Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Πλήρες αδιέξοδο στην Ιταλία – Πρόντι για πρόεδρο ετοιμάζει ο Μπερσάνι και μετά εκλογές


Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Ιταλία, καθώς οι δυνάμεις της χώρας δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινό σημείο επαφής ούτε και στην εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ άκαρπη αναμένεται να αποβεί και η τρίτη ψηφοφορία της Παρασκευής.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τέταρτη ψηφοφορία, αύριο το απόγευμα, όταν θα επαρκεί η σχετική πλειοψηφία -το 50% συν μια ψήφος- των 1.007 εκλεκτόρων.

Ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι φαίνεται πως πληρώνει τη σύμπραξή του με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στο να προτείνουν ως κοινό υποψήφιο τον Φράνκο Μαρίνι, καθώς οι βουλευτές της Κεντροαριστεράς δεν τον ψήφισαν και πλέον θεωρείται απίθανο να αλλάξει κάτι μέχρι την Παρασκευή.

Ο ηγέτης της κεντροαριστεράς καλείται τώρα να αποφασίσει εάν θα επιδιώξει την εκλογή ενός προέδρου που να εγκρίνει και ο «Καβαλιέρε» ή να κατεβάσει δικό του ξεχωριστό υποψήφιο.

Σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση RAI μια πρώτη λύση θα ήταν να προταθεί ως υποψήφιος ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι γεγονός που θα δημιουργήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ τη συγκατάθεσή του.

Σε περίπτωση εκλογής του Πρόντι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής μάλλον θα εγκαταλειφθούν οριστικά και θα υπάρξει άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «πρέπει να ανάψουν οι μηχανές για μια νέα προεκλογική εκστρατεία, την οποία η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία».

Ο επικεφαλής του PD Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρόκειται να συναντηθεί ξανά απόψε με τους βουλευτές και γερουσιαστές του, σε αναζήτηση λύσης: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση. Εχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να καταθέσουμε νέα πρόταση στο κοινοβούλιο», δήλωσε πριν από λίγο.

Μια σαφή κεντροαριστερή υποψηφιότητα στηρίζει και ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, ο οποίος με τους γερουσιαστές και βουλευτές του ψήφισε τον υποψήφιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων καθηγητή νομικής Στέφανο Ροντοτά.

Μένει να διαπιστωθεί πώς θα κινηθεί ο Μπέπε Γκρίλο: αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Ροντοτά, ενός προσώπου που είναι αρεστό σε μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ή αν τελικά δεχθεί να στηρίξει ένα τρίτο πρόσωπο - όπως ο Ρομάνο Πρόντι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών πάντως ενίσχυσαν τον Γκρίλο: ο Μαρίνι, ο υποψήφιος των μεγάλων κομμάτων, δεν εξελέγη. Επίσης υπέρ του M5S μοιάζει να αποβαίνει η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, ενώ η υποψηφιότητα Ροντοτά χαρακτηρίσθηκε ένα «ισχυρό και έγκυρο χαρτί» από πολλούς σχολιαστές.

 iefimerida



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο