Κυριακή 27 Φεβρουαρίου 2011

Εδώ έχουμε τον δικό μας πόλεμο. Οι απώλειες αυξάνονται. 116 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους από την γρίπη...


Της Ελένης Πετροπούλου


Μακραίνει καθημερινά η θλιβερή λίστα με τους νεκρούς της γρίπης, στη χώρα μας. Το τελευταίο 24ωρο, άλλοι τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας επιπλοκών της γρίπης Α (Η1Ν1)2009. Πλέον, ο αριθμός των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους, εντός ή εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), λόγω γρίπης, έχει ανέλθει σε 116.




Σε ό,τι αφορά στα τέσσερα τελευταία θύματα του ιού Α(Η1Ν1)2009, πρόκειται για άνδρες ηλικίας 52 έως 74 χρόνων, οι οποίοι έπασχαν στην πλειονότητά τους από σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσος και χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια. Ωστόσο, ο ένας εξ αυτών, ο νεότερος ηλικιακά, εμφανίζεται με «καθαρό» ιατρικό ιστορικό, δηλαδή χωρίς να αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα υγείας. Πρόκειται για γεγονός που επιβεβαιώνει δραματικά ακόμη μια φορά τις επιστημονικές επισημάνσεις περί της ύπουλης συμπεριφοράς του ιού Α(Η1Ν1)2009 σε ό,τι αφορά στον τρόπο που χτυπά νέους και υγιείς ανθρώπους.



Περιστατικά

Σύμφωνα με τη ημερήσια έκθεση του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων, χθες (έως τις 3 το μεσημέρι), καταγράφηκαν πέντε νέα σοβαρά περιστατικά γρίπης, που χρειάστηκε να εισαχθούν εσπευσμένα σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) διαφόρων νοσοκομείων, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό νοσηλευομένων σε ΜΕΘ από την αρχή του έτους σε 317. Ο σημερινός απολογισμός των ασθενών με γρίπη στις ΜΕΘ είναι 114 άτομα.



Το Μάρτιο

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η «ξέφρενη» πορεία του ιού θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται κορύφωση της γρίπης στις αρχές Μαρτίου. Ο ιός πάντως θα μας απασχολεί τουλάχιστον για 4-6 εβδομάδες και καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν καθώς 7-10 ημέρες αρκούν για τη δημιουργία αντισωμάτων στον οργανισμό. Ειδικότερα, ως κύρια μέτρα δημόσιας υγείας, για την αντιμετώπιση της εποχικής έξαρσης της γρίπης, συστήνονται:



1. Η τήρηση των μέτρων αναπνευστικής υγιεινής και υγιεινής των χεριών.



2. Η σωστή χρήση των αντι-ιικών φαρμάκων κατά της γρίπης, όταν υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, η οποία πρέπει να ξεκινά όσο το δυνατόν συντομότερα, με απλή ιατρική συνταγή και χωρίς να αναμένεται η εργαστηριακή επιβεβαίωση, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.



3. Η συνέχιση του εμβολιασμού έναντι της γρίπης των ευπαθών ομάδων, καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, καθώς και ιδιαιτέρως του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού με κύριο στόχο την προστασία των ασθενών τους.



πηγή Ημερησία





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο