαν  πολλούς ορόφους. Σήμερα αντίθετα τα παιδιά της μεσαίας τάξης που μεγαλώνουν  δεν μπορούν να ελπίσουν με  βεβαιότητα ότι θα είναι σε καλύτερη θέση από τους γονείς τους, και πρέπει να δουλέψουν πολύ σκληρά για να κρατήσουν κάποια ανεκτή θέση. Οι εξελίξεις αυτές βέβαια και ο σκληρότερος κοινωνικός ανταγωνισμός δεν έπεσαν ξαφνικά από τον ουρανό.  Μεγάλα τμήματα της μεσαίας τάξης υποστήριξαν κατά το παρελθόν σε όλη την Ευρώπη τις  περικοπές φόρων,  τις περικοπές στις κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές  και την  απορρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών. Το έκαναν επειδή  υπέκυψαν στο δέλεαρ της αγοράς.

Αν πάμε 10 με 15 χρόνια πίσω θα θυμηθούμε ότι οι νέες αγορές άκμαζαν. Ξαφνικά άπαντες  ήθελαν  να είναι  ιδιοκτήτες μετοχών  και αποθεματικών. Ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δελέαζαν με  μεγάλες συνταξιοδοτικές αποδόσεις και πολύ άνθρωποι  άρχισαν να κερδοσκοπούν σε ακίνητη περιουσία. Στην Ελλάδα είχαμε την περίφημη περίοδο του χρηματιστηρίου η οποία εδράστηκε σε προσδοκίες ανόδου της μεσαίας τάξης.  Πολλοί πίστεψαν εκείνη την περίοδο  ότι δεν χρειάζεται  πλέον το κράτος. Εντούτοις και πάλι επωφελήθηκαν κυρίως οι  πολύ πλούσιοι . Δεν χρειαζόταν άλλωστε να είναι μάντης κανείς για να το προβλέψει. Ωστόσο  επικράτησε η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση σύμφωνα με την οποία η συσσώρευση πλούτου για τους πλουσίους αποτελεί προϋπόθεση για να διαχυθεί κάποτε ένα μερίδιο ευημερίας προς τα κατώτερα στρώματα. Επομένως , η ανισότητα έγινε τότε αποδεκτή με μια  σχετική ανοχή.

Σήμερα όμως έρχεται ο λογαριασμός και είναι τεράστιος… Κατά μία έννοια η μεσαία τάξη προδόθηκε  και αυταπατήθηκε , συμμετέχοντας στο νεοφιλελεύθερο εγχείρημα στα πλαίσια μιας αμφίσημης διαδικασίας. Η μεσαία τάξη εξακολουθεί να συγκροτείται  ως έναν βαθμό  στο πλαίσιο της μισθωτής εργασίας  και εξαρτάται από μισθούς . Στην ουσία χρειάζεται την  προστασία του κράτους.  Από την άλλη πλευρά όμως μια μερίδα της είναι κάτοχος σημαντικής περιουσίας, ασχολείται ως   μικροεπενδυτής και έχει  πιθανή  κληρονομιά. Από την άλλη πλευρά ,  το κράτος ως ενεργός δρών  έχει όλο και λιγότερα περιθώρια για ελιγμούς, αφού  αποδυναμώνεται διαχρονικά και τώρα την στιγμή της κρίσης που απαιτείται η παρέμβαση  του δεν είναι διαθέσιμο σε επαρκή βαθμό . Πολλά   ευρωπαϊκά κράτη λόγω της υπερχρέωσης  δεν είναι  σε  θέση να διαθέσουν  τους πόρους και τις απαιτούμενες ρυθμίσεις για να εξασφαλιστεί μακροπρόθεσμα  η μεσαία τάξη τους.  για την αντιμετώπιση των μακροπρόθεσμων δανείων.

Το αποτέλεσμα είναι να ανακύπτουν σοβαρότατα προβλήματα για την Δημοκρατία. Στις υπερχρεωμένες χώρες της νότιας Ευρώπης για παράδειγμα δεν κυβερνάνε οι κυβερνήσεις στο όνομα του λαού, αλλά η Τρόικα, οι οργανισμοί αξιολόγησης, η ΕΚΤ, μεγάλοι επενδυτές – που επιβάλουν σε  αυτές τις χώρες, πως θα αναδιαρθρώσουν  την αγορά εργασίας, ποια θα είναι τα όρια ηλικίας για την συνταξιοδότηση , πως θα  αξιολογείται   η κοινωνική στήριξη ευπαθών ομάδων, πως θα λειτουργεί η  ασφάλιση  υγείας . Αυτό όμως σημαίνει ότι η πολιτική δεν είναι πλέον αυτό που έπρεπε να είναι δηλαδή μια  διαδικασία λήψης αποφάσεων εντός του εκλογικού σώματος. Η πολιτική σε αυτές τις χώρες επιβάλλεται πλέον   μόνο  από το  εξωτερικό, κυρίως με οικονομικές προστακτικές .

Το παράδοξο είναι ότι στο πεδίο αυτό  έχουν την σκανδάλη στα χέρια τους  οι ίδιοι εκείνοι  παράγοντες  της χρηματοπιστωτικής αγοράς οι οποίοι δρουν  με τα χρήματα της μεσαίας τάξης. Αυτό σημαίνει ότι η μεσαία  τάξη παροπλίζεται εν μέρει μόνη της   επειδή ως επενδυτής έχει διαμετρικά αντίθετα συμφέροντα από ότι ως πολίτης ενός κράτους.. Η απροθυμία των Βορείων κρατών και ιδίως της Γερμανίας να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα υπερχρεωμένα  ευρωπαϊκά κράτη είναι ενδεχομένως  μια συνέπεια της αβεβαιότητας και της αποδυνάμωσης της μεσαίας τάξης; Φυσικά, η αλληλεγγύη είναι πάντα συνδεδεμένη με την κατάσταση των χωρών – χρηματοδοτών. Όταν επικρατεί  στο εσωτερικό των χωρών αυτών  η σύγχυση  και ανασφάλεια στην μεγαλύτερη μερίδα των πολιτών, τότε η ανεκτικότητα και η προθυμία για  αλληλεγγύη μειώνεται. Από αυτή την εσωτερική ανασφάλεια της μεσαίας  κυρίως τάξης στις χώρες του Βορά απορρέουν τελικά οι αυστηρές και  οι λεπτομερείς προστακτικές συμπεριφοράς  που επιβάλλονται σήμερα σε  χώρες, όπως η Ελλάδα. Ωστόσο είναι προφανές ότι γίνεται ένας εντελώς εσφαλμένος υπολογισμός της προσαρμοστικότητας των κοινωνιών.

Η απαίτηση ολικής αναμόρφωσης απέναντι στις χώρες που λαμβάνουν βοήθεια  προσκρούει στο αντικειμενικό δεδομένο ότι καμία  κοινωνία δεν μπορεί να ανακαλύψει  εκ νέου τον εαυτό της εν μία νυκτί . Πράγματι, η ανυπομονησία με την Ελλάδα, ειδικά στη Γερμανία αυξάνει συνεχώς ανεξάρτητα από το γεγονός ότι το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει κάπως εξομαλυνθεί . Σαφέστατα βρισκόμαστε μπροστά σε  ένα σταυροδρόμι. Η Βόρεια Ευρώπη με ηγέτιδα την  Γερμανία έχει την επιλογή  να αποδεχτεί την  μακροπρόθεσμη υποστήριξη των χωρών του Νότου ή να αποδεχτεί τον διχασμό και την διάσπαση της Ενωμένης Ευρώπης, δείχνοντας αδιαφορία απέναντι στα προβλήματα.

Στον  σκεπτικισμό γύρω από  με τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων προς την Ευρώπη, πρέπει  να αντιτείνουμε το επιχείρημα ότι η μοναδική εναλλακτική λύση  συνδέεται με  δημοκρατικά αποδιαρθρωμένα κράτη, υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών αγορών και τον ανελέητο ανταγωνισμό με άλλες περιοχές του πλανήτη . Είναι προφανές ότι η καλύτερη εναλλακτική λύση είναι  μια διαδικασία   εξευρωπαϊσμού με μεγαλύτερη έμφαση στην συνεργασία. Στο πλαίσιο αυτό τα κράτη της Νότιας Ευρώπης δεν μπορούν να ανακτήσουν τα περιθώριο ελιγμών  τους δηλαδή το δυναμικό κυριαρχίας τους,  αποκλειστικά μέσα από μια  δημοσιονομική εξυγίανση  που στηρίζεται  σε περικοπές παροχών σε ανέργους, ασθενής , ηλικιωμένους και νοικοκυριά υπό την πίεση των χρηματοπιστωτικών  αγορών.

Με άλλα λόγια η μονομερής λιτότητα  είναι ένας τρόπος για  απομόχλευση του χρέους ο οποίος  φυσικά παροπλίζει  τη μεσαία τάξη σε όλα τα επίπεδα. Η έντονη δυσαρέσκεια ενάντια στις ασκούμενες πολιτικές  έχει να κάνει σαφώς με το γεγονός  ότι επιβαρύνονται  οι απλοί πολίτες , ενώ οι «προνομιούχοι» της οικονομικής κρίσης μένουν σχεδόν απείραχτοι . Ο εναλλακτικός δρόμος συνδέεται με έναν αναπροσανατολισμό  σχετικά με την χρηματοδότηση  του κράτους. Ειδικά  ο υψηλός    ιδιωτικός πλούτος,   οι  μεγάλες κληρονομιές και τα  υψηλά εισοδήματα, θα μπορούσαν να επιβαρυνθούν περισσότερο μέσα από έξυπνα συστήματα εισφοράς όπως είναι ο φόρος TOBIN, o ειδικός φόρος αλληλεγγύης υψηλών εισοδημάτων, ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας κατά το ευρωπαϊκό πρότυπο, και ο εξονυχιστικός έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών των πολυεθνικών. Στη Γερμανία για παράδειγμα  υπάρχει μια  ιδιωτική ιδιοκτησία στο ύψος  των 8 τρισεκατομμυρίων  ευρώ ενώ  το δημόσιο χρέος της χώρας είναι 2 τρισ. ευρώ Αυτός ο ιδιωτικός πλούτο είναι εξαιρετικά άνισα κατανεμημένος. Το 10  %  των πλουσίων κατέχει το  60 % του συνολικού  ενεργητικού πλούτου. Την ίδια στιγμή η ψαλίδα θα συνεχίσει να ανοίγει  - κυρίως λόγω των κληρονομιών. Ακόμη και μια μικρή μετατόπιση της φορολογικής επιβάρυνσης, και δεν  είμαι μιλάμε για μια εντατική αναδιανομή,   μπορεί να δημιουργήσει ουσιαστική θεραπεία και μνα απαλύνει την γερμανική μεσαία  τάξη από τοι βάρος. Μια τέτοια ασήμαντη μετατόπιση της φορολόγησης στην Γερμανία εις βάρος των πλουσίων σε κάθε περίπτωση θα διεύρυνε τα όρια ανοχής της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στο ελληνικό πρόβλημα . Βλέπουμε λοιπόν πόσο μεγάλη σημασία παίζει η  πολιτική  έξω από τα ελληνικά σύνορα. Καλό είναι λοιπόν οι ελληνικές πολιτικές παρατάξεις ανεξαρτήτως ιδεολογικής απόχρωσης να μην παριστάνουν το επίκεντρο του κόσμου αλλά να αρχίσουν αντιλαμβάνονται αφενός και να εξωτερικεύουν αφετέρου τον διεθνή περίγυρο στον οποίο δρουν. Αυτή η διαπίστωση ισχύει ιδιαιτέρως για εκείνα τα σχήματα που ασκούνται εσχάτως στον ρόλο του εθνοσωτήρα.

Πρώτα απ όλα είναι σημαντικό να καταστεί κατανοητό σε όλους ότι «σε όλες τις κοινωνίες οι ελίτ χρησιμοποιούν τη μεγαλύτερη πρόσβασή τους στο πολιτικό σύστημα, για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους, απούσης μιας αποτρεπτικής δημοκρατικής κινητοποίησης, που θα εξισορροπούσε την κατάσταση. …….. Αυτή η κινητοποίηση δεν πρόκειται να συμβεί, εντούτοις, για όσον καιρό οι μεσαίες τάξεις στον ανεπτυγμένο κόσμο παραμένουν γοητευμένες από τον μύθο της προηγούμενης γενιάς: ότι τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετηθούν καλύτερα από μια ακόμη πιο ελεύθερη αγορά και από λιγότερο κράτος. Ο εναλλακτικός μύθος είναι εκεί έξω και περιμένει να γεννηθεί» [7]

* Κοινωνιολόγος – Πολιτικός Επιστήμονας

Πηγή : antikleidi.com

Αναδημοσίευση : Απέραντο Γαλάζιο

http://eleutheriellada.wordpress.com

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Εισπρακτικές Εταιρείες : Ένας πρώην υπάλληλος εξομολογείται!…

Ο Ηλίας Π. είναι άνεργος από επιλογή.
Μέχρι πρότινος εργαζόταν σε εταιρεία ενημέρωσης οφειλετών. Παραιτήθηκε πριν από μερικούς μήνες γιατί, όπως λέει σήμερα ο ίδιος, «… κανείς δεν πρέπει να ξεπουλά την αξιοπρέπειά του για 300 ευρώ τον μήνα»
.Τόσα έπαιρνε για ένα πεντάωρο ασταμάτητων τηλεφωνικών ενοχλήσεων προς δανειολήπτες και οφειλέτες που αδυνατούσαν να εξοφλήσουν τα χρέη τους προς τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και πάσης φύσεως άλλες υπηρεσίες.
«Οι εισπρακτικές εταιρείες είναι…ό,τι πιο εφιαλτικό έχω βιώσει επαγγελματικά.
Με είχαν υπενοικιάσει μέσω εταιρείας ευρέσεως εργασίας και η σύμβασή μου ανανεωνόταν μήνα με τον μήνα, ώστε σε περίπτωση απόλυσης να μην έχω καν δικαίωμα αποζημίωσης. Το χειρότερο, όμως, ήταν η ίδια η φύση της δουλειάς.
Καθημερινά μας πίεζαν με χίλιους δυο τρόπους για να πιάνουμε τους υποτιθέμενους στόχους που είχαν θέσει, ώστε η εταιρεία είτε να εξασφαλίζει ένα ποσοστό από τις οφειλές είτε να διατηρεί στο ακέραιο τη σύμβασή της με τον εντολέα που, τις περισσότερες περιπτώσεις, ήταν τράπεζες».
Ο Ηλίας παραιτήθηκε πριν από τέσσερις μήνες, όταν μια μέρα ένα τηλεφώνημα δεν εξελίχθηκε όπως περίμενε. «Πάντοτε προσπαθούσα να είμαι ευγενικός με τους οφειλέτες, ίσως γιατί ενδόμυχα δεν συμφωνούσα με αυτό που έκανα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν άνεργοι, οικογενειάρχες που ένιωθες μεμιάς την αγωνία στη φωνή τους. Άλλοι τηλεφωνητές ήταν πιο σκληροί στην προσέγγισή τους, πιο αυστηροί, πιο απότομοι.
Μια-δυο φορές είχα ακούσει και απειλές για διαταγές πληρωμών, ασφαλιστικά μέτρα και διάφορα άλλα. Γενικά, η τακτική του εκβιασμού ήταν κάτι που ανεπίσημα ενέκρινε ο επικεφαλής του τμήματος.
“Τρομάξτε τους και λίγο, αλλιώς δεν θα τα πάρουμε ποτέ…”, μας είχε πει σε ανύποπτη στιγμή, προσφέροντας τις περιβόητες “συμβουλές” του. Δεν το έκανα ποτέ. Κατάλαβα γρήγορα ότι γι’ αυτούς ήμασταν αναλώσιμοι, μηχανές που έκοβαν δανεικό χρήμα. Έφερνες λεφτά, δούλευες. Δεν έφερνες, δεν δούλευες.
Κι ας είχες πάρει 100-200 τηλέφωνα την ημέρα. Δεν είχε καμιά σημασία.
Είδα κόσμο να κλαίει από την πίεση, να φεύγει τρέχοντας από το γραφείο. Την επόμενη μέρα καθόταν κάποιος άλλος στη θέση του. Με την ίδια κουρασμένη διάθεση.
Προσωπικά, πήρα την απόφαση να φύγω όταν μια μέρα τηλεφώνησα σε μια δανειολήπτρια κι εκείνη ξέσπασε σε κλάματα, λέγοντας ότι την είχαν πάρει και την προηγούμενη μέρα από κάποια εισπρακτική, απειλώντας ότι θα της κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία. Της εξήγησα ότι δεν μπορούν να το κάνουν αυτό και να μην ανησυχεί. Αισθανόμουν ντροπή. Όταν “αγοράζεις” το χρέος κάποιου, δεν είσαι εταιρεία. Είσαι νταβατζής».
Σήμερα, ο τζίρος που κάνουν οι εισπρακτικές εταιρείες στην Ελλάδα της ύφεσης είναι κάποιες δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, με τις τάσεις των καθαρών κερδών τους να είναι σταθερά ανοδικές. Το 2003 ο τζίρος των εταιρειών ενημέρωσης οφειλετών μετά βίας ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ. Πέντε χρόνια μετά είχε ανέλθει στα 60 εκατ., ενώ τα τελευταία δύο χρόνια έχει σημειωθεί αύξηση του τζίρου κατά 10%.
Για να κινηθούν τα γρανάζια αυτής της θηριώδους μηχανής που έχει στηθεί πάνω απ’ το κουφάρι της ελληνικής οικονομίας, απαιτείται, βέβαια, κάτι περισσότερο από το μαζικό ανθρωποκυνηγητό οφειλετών μέσω τηλεφώνου. Απαιτείται, σε πολλές περιπτώσεις, η καταπάτηση των προσωπικών δεδομένων, η παράβαση του νόμου και, φυσικά, η άγνοια των οφειλετών. Το 2012 έφτασαν στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή 687 καταγγελίες. Φέτος, ο αριθμός παρουσιάζει αύξηση, αφού το πρώτο μόλις τετράμηνο περισσότεροι από 330 καταγγέλλοντες απευθύνθηκαν στην αρμόδια Αρχή.
Οι περισσότερες εκ των καταγγελιών αφορούσαν τηλεφωνικές οχλήσεις σε ακατάλληλες ώρες στο σπίτι ή το γραφείο, παραβίαση προσωπικών δεδομένων, απειλές, ακόμα και εκβιασμούς. Την ίδια ώρα το Διαδίκτυο βρίθει από χιλιάδες ανεπίσημες καταγγελίες οφειλετών.
Πρόσφατα, αποκαλύφθηκε ότι μεγάλη εισπρακτική εταιρεία απέκτησε –άγνωστο με ποιον τρόπο– πρόσβαση σε απόρρητους τηλεφωνικούς αριθμούς δανειοληπτών στην Πάτρα. Παρά το αξιόποινο της πράξης, οι ενοχλήσεις προς τους συνδρομητές δεν σταμάτησαν, τουναντίον, συνοδεύτηκαν από απειλές περί κατασχέσεων και δικαστικών μέτρων.
Μέχρι σήμερα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει προβεί στην επιβολή προστίμων ύψους 390.000 ευρώ σε έξι εταιρείες ενημέρωσης οφειλετών, σε έναν δανειστή και μια εταιρεία μη εγγεγραμμένη στο Μητρώο των Εταιρειών Ενημέρωσης. Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ενημερώσει τους πολίτες για τα δικαιώματά τους, έχει αναρτήσει στο επίσημο site της μια σχετική λίστα με συχνές ερωτήσεις.
Συνοπτικά, αναφέρουμε ότι απαγορεύεται οι εταιρείες ενημέρωσης να καλούν καθημερινά τον οφειλέτη, να ενοχλούν συγγενικά πρόσωπα, να καλούν στον χώρο εργασίας του, αν και εφόσον δεν είναι αυτός ο μοναδικός αριθμός επικοινωνίας που έχει δηλωθεί, να καλούν σε άλλο τηλεφωνικό αριθμό από αυτόν που έχει δηλώσει ο οφειλέτης και, φυσικά, να καλούν οφειλέτες που έχουν προβεί σε δικαστικές ενέργειες.
Στην πράξη, βέβαια, το νομοθετικό πλαίσιο μοιάζει κομματάκι θολό σε μια κοινωνία που μοιράζεται ανάμεσα σε αυτούς που έχουν, αυτούς που δεν έχουν και αυτούς που αδυνατούν να πληρώσουν όσα έχουν.

troktiko

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τρομοκρατικός συναγερμός στις ΗΠΑ – Ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο υπό το φόβο επιθέσεων

Σε κατάσταση επιφυλακής είναι οι ΗΠΑ υπό το φόβο τρομοκρατικών επιθέσεων. Επειτα από την απόφαση να μην λειτουργήσει ένας μεγάλος αριθμός πρεσβειών την ερχόμενη Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε και ταξιδιωτική οδηγία για όλο τον κόσμο.

Σε αυτή οι Αμερικανοί πολίτες προειδοποιούνται για το ενδεχόμενο πραγματοποίησης τρομοκρατικών επιθέσεων από την Αλ Κάιντα μέσα στον Αύγουστο, κυρίως σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του, οι οποίες αφήνουν να εννοηθεί πως η Αλ Κάιντα αλλά και οργανώσεις που συνεργάζονται μαζί της εξακολουθούν να σχεδιάζουν επιθέσεις. Για αυτό το λόγο προειδοποίησε για ενδεχόμενα «χτυπήματα» σε μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και σε τουριστικές υποδομές.

Σύμφωνα με δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου στο Reuters, οι ίδιες πληροφορίες οδήγησαν στην απόφαση να κλείσουν την Κυριακή ορισμένες πρεσβείες και προξενεία των ΗΠΑ για λόγους ασφαλείας. Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό σε ποιες χώρες θα συμβεί αυτό, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο κάποιες διπλωματικές αποστολές να παρατείνουν το μέτρο για περισσότερες ημέρες.


 iefimerida.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Επιστολή Δημάρχου Θηβαίων στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα των Τσιγγάνων.

Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστή Χατζηδάκη ενημερώνει με επιστολή του ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από την παραβατική- εγκληματική συμπεριφορά ομάδων τσιγγάνων που διαμένουν στον καταυλισμό, ζητώντας του την άμεση και καταλυτική παρέμβαση του Υπουργείου, καθώς πλέον οι πολίτες αισθάνονται ανασφάλεια τόσο για την ίδια τους τη ζωή όσο και για τις περιουσίες τους.

Ακολουθεί η επιστολή του  Δημάρχου Θηβαίων :
         

«Κύριε Υπουργέ

Με την παρούσα επιστολή μου θέλω να σας ενημερώσω - αναφέρω το πιο σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας και να ζητήσω την αρωγή και συνδρομή σας στις πολλές και επίπονες προσπάθειες που έχω καταβάλει προσωπικά αλλά και όλη η Δημοτική αρχή καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο, με σκοπό την επίλυσή του.
Συγκεκριμένα και περιληπτικά σας αναφέρω τα ακόλουθα:

Δίπλα από την συνοικία Πυρί της Θήβας (φωτογραφία από Google) υπάρχει οικισμός όπου διαμένουν περίπου 1000 τσιγγάνοι.  Η εγκατάστασή τους έγινε την χρονική περίοδο 2000 -2002 από τον Δήμο Θηβαίων σε συνεργασία  με το τότε Υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ σε 36 λυόμενους οικίσκους που παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο για την δημιουργία καταυλισμού τσιγγάνων στην εν λόγω περιοχή.
Ο καταυλισμός με τα τότε δεδομένα χαρακτηριζόταν ως προσωρινός και γι’ αυτόν το λόγο ένα τμήμα του χώρου εγκατάστασης ήταν και παραμένει σε ενοικιαζόμενο από το Δήμο οικόπεδο και το υπόλοιπο σε γήπεδο ιδιοκτησίας του Δήμου καθώς και σε ιδιόκτητο από τσιγγάνους οικόπεδο.
Έκτοτε και μέχρι σήμερα έχουν γίνει μετακινήσεις των αρχικά από τον Δήμο τοποθετημένων οικίσκων, προσθήκες σε αυτά και πολλές νέες κατασκευές συνιστώντας ουσιαστικά μια γενικευμένη αυθαίρετη πολεοδομική κατάσταση κατά το γράμμα και τύπο του νόμου.  

Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Δήμου και της Αστυνομίας έγιναν οι καταγραφές όλων των αυθαιρέτων κατασκευών και ήδη έχουν υποβληθεί στην Αποκεντρωμένη Περιφέρεια σαράντα εννέα (49) αποφάσεις κατεδάφισης για έγκριση.        

Παρά του ότι  η αρχική εγκατάσταση οικίσκων  έγινε με την σύμφωνη γνώμη και συμμετοχή του Δήμου αλλά και του ΥΠΕΧΩΔΕ, που παραχώρησε τα λυόμενα, συμβάλλοντας στην προσωρινή επίλυση του προβλήματος στέγασης και εγκατάστασης των τσιγγάνων στο συγκεκριμένο μέρος, πουθενά στην πολεοδομική νομοθεσία δεν προβλέπεται η με νόμιμη διαδικασία και χωρίς την έκδοση οικοδομικής άδειας δημιουργία μόνιμου οικισμού οποιασδήποτε αιτιολογίας.                                                

Κατ΄αυτή την έννοια το σύνολο του καταυλισμού πολεοδομικά μπορεί να θεωρηθεί αυθαίρετο, αφού έπαψε πλέον μετά δέκα ή δώδεκα έτη να ισχύει κατά την άποψή μας ο χαρακτηρισμός του προσωρινού.

Δυστυχώς με την πάροδο των ετών ο αριθμός των διαβιούντων εκεί τσιγγάνων πολλαπλασιάστηκε με την προσέλευση άλλων από άλλες περιοχές με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένας άναρχος χώρος που μπορεί να χαρακτηρισθεί ως γκέτο ή άσυλο εγκληματιών με όλα τα συνεπεγόμενα προβλήματα και τα οποία επιγραμματικά  είναι τα εξής:
Μεγάλη έκταση  της εγκληματικότητας και ανεξέλεγκτη δράση των τσιγγάνων.
Σοβαρά θέματα διακίνησης ναρκωτικών με αποτέλεσμα παιδιά της περιοχής  μας να πεθαίνουν.
Κλοπές, φθορές, ληστείες και πλήθος καταστροφών ιδιωτικής περιουσίας των κατοίκων της πόλης μας.
Σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων από τον οδικό άξονα  Θήβας – Λιβαδειάς που εφάπτεται του καταυλισμού διότι πολύ συχνά αυτά αναγκάζονται να ακινητοποιηθούν και στη συνέχεια να καταληστεύονται οι επιβαίνοντες.

Πρόσφατα κατά την καταγραφή αυθαιρέτων κτισμάτων, τσιγγάνοι βιαιοπράγησαν κατά  Αντιδημάρχου  του Δήμου  παρά το γεγονός ότι σε μικρή απόσταση παρευρίσκοντο Αστυνομικές δυνάμεις και  είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα αποφύγουμε τις αυτοδικίες με κίνδυνο να θρηνήσουμε ακόμη και θύματα.    

Η Αστυνομική Υποδιεύθυνση Θήβας με φιλότιμες προσπάθειες αντιμετωπίζει το πρόβλημα της παραβατικότητας ενισχυόμενη πολλές φορές και από ειδικά τμήματα της ΕΛΛΑΣ.

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία ο κάθε Δήμος είναι υπεύθυνος για την επίλυση των προβλημάτων των δημοτών του, για τον σκοπό αυτό η Δημοτική αρχή πασχίζει και  προσπαθεί με όσα μέσα διαθέτει να λύσει ή έστω να αμβλύνει τα προβλήματα που προαναφέραμε πλην όμως δεν μπορεί από μόνος του να φέρει αποτελέσματα αν δεν έχει την δέουσα αρωγή από τις  αρμόδιες υπηρεσίες του κεντρικού κράτους (Υπουργεία,  Εισαγγελικές αρχές κ.τ.λ.).
Προς αυτή την κατεύθυνση ο Δήμος μας  έχει προχωρήσει εδώ και δύο χρόνια περίπου σε πολλές ενδεδειγμένες ενέργειες αφιερώνοντας μεγάλο μέρος της δραστηριότητάς του στο σοβαρό αυτό θέμα.

Μετά τα παραπάνω  υποβάλλω την παράκληση  όπως στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας ενεργήσετε σχετικά,  με σκοπό την χρηματοδότησή μας μέσω προγράμματος ή οποιουδήποτε άλλου τρόπου  κρίνετε εφικτό,  με σκοπό την μετεγκατάσταση όλου ή μέρους του οικισμού σε κάποια απόσταση από την πόλη.  Η μετεγκατάσταση όπως γνωρίζετε απαιτεί αγορά οικοπέδου, λυόμενους οικίσκους καθώς και υποδομές για ύδρευση αποχέτευση και ηλεκτροφωτισμό.

Επίσης ως εναλλακτική λύση προτείνουμε την χρηματοδότηση των ιδίων των τσιγγάνων με ποσό που θα διατεθεί για την αγορά οικιών εντός της πόλης ή των χωριών ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο κάτι το οποίο είναι σίγουρο ότι επιθυμεί και η πολιτεία.

Με την πεποίθηση ότι θα προσπαθήσετε να δώσετε την πιο ενδεδειγμένη λύση στο πολύ σοβαρό πρόβλημα που ταλανίζει για πολλά χρόνια την πόλη μας, παρακαλώ και επιθυμώ συνάντηση μαζί σας ή με αρμόδιο υφυπουργό ή Γ.Γ. προκειμένου δια ζώσης να σας εκθέσω το πρόβλημα».      


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Ρύθμιση οφειλών προς ασφαλιστικά ταμεία


Κύριε Υπουργέ,
     Στην νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπεται – απαιτείται η ρύθμιση οφειλών των συναδέλφων επαγγελματιών, βιοτεχνών, και εμπόρων εντός διμήνου διαφορετικά επικρέμεται, για πολλοστή φορά, η απειλή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατάσχεσης).
    Φαίνεται ότι το κράτος δεν λαμβάνει υπόψη ότι οι συνάδελφοι δεν ξέρουν τι να πρωτορυθμίσουν τώρα πια, δεν έχει δείξει να λαμβάνει στο ελάχιστο υπόψη τις κατά καιρούς προτάσεις μας, δείχνει ιδιαίτερη σπουδή δίωξη μικρό-οφειλετών και κυρίως φαίνεται να μην ενδιαφέρετε για το γεγονός ότι, προφανώς, προέχει η επιβίωση έναντι της εξυπηρέτησης των όποιων οφειλών, τις οποίες βεβαίως και δεν αρνούμαστε.
    Για μια ακόμη φορά παρακαλούμε για την προσέγγιση των θεμάτων αυτών με τρόπο που θα επιτρέπει και την εξυπηρέτηση των οφειλών και την επιβίωση μας.
Φοβούμαστε δε, ότι η συνέχιση της σκληρής, από πλευράς κράτους, στάσης, θα οδηγήσει στο οριστικό κλείσιμο ακόμη περισσότερων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ενδεχομένως σε ακόμη περισσότερες αυτοκτονίες.

    Στο τέλος, δεν αποκλείουμε το ενδεχόμενο μιας, εξ’ ανάγκης, γενικευμένης παύσης πληρωμών με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για όλες τις πλευρές.
   Κυρίως ας πάψουν οι απειλές.
    Το ότι τα νούμερα δεν «βγαίνουν» και δεν πρόκειται ποτέ να «βγουν» το γνωρίζουμε πια όλοι πολύ καλά.
    Ας μην υπάρξουν λοιπόν άλλες ανθρωποθυσίες στο βωμό μιας μάταιης, επί της ουσίας, επιδίωξης.

                               
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΕΒΕ ΘΗΒΑΣ

                     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΧΑΡΑΤΣΗΣ   ΧΡΗΣΤΟΣ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ο Δήμος Θηβαίων συμμετέχει στο «Σύμφωνο των Δημάρχων» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Δήμαρχος Θηβαίων κ. Σπύρος Νικολάου, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου,  υπέγραψε το «Σύμφωνο των Δημάρχων», που είναι η βασική πρωτοβουλία της Ε.Ε. που ενώνει τοπικές και περιφερειακές αρχές σε μια κοινή δέσμευση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών τους μέσω της συμβολής στους κλιματικούς και ενεργειακούς στόχους “3x20” της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Οι στόχοι “3x20”  της Ε.Ε. προβλέπουν μείωση των εκπομπών CO2 κατά 20% έως το 2020, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, 20% αύξηση του μεριδίου ανανεώσιμων πηγών και 20% μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης.

Οι πολυάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις που συμμετέχουν στην κίνηση αυτή δεσμεύονται επίσημα να υποβάλουν, εντός ενός έτους από την προσχώρησή τους στην πρωτοβουλία, ένα Σχέδιο Δράσης για τη Βιώσιμη (Αειφόρο)  Ενέργεια (ΣΔΑΕ), συμπεριλαμβανομένης μιας βασικής απογραφής εκπομπών, όπου θα επισημαίνεται που πρέπει να εστιαστεί η δράση και πως θα επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η μείωση στις εκπομπές CO2 που υπερβαίνει το στόχο που ορίστηκε από την ΕΕ.

Τα οφέλη για το Δήμο θα είναι πολλαπλά, καθώς από την εφαρμογή του ΣΔΑΕ θα προκύψει μείωση των λειτουργικών δαπανών, ενώ παράλληλα θα αναπτυχθεί ενεργειακή συνείδηση στους πολίτες και ο Δήμος θα αποτελέσει πρότυπο εξοικονόμησης ενέργειας. Παράλληλα η σύνταξη του σχεδίου Δράσης θα αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στην υπηρεσία του Δήμου, στην προσπάθεια του να προσελκύσει κεφάλαια για επενδύσεις και δημόσια έργα, καθώς από αυτό θα προκύψει σημαντικός βαθμός ωριμότητας για τις προτεινόμενες από το ΣΔΑΕ δράσεις.

Τέλος, τα μέλη του Συμφώνου των Δημάρχων, για το τεχνικό κόστος που συνδέεται με την ανάπτυξη, διάρθρωση, δημοπράτηση και έναρξη μεγάλων επενδυτικών προγραμμάτων για τη βιώσιμη ενέργεια, χρηματοδοτούνται από τον μηχανισμό για τοπικά ενεργειακά προγράμματα «ELENA», (Πρόγραμμα Ευφυής Ενέργεια– Ευρώπη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ενεργειακής Απόδοσης (EEE-F) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περισσότερες πληροφορίες για το «Σύμφωνο των Δημάρχων» μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Θηβαίων www.thiva.gr .


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνάντηση Δημάρχου Θηβαίων,Βουλευτών και φορέων με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη

Με τον Υπουργό Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη συναντηθήκαν την Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013, ο Δήμαρχος Θηβαίων Σπύρος Νικολάου, οι Βουλευτές του Νομού Ευάγγελος Μπασιάκος και Γιάννης Σταθάς, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θηβών Φιλιώ Πρωτόπαπα και ο Διευθυντής Δ/κών Υπηρεσιών του Γ.Ν. Θηβών Δημήτρης Καλπένης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό την επίσημη ενημέρωση, δια στόματος Υπουργού, σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί το Υπουργείο, στα πλαίσια της αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων λειτουργίας του Νοσοκομείου Θηβών, κυρίως λόγω της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού, που δικαιολογημένα έχει ανησυχήσει τους κατοίκους όλης της περιοχής.

Ο Υπουργός Υγείας, ενημέρωσε τους παρευρισκομένους ότι το Νοσοκομείο της Θήβας θα συνεχίσει να λειτουργεί στο συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο και δεσμεύτηκε για άμεση πρόσληψη δύο επικουρικών ιατρών, ενός μικροβιολόγου και ενός παθολόγου και σε επόμενη φάση ενίσχυση του Νοσοκομείου της Θήβας με δύο ακόμα επικουρικούς ιατρούς (χειρούργο και ακτινολόγο). Ενημέρωσε επίσης ότι σε  πολύ σύντομο χρονικά διάστημα θα τοποθετηθεί στο Γ.Ν. Θηβών αναπληρωτής διοικητής.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «ΣΟΝΙΑ»: Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ θΕΡΙΝΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ ΘΗΒΑΣ «ΣΟΝΙΑ»

Ο ΜΟΝΑΧΙΚΟΣ ΚΑΒΑΛΑΡΗΣ

Από Πέμπτη 1 Αυγούστου έως Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013
Εκτός Σαββάτου
ΩΡΑ:  21:15


Συνοπτικές Πληροφορίες
Σκηνοθεσία: ΓΚΟΡ ΒΕΡΜΠΙΝΣΚΙ
Σενάριο: ΤΕΝΤ ΕΛΙΟΤ, ΤΖΑΣΤΙΝ ΧΕΙΔ
Ηθοποιοί: ΤΖΟΝΙ ΝΤΕΠ , ΕΛΕΝΑ ΜΠΟΝΑΜ ΚΑΡΤΕΡ , ΤΟΜ ΓΟΥΙΛΚΙΝΣΟΝ , ΓΟΥΙΛΙΑΜ ΦΙΧΤΝΕΡ , ΜΠΑΡΙ ΠΕΠΕΡ , ΑΡΜΙ ΧΑΜΕΡ , ΤΖΕΙΜΣ ΜΠΑΝΤΖ ΝΤΕΙΛ , ΡΟΥΘ ΓΟΥΙΛΣΟΝ
Διάρκεια: 149 λεπτά
Χρονολογία παραγωγής: 2013
Είδος ταινίας: ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ
Χώρα παραγωγής: ΗΠΑ
Καταλληλότητα ταινίας: ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ 12


Περίληψη

Ο ομολογουμένως εκκεντρικός (με ένα κοράκι κορώνα στο κεφάλι του) Ινδιάνος πνευματικός αρχηγός και πολεμιστής Tonto (Johnny Depp) μας διηγείται την άγνωστη ιστορία που μεταμόρφωσε τον John Reid (Armie Hammer), έναν άντρα του νόμου και της τάξης, σε άξιο λόγου θρύλο της δικαιοσύνης, παρασέρνοντας στην πορεία το κοινό σε μια σειρά από επικές εκπλήξεις και διασκεδαστικές διενέξεις, καθώς οι δύο εντελώς διαφορετικοί μεταξύ τους ήρωες πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται στον κοινό τους αγώνα ενάντια στην απληστία και τη διαφθορά.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Θηβαίων

Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε στη δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων αυτού (Παλαιό Δημαρχείο οδός Πινδάρου & Οιδίποδος)  στις  7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2013, ημέρα ΤΕΤΑΡΤΗ και ώρα 19:30 για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα συνημμένα θέματα της ημερησίας διατάξεως.
     






     Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
  ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

                                                                     ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ



Π Ι Ν Α Κ Α Σ
ΘΕΜΑΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΗΒΑΙΩΝ ΣΤΙΣ  7-08-2013  ΠΟΥ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΕΤΑΙ ΣΤΗ ΜΕ ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. : 23059/2-8-2013
ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ  (Άρθρο 67,  Ν. 3852/10)
------------------------------------------------------------------------------------------------------

1. Τροποποίηση της υπ’αριθ. 257/2013 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δ.Θηβαίων, για τους όρους διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης στη Δημοτική Κοινότητα Θήβας(θέμα από αναβολή).
2. Λήψη απόφασης για τη χορήγηση άδειας για την κατασκευή υπόγειου δικτύου όδευσης καλωδίων για την ηλεκτρική διασύνδεση δυο Φ/Β σταθμών παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας της εταιρείας «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΑΚΟΣ ΗΛΙΟΣ 3 Α.Ε.» στη θέση «Αγ.Ιωάννης Τ.Κ. Ελεώνα,  με τον υποσταθμό 150/20KV στη θέση «Παλαιοχάνι» ίδιας Περιφερείας του Δ.Θηβαίων.
3. Έγκριση της τροποποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δ.Θηβαίων (ΔΗΚΕΘ) της (σχετ. η υπ’ αριθ. 58/2013 Απόφασης Δ.Σ. της  Επιχείρησης»).
4. Έγκριση της τροποποίησης του Ετήσιου Προγράμματος Δράσης και της αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του ΝΠΔΔ με την επωνυμία : «Δημοτικός Οργανισμός Θήβας (ΔΟΘ)».
5. Έγκριση 1ης τροποποίησης Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης Δήμου Θηβαίων έτους 2013.
6. Αποδοχή ποσού 33.090,00 € από ΥΠ.ΕΣ. Τέλη διαφήμισης κατηγορίας Δ’ , Α΄ βαθμού του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρο 9 παρ. 6α του Ν.2880/2001. (χρημ. Εντολή 28764/13).
7. Αποδοχή  ποσού 20.409,60€ από ΥΠ.ΕΣ. που αφορά  πρόστιμα Κ.Ο.Κ. το χρονικό διάστημα  2/5/2013 έως και 1/7/2013. (χρημ. Εντολή 7717/2013).
8. Αποδοχή πίστωσης ποσού 21.600,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Κάλυψη δαπάνης μεταφορά μαθητών 2012/2013( χρημ. Εντολή 28964/2013)».
9. Αποδοχή ποσού 28.080,00 € από ΥΠ.ΕΣ. Τέλος Ακίνητης περιουσίας – κατανομή του 15% σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 19 άρθρο 24 του Ν.2130/93 (χρημ. Εντολή 28450/13).
10. Αποδοχή ποσού 1.623,48 € από  ΥΠ.ΕΣ. για  Κάλυψη δαπάνης μισθωμάτων κτιρίων των ΚΕΠ  (χρημ. Εντολή 28948/13).
11. Αποδοχή πίστωσης ποσού 23.200,00 € από το Υπουργείο Εσωτερικών με τίτλο «Φόρος Ζύθου έτους 2013» (χρημ. Εντολή 28908/13).
12. Λήψη απόφασης για τη διακοπή μίσθωσης καταστήματος Νο 41 στη Δημοτική Αγορά από τον κ. Σταματίου Αλέξανδρο του Σταύρου.
13. Έκφραση γνώμης επί της ΜΠΕ για την μετεγκατάσταση ιχθυοκαλλιέργειας της εταιρείας ΣΠΑΡΦΙΣ Α.Ε. στη θέση «Όρμος Σπηλιά» Ν.Βοιωτίας.
Αποδέκτες Πίνακα Διανομής :
ΔΗΜΑΡΧΟ ΘΗΒΑΙΩΝ κ. ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ
1. Δημοτικούς Συμβούλους κ.κ.
1. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
2. ΓΙΑΝΝΙΚΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
3. ΔΡΕΝΙΟ ΣΩΤΗΡΙΟ
4. ΖΕΡΙΚΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
5. ΚΟΝΤΟΥ ΙΟΥΛΙΑ
6. ΚΟΥΝΤΟΥΠΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟ
7. ΜΙΧΑ ΠΕΤΡΟ
8. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ
9. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ
10. ΠΕΤΡΑΙΝΑ ΗΛΙΑ
11. ΣΔΟΝΑ ΓΕΩΡΓΙΟ
12. ΣΤΑΪΚΟ ΑΛΕΚΟ
13. ΣΤΡΑΤΕΛΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
14. ΣΚΑΛΗ ΓΕΩΡΓΙΟ
15. ΤΣΑΡΑΜΠΑΡΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
16. ΤΣΙΤΡΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟ
17. ΦΙΛΟ ΓΕΩΡΓΙΟ
18. ΧΑΤΖΗΣΤΑΜΑΤΗ ΑΝΔΡΕΑ
19. ΧΑΤΖΙΝΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ
20. ΣΒΙΓΓΟ ΝΙΚΟΛΑΟ
21. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΚΩΝ/ΝΟ
22. ΒΕΝΙΖΕΛΟ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
23. ΖΩΓΡΑΦΟ ΕΥΑΓΓΕΛΟ
24. ΚΕΦΑΛΑ ΚΩΝ/ΝΟ
25. ΜΠΑΤΣΟΥΛΗ ΔΗΜ.-ΠΑΝ.
26. ΝΙΚΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ
27. ΝΟΚΑ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗ
28. ΧΑΛΒΑΤΖΗ ΣΤΑΜΑΤΗ
29. ΚΟΥΤΣΟΔΗΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ
30. ΣΚΟΥΜΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟ
31. ΤΟΥΛΟΥΜΑΚΟ ΑΝΤΩΝΙΟ
32. ΚΟΛΙΓΙΑΝΝΗ ΛΑΖΑΡΟ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΤΑ ΣΙΔΕΡΕΝΙΑ ΔΕΣΜΑ ΤΟΥ «Nuestra Señora de Atocha»




Κρίστυ Εμίλιο Ιωαννίδου
Συγγραφεύς -  Ερευνήτρια Ναυτικής Ιστορίας
Μέλος Ελληνικού Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών (ΕΛ.Ι.Σ.ΜΕ.)




 

Σιδερένια δεσμά από το «Henrietta Marie». ΦΩΤΟ:http://www.wpbt2.org/pressreleases/PR20130619csseason5.html

 
Το 1622, ένας στόλος 28 ισπανικών πλοίων, φορτωμένων με χρυσό, ασήμι, χαλκό και άλλα πολύτιμα αντικείμενα, περικυκλώθηκε από έναν ισχυρό τυφώνα στα στενά της Φλόριδας. Τουλάχιστον έξι από τα πλοία του στόλου βυθίστηκαν, μεταξύ των οποίων και το γαλεόνι «Nuestra Señora de Atocha».
Τη δεκαετία του '70 άρχισε να βγαίνει στο φως το πολύτιμο φορτίο του πλοίου καθώς και άλλα αντικείμενα άξια προσοχής, όπως δύο ζευγάρια σιδερένια δεσμά. 
Η μελέτη του Corey Malcom (Mel Fisher Maritime Museum,ArchaeologyDirector of Archaeology) «Crime and Punishmenton a GalleonThe Shackles of the Nuestra Señora de Atocha» παρέχει λεπτομερή στοιχεία για τα σιδερένια δεσμά που βρέθηκαν από το συγκεκριμένο γαλεόνι [1]. 




 

Δύο ζευγάρια «bilboes»  από το ναυάγιο του «Nuestra Señora de Atocha».
ΦΩΤΟCorey Malcom, «Crime and Punishment on a GalleonThe Shackles
of the Nuestra Señora de Atocha». The Navigator: Newsletter of the
Mel Fisher Maritime Heritage Society, Vol.22 No.1, January/February 2006
 Τα αγκύλια είναι συρόμενα, σχήματος-U, με βρόχους στα άκρα τα οποία προσαρμόζονται επί μιας ευθύγραμμης βέργας σιδήρου. Η βέργα είχε ένα διευρυμένο άκρο από την μία πλευρά και από την άλλη μια διάτρητη σχισμή, η οποία δέχεται ένα σφηνοειδές πείρο. 

Τα δεσμά είναι αμφότερα κατασκευασμένα από σφυρήλατο σίδερο και είναι παρόμοια σε μέγεθος και κατασκευή. Είναι γνωστά ως grilletes στα ισπανικά. Αποδίδονται και με τον όρο bilboes, κυρίως στην αρχαϊκή αγγλική, ένεκα της κατασκευής τους στο βόρειο ισπανικό λιμάνι του Μπιλμπάο όπου μέσω της Ισπανικής αρμάδας έφθασαν στην Αγγλία το 1588 [2].  Ωστόσο το Oxford English Dictionary επιμένει κατηγορηματικά ότι η ετυμολογία της λέξεως  «bilboes» είναι άγνωστη. Από την άλλη, μια τέτοια σύγχυση ενδεχομένως να προκύπτει από την παρόμοια ηχητικώς λέξη Μπίλμπο (πληθυντικός του Μπίλμπο ή bilboes), ένα είδος ξίφους που όντως έχει ως καταγωγή του το Μπιλμπάο [3].

Πέρα όμως από την παραπάνω ημερομηνία υπάρχουν στοιχεία τα οποία μαρτυρούν ότι τόσο τα δεσμά όσο και το όνομά τους ήταν γνωστά πολύ πριν εκείνη την εποχή. Ο Βρετανός Steven Burroughs έγραψε κατά το ταξίδι του στη ρωσική Λαπωνία, το 1557, για κάποιους Ολλανδούς εμπόρους που συνάντησε εκεί και σε συνομιλία τους έγινε αναφορά για ένα ζευγάρι δεσμά bilbowes [4].

Η παρουσία σιδερένιων δεσμών στα πλοία δημιουργεί ένα τεράστιο θέμα ερεύνης και μελέτης. Σε εικονογραφήσεις και διηγήσεις υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις ότι τα σιδερένια δεσμά χρησιμοποιήθηκαν ως μέσα συγκρατήσεως, παραδειγματισμού ή τιμωρίας επί μακρά χρονική περίοδο. Όπως το πέρασμα κάτω από την καρίνα, το κρέμασμα στον ιστό κ.α. τα δεσμά είχαν έναν παρόμοιο ρόλο [5]. Ήταν οι περιπτώσεις όπου η έννοια της πειθαρχίας και της τάξης στο θαλάσσιο χώρο κατά την άσκηση των υπηρεσιακών καθηκόντων έπρεπε να επιβληθεί. Το «πειθαρχικό δίκαιο» εν πλω απαιτούσε σκληρά μέτρα για τον κατευνασμό ή την αποφυγή ανταρσίας, ή ακόμα και  για παραδειγματισμό σε καταστάσεις ανυπακοής ή ασέβειας προς την ιεραρχία. Η επιβολή των κυρώσεων πραγματοποιείτο επί τόπου, εντός του πλοίου κατά την διάρκεια του πλου και αμέσως μετά την διάπραξη του παραπτώματος ώστε να λειτουργούν για παραδειγματισμό και να μην υφίστανται περιπτώσεις παραγραφής.

Σε δουλεμπορικά πλοία, τα σιδερένια δεσμά αποτελούσαν βασικό εξοπλισμό. Το δουλεμπορικό πλοίο «Henrietta Marie»μετέφερε τουλάχιστον 82 σετ δεσμά για τη ακινητοποίησητων Αφρικανών σκλάβων [6]. Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές τα δεσμά χρησιμοποιούντο συχνά ως πέδικλα για να δένονται δύο μαζί σκλάβοι σε ένα σετ. Το σύστημα αυτό θεωρήθηκε ότι κράτησε τους αιχμαλώτους μακριά απόπιθανή εξέγερση ή απόπειρα να πηδήξουν στη θάλασσα. Φανταζόμαστε ότι αν ένα σετ δεσμών τοποθετείτο στα χέρια ενός ανθρώπου εκείνος θα μπορούσε να πηδήξει στη θάλασσα. Αν όμως στην ίδια ράβδο, η δεξιά αγκύλη κρατούσε το πόδι του ενός και η αριστερή το πόδι κάποιου άλλου η περίπτωση για πτώση στην θάλασσα θα θεωρείτο αδύνατη. Ενδεχομένως σε έναν εντελώς ψυχρό υπολογισμό η χρήση ως πέδικλου ανά δύο να συνέβαλλε επίσης και στην περιορισμένη ποσότητα σε προμήθεια των σιδερένιων δεσμών.

Η ποσότητα των δεσμών που ήλθε στο φως από το«Henrietta Marie» προκαλεί δέος αλλά ακόμη περισσότερο συγκλονίζει η ποικιλία των μεγεθών και ιδιαίτερα εκείνα τα οποία είναι  πολύ μικρά…


Δεσμός μονού αγκυλίου από τα ναυάγια του 1622. Το μήκος της ράβδου
είναι 8 ίντσες και το ύψος του αγκυλίου  6 ίντσες.
ΦΩΤΟCorey Malcom, «Crime and Punishment on a Galleon:
The Shackles of the Nuestra Señora de Atocha». The Navigator:
Newsletter of the Mel Fisher Maritime Heritage Society,
Vol.22 No.1, January/February 2006

Θα πρέπει όμως να εξεταστεί και η χρήση των σιδερένιων δεσμών πέρα από το δουλεμπόριο. Η περίπτωση του«Nuestra Señora de Atocha» δεν είναι η ίδια. Το γαλεόνι δεν ήταν δουλεμπορικό και τα δεσμά χρησιμοποιήθηκαν για σωφρονιστικό σκοπό. Σε άλλα πλοία δεν χρησιμοποιήθηκαν ούτε καν στην ακινητοποίηση των ανθρώπων. Έχουν βρεθεί παρόμοια της ίδιας εποχής, καθώς και παλαιότερα, με μικρότερη βίδα κι ένα μονό αγκύλιο, τα οποία ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκαν για την προσωρινή τοποθέτηση αλυσίδας ή ως μεταλλικά εξαρτήματα πλοίου. Τέτοια δεσμά ανελκύσθηκαν από την ισπανική γαλεάσα της Αρμάδας του 1588 «La Girona» [7]
http://perialos.blogspot.gr/2013/08/nuestra-senora-de-atocha.html

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο