Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

14/10/2015

ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ ΣΤΟ ΝΑΤΟ (Stavanger, Νορβηγία 9-12/10/2015) ΓΙΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ

                   
Ο Τομεάρχης Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Βοιωτίας ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ μιλώντας στο Stavanger της Νορβηγίας, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (από 9-12 Οκτωβρίου 2015), της οποίας είναι μέλος, έκανε τις εξής ειδικότερες παρεμβάσεις:


1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ (ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ), επισήμανε μεταξύ άλλων:
«Προκειμένου να περιορισθεί η αύξηση της παγκόσμιας μέσης θερμοκρασίας κάτω από τους 2°C, όλα τα μέρη θα πρέπει να ακολουθήσουν οδούς μετασχηματισμού στο πλαίσιο ενός μακρόπνοου οράματος παγκόσμιας και βιώσιμης ανθεκτικότητας στην κλιματική αλλαγή. Σε αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη του Παρισιού το Δεκέμβριο του 2015 θα είναι κρίσιμης σημασίας και συνιστά ιστορικό ορόσημο για την ενίσχυση της διεθνούς συλλογικής δράσης και την επιτάχυνση της παγκόσμιας μετάβασης σε μια κοινωνία που θα έχει χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Η συμφωνία του Παρισιού θα πρέπει να προβλέπει ένα αυστηρό και βασιζόμενο σε κοινούς κανόνες καθεστώς, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η εφαρμογή του θα διαφέρει ανάλογα με τις εθνικές συνθήκες και ικανότητες των συμβαλλομένων μερών. Η χώρα μας προσαρμόζεται ήδη σταδιακά.

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, μεταξύ άλλων και από το ΝΑΤΟ, συνιστά στοιχείο-κλειδί, προκειμένου να επιτευχθεί η βιώσιμη ανάπτυξη και τελικά να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις του ανθρώπινου είδους.»

2. ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ (ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ)
Επιπλέον, μιλώντας στην Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για το μεταναστευτικό, και απευθυνόμενος, μεταξύ άλλων, και στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ και τ.Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κ. Γένς Στόλτενμπεργκ, ο κ.Μπασιάκος υπογράμμισε την άνευ προηγουμένου μεταναστευτική ροή, καθώς και τις δυσμενείς επιπτώσεις της, που αντιμετωπίζει η χώρα μας στα ανατολικά της σύνορα - τα οποία συνιστούν και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα – εν μέσω σημαντικών δημοσιονομικών περιορισμών, λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Το μεταναστευτικό ζήτημα επηρεάζει την Ευρώπη, ως σύνολο, καθώς και το ΝΑΤΟ, λόγω του παράγοντα της διεθνούς ασφάλειας. «Σε αυτό το πλαίσιο», επισήμανε ο κ.Μπασιάκος, «είναι αναγκαίες η συνεργασία, η οικονομική βοήθεια και η τεχνική στήριξη των διαμετακομιστικών χωρών, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το πρόβλημα, που ταλανίζει κυρίως τη χώρα μας, καθώς και την Ευρώπη γενικότερα.» Κλείνοντας την παρέμβασή του ο κ.Μπασιάκος, τόνισε ότι, «χρειάζεται μία ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαδικασία ανάκαμψης από τη συγκεκριμένη μεταναστευτική κρίση με δράσεις και ενέργειες από όλους και από το ΝΑΤΟ.»

                                 

3. ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ Κ. ΕΡΝΑ ΣΟΛΜΠΕΡΓΚ

Τέλος, κατά τη συνάντησή του με την Πρωθυπουργό της Νορβηγίας κα. Έρνα Σόλμπεργκ, ο κ.Μπασιάκος της περιέγραψε το τεράστιο πρόβλημα της μετανάστευσης για τη χώρα μας, που αντιμετωπίζει και την πρωτόγνωρη οικονομική κρίση, εξηγώντας τις ελληνικές θέσεις και ζητώντας τη συνηγορία και στήριξη της Νορβηγίας.



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο