Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Βιβλίο: «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα. Θρησκεία-Πολιτική-Πολυπολιτισμικότητα»

Η πρώτη κριτική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας και των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία είναι η μελέτη του ιστορικού Ιωάννη Κωτούλα με τίτλο «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα. Θρησκεία-Πολιτική-Πολυπολιτισμικότητα», η οποία μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση.
Ο Ιωάννης Κωτούλας προβαίνει στην διάκριση των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης, καταδεικνύοντας αναλυτικά τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές/δημογραφικές συνέπειες. Ο συγγραφέας ενσωματώνει τις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις της βιβλιογραφίας, ενώ αναδεικνύει μελέτες, όπως η έρευνα του καθηγητή George Putnam ή οι εργασίες του Tatu Vanhanen, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν άγνωστες στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.


www.kathimerini.gr
Ακολουθεί σχόλιο του εξαιρετικού φίλου Ιωάννη Μιχαλέτου – http://rimse.gr/ (Αναλυτής για θέματα Ασφαλείας, Αντιπρόσωπος του World Security Network Foundation & Συνεργάτης του Ελληνικού Ινστιτούτου Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας)
Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Παπαζήση η μελέτη του ιστορικού Ιωάννη Κωτούλα με τίτλο «Μετανάστευση και Κυρίαρχη Εθνική Κουλτούρα. Θρησκεία-Πολιτική-Πολυπολιτισμικότητα» (εκδόσεις Παπαζήση), μια εξαιρετική κριτική προσέγγιση της μαζικής μετανάστευσης και του ιδεολογήματος της πολυπολιτισμικότητας.
Ο Ι. Κωτούλας καταδεικνύει αναλυτικά τις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτισμικές/δημογραφικές συνέπειες της μαζικής μετανάστευσης.
Περαιτέρω, ενσωματώνει τις πλέον πρόσφατες θεωρητικές και μεθοδολογικές αναζητήσεις της βιβλιογραφίας, ενώ αναδεικνύει μελέτες, όπως η έρευνα του καθηγητή Robert Putnam ή οι εργασίες του Tatu Vanhanen, οι οποίες εν πολλοίς παραμένουν άγνωστες στην ελληνόγλωσση βιβλιογραφία.
Στο Πρώτο Κεφάλαιο εξετάζεται το ιδεολόγημα της πολυπολιτισμικότητας, οι ιστορικές απαρχές του στο πλαίσιο της αμερικανικής κοινωνίας και η εφαρμογή του στην Ευρώπη. Το Πρώτο Κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την επισήμανση των εσωτερικών δομικών αδυναμιών της πολυπολιτισμικότητας.
Στο Δεύτερο Κεφάλαιο παρατίθενται αναλυτικά οι αρνητικές συνέπειες της θεσμικής εφαρμογής της πολυπολιτισμικότητας και της μαζικής μετανάστευσης στο εσωτερικό ενός κράτους. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται σε συγκεκριμένες επιστημονικές μελέτες, βάσει των οποίων καταδεικνύονται οι σαφείς αρνητικές συνέπειες της πολυπολιτισμικής κατάτμησης του κοινωνικού συνόλου σε επίπεδο κοινωνικής συνοχής, διεθνών σχέσεων, δημοκρατικής νομιμοποίησης, οικονομικής ισχύος, καθώς και πολιτισμικής αναφοράς των δυτικών κοινωνιών.
Το Τρίτο Κεφάλαιο συνιστά το ιδεολογικό αντίβαρο στην έννοια της πολυπολιτισμικότητας, προτείνοντας την κανονιστική αξιολογική υπεροχή της έννοιας της Κυρίαρχης Εθνικής και Ευρωπαϊκής Κουλτούρας. Ταυτοχρόνως εξετάζεται το ζήτημα της Ευρω-Αραβίας, της πολιτισμικής αλλαγής που συμβαίνει στην Ευρώπη λόγω της μαζικής μετανάστευσης.
Η μελέτη ολοκληρώνεται με την διατύπωση μίας αναλυτικής τυπολογίας της δομικής ενσωμάτωσης των μεταναστών, βάσει μίας εργαλειακής ορθολογιστικής προσέγγισης του μεταναστευτικού φαινομένου. Η έκδοση συμπληρώνεται με δύο αναλυτικά Παραρτήματα, στα οποία τεκμηριώνεται η θεωρία της εθνοτικής οικογενειοκρατίας και η πολιτική μεταβολή στην Ευρώπη.


1 σχόλιο:

  1. Τελικά ο Putnam είναι George ή Robert; Επίσης, αν το βιβλίο του Κωτούλα είναι “η πρώτη κριτική προσέγγιση της πολυπολιτισμικότητας και των συνεπειών της μαζικής μετανάστευσης που εμφανίζεται στην ελληνική βιβλιογραφία” τότε τα βιβλία αυτά τι είναι;
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=84028
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=131400
    http://www.biblionet.gr/main.asp?page=showbook&bookid=172026

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο