Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ 2013. ΔΙΗΜΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΑΣ


Διδάσκει ο Αρχαιολόγος Ευάγγελος Μπεξής.

Η οποιαδήποτε σοβαρή και υπεύθυνη ενασχόληση με τον Ελληνικό πολιτισμό από τα βάθη της Προϊστορίας έως και τις ημέρες μας ακόμα, για να μπορέσει να κατανοηθεί η ιστορική διαχρονία του Ελληνικού Έθνους και τα επιτεύγματα του,

προϋποθέτει την εμπεριστατωμένη γνώση των ιστορικών στοιχείων ανά εποχή και χώρο και τις αρχαιολογικές γνώσεις που προκύπτουν από τις ανασκαφές με τα πορίσματα τους.

Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση του Ελληνικού πολιτισμού και όποια άλλη προσπάθεια ερμηνείας του με άλλους τρόπους και μεθόδους, είναι καταδικασμένη εξ αρχής σε αποτυχία αφού στερείται του υποβάθρου εκείνου που η Ιστορία και η Αρχαιολογία εξασφαλίζουν και θα κινείται στα «τυφλά» χωρίς το βιωματικό υπόστρωμα της καθημερινότητας που η Ιστορία και η Αρχαιολογία αναλύουν διεξοδικά και απόλυτα επιστημονικά.

Μέσα στα πλαίσια αυτά, θα κινηθούμε στην διήμερη αυτή σεμιναριακή διδασκαλία της Ελληνικής Ιστορίας και Αρχαιολογίας, πάντα βέβαια και μέσα από τις αναθεωρητικές εκείνες απόψεις που τα Ιστορικά και Αρχαιολογικά στοιχεία μέσα από την ενδελεχή μου έρευνα επί σειρά ετών, αποκαλύπτουν ,και το Κατεστημένο καλύπτει.

Το πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής:

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΙΟΥ

9.00 Καφές και γνωριμία.

10.00 Έναρξη σεμιναρίου . Παλαιολιθική εποχή- Μεσολιθική (Γεωλογικά στοιχεία, Συνήθειες και ήθη , μέθοδοι χρονολόγησης, Κατοίκηση, Τέχνη και ανιμισμός, Νέες θεωρίες και αποδείξεις ,γενικότερο πλαίσιο ανάπτυξης του παλαιολιθικού και Μεσολιθικού ανθρώπου στην Ελλάδα και συγκριτικές θεωρήσεις του Πολιτισμού της Χερσονήσου του Αίμου με άλλες περιοχές της Υφηλίου της ιδίας χρονικής περιόδου.)

12.00 Διάλειμμα

12.30 Ευρύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς και της γενικότερης νοοτροπίας και σκέψης του Παλαιολιθικού και Μεσολιθικού τροφοσυλλέκτη-κυνηγού προγόνου μας ,μέσα από την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά .Βιωματική προσέγγιση. Οι ιδιαιτερότητες του Πελασγικού ανθρώπου (Homo Pelasgicus) και η εξάπλωση του (Πρωτοαποικισμός).

14.00 Διάλειμμα για φαγητό ,καφές και ξεκούραση.

17.00 Η Νεολιθική Επανάσταση στην Χερσόνησο του Αίμου . Αναλυτική κατά γεωγραφικές περιοχές ανάπτυξη των στοιχείων που συνθέτουν τον Νεολιθικό πολιτισμό. Κατοικίες, έθιμα ταφής, ιερά και θρησκεία, τέχνη και αρχιτεκτονική, αγγειοπλαστική, οχυρώσεις, οικονομικό σύστημα ,ιδιαιτερότητες και νέα δεδομένα μέσα από τις αρχαιολογικές πηγές και ανασκαφές. Γλώσσα και ήθη και ο μεγάλος Νεολιθικός αποικισμός εντός και εκτός Ευρώπης. Ευρύτερη κατανόηση της συμπεριφοράς και της γενικότερης νοοτροπίας και σκέψης του Νεολιθικού κτηνοτρόφου-καλλιεργητή προγόνου μας ,μέσα από την κοινωνική και ατομική του συμπεριφορά .Βιωματική προσέγγιση.

19.00 Συζήτηση και απορίες.

Λήξη της πρώτης ημέρας του σεμιναρίου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΙΟΥ

9.00 Καφές

10.00 Έναρξη δεύτερης ημέρας Σεμιναρίου. Εποχή του Χαλκού. Πρωτοελλαδικός-Πρωτοκυκλαδικός-Πρωτομινωικός πολιτισμός και κόσμος, στις κοιτίδες της πρώτης εμφάνισης τους και στην επεκτατική-αποικιακή τους δραστηριότητα. Σε εμπεριστατωμένη ανάλυση θα παρουσιασθούν όλες οι φάσεις ανάπτυξης του πολιτισμού των Κυκλαδιτών, των Μινωιτών και των κατοίκων της Ηπειρωτικής χώρας, στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο αλλά και ειδικότερα για τον Κυκλαδικό και τον Ελλαδικό και μέχρι την Μυκηναική περίοδο, καθώς και οι ιδιαιτερότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής, στα πλαίσια όμως ενός ενιαίου Πολιτισμού και κόσμου, του Ελληνικού. Ο Μινωικός Πολιτισμός των ανακτόρων θα εξετασθεί σε άλλη ενότητα. Οικιστική αρχιτεκτονική, Οικονομική ζωή και εμπόριο, Ναυσιπλοία εντός και εκτός Ευρώπης, Τέχνη και αγγειοπλαστική, ταφικές συνήθειες και έθιμα ,οχυρωματικά και λοιπά επιτεύγματα και ο λαμπρός Μινυακός πολιτισμός και κόσμος ,θα είναι μόνο μερικά από τα πολλά θέματα που θα αναλυθούν σε αυτήν την ενότητα.

12.00 Διάλειμμα.

12.30 Επανέναρξη. Εισαγωγή στον λαμπρό Μινωικό Πολιτισμό των Ανακτόρων. Μινωική θαλασσοκρατορία και Pax Minoica. Άγνωστα στοιχεία για το πώς αναπτύχθηκε και εδραιώθηκε το Μινωικό σύστημα σε όλα τα επίπεδα του. Μινωική Θρησκεία, Ιερά και Ανάκτορα, καθημερινή ζωή στην Μινωική Κρήτη, υπερπόντιες και Μεσογειακές Μινωικές επεκτάσεις, Μινωικό σύστημα αποικισμού και εξαγωγής, διακίνησης και εμπορίου πρώτων υλών και αγαθών, αρχιτεκτονική, ταφικά έθιμα, επιστήμες , και πάρα πολλά ακόμα. Μια ολόκληρη αυτοκρατορία στο μικροσκόπιο της έρευνας και πολλές συντριπτικές αποδείξεις που μας οδηγούν στην αποκάλυψη ενός ολόκληρου άγνωστου Κόσμου και συστήματος ανάπτυξης και προόδου, του Μινωικού ανακτορικού μοντέλου.

14.30 Διάλειμμα για φαγητό ,καφές και ξεκούραση.

17.00 Μυκηναίοι και η επέκταση τους σε όλη την υφήλιο. Το Ανακτικό σύστημα και η όλη λειτουργία σε όλα τα επίπεδα της Μυκηναικής αυτοκρατορίας και των σχέσεων τους με λαούς και πολιτισμούς της Μεσογείου, της Ασίας της Αφρικής, της Ευρώπης, αλλά και πέραν του Ατλαντικού. Θα ακολουθήσουν δύο ώρες καταιγιστικής ροής πληροφοριών και αποδείξεων, όπου στο τέλος θα διαπιστώσουμε πόσο λίγο εν τέλει γνωρίζαμε ,μέχρι σήμερα ,την Ελληνική Προιστορία.

19.00 Συζήτηση και απορίες. Λήξη του σεμιναρίου.

Τιμή συμμετοχής 120E. Στην τιμή περιλαμβάνονται ο καφές στα διαλείμματα και τα γεύματα στα πλαίσια του σεμιναρίου. Η όλη παρουσίαση θα συνοδεύεται από συνεχή ροή σε προβολή σχεδιαγραμμάτων, εικόνων και άλλου εποπτικού υλικού. Επιτρέπονται οι σημειώσεις, δεν επιτρέπεται η βιντεοσκόπηση και η ηχητική καταγραφή.

Για περισσότερες πληροφορίες και τις έγκαιρες κρατήσεις θέσεων για την παρακολούθηση της διημερίδας ,στα τηλέφωνα 210-3840676,211-7050171 και 211-7050172.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο