Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Ανεργία και μείωση του ΑΕΠ

ΕΠΑΝΑΚAΜΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑΣ ..

Ανεργία και μείωση του ΑΕΠ

κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου

Στον Καιάδα, όπως όλα δείχνουν, θα πέσουν οι θυσίες των Ελλήνων προκειμένου η χώρα να βγει από τη δεινή οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται και να τιθασεύσει το δημόσιο χρέος της, ούτως ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας. Παρά τη μείωση του εισοδήματος εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων και συνταξιούχων και την άγρια φορολογική επιδρομή που υφίστανται όλοι οι Έλληνες, οι προβλέψεις των οικονομολόγων και των διεθνών αναλυτών εξακολουθούν να είναι δυσοίωνες για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρχές της εβδομάδας, οι αναλυτές του Economist προέβλεπαν για φέτος ότι η ύφεση θα φτάσει το 4,8%, την ώρα που το οικονομικό επιτελείο αλλά και οι σύμβουλοι του ΔΝΤ εκτιμούν τη μείωση του ΑΕΠ στο 4%, αφήνοντας περιθώρια και για ενδεχόμενη βελτίωση της εικόνας υπό προϋποθέσεις.

Το περιοδικό, μάλιστα, κάνει λόγο για εξαιρετικά δυσοίωνα στοιχεία, αναφέροντας ενδεικτικά την εκτίναξη της ανεργίας και τα εφιαλτικά, όπως τα χαρακτηρίζει, σενάρια, που υπολογίζουν εντός του 2011 τους ανέργους στο 20% του εργατικού δυναμικού. Ζοφερές εξάλλου είναι οι προβλέψεις τους για τα έσοδα του ελληνικού τουρισμού, τα οποία εκτιμούν κατά 9% λιγότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά, ενώ γίνεται λόγος και για την ελεύθερη πτώση των νέων αδειών στην οικοδομή.

Οι αναλυτές του Economist βλέπουν ακόμα και πολιτική αβεβαιότητα, εκτιμώντας ότι η εφαρμογή των επόμενων μέτρων θα προσκρούσει στην αντίδραση των Ελλήνων πολιτών και οι νόμοι των μεταρρυθμίσεων θα δυσκολευτούν να γίνουν πράξη.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις αυτές του Economist δεν είναι μόνες, καθώς οι αγορές, παρότι δεν τους… χτυπάμε την πόρτα, έχουν την ίδια άποψη, με αποτέλεσμα τα spreads να έχουν εκτιναχθεί πάνω από τις 840 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι τα ελληνικά ομόλογα αυτή τη στιγμή δίνουν απόδοση της τάξης του 10,55%. Δηλαδή, η Ελλάδα δανείζεται με αυτό το επιτόκιο, την ώρα που τα γερμανικά ομόλογα, στα οποία καταφεύγουν οι επενδυτές, έχουν απόδοση 2,35%.

Η επανάκαμψη της ανησυχίας των επενδυτών θεωρείται λογική από τους αναλυτές, που βλέπουν τα μέτρα του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης να μην αποδίδουν τα αναμενόμενα, εστιάζοντας την κριτική τους στην καθοδική πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο, δηλαδή στη μείωσή του κατά 3,5%, που χτυπά καμπανάκι για την αποκατάσταση της ισορροπίας στην ελληνική αγορά χρέους.

Όπως σημειώνουν με έμφαση, εάν η ύφεση αποδειχτεί βαθύτερη, με ακόμη μεγαλύτερη άνοδο της ανεργίας, η χώρα δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει να μειώνει τα χρέη της, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει η έξοδος της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για έκδοση ομολόγου και για δανεισμό σε λογικό κόστος. Κάτι τέτοιο, προειδοποιούν οι αναλυτές, θα αναζωπυρώσει τα σενάρια περί χρονικής επιμήκυνσης του προγράμματος στήριξης από ΕΕ και ΔΝΤ ή, ακόμη, θα επαναφέρει τα σενάρια της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή και της χρεοκοπίας. Την εβδομάδα μάλιστα που διανύουμε, ο διεθνής οίκος CMA επανέφερε την Ελλάδα στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τις χώρες που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες χρεοκοπίας. Έτσι, η Ελλάδα, σύμφωνα με το συγκεκριμένο οίκο, διαμορφώνει πιθανότητες να χρεοκοπήσει 43,29%, περισσότερες από το Πακιστάν (38,81%) και την Ουκρανία (34,46%).

Να σημειωθεί ότι στις αρχές Απριλίου η χώρα μας βρισκόταν στην έκτη θέση, με 26% πιθανότητα χρεοκοπίας, ενώ τώρα στη δεκάδα έχει μπει και η Πορτογαλία, στην ένατη θέση με πιθανότητες 21%. Οι διεθνείς αγορές, παρά τα εντυπωσιακά εισπρακτικά και δημοσιονομικά μέτρα, δεν καθησύχασαν και εξακολουθούν να αμφισβητούν τη δυνατότητα της χώρας να μειώσει εγκαίρως τα ελλείμματα και το χρέος του δημόσιου τομέα, υπολογίζοντας ότι εντός τριετίας θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ, ενώ φέτος δεν αποκλείεται να πλησιάσει το 138% του ΑΕΠ. Η συντριπτική πλειοψηφία των αναλυτών της ελληνικής οικονομίας διεθνώς είναι απολύτως βέβαιη ότι η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν είναι παρά θέμα χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο