Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καταδικάζει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ .

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καταδικάζει με το πλέον κατηγορηματικό τρόπο την επέμβαση των ΜΑΤ στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ .
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, τον δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης και έχει πάγια θέση να μην γίνουν απολύσεις και περικοπές στο μισθολογικό κόστος της εταιρείας.

Η  Εκτελεστική Επιτροπή Π.Σ.Ε.    
Κλέαρχος Περγαντάς  
Αθανάσιος Μπουραντάς
Θωμάς Στάικος
Γιώργος Μουλκιώτης
Γιώτα Γαζή
Βασίλης Καραμπάς
Δημήτρης Βουρδάνος
Ηλίας Σανίδας
Φανή Παπαθωμά
Παναγιώτης Παρχαρίδης
Ανέστης Πίσχινας


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τα πρωτοσέλιδα των κυριακάτικων εφημερίδων 22/9/13

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Ο λόγος που δεν δημοσιεύεται αυτούσιο το πρωτοσέλιδο του Πρώτου Θέματος στο άρθρο: Αχρειότητα και νεκροφιλία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου 2013, 19:10

 ΤΟ ΒΗΜΑ



 ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ



ΕΘΝΟΣ


REAL NEWS


ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


ESPRESSO



 ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ



ΑΥΓΗ



ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ


TO ΠΑΡΟΝ


ΒΡΑΔΥΝΗ



ΑΡΘΡΟ



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ: Ιωνικές Ημέρες πολιτισμού & παράδοσης 2013

91 ΧΡΟΝΙΑ ΜΝΗΜΗΣ

ΘΗΒΑ 22-29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ : ΕΝΩΣΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΘΗΒΑΣ

Με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας 
&  της Περιφερειακής Ενώτητας Βοιωτίας


ΤΟ Δ.Σ. της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας σας προσκαλεί στις εκδηλώσεις μνήμης
«ΙΩΝΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ»
που θα πραγματοποιηθούν
από 22 έως 29 Σεπτεμβρίου, στη Θήβα

Ο θεσμός του Συλλόγου, ξεκίνησε το 2006 και διατηρεί άσβεστη τη φλόγα της Ιστορίας, της Εθνικής μας μνήμης και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

Την μέχρι σήμερα πορεία των εκδηλώσεων, έχουν τιμήσει με την παρουσία τους προσωπικότητες της εκκλησίας, του πνεύματος, του πολιτισμού και της τέχνης, χαρίζοντας στο κοινό ποιοτικές εκδηλώσεις και αξέχαστες βραδιές

Ελπίζουμε ότι και φέτος θα ανταποκριθούμε στις προσδοκίες σας και θα μας τιμήσετε με την παρουσία σας

                                                                               ΤΟ ΔΣ



Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Δευτέρα 23, ώρα 19:00 - Συνοικισμός  Μικρασιατική Βεγγέρα με μαγειρέματα από τις γυναίκες της Ένωσης
Π Τσαλδάρη & Ν Πλαστήρα (Πρώην Μάντρα Σοφοκλή)


Τρίτη 24 ώρα 10:30 – Καστέλια
Οι εθελοντές της Ένωσης καθαρίζουμε τους τάφους του Πολυνείκη και του Ετεοκλή στα Καστέλια .


Τρίτη 24 ώρα 19:30  Συμμετέχουμε στην αναβίωση του παραδοσιακού εθίμου Κεσκέκι, που διοργανώνουν ο Μικρασιατικός Σύλλογος Καισαριανής και το Κέντρο Μικρασιατικού Πολιτισμού Δήμου Καισαριανής στο σκοπευτήριο Καισαριανής, ( πλατεία 200 ηρώων ) .


Τετάρτη 25 ώρα 19:00 – Κλειδί Δήμου Τανάγρας
Τα χορευτικά τμήματα της Ένωσης Μικρασιατών Θήβας παρουσιάζουν χορούς και Μικρασιάτικα τραγούδια στον εορτασμό της μετάστασης Ιωάννου του Θεολόγου στο Κλειδί Δήμου Τανάγρας.

Πέμπτη 26 ώρα 19:00 – Μικρασιατική Εστία
Προβολή της ταινίας του Γ. Ζερβού «Μου λένε να μη σ’αγαπώ» αφιέρωμα στο Σμυρναίικο πολίτικο τραγούδι.



Αγαπητοί φίλοι,

Η Ένωση Μικρασιατών Θήβας μέσα από ένα φάσμα δράσεων, έχει καταφέρει τα τελευταία χρόνια να κάνει έντονη την παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα της Θήβας και της ευρύτερης περιοχής μέσα από τα χορευτικά της τμήματα, την μεικτή χορωδία, την θεατρική ομάδα, το μουσικό τμήμα και τους εθελοντές της, δημιουργώντας ποικίλες και πρωτότυπες εκδηλώσεις, αναδεικνύοντας την, άξιο πρεσβευτή της ιστορικής μας πόλης

Έχοντας τον άνθρωπο στο κέντρο του ενδιαφέροντος και θέλοντας την βελτίωση της καθημερινότητας του – με την συμπαράσταση των 915 μελών της- συνεχίζουμε και φέτος την λειτουργία τμημάτων, για όσους θέλουν να εκφραστούν μέσα από την τέχνη (θέατρο- μουσική-χορωδία) να γνωρίσουν την παράδοση και την πολιτιστική μας κληρονομιά μέσα από τον χορό, αλλά και να συμμετέχουν σε δράσεις εθελοντισμού


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
   Θηβαική Σκηνή  : 6983 513814
   Χορευτικό Μαθητών : 6978468517
   Χορευτικό Ενηλίκων : 6942598279
   Μεικτή Χορωδία : 6979429343
   Μουσικό Τμήμα : 6948242085
   Τμήμα Εθελοντών : 6936 181817


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

«O Λάμπης Λιβιεράτος δεν έκανε απόπειρα αυτοκτονίας αλλά …»

Ιδιαίτερα καυστικός εμφανίστηκε ο αδελφικός φίλος του Λάμπη Λιβιεράτου, Τζόνι Θεοδωρίδης.

Σύμφωνα με το news.gr, ο γνωστός ηθοποιός, διαψεύδει ότι ο Λάμπης Λιβιεράτος εισήχθη στο νοσοκομείο επειδή έκανε απόπειρα αυτοκτονίας, όπως ανέφερε ρεπορτάζ της εφημερίδας Espresso. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «ο άνθρωπος μπήκε στο νοσοκομείο για μία σειρά εξετάσεων επειδή είχε κολικό και αυτό είναι όλο».

«Ο Λάμπης είναι μία χαρά. Λαμβάνει τη φαρμακευτική αγωγή που χρειάζεται και είναι ήδη καλύτερα», προσθέτει.

Όπως λέει μάλιστα, σχολιάζοντας τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα, «θα έπρεπε να σεβαστούμε τα παιδιά του. Μπορεί να μην ήξεραν ότι είχε κολικό και μπήκε στο νοσοκομείο. Και αλήθεια να ήταν, τέτοια πράγματα δεν τα γράφεις. Είναι αναίδεια και θράσος προς τον άνθρωπο αυτό. Σέβομαι το γεγονός ότι κάποιοι συνάδελφοί σας κάνουν έρευνα και προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις πρέπει να είμαστε πάνω απ” όλα άνθρωποι και όχι σκυλιά».

Υπενθυμίζουμε ότι, ο ηθοποιός  φιλοξένησε για σημαντικό χρονικό διάστημα στο σπίτι του το Λάμπη Λιβιεράτο, στηρίζοντας τον σε κάθε δυσκολία που συνάντησε τα τελευταία χρόνια.

Απαντώντας σε όσα λέγονται, ότι ο τραγουδιστής αντιμετωπίζει δυσκολίες μετά το χωρισμό του με την Εύη Αδάμ, απαντάει: «Όπως όλοι οι γάμοι λήγουν ή δεν λήγουν έτσι τελείωσε και ο δικός του. Το πρόβλημά του όμως δεν ήταν ποτέ ο γάμος, αλλά το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετώπισε ο αδελφός του», καταλήγει ο Τζόνι Θεοδωρίδης».

tsantiri.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Ένταση στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας

Αθήνα
Ένταση, που κινδύνευσε να εξελιχθεί σε επεισόδιο αλλά αποσοβήθηκε χάρη στην παρέμβαση των ψυχραιμότερων, επικράτησε κατά τη λήξη των εργασιών του Εκτάκτου Συνεδρίου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Αφορμή αποτέλεσε ψήφισμα των Περιφερειακών Συμβούλων Δημήτρη Βαρελά, Κώστα Διάκου (από την Περιφέρεια Αττικής) και Χρήστου Σταυρόπουλου (από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) το οποίο ζητούσε «να καταδικασθεί η συμπεριφορά του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συνεδρίου».

Η ένταση, που οδήγησε σε προσωρινή διακοπή του συνεδρίου, προέκυψε το πρωί όταν ακούστηκαν συνθήματα και υψώθηκε πανό από ομάδα εργαζομένων. Ο κ. Μιχελάκης τους κατηγόρησε για «σόου για το δελτίο των οκτώ» και αποχώρησε από την αίθουσα.

Όπως αναφέρουν στο ψήφισμα τους οι παραπάνω περιφερειακοί σύμβουλοι «αφού χαρακτήρισε σόου τη διαμαρτυρία τους, τη συνέδεσε, περιέργως τουλάχιστον, με τη δράση της Χρυσής Αυγής».

Έντονα αντέδρασε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Δακής, ο οποίος είχε λεκτική αντιπαράθεση με τον κ. Βαρελά. Απευθυνόμενος στον κ. Διάκο, ο κ. Δακής του ζήτησε να δηλώσει «εάν ανήκει στα άκρα». Ο κ. Διάκος απάντησε ότι «αυτό το έκαναν μόνο στη Μακρόνησο. Η δήλωση του υπουργού με υπονοούμενα ταύτισης των υπαλλήλων με επιλογές της Χρυσής Αυγής ενισχύει απαραδέκτως τη θεωρία των δυο άκρων».

Στη συνέχεια ανταλλάχθηκαν βαριοί χαρακτηρισμοί και η κλιμάκωση της έντασης αποφεύχθηκε χάρη στην παρέμβαση των πιο ψύχραιμων.

Σε δήλωσή του ο κ. Μιχελάκης ανέφερε ότι «την ώρα που ο τόπος χρειάζεται ενότητα και συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το νεοναζιστικό μόρφωμα των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, κάποιοι αρνούνται το διάλογο και καταφεύγουν σε ακρότητες».

«Αυτό αποδεικνύεται και από το επεισόδιο στο έκτακτο συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, που ήταν προσχεδιασμένο και οργανωμένο από κομματικούς μηχανισμούς. Όσον αφορά την προσπάθεια παραποίησης των όσων είπα, θεωρώ ότι είναι ανάξια κάθε σχολιασμού» πρόσθεσε.
Πριν από το επεισόδιο, ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Σγουρός διάβασε δημοσίως τη δήλωση του υπουργού Εσωτερικών και στη συνέχεια ανέγνωσε τη δική του απάντηση.

Όπως σημειώνει ο κ. Σγουρός στην απάντησή του προς τον υπουργό Εσωτερικών: «Με αφορμή την αποχώρηση του υπουργού Εσωτερικών από το συνέδριό μας, θεωρώ υποχρέωσή μου να απευθυνθώ προς τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών. Η Ένωση Περιφερειών αποφάσισε τη διεξαγωγή του συνεδρίου για τα Οικονομικά των Περιφερειών. Δυστυχώς, τις απαντήσεις που αναμέναμε δεν τις ακούσαμε εξαιτίας της αποχώρησης του υπουργού. Περιμένουμε από την κυβέρνηση τη συνέχιση του διαλόγου που σήμερα δεν έγινε, χωρίς ευθύνη των Περιφερειών. Περιμένουμε τις ουσιαστικές απαντήσεις για την οικονομική αυτοτέλεια των Περιφερειών και ζητάμε εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό».

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

news.in.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Αστυνομικός με πολιτικά δέχθηκε επίθεση και πυροβόλησε στον αέρα

-Ομάδα διαδηλωτών θεώρησε ότι είναι μέλος ακροδεξιάς οργάνωσης και του επιτέθηκε-Ο αστυνομικός τράπηκε σε φυγή και πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα
Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στη Δάφνη που πραγματοποιήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τον Γιώργο Ρουπακιά, μέλος της Χρυσής Αυγής.
Ένας ειδικός φρουρός πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα έξω από τον σταθμό του Μετρό στην πλατεία Καλογήρων.

Το περιστατικό αυτό, που «γεννά» σοβαρά ερωτήματα, συνέβη όταν ομάδα διαδηλωτών εντόπισε τον άνδρα, τον οποίο και θεώρησε μέλος ακροδεξιάς ομάδας, να περνάει με το μηχανάκι από το σημείο.΄Όταν ο άγνωστος άνδρας, ο οποίος στη συνέχεια αποδείχτηκε ότι είναι ειδικός φρουρός εκτός υπηρεσίας, αντιλήφθηκε ότι διαδηλωτές κινούνται απειλητικά προς το μέρος του επιχείρησε να τραπεί σε φυγή με το μηχανάκι. Τελικά, ομάδα διαδηλωτών τον ακινητοποίησε και του επιτέθηκε.
Στη συνέχεια, ο αστυνομικός βρήκε καταφύγιο σε κατάστημα της περιοχής. Ωστόσο, ο ειδικός φρουρός κατά τη διάρκεια της φυγής του πυροβόλησε τρεις φορές στον αέρα. Οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο μαγαζί, κάτι το οποίο απετράπη από τις αστυνομικές δυνάμεις.
Μάλιστα, το γύρο του Διαδικτύου κάνει η φωτογραφία στην οποία φέρεται να απεικονίζεται ο ειδικός φρουρός.

Για το περιστατικό σχηματίζεται δικογραφία από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.
Ο  ειδικός φρουρός συνελήφθη το βράδυ της Παρασκευής σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο προκειμένου να του παρασχεθούν οι απαραίτητες ιατρικές βοήθειες. Από την Αστυνομία έχει διαταχθεί και ένορκη διοικητική εξέταση για τη διερεύνηση της υπόθεσης.
Πριν από το σοβαρό περιστατικό με τον ειδικό φρουρό υπήρξε μικροένταση μεταξύ ομάδα διαδηλωτών και αστυνομικών. Το «σκηνικό» έντυσαν πετροπόλεμος και χειροβομβίδες κρότου λάμψης.
Νωρίτερα, αντιφασιστική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Παγκράτι έξω τα γραφεία της Χρυσής Αυγής.

Newsbomb.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Όλο το σχέδιο της κυβέρνησης για την εξόντωση της Χρυσής Αυγής

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από το μέλος της Χρυσής Αυγής Γιώργο Ρουπακιά φαίνεται ότι ήταν η σταγόνα που έκανε το ποτήρι της ανοχής να ξεχειλίσει, αφυπνίζοντας το ελληνικό κράτος απέναντι στον κίνδυνο που αποτελεί για την ελληνική κοινωνία η ακροδεξιά αυτή συμμορία.

Η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη να εξοντώσει τη Χρυσή Αυγή που εδώ και πολύ καιρό εκμεταλλευόμενη τη βαθιά κρίση της ελληνικής κοινωνίας, δρα ανεξέλεγκτα, παραβιάζει στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα, τρομοκρατεί όσους θεωρεί αντιπάλους της και δολοφονεί εν ψυχρώ μετανάστες και πλέον και Έλληνες πολίτες. Η κυβέρνηση φοβάται ότι αν δεν πάρει αποτελεσματικά μέτρα είναι πολύ πιθανό η καταιγίδα της Χρυσής Αυγής να οδηγήσει τη χώρα σε ένα ιδιότυπο εμφύλιο πόλεμο σπρώχνοντας την ελληνική κοινωνία στο νόμο της ζούγκλας. Προφανώς η ηγεσία και τα μέλη της Χρυσής Αυγής βλέποντας τη συντεταγμένη πολιτεία να μην αντιδρά στις προκλήσεις της πίστεψε ότι μπορεί να επιβάλει το νόμο της ζούγκλας και να αντικαταστήσει με τη βία τους νόμους της ελληνικής πολιτείας.

Μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου όπου συμμετείχαν εκτός από κυβερνητικά στελέχη και διακεκριμένοι νομομαθείς, η κυβέρνηση φαίνεται να καταλήγει σε ένα σχέδιο δράσης απέναντι στη Χρυσή Αυγή με το πρώτο βήμα να γίνεται χθες όταν ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας παρέδωσε φάκελο με 32 αδικήματα βουλευτών και μελών της Χρυσής Αυγής στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Δοθέντος ότι το ελληνικό σύνταγμα δεν προβλέπει τη διαδικασία να τεθεί ένα κόμμα εκτός νόμου, η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει όλο τον ποινικό κώδικα αλλά και να το βελτιώσει με προσθήκες προκειμένου να εξοντώσει την νεοναζιστική οργάνωση του Νίκου Μιχαλολιάκου.

Οι 32 περιπτώσεις των αδικημάτων που περιλαμβάνει ο φάκελος Δένδια που παραδόθηκε στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου και περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων και δύο δολοφονίες είναι το πρώτο βήμα του οδικού χάρτη που χάραξε η κυβέρνηση προς την εξόντωση της Χρυσής Αυγής. Είναι βέβαιο ότι πολύ σύντομα η δικαιοσύνη θα ασκήσει διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για πολλούς βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής με σκοπό να ανακηρύξει τη Χρυσή Αυγή εγκληματική οργάνωση έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί από την ειδική νομοθεσία περί τρομοκρατίας και στη συνέχεια να ποινικοποιηθεί η δραστηριότητα του «κόμματος» αυτού και τα μέλη τους να αντιμετωπιστούν σαν τρομοκράτες ή μέλη συμμοριών με μαφιόζικα χαρακτηριστικά.

Η διαδικασία αυτή θα ξεπεράσει το συνταγματικό πρόβλημα που εμποδίζει τη πολιτεία να θέσει τη Χρυσή Αυγή εκτός νόμου, οι συνέπειες όμως για τους βουλευτές, τα στελέχη και τα μέλη του κόμματος του Νίκου Μιχαλολιάκου θα είναι εξίσου εξοντωτικές. Κυβερνητικά στελέχη και νομομαθείς έχουν επισημάνει ότι η διαδικασία ανακήρυξης της Χρυσής Αυγής σε εγκληματική συμμορία θα οδηγήσει μαθηματικά σε μια σειρά από δικονομικά εργαλεία που θα ανοίξουν το δρόμο στην διακοπή της χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής από το κράτος αλλά και στην με αναδρομική ισχύ απαίτηση του κράτους να του επιστραφούν οι επιχορηγήσεις που έλαβε το κόμμα του Νίκου Μιχαλολιάκου από τη στιγμή που μπήκε στη Βουλή. Στην περίπτωση μάλιστα που η Χρυσή Αυγή δεν θα μπορέσει να επιστρέψει τα χρήματα αυτά, το κράτος θα προχωρήσει στη δήμευση των περιουσιακών στοιχείων τόσο της Χρυσής Αυγής, όσο και της ηγεσίας της. Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μηδενικής ανοχής προς την Χρυσή Αυγή έγινε την Παρασκευή το μεσημέρι όταν με τη απόφαση του Νίκου Δένδια ανακλήθηκαν όλοι οι αστυνομικοί που απασχολούντο στη προστασία των βουλευτών και της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής.

iefimerida.gr

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Άγρια συμπλοκή ΜΑΤ-εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην εθνική οδό. Τραυματίες & συλλήψεις.(φωτο & video)

Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξαν αρκετοί τραυματισμοί

Μάχη σώμα με σώμα έδωσαν νωρίς το μεσημέρι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ με τα ΜΑΤ.

Στην εθνική οδό, στο ύψος του Μαρτίνου, εκτυλίχθηκαν σοβαρά επεισόδια, όταν οι εργαζόμενοι επιχείρησαν να κλείσουν την κυκλοφορία.

Στις 12:40 οι συγκεντρωμένοι έκλεισαν την εθνική οδό και 15 λεπτά αργότερα ο επικεφαλής των ΜΑΤ έδωσε εντολή στις έξι διμοιρίες να απωθήσουν τους διαδηλωτές με δακρυγόνα.

Ακολούθησαν συμπλοκές, με τα ΜΑΤ να επιτίθενται στους συγκεντρωμένους, οι οποίοι ανταπέδωσαν, πετώντας πέτρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σημειώθηκαν αρκετοί τραυματισμοί.

Αυτή την ώρα, η κυκλοφορία στο σημείο διεξάγεται κανονικά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.








Συμπλοκή των ΜΑΤ με τους εργαζόμενους τους ΛΑΡΚΟ από LAMIASTARGR

lamiastar

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Με τα Ποδια οι Μαθητες στο Σχολειο !!!!!! Κοπηκε και το Δρομολογιο για το Ειδικο Σχολειο Λουτουφιου ?????

«Άνω των 1.200 μέτρων για δημοτικά και άνω των 4.000 μέτρων για Γυμνάσια – Λύκεια δεν δικαιολογούνται κόστη» αναφέρει η ΚΥΑ…
Γ. Παπαχαραλάμπους προς Μουλκιώτη : «Ειδικά μαθητικά δελτία, το κόστος των οποίων θα επιβαρύνει κατά το ήμισυ την Περιφέρεια και τα ΚΤΕΛ..»
Μέγα πρόβλημα έχει προκύψει στην πρ. επαρχία Θήβας με το θέμα των μαθητικών δρομολογίων, το οποίο επί το πλείστον επιλύεται καθημερινά, όμως σε μερικές περιπτώσεις δεν πρόκειται να επιλυθεί, καθώς αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης και μάλιστα με «εκ του πονηρού» ορισμό στην Κοινή Υπουργική Απόφαση….
Οι φιλότιμες προσπάθειες του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Μουλκιώτη και των εκπροσώπων μεταφορέων βρίσκουν καθημερινά λύσεις ως προς τα υπεραστικά δρομολόγια, όχι όμως και στα αστικά, που δεσμεύονται από την κυβέρνηση…
Σύμφωνα με την Κ.Υ.Α, αποστάσεις άνω των 1.200 μέτρων για μαθητές Δημοτικού και άνω των 4.000 μέτρων για τα μεγαλύτερα παιδιά, δεν δικαιολογούν αστική συγκοινωνία για την μεταφορά τους…
Μέτρων και όχι χιλιομέτρων, που σημαίνει ότι οι αποστάσεις έχουν τεθεί σε ευθεία γραμμή, δηλαδή τα παιδιά θα πρέπει να μεταβαίνουν στα σχολεία τους, πηδώντας κτίρια και ρέματα μέχρι να φτάσουν!
Αποτέλεσμα; Οι μαθητές, κυρίως των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ, που βρίσκονται εκτός πόλης, θα πρέπει να πηγαίνουν στο Σχολείο πεζή, με άσχημες καιρικές συνθήκες, που γίνονται ακόμη δυσκολότερες τον χειμώνα, που σκοτεινιάζει νωρίς, αλλά και εξαιτίας της εγκληματικότητας στην περιοχή…
Η Κ.Υ.Α έχει περικόψει επίσης, σε μεγάλο ποσοστό, το κόστος των δρομολογίων, δυσκολεύοντας έτσι τους μεταφορείς, οι οποίοι εν μέσω κρίσης, βλέπουν τις περικοπές αυτές να ανθούν, την ώρα που καύσιμα και φόροι ευημερούν…
Μερικά μάλιστα δρομολόγια, έχουν υποστεί αλλαγές, οι οποίες φαίνεται να δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα στους γονείς, οι οποίοι καλούνται να επιβαρυνθούν τις συγχωνεύσεις σχολείων…
Το Δημοτικό Σχολείο Μελισσοχωρίου συγχωνεύτηκε με εκείνο των Λεύκτρων και τα παιδάκια θα μεταφέρονται το πρωϊ στο Σχολείο τους, αλλά το μεσημέρι θα πρέπει να περιμένουν το λεωφορείο, τα παραλάβει πρώτα του μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου Καπαρελλίου και στην επιστροφή να πάρει κι εκείνα για τα σπίτια τους…
«Η πρώτη ημέρα της σχολικής χρονιάς για την μεταφορά των μαθητών είχε προβλήματα, που αντιμετωπίστηκαν όμως, δεδομένου ότι οι μεταφορείς Θήβας και Λιβαδειάς αποδέχθηκαν το ελάχιστο, δυστυχώς, κόστος μεταφοράς, που η πολιτεία έχει επιβάλλει, γι΄ αυτή την σχολική χρονιά κι έτσι τα δρομολόγια εκτελούνται σε όλα τα σχολεία. Υπάρχουν μεν επιμέρους προβλήματα τα οποία οι υπηρεσίες καθημερινά τα αντιμετωπίζουν, καθώς οι διευθυντές των σχολείων εγγράφως ανακοινώνουν ποια είναι αυτά, οπότε πιστεύουμε ότι μέρα με την ημέρα η κατάσταση θα βελτιωθεί» τονίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γ. Μουλκιώτης, ο οποίος έχει επιδοθεί σε μαραθώνιο διαβουλεύσεων, προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα…

«Δεν αρχίσαμε άμεσα την μεταφορά των μαθητών, 11 και 12 Σεπτεμβρίου, γιατί προέκυψαν τεράστιες αλλαγές στα οικονομικά οφέλη της επιχείρησης. Ήδη τον προηγούμενο χρόνο δεχθήκαμε υποχρεωτική απομείωση του κόστους μεταφοράς των μαθητών 17% από την πολιτεία, όμως φέτος με τα δρομολόγια που μας ανατέθηκαν με παράταση της προηγούμενης σύμβασης από την Περιφέρεια Στερεάς, διαπιστώσαμε άμεσα ότι οι τιμές ήταν πολύ πιο χαμηλές σε σημείο επικίνδυνο, να μην βγαίνουν ούτε τα λειτουργικά μας έξοδα. Παρά ταύτα, προβήκαμε σε διαπραγματεύσεις με την Περιφέρεια και καταλήξαμε, έστω συμβιβαστικά, να ξεκινήσουμε σε πρώτη φάση από 13 Σεπτεμβρίου τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών παρότι δεν ήσαν όλα στο σύνολό τους. Υπάρχουν δρομολόγια που δεν έχουν καν δημιουργηθεί από την Περιφέρεια, όπως είναι τα δρομολόγια μεταφοράς μαθητών με τα αστικά της πόλης εντός της πόλης πλην του 2ου δημοτικού σχολείου. Έχουμε βέβαια υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την περιφέρεια, η οποία όντως βρίσκεται στο πλευρό μας , προκειμένου να επιλύσει τα όποια προβλήματα έχουν ανακύψει και όσα πρόκειται να δημιουργηθούν στο μέλλον» περιγράφει την παρούσα κατάσταση ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ Θήβας Δ. Παπαχαράλαμπος, κληθείς να σχολιάσει και το δύσκολο πρόβλημα μεταφοράς των μαθητών στα Ε΅ΠΑΛ / ΕΠΑΣ…

«Καθημερινά δεχόμαστε κλήσεις από Δ/ντές Σχολείων και καθηγητές , αλλά και γονείς για το θέμα, όμως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε στην προκειμένη περίπτωση είναι να δρομολογήσουμε τα αστικά για να εξυπηρετηθούν οι μαθητές, αλλά με το αντίτιμο του εισιτηρίου. Γνωρίζουμε ότι είναι πάρα πολύ μεγάλο βάρος στο εκάστοτε νοικοκυριό η καθημερινή δαπάνη μεταφοράς του παιδιού του από το σπίτι στο σχολείο και αντίστροφά, θεωρούμε όμως, ότι το πρόβλημα Θα πρέπει να επιλυθεί σε γενικότερο επίπεδο, καθώς και η Περιφέρεια Στερεάς απλά έκανε εφαρμογή της ΚΥΑ, που σημαίνει ότι έχει δεμένα τα χέρια της όσον αφορά την μεταφορά των μαθητών εντός της πόλης» εξηγεί ο Πρόεδρος των ΚΤΕΛ, προτείνοντας την εξής λύση…

Να προμηθευτούν οι μαθητές τα ειδικά μαθητικά δελτία, οπότε το κόστος θα επιβαρύνει κατά το ήμισυ την Περιφέρεια και τα ΚΤΕΛ, προκειμένου «να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα και ιδιαίτερα το πρόβλημα της ασφάλεια των μαθητών, που θα μετακινούνται πλέον πεζή από τα σπίτια στα σχολεία»!

Ας έρθουμε όμως, σε ένα δεύτερο σημαντικό πρόβλημα, που έχει να κάνει με το Ειδικό Σχολείο στο Λουτουφί, το οποίο πρόβλημα έχει οδηγήσει σε απόγνωση γονείς και καθηγητές….
Τους γονείς, γιατί θα πρέπει οι ίδιοι να μεταφέρουν τα παιδιά τους στο Σχολείο και τους καθηγητές, γιατί έμειναν ελάχιστοι να ασχοληθούν με τα 40 αυτά παιδιά ΑμεΑ…Ο κ. Γ. Μακρής είναι πατέρας ενός παιδιού ΑμεΑ από το Πλατανάκι, το οποίο παιδί από φέτος θα πρέπει να πηγαίνει στο Ειδικό Σχολείο Λουτουφίου…
Μέχρι πέρσι, 4 παιδιά από το Πλατανάκι, μαζί με την συνοδό, έρχονταν στο Ειδικό Σχολείο Θήβας με ταξί, μισθωμένο από την Περιφέρεια…
Φέτος όμως, αυτά τα παιδιά δεν μπορούν να πάνε στο Λουτουφί, γιατί ούτε συγκοινωνία από το Πλατανάκι υπάρχει, ούτε το ταξί, αφού περικόπηκε…
«Δικαιολογούμαι στο παιδί πως είναι ακόμη καλοκαίρι και το Σχολείο δεν έχει ανοίξει. Τόσα χρόνια του ζωγράφιζα το σχολείο του και τις εποχές του χρόνου, τον μεγάλο ήλιο για το καλοκαίρι, που τα σχολεία είναι κλειστά, τα πεσμένα φύλα το Φθινόπωρο, το χιόνι τον χειμώνα και τα λουλούδια την Άνοιξη. Τώρα που αυτό ζωγραφίζει τους συμμαθητές του και το σχολείο που ανοίγει τι θα του απαντήσω εγώ; Ας έρθουν αυτοί να του εξηγήσουν» λέει σε έντονο ύφος ο κ. Μακρής και δικαιολογημένα, καθώς αυτά τα παιδιά καταδικάζονται στην ανυπαρξία τους και οι γονείς σε έναν αγώνα επιβίωσης για τους ιδίους και για εκείνα…

από ΘΗΒΑGR

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

26η Τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Θηβαίων


Σας αποστέλλουμε για ενημέρωσή σας την υπ’ αριθ. πρωτ. 28269/24-9-2013 πρόσκληση για την 26η Τακτική  συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου  του Δήμου Θηβαίων, η οποία θα διεξαχθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Παλαιού Δημαρχείου-οδός Πινδάρου & Οιδίποδος, την  24η  ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  του 2013, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 19:30, για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα κατωτέρω θέματα της ημερήσιας διάταξης :
1. Έγκριση του Προγράμματος Επενδύσεων – Τεχνικού Προγράμματος  του Δήμου Θηβαίων έτους 2014 (σχετ. η υπ’αριθ. 13/2013 Απόφαση Εκτελεστικής Επιτροπής).

2. Λήψη απόφασης για την πραγματοποίηση υπό την αιγίδα του Δήμου στην πόλη της Θήβας του  προγράμματος «Εκστρατεία ενημέρωσης για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες» που εκτελεί ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMERA)» και απευθύνεται σε μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.
3. Αποδοχή της απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο : “Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημόσιου ανοικτού χώρου κατά μήκος του ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα της Θήβας» στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Ε.Π.ΠΕΡ.Α.Α. 2007-2013, αποδοχή χρηματοδότησης και ορισμός υπόλογου διαχειριστή.

4. Έγκριση επικαιροποιημένης μελέτης – σχεδίου διακήρυξης – επικαιροποιημένων τευχών δημοπράτησης και τρόπου εκτέλεσης του έργου : «Βιοκλιματική αναβάθμιση του δημοσίου ανοιχτού χώρου ιστορικού ρέματος Χρυσορρόα Θηβών».

5. Αποδοχή της απόφασης ένταξης της πράξης με τίτλο : «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης δημοτικών κτιρίων Δήμου Θηβαίων», στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας 1 «Προστασία Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος & Αστικές Μεταφορές – Αντιμετώπιση Κλιματικής Αλλαγής – Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013», αποδοχή χρηματοδότησης και ορισμός υπόλογου διαχειριστή.

6. Συμπλήρωση της υπ’ αριθ. 298/2013 Α.Δ.Σ. σχετικά με την υποβολή αιτήματος προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας – Στ.Ελλάδας για Διόρθωση – Ορθή επανάληψη της απόφασης της Γενικής Γραμματέως αυτής για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Θηβαίων.

7. Έγκριση  παράτασης εργασιών για το έργο με τίτλο :  «Κατασκευή γηπέδου 5Χ5 στην περιοχή Αγ.Τριάδα».
8. Υποβολή πρότασης συγχρηματοδότησης του έργου «Κατασκευή γηπέδου 5χ5 στην περιοχή Αγία Τριάδα», στην πρόσκληση 47 της ΕΕΤΑΑ Α.Ε. στο πλαίσιο του ΕΠ «Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου 2007 - 2013».

9. Αποδοχή της παραίτησης των τακτικών μελών του Διοικητικού Συμβουλίου  της ΔΗΚΕΘ, Σωτ.Δρένιου, Κων/νου Βενιζέλου και Μαρίνη Θεοδωρή και του αναπληρωματικού Κων/νου Κεφαλά και ορισμός νέων σε αντικατάστασή τους.

10. Ορισμός νέου Προέδρου στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΗΚΕΘ.

11. Λήψη απόφασης για τη μετατόπιση περιπτέρου στη Δημοτική Κοινότητα Θήβας, μετά από αίτηση του κ. Αργίτη Δημήτριου (σχετ. η υπ’ αριθ. 99/2013 απόφαση της Επ. Ποιότητας Zωής).
12. Λήψη απόφασης για τη μετατόπιση περιπτέρου στη Δημοτική Κοινότητα Θήβας, μετά από αίτηση της κ. Στέλλας Φίλου. (Σχετ. η υπ’ αριθ. 98/2013 απόφαση της Επ. Ποιότητας Ζωής).
13. Εξέταση της υπ’ αριθ.  27363/12-09-2013 αιτήσεως της Πανουργιά Αθανασίας του Χαραλάμπους, για παράταση της διάρκειας της ισχύος της υπ’ αριθ. 139/2012 Α.Δ.Σ.περί καταβολής μειωμένου μισθώματος, για το κυλικείο που έχει μισθώσει στο Νεκροταφείο «ΑΝΑΛΗΨΗ».
14. Διαγραφή προσαυξήσεων από χρηματικό κατάλογο επιβολής προστίμου,  που επιβλήθηκε στην εταιρεία : «ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΣΠΥΡΟΥ ΑΕΒΕ».
15. Διαγραφή τμήματος οφειλής του οφειλέτη ΜΠΛΟΥΤΗ Λουκά του Γεωργίου στο με αριθ. 298/2012 χρηματικό κατάλογο.
16. Διαγραφή του χρηματικού καταλόγου 266/2011 λόγω νομιμοποίησης αυθαίρετης κατασκευής με το Ν.4014/2011 στα ονόματα των Λεγάκη Εμμανουήλ και Ράπτη Ζωής.
17. Αποδοχή πίστωσης ποσού 50.000,00€ από ΣΑΕ 066 για το έργο : «Ανάπλαση και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου Δημοτικού Γυμναστηρίου Θηβών» του Δ. Θήβας.
18. Αποδοχή πίστωσης ποσού 64.670,00€ από το ΥΠ.ΕΣ. και αφορά την 9η εντολή μεταφοράς πιστώσεων ΣΑΤΑ 2013 για έργα και επενδυτικές δραστηριότητες.
19. Έκφραση γνώμης σχετικά με την ΜΠΕ λατομείου μαρμάρων του Χρήστου Σ.Παναγιώτου στη θέση «ΠΑΛΗΑΧΟΥΡΙ» της Τ.Κ. Δομβραίνας του Δ.Θηβαίων (Σχετ. η υπ’ αριθ. 97/2013 απόφαση της Επ. Ποιότητας Ζωής).
20. Έγκριση του 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου με τίτλο : «Κατασκευή πεζοδρομίων & Οδοστρωμάτων οδών προέκταση Αγ.Αθανασίου – Μακαρίου & Διρκαίου».
21. Έγκριση του 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Εργασιών του έργου με τίτλο : «Ολοκλήρωση οδοποιίας Αμπελοχωρίου».
22. Κατανομή πίστωσης ποσού 63.331,65€ για λειτουργικές δαπάνες σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης (σχετ. η υπ’ αριθ. 310/2013 Α.Δ.Σ.).
23. Κατανομή πίστωσης ποσού 9.749,63€ για σχολικούς τροχονόμους περιόδου Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013 (σχετ. η υπ’ αριθ. υπ’ αριθ. 310/2013 Α.Δ.Σ.).

              Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
                                                     
                                                ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ Μ. ΚΟΚΟΝΤΙΝΗΣ


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

New York Times: Σε τι διαφέρει η Ελλάδα από την δημοκρατία της Βαϊμάρης

Για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα αναφέρονται οι New York Times, οι οποίοι επισημαίνουν ότι αυτή τη στιγμή έχει εμφανιστεί «η τέλεια πολιτική καταιγίδα για βίαιο εξτρεμισμό».

Η πολιτική αυτή καταιγίδα, αποτελείται από εθνικό ευτελισμό, οικονομική καταστροφή, υψηλή μετανάστευση, πολιτική διχόνοια και διεθνή έλεγχο σύμφωνα με τους NYT, οι οποίοι τονίζουν: «Κοιτάξτε στη Βαϊμάρη της Γερμανίας για να καταλάβετε τα στοιχεία της».

Στη συνέχεια, αναφέρεται στην άνοδο της ακροδεξιάς τονίζοντας πως «στους υποτονικούς δρόμους της ελληνικής πρωτεύουσας, μια αόριστη απειλή κρέμεται σαν πέπλο. Η οικονομία γυρίζει σιγά-σιγά, μετά από δρακόντειες περικοπές και δύο πακέτα διάσωσης ύψους € 240 δισεκατομμυρίων αλλά όχι αρκετά ώστε να γίνει αισθητή η αλλαγή. Η κραυγή της ακροδεξιάς αντηχεί: Εμείς, οι πατέρες του πολιτισμού, έχουμε πουληθεί από τους διεθνείς τοκογλύφους».

«Αυτοί είναι γνωστοί υπαινιγμοί και είναι γνωστό που μπορεί να οδηγήσουν», επισημαίνει το δημοσίευμα και τονίζει πως «η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή μεγαλώνει, από μια αμελητέα περιθωριακή ομάδα το 2009, στην τρίτη δύναμη όπου είναι σίγουρα τώρα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 15% των ψηφοφόρων σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις. Εάν η πιο οξεία φάση της ελληνικής οικονομικής κρίσης έχει περάσει, η πιο αιχμηρή φάση της πολιτικής σκηνής είναι αυτοί».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στις απολύσεις στο Δημόσιο που έχει ζητήσει η Τρόικα, επικαλούμενο δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος υποστήριξε πως εάν αυτές δεν γίνουν, τότε δεν θα χορηγηθεί καμία άλλη βοήθεια στην Ελλάδα, ενώ αναφέρεται και στον Αντώνη Σαμαρά, λέγοντας πως «ο Σαμαράς πιέζεται ανάμεσα στη δημαγωγία της ακραίας Δεξιάς και την δημοφιλία του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος είναι κατά της λιτότητας και έχει υποσχεθεί να επαναφέρει τα πιο πολλά, αν όχι όλα όσα έχουν χαθεί στην Ελλάδα, από τότε που έπεσε από τα σύννεφα».

Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Από την ανάλυση των New York Times, δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει και η τραγική δολοφονία του Παύλου Φύσσα, με το δημοσίευμα να επισημαίνει πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε παροξυσμό» και αναφέρεται στις επεισόδια του Μελιγαλά και την επίθεση κατά αφισοκολλητών του ΚΚΕ.

Σε τι διαφέρει η Ελλάδα από την Βαϊμάρη

Οι New York Times, αναφέρονται και στην επίσκεψη της Τρόικα στην Αθήνα η οποία θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, τονίζοντας πως «εάν έχουν και άλλες απαιτήσεις για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, θα έχουν σπρώξει την Ελλάδα πέρα από τα όρια. Η Γερμανία δεν έχει μάθει ακόμη να παίζει σαν την γενναιόδωρη υπερδύναμη. Είναι καιρός να το μάθει. Η σκληρότητα κατά της Ελλάδας έχει αποδώσει καλά στη Γερμανία, αλλά όπως είπε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης: ''Η χώρα έχει φτάσει στα όρια της και αυτό πρέπει να γίνει πολύ ξεκάθαρο''».
Κλείνοντας, το δημοσίευμα επανέρχεται στη σύγκριση της Ελλάδας με την δημοκρατία της Βαϊμάρης, αναφέροντας: «Η αλήθεια είναι πως η Γερμανία έχει σώσει την Ελλάδα από την χρεοκοπία. Το έκανε για την Ευρωπαϊκή Ενωση η οποία βοήθησε να διασωθεί η Γερμανία από την καταστροφική ''ώρα μηδέν'' του 1945. Μέσω της Ευρώπης η Γερμανία επέστρεψε. Μέσω της Ευρώπης η Ελλάδα έχει γλυτώσει την μοίρα της Βαϊμάρης. Σε μια περίοδο όπου η εκτίμηση πως ο ειρηνευτικός ρόλος της Ε.Ε. Έχει τελειώσει, είναι πολύ σημαντικό να θυμηθούμε πως η Ενωση είναι το πιο σίγουρο σωσίβιο της Ευρώπης για τις μαύρες ώρες της Ηπείρου».

 iefimerida.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ΠΡΩΤΗ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΔΙΑΦΥΓΗΣ ΕΠΤΑ ΝΕΑΡΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ


Α΄ΜΕΡΟΣ


Υπό Αντιναυάρχου ε.α. Π. Κονιάλη

Δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «ΠΕΡΙΠΛΟΥΣ της Ναυτικής Ιστορίας»,
τ. 72, σ. 14, έκδοση Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ΙΟΥΛ-ΣΕΠ 2010.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.


Νίκος Οικονόμος (1), Κώστας Ταμπακόπουλος (2),
Ευάγγελος Λύττας (3).
ΦΩΤΟ: Περίπλους. ΕΠΕΞ: Περί Αλός
 
Φθινόπωρο του 1941...

Από το Πάσχα οι γερμανικές στρατιές είχαν καταλάβει την πατρίδα μας κι από πίσω ακολούθησαν, με περίσσιο θράσος, οι ηττηθέντες στην Αλβανία Ιταλοί, που γρήγορα-γρήγορα ανέλαβαν καθήκοντα στρατού κατοχής στην Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα.
Στην Αθήνα, ο κόσμος δεν είχε ακόμα καλοπιστέψει τι του είχε συμβεί ούτε φανταζόταν τα δεινά που τον περίμεναν. Το καλοκαίρι, με τα μπάνια του και τα υπαίθρια σινεμά, είχε περάσει σχετικά ανέμελα κι εμείς, τα πρωτοετή δοκιμάκια, μόλις είχαμε αρχίσει από τον Οκτώβριο την φοίτησή μας στο Πολυτεχνείο, όπου μας μετέταξαν μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της σχολής μας.

Εδώ πρέπει να εξηγήσω ότι, όταν τον Απρίλιο του ’41 υπέστημεν κι εμείς, όπως τόσες άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν από μας, την βάναυση επίθεση των Γερμανών, οι δύο τελευταίες τάξεις των δοκίμων που από την αρχή του Ελληνο-ιταλικού πολέμου είχαν ονομασθεί αντίστοιχα σημαιοφόροι και αρχικελευστές, ακολούθησαν όπως ήταν φυσικό, το στόλο μας στην επική διαφυγή του προς την Αλεξάνδρεια. Οι δόκιμοι, όμως, των δύο πρώτων τάξεων, που είχαμε παραμείνει στη σχολή συνεχίζοντες τα μαθήματά μας, αιφνιδιασθήκαμε από τα γεγονότα και, πλην ολίγων από τους πιο τυχερούς δευτεροετείς που κατόρθωσαν να επιβιβασθούν την τελευταία στιγμή σε μερικά αποπλέοντα πλοία μας, όλοι οι υπόλοιποι βρεθήκαμε εγκαταλελειμμένοι στην Αθήνα.

Εμείς τα «πρωτάκια», έσχατο κλιμάκιο του τότε μόνιμου προσωπικού του ναυτικού μας, στερούμενοι οποιασδήποτε άνωθεν κατευθύνσεως αλλά διακαώς επιθυμούντες ν’ ακολουθήσουμε το στόλο μας στην μεγάλη του περιπέτεια, καιροφυλακτούσαμε στον περίγυρο της πλατείας Κλαυθμώνος, όπου έδρευε το υπουργείο Ναυτικών, προσπαθώντας να εκμαιεύσουμε κάποια απόφαση για την περαιτέρω τύχη μας. Κάποια μέρα κυκλοφόρησε μια φήμη ότι προοριζόμαστε να φύγουμε κι εμείς με ορισμένα από τα διασωθέντα μικρά τορπιλοβόλα μας, που ήταν αγκυροβολημένα σε διασπορά στον όρμο της Βάρκιζας. Αμέσως, όσοι από μας πρωτομάθαμε αυτό το ευχάριστο νέο, σπεύσαμε προς την υποτιθέμενη πηγή της φήμης, για να δοκιμάσουμε όμως πικρή απογοήτευση όταν πληροφορηθήκαμε ότι τα «λιλιπούτεια» αυτά πολεμικά μας (μόλις 150-200 τόνων!) είχαν ήδη βυθισθεί κατά τους σφοδρούς Γερμανικούς βομβαρδισμούς από βόμβες που έπεσαν δίπλα τους.

Έτσι λοιπόν βρεθήκαμε απρόθυμοι «φοιτητές», στην πρώτη τάξη του Πολυτεχνείου, όπου ελάχιστα μαθήματα παρακολουθούσαμε, αναλίσκοντας τον περισσότερο χρόνο μας στην κατάστρωση των πιο απίθανων σχεδίων διαφυγής μας από την κατεχόμενη Ελλάδα.

Από την περιστασιακή και ολιγόχρονη «φοίτησή» μας στο διακεκριμένο αυτό ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα, το μόνο που θυμάμαι ήταν η ομηρική μάχη που δώσαμε εμείς οι λίγοι δόκιμοι και οι πολύ περισσότεροι ευέλπιδες (που κι αυτοί είχαν αναγκαστικά ακολουθήσει την τύχη μας), εναντίον των κανονικών φοιτητών.

Πεδίο αυτής της «μάχης» ήταν το μεγάλο αμφιθέατρο, όπου ο καθηγητής των μαθηματικών προσπαθούσε να μας μυήσει στα μυστήρια των «οριζουσών».

Εμείς, βέβαια, οι λίγοι παρόντες δόκιμοι, έχοντες καταλάβει τα τελευταία πίσω έδρανα, περνάγαμε την ώρα μας ψιλοκουβεντιάζοντας και ανταλλάσονταςαστεϊσμούς με τους συναδέλφους ευέλπιδες, προς μεγάλη δυσφορία τόσο του καθηγητού όσο και των επιμελών φοιτητών. Κάποια στιγμή, ένας αγανακτισμένος φοιτητής σηκώνεται όρθιος και σ’ έξαλλη κατάσταση βροντοφωνάζει: «Έξω οι αλεξιπτωτιστές».

Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται!

Πρώτοι οι θερμόαιμοι ευέλπιδες εφόρμησαν πάνω από τα έδρανα κι εμείς οι λίγοι δόκιμοι, κι ο καυγάς γενικεύτηκε. Το μάθημα, βέβαια, διακόπηκε και το αποτέλεσμα ήταν να εισπράξουμε, δόκιμοι κι ευέλπιδες, τριήμερη αποβολή και να κληθούμε να πληρώσουμε τα σπασμένα!

Με αυτά και άλλα περνούσε ο καιρός χωρίς να βλέπουμε κάποιο «φως» για την πραγματοποίηση των ονείρων μας. Τους πρώτους, όμως, εκείνους μήνες της κατοχής δεν είχε ακόμα «οργανωθεί» το δρομολόγιο μέσω Τουρκίας, από το οποίο αργότερα διέφυγαν πολυάριθμοι πατριώτες για να συνεχίσουν τον πόλεμο στο εξωτερικό.

Έτσι, τα περισσότερα από τα παράτολμα πρώτα σχέδιά μας βασιζόντουσαν μόνο σε κάτι αόριστες πληροφορίες για μερικές περιπτώσεις περισυλλογής πληρωμάτων μικρών αλιευτικών από συμμαχικά υποβρύχια στ’ ανοικτά των ακτών της Κρήτης και μεταφοράς τους στην Αλεξάνδρεια.

Με βάση λοιπόν αυτές τις αόριστες πληροφορίες και ακόμα περισσότερο, παρασυρμένοι από την παρόρμηση να συνενωθούμε το ταχύτερο με τους συναδέλφους μας στα πλοία του στόλου μας, συλλάβαμε κι εμείς, επτά νεαροί δόκιμοι, το παράτολμο σχέδιο να κατευθυνθούμε προς κάποιο μικρό λιμάνι της νότιας Πελοποννήσου, κι από εκεί να επιβιβασθούμε με κάποιο τρόπο, σε κάποιο πλεούμενο, για ν’ ανοιχτούμε στο πέλαγος με την ελπίδα ότι κάποιο συμμαχικό πλοίο θα μας περιμαζέψει!



Νίκος Συξέρης (4), Μενέλαος Μπικουβάρης (5),
Νίκος Ανδρονόπουλος (6), Π. Κόνιαλης (7).
ΦΩΤΟ: Περίπλους. ΕΠΕΞ: Περί Αλός



Την ομάδα των επτά αυτών επίδοξων θαλασσοπόρων αποτελέσαμε οι πρωτοετείς τότε δόκιμοι: Νίκος Οικονόμος, Κώστας Ταμπακόπουλος, Ευάγγελος Λύττας, Νίκος Συξέρης, Μενέλαος Μπικουβάρης, Νίκος Ανδρονόπουλος και ο υποφαινόμενος!
Υπήρχε κι ένα όγδοο, συνεργαζόμενο –ας πούμε- μέλος: ο συμμαθητής μου Βασίλης Μητσάκος, του οποίου ο γαμπρός, ονόματι Κοιλάκος, ήταν μόνιμος κάτοικος Λακωνίας και θα μπορούσε να μας βοηθήσει στην εξεύρεση κατάλληλου πλοιαρίου από το λιμάνι του Γυθείου, που είχαμε κατ’ αρχήν επιλέξει σαν βάση εξορμήσεως για την εφαρμογή του σχεδίου μας. Εφόσον όλα θα πήγαιναν καλά, ο Μητσάκος θα εκινείτο κι αυτός προς το Γύθειο, μέσω Καλαμάτας.

Από την στιγμή που πήραμε οριστικά την απόφαση να προχωρήσουμε στην πραγματοποίηση του σχεδίου μας, αρχίσαμε αμέσως, υπό πλήρη μυστικότητα, τις προετοιμασίες μας. Και λέγοντας: «υπό πλήρη μυστικότητα», διευκρινίζω ότι ούτε στους γονείς μας δεν είχαμε πει τίποτα, γιατί φοβόμαστε ότι –με το δίκιο τους– θα έκαναν το παν για να μας εμποδίσουν.

Πρώτα-πρώτα χρειαζόμαστε χρήματα για την αγορά του πλοιαρίου, για τον εφοδιασμό του με τρόφιμα και λοιπά υλικά, για τις μετακινήσεις μας κ.λ.π. Μην έχοντας άλλη πηγή χρηματοδότησης, καταφύγαμε στο ακμάζον την εποχή εκείνη δημοπρατήριο (κοινώς: γιουσουρούμ!) όπου πουλήσαμε ότι είχαμε και δεν είχαμε από τα δικά μας είδη, αλλά και μερικά «περισσευούμενα» από τα σπίτια μας!

Για την πλοήγηση του σκάφους σκεφτήκαμε ότι θα χρειαζόμαστε κάποιο ναυτικό χάρτη της ανατολικής Μεσογείου και ένα δρομόμετρο. Και τον μεν χάρτη τον «αφαιρέσαμε» κρυφά κατά τη διάρκεια μιας αθώας –δήθεν– επίσκεψης στην διεύθυνση υδρογραφίας, που τότε εστεγάζετο στην οδό Φειδίου, το δε ξύλινο υποτυπώδες δρομόμετρο το κατασκευάσαμε μόνοι μας, σύμφωνα μ’ ένα σχέδιο του «Εγχειριδίου Αρμενιστού».

Ιδιαίτερη προσοχή δώσαμε στο θέμα του ρουχισμού μας, ιδίως όταν κάποιος από μας ο πιο διαβασμένος - επεσήμανε το γεγονός ότι αν μας συλλαμβάνανε στο ανοικτό πέλαγος και φορούσαμε ρούχα «πολιτικά» θα θεωρούμεθα κοινοί «αντάρτες» ή «κατάσκοποι» και θα κινδυνεύαμε να τουφεκιστούμε. Αντίθετα, αν φορούσαμε τις στολές μας, θα έπρεπε να θεωρηθούμε στρατιωτικοί αιχμάλωτοι πολέμου που σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, θα είχαμε κάθε δικαίωμα να προσπαθήσουμε να δραπετεύσουμε! Έτσι μέσα στις λίγες αποσκευές μας, αναγκασθήκαμε να στριμώξουμε και τις στολές «ναύτου» που φορούσαμε μέσα στη σχολή, μαζί με τον χρησιμότατο «επενδύτη». Για την περίπτωση δε, που θα έψαχναν τις βαλίτσες μας, φροντίσαμε να καλύψουμε τα «χρυσά» κουμπιά του επενδύτη με μαύρο ύφασμα!

Κάποτε συμπληρώθηκαν οι προετοιμασίες μας κι ένα ωραίο πρωινό της 29ης Νοεμβρίου ξεκινήσαμε για το Γύθειο, μ’ ένα σαραβαλοειδές φορτηγό «γκαζοζέν» από εκείνα που εκτελούσαν κατά την κατοχή τις περιπετειώδεις και κάπως επικίνδυνες διαδρομές επικοινωνίας. Μετά πολλές στάσεις και ελέγχους από Ιταλικά «μπλόκα», φθάσαμε κατά το σούρουπο στο Γύθειο, όπου καταλύσαμε και οι επτά σε δύο δωμάτια κάποιου παραλιακού ξενοδοχείου.

Από την άλλη μέρα το πρωί αρχίσαμε τις προσπάθειες να έλθουμε σ’ επαφή με τον Κοιλάκο (γαμπρό του συναδέλφου μας Μητσάκου) χωρίς όμως να μπορέσουμε να τον εντοπίσουμε. Έτσι, αποφασίσαμε πλέον να ψάξουμε μόνοι μας για την ανεύρεση κατάλληλου σκάφους.

Εν τω μεταξύ, οι ημέρες περνούσαν και η ζωή μας στο πρωτόγονο, την κατοχική εκείνη εποχή, Γύθειο, γινόταν ολοένα και πιο δύσκολη. Το μεγαλύτερο μας πρόβλημα ήταν το φαγητό, γιατί οι ελλείψεις επισιτισμού είχαν ήδη αρχίσει να γίνονται αισθητές σε όλη την Ελλάδα. Ευτυχώς, εντοπίσαμε κάποιο μαγειρείο, από τα ελάχιστα που λειτουργούσαν τότε στο μικρό αυτό επαρχιακό λιμάνι, όπου ο γραφικός ταβερνιάρης, ονόματι Ποτήλας, μας πήρε με καλό μάτι και πάντα μας φύλαγε μερικές μερίδες πατάτες βραστές και χόρτα «λαχανίδες», με τις οποίες καταφέρναμε, όπως –όπως, να ικανοποιούμε τη νεανική μας– και καλομαθημένη όρεξη!

Υπ’ αυτή, λοιπόν, την πίεση του χρόνου, σπεύσαμε να κλείσουμε συμφωνία με κάποιον ψαρά, ονόματι Bορρέα, για την αγορά του μικρού ιστιοφόρου αλιευτικού του, με την αιτιολογία ότι το χρειαζόμαστε να πάμε στην Αρεόπολη της Μάνης για να φέρουμε λάδι για τις οικογένειές μας.

Έτσι, μετά από ολιγοήμερη εντατική εργασία για κάποιο στοιχειώδες καλαφάτισμα κι άλλες μικροεπισκευές του σκάφους μας, το δέσαμε στην προκυμαία του Γυθείου κι αρχίσαμε να το φορτώνουμε με τις αποσκευές μας και τα λιγοστά τρόφιμα που είχαμε συγκεντρώσει.

Όλα ήταν έτοιμα να ξεκινήσουμε για τη μεγάλη μας περιπέτεια, όταν το πρωί της 14 Δεκεμβρίου εμφανίστηκαν δύο Ιταλοί λιμενοφύλακες της Guardia di Finanza, οι οποίοι, χωρίς περιστροφές, μας συνέλαβαν και μας οδήγησαν στο Ιταλικό λιμεναρχείο. Μετά από λίγο, βλέπουμε έκπληκτοι να καταφθάνουν «σιδηροδέσμιοι» και οι δύο αδελφοί ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου όπου διαμέναμε, καθώς και ο συμπαθής ταβερνιάρης μας Ποτήλας.

Χωρίς χρονοτριβή, οι ηρωικοί Ιταλοί λιμενοφύλακες, που από μια απλή έρευνα των αποσκευών μας (στολές δοκίμων, δρομόμετρο κλπ.) δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν την ταυτότητά μας, άρχισαν να μας ανακρίνουν, ξεχωριστά έναν – έναν, με τη συνοδεία βέβαια των απαραίτητων χαστουκιών και γρονθοκοπημάτων. Από τις επίμονες ερωτήσεις τους γρήγορα αντιληφθήκαμε ότι υποψιαζόντουσαν πως η παρουσία μας στο Γύθειο ήταν κατά κάποιο τρόπο συνυφασμένη με τις συχνές την εποχή εκείνη εμφανίσεις του θρυλικού υποβρυχίου μας «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» στα παράλια του Λακωνικού Κόλπου! Φανερό ήταν επίσης ότι για τον ίδιο λόγο συνέλαβαν ως «συνεργούς» και τους τρεις ταλαίπωρους Γυθειώτες!

Υπό τις συνθήκες αυτές, βέβαια, δεν αργήσαμε να συνειδητοποιήσουμε ότι θα ήταν μάταιο να επιμένουμε στην προκατασκευασμένη «ιστοριούλα» μας, ότι δηλαδή απλά πηγαίναμε στην Αρεόπολη εις αναζήτηση λαδιού. Έτσι αποφασίσαμε ομόφωνα να ομολογήσουμε ευθαρσώς ότι επιδιώκουμε να διαφύγουμε στη μέση Ανατολή για να συνενωθούμε με το ναυτικό μας που συνέχιζε τον πόλεμο από το εξωτερικό.


Τα πρώτα γκαζοζέν αυτοκίνητα. ΦΩΤΟ: Αρχείο Κωνσταντίνου
Μεγαλοκονόμου, στο βιβλίο του Γιάννη Καιροφύλα «Η Αθήνα
του 40 και της κατοχής», εκδ. Φιλιππότης 1989.

Εν τω μεταξύ, με το τέλος της ανάκρισης, είχε πλέον νυχτώσει και οι Ιταλοί, που με τη χαρακτηριστική τους ιδιοσυγκρασία πανηγύριζαν για το μεγάλο τους κατόρθωμα, μας κλείδωσαν σ’ ένα δωμάτιο του λιμεναρχείου, χωρίς να παραλείπουν, κάθε λίγο και λιγάκι, να μας απειλούν ότι θα μας τουφεκίσουν την αυγή (!) αν δε τους αποκαλύψουμε τις διασυνδέσεις μας με τον «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗ».

Αν ήταν, βέβαια, Γερμανοί αυτοί που μας εκτόξευαν τέτοιες απειλές, ασφαλώς θα μας τρόμαζαν, αλλά προερχόμενες από Ιταλούς, δεν τις παίρναμε στα σοβαρά.

Εκείνο όμως που μας ανησυχούσε ιδιαίτερα ήταν το ενδεχόμενο να βρουν οι Ιταλοί τον ναυτικό χάρτη που έφερε την σφραγίδα της υδρογραφικής υπηρεσίας και μπορούσε να εμπλέξει τη διοίκηση του ναυτικού μας στην ανάκριση. Έπρεπε λοιπόν, πάση θυσία, να εξαφανίσουμε αυτόν τον χάρτη που μέχρι κι εκείνη τη στιγμή ήταν κρυμμένος σ’ ένα μεγάλο καπέλο (ρεπούμπλικα) που φορούσε μονίμως στο κεφάλι του ο Βαγγέλης ο Λύττας, προφασιζόμενος ότι ήταν κρυωμένος!

Αφού, ψιθυριστά, μέσα στο μισοσκόταδο του προσωρινού κρατητηρίου μας, εξαντλήσαμε όλες τις δυνατές λύσεις εξαφανίσεως αυτού του χάρτη, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος παρά να τον φάμε.

Πράγματι, με μύριες προφυλάξεις για να μην μας αντιληφθούν οι δεσμοφύλακές μας, κόψαμε τον χάρτη σε μικρά κομματάκια, τα οποία μασουλήσαμε μέχρι πολτοποιήσεως και κατάπιαμε χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία.

Την άλλη μέρα το πρωί, οι Ιταλοί μας μετέφεραν στις φυλακές του Γυθείου, που ακόμα σώζονται στον δρόμο προς τη Σπάρτη, όπου οι «ευγενείς» τρόφιμοί τους – κυρίως μαυραγορίτες κι άλλοι μικροεγκληματίες του ποινικού δικαίου – μας υποδέχθηκαν με τον προσήκοντα, για «ηρωικούς» αγωνιστές, σεβασμό. Την εποχή εκείνη, βέβαια, η κατάσταση στη φυλακή αυτή ήταν τραγική, τόσο από πλευράς ενδιαιτήσεως (κοιμόμαστε όλοι μαζί σ’ ένα ξύλινο ράντσο), όσο κι από πλευράς φαγητού, το οποίο συνίστατο σε 6 ξερά σύκα το πρωί, ένα πιάτο βρασμένες λαχανίδες το μεσημέρι και 10 σύκα το βράδυ.

Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι τις πρώτες ημέρες ανοίγαμε προσεκτικά τα σύκα, πριν τα φάμε, για να πετάξουμε τα σκουλήκια που πολλές φορές φώλιαζαν μέσα σ’ αυτά. Μετά, όμως, από μια εβδομάδα, η πείνα μας ήταν τέτοια, που τα καταβροχθίζαμε αστραπιαία, χωρίς να πολυνοιαζόμαστε αν καταπίναμε και κανένα σκουλήκι.

Θυμάμαι, επίσης, ότι μερικά βράδια που ορισμένοι από τους πλέον προνομιούχους τροφίμους της φυλακής κατόρθωναν να προμηθευτούν λίγες περιζήτητες φακές, μας προσκαλούσαν, τιμής ένεκεν, κι εμάς τα ηρωικά δοκιμάκια, στο συμπόσιό τους.

Εκεί, στο μισοσκόταδο κάποιου κελιού, γύρω από τη γαβάθα με τη φακή, καθόντουσαν στο δάπεδο οι συνδαιτυμόνες μας και μ’ ένα και μοναδικό κουτάλι που περνούσε από χέρι σε χέρι, γευόμαστε όλοι από τη λαχταριστή αυτή ... αμβροσία.

Με αυτά και άλλα ευτράπελα, αλλά και με συχνά πήγαιν’ έλα στο Ιταλικό λιμεναρχείο για συμπληρωματικές ανακρίσεις, πέρασαν οι ημέρες μέχρι το πρωί των Χριστουγέννων, που μας επεφύλαξε μία πολύ ευχάριστη έκπληξη!

Εκεί που περιμέναμε καρτερικά κάποια μικρή -γιορτινή ας πούμε- βελτίωση του συσσιτίου μας (δηλαδή μερικά σύκα παραπάνω!), μας ειδοποιούν ότι ένα χωριατόπουλο είναι στη πύλη της φυλακής και ζητάει να μας δει. Και, ω του θαύματος, βλέπουμε έναν ροδοκόκκινο μπόμπιρα να κρατάει ένα ολόκληρο ταψί γεμάτο με αχνιστό πιλάφι με ορτύκια, και να μας το προσφέρει, με κάθε μυστικότητα, από τον συμμαθητή μας Κουμανάκο, του οποίου το οικογενειακό κτήμα ευρίσκετο κάπου κοντά στο Γύθειο.

Το τι επακολούθησε δεν περιγράφεται!

Όχι μόνο απολαύσαμε, κατά τον καλύτερο τρόπο, την μεγάλη αυτή χριστιανική γιορτή, αλλά και το ηθικό μας ανυψώθηκε ανάλογα.

Στις αρχές Ιανουαρίου, οι Ιταλοί μας φόρτωσαν σ’ ένα στρατιωτικό φορτηγό, για να μας μεταφέρουν στην Τρίπολη, όπου επρόκειτο να δικασθούμε στο στρατοδικείο τους που έδρευε εκεί.

Εδώ πρέπει να κάνω μια παρένθεση για να σημειώσω ότι η όλη συμπεριφορά των Ιταλών απέναντι μας χαρακτηριζόταν από την γνωστή, κλασσική μορφή της εθνικής τους ιδιοσυγκρασίας. Δηλαδή, από εναλλασσόμενες εκδηλώσεις φαινομενικής μιλιταριστικής σκληρότητας και συγκινητικής -κατά βάθος- ανθρωπιάς. Άπειρες ήταν οι περιπτώσεις που οι φρουροί μας, από την μία μεριά προσπαθούσαν να μας τρομάξουν με τις αγριοφωνάρες τους, ενώ, την ίδια στιγμή, μας γλιστρούσαν στο χέρι και καμιά ζεστή «πανιόττα» (νοστιμότατοστρογγυλό ψωμάκι).

Το πρώτο βράδυ που φθάσαμε στην Τρίπολη μείναμε στις κοινές ποινικές φυλακές που «φιλοξενούσαν» μυριάδες τροφίμους κάθε κατηγορίας. Η γνωριμία μας με συγκρατούμενούς μας παρατάθηκε μέχρι αργά τη νύκτα μια και η πολυπληθής ομήγυρις δεν μας άφηνε να πάμε να κοιμηθούμε πριν τους διηγηθούμε με κάθε λεπτομέρεια (...και με αρκετή πρόσθετη «σάλτσα» εκ μέρους μας) όλες μας τις ηρωικές περιπέτειες.

Με την σειρά τους, πολλά από τα καλά παιδιά του ακροατηρίου μας θεώρησαν αναγκαίο να μας εξιστορήσουν και μερικές από τις δικές τους «εμπειρίες», με αποτέλεσμα το σεμινάριο αυτό να τραβήξει μέχρι σχεδόν τα ξημερώματα.

Θυμάμαι ιδιαίτερα έναν από του πιο «σκληρούς» τροφίμους που μας εξιστορούσε, με κάθε λεπτομέρεια, πως είχε σκοτώσει κάποια συγγενή του που είχε «ατιμάσει» την οικογένειά του και πως οι Μανιάτες ένορκοι, σύμφωνα με τα τοπικά έθιμα της εποχής εκείνης, τον είχαν σχεδόν αθωώσει.

Κατά κακή του όμως τύχη, ο τότε αυστηρός υπουργός Άγις Ταμπακόπουλος (θείος του παρόντος συμμαθητού μας Κωστή Ταμπακόπουλου) διέταξε την επανάληψη της δίκης στην Τρίπολη, με αποτέλεσμα ο θερμόαιμος αφηγητής μας να καταδικασθεί σε 20ετή φυλάκιση. Όταν, αργότερα, ήρθε η ώρα να πούμε τα ονόματά μας και ήρθε η σειρά του Κωστή, που να τολμήσει ο καημένος να ξεστομίσει το αληθινό του όνομα. Με τρεμουλιαστή φωνή ψέλλισε πως λεγόταν Κώστας Αναγνωστόπουλος.

Την άλλη μέρα μας μετέφεραν σ’ ένα μικρό επιταγμένο κτίριο, λίγο έξω από την πόλη, όπου εκρατούντο μόνο οι «πολιτικοί υπόδικοι». Εκεί είχαμε στη διάθεσή μας ένα ολόκληρο κελί, στη μια πλευρά του οποίου είχε στηθεί ένα μακρύ σιδερένιο «πατάρι» όπου κοιμόμαστε στην αράδα, και οι επτά της παρέας.

Στη φυλακή αυτή, όπου έμελλε να περάσουμε τους επόμενους δύο μήνες, εσωτερικοί φρουροί ήταν Έλληνες χωροφύλακες, μ’ επικεφαλής έναν πραγματικά λεβέντη ενωμοτάρχη από τη Ζάκυνθο, ονόματι Σπύρο Καψάσκη. Ο «φρούραρχος» μας αυτός, εκτός του ότι ήταν συμπαθέστατος και γενικά καλλιεργημένος άνθρωπος, διέθετε και πολλά άλλα προσόντα, μεταξύ των οποίων τα πιο χαρακτηριστικά (κι ενδεικτικά της καταγωγής του) ήταν οι επιδόσεις του στη μουσική και το τραγούδι.

Έτσι, με τη συντροφιά της κιθάρας και της γλυκιάς φωνής του φίλου μας Ενωμοτάρχη, περάσαμε ευχάριστα πολλές βραδιές στη φυλακή αυτή, ξεχνώντας προς στιγμή, τις ταλαιπωρίες μας και τις ανησυχίες μας για το μέλλον.

Όπως ήταν φυσικό, η πρώτη μας έννοια, μόλις φθάσαμε στην Τρίπολη, ήταν να ειδοποιήσουμε με κάθε τρόπο τις οικογένειές μας και σ’ αυτό μας βοήθησε ο αγαπητός ενωμοτάρχης Καψάσκης, στέλνοντας τα σημειώματά μας με χωροφύλακες που συνόδευαν συχνά κρατούμενους στην Αθήνα.

Έτσι, σε μερικές ημέρες, κατέφθασε στην Τρίπολη διμελής αντιπροσωπεία των οικογενειών μας, αποτελούμενη από τον πατέρα του Κωστή Ταμπακόπουλου (αδελφού του πρώην υπουργού Άγι Ταμπακόπουλου) και τον πατέρα του Νίκου Οικονόμου. Με την άφιξη του «κλιμακίου» αυτού βελτιώθηκε κάπως η διαβίωσή μας στη φυλακή, με συχνούς ανεφοδιασμούς σε ρούχα, σαπούνια, βιβλία κλπ.
 




Ο Αντιναύαρχος Πάτροκλος Κονιάλης κατά την απονομή των
θυρεών στους Βετεράνους του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στη Σ.Ν.Δ.
στις 29 Νοεμβρίου 2007. ΦΩΤΟ: http://www.sa-snd.gr/f_2007.htm

Από τροφοδοσία όμως, που ήταν και το βασικό μας πρόβλημα, δεν γινόταν τίποτα, γιατί κατά τον πρώτο αυτό φοβερό χειμώνα της κατοχής η όλη επισιτιστική κατάσταση στην Ελλάδα ήταν απελπιστική, σε σημείο που το standardmenu των ξερών σύκων και της λαχανίδας να μας έχει φέρει στα όρια της απόγνωσης.

Κι όμως εκ θαύματος, η λύση στο ζωτικό μας αυτό πρόβλημα ήρθε από κει που δεν τη περιμέναμε. Ένα πρωινό, οι φύλακες με ειδοποιούν ότι ήρθε να μ’ επισκεφθεί μια ωραία και κομψή κυρία, που στην κατάσταση που βρισκόμουνα, μου φάνηκε σαν όραμα από κάποιον άλλο κόσμο. Με λίγα παρεφθαρμένα Ελληνικά μου εξήγησε ότι λεγόταν Γιολάντα Αργυροπούλου και ήταν σύζυγος κάποιου μηχανικού Αργυρόπουλου, μακρινού εξαδέλφου της μητέρας μου, που την εποχή εκείνη ήταν διευθυντής της ηλεκτρικής εταιρείας Τριπόλεως.

Όπως κατάλαβα, η κυρία Γιολάντα ήταν Ιταλικής καταγωγής κι έτσι είχε «τα μέσα» με τις αρχές κατοχής, τόσο για να μπαινοβγαίνει ελεύθερα στη φυλακή, όσο και για να εφοδιάζεται με περιζήτητα, για την εποχή εκείνη, τρόφιμα. Απόδειξη δε αυτού ήταν ότι σε λίγο ενεφανίσθη ένας «μπόμπιρας» που την ακολουθούσε κρατώντας ένα μεγάλο ταψί με λαχταριστό περιεχόμενο. Μπρος στην φαντασμαγορική, για το περιβάλλον που βρισκόμαστε, εμφάνιση της κομψής θείας μου και τις ευωδίες που ανεδύοντο από το ταψί, έμεινα κυριολεκτικά άφωνος και είδα κι έπαθα -τελικά- να ψελλίσω μερικές λέξεις
ευχαριστίας.
http://perialos.blogspot.gr/2013/09/blog-post.html


 
Για το Β’ και τελευταίο ΜΕΡΟΣ πιέσατε ΕΔΩ

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο