Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2015

21-25 Σεπτεμβρίου Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου του Καρκίνου του Προστάτη

Η ΠΡΟΛΗΨΗ ΣΩΖΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΗ
21-25 Σεπτεμβρίου 2015: Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου
Δωρεάν έλεγχος PSA για άνδρες 40-70 ετών

Αθήνα, Σεπτέμβριος 2015  Στο πλαίσιο του Διεθνούς Μήνα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης του κοινού για τον Καρκίνο του Προστάτη, όπως έχει καθιερωθεί να είναι ο Σεπτέμβριος, η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία παραχώρησε στις 15 Σεπτεμβρίου συνέντευξη Τύπου για να παρουσιάσει τις δράσεις της που κορυφώνονται στις 21-25 Σεπτεμβρίου 2015 με την Εβδομάδα Δωρεάν Προσυμπτωματικού Ελέγχου.
Η Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία (ΕΟΕ), συνεπής στο ρόλο της για την προαγωγή της Υγείας του πληθυσμού, δημιούργησε φέτος μια ιδιαίτερα σημαντική καμπάνια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, η οποία περιλαμβάνει την προσφορά δωρεάν εργαστηριακών μετρήσεων του PSA στον ανδρικό πληθυσμό της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά το διάστημα της Εβδομάδας Προσυμπτωματικού Ελέγχου, οι άνδρες ηλικίας 40-70 ετών θα έχουν τη δυνατότητα μέσω του τηλεφωνικού αριθμού 214 214 70 20 να προγραμματίσουν δωρεάν έλεγχο PSA στα ιατρεία του δικτύου IATRICA, ενώ στα Δημόσια Νοσοκομεία της χώρας θα μπορούν να πραγματοποιούν δωρεάν κλινική εξέταση.
Η καμπάνια ενημέρωσης της ΕΟΕ στοχεύει στην άμεση και καθολική ενημέρωση του ανδρικού πληθυσμού άνω των 40 ετών για τη σημασία του προσυμπτωματικού ελέγχου του καρκίνου του προστάτη, μια νόσο που προσβάλλει 1 στους 7 άνδρες. Ο σχεδιασμός της καμπάνιας επικοινωνίας περιλαμβάνει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό σποτ που μεταδίδεται ως κοινωνικό μήνυμα από τους σταθμούς πανελλαδικής και τοπικής εμβέλειας, ενώ φιλοξενούνται αντίστοιχες καταχωρήσεις στον Τύπο και ενημερωτικές αφίσες στο δίκτυο του μετρό. Επιπλέον διανέμεται έντυπο ενημερωτικό υλικό από τις ουρολογικές κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων.

Όπως τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Φραγκίσκος Σοφράς, Καθηγητής Ουρολογίας και Πρόεδρος της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, «Η εβδομάδα ενημέρωσης του κοινού είναι μια από τις σημαντικότερες δράσεις της ΕΟΕ και φέτος έχει ως σκοπό να φέρει στο προσκήνιο τις απαραίτητες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει κάθε άνδρας ηλικίας άνω των 40 ετών για τον καρκίνο του προστάτη. Η δράση αυτή συντονίζεται με την πανευρωπαϊκή δράση της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας. Η ΕΟΕ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιήσει αυτή την καμπάνια χωρίς τη σημαντική υποστήριξη της φαρμακευτικής εταιρείας Astellas και του δικτύου ιατρείων της Iatrica».

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το συχνότερο καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη (2η) αιτία θανάτου των ανδρών από νεοπλασίες στον ανεπτυγμένο κόσμο, ωστόσο η ΕΟΕ επισημαίνει ότι ο συγκεκριμένος καρκίνος μπορεί να διαγνωστεί έγκαιρα, ενώ οι άνδρες στο γενικό πληθυσμό μπορούν να ωφεληθούν από τον προληπτικό έλεγχο, εφόσον ανήκουν σε μια από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου για τη νόσο αυτή.  Η εντοπισμένη, μέσα στον προστάτη, νόσος που θεραπεύεται ριζικά, δεν δημιουργεί συμπτώματα που θα υποψιάσουν τον άνδρα να απευθυνθεί στον Ουρολόγο του. Αντίθετα, αν προκύψει ο καρκίνος αυτός και παραμείνει για πολύ καιρό χωρίς να έχει διαγνωστεί, μπορεί να οδηγήσει σε πολύ σοβαρές επιπτώσεις. Γι’ αυτό και χρειάζεται ο προληπτικός έλεγχος, που για το γενικό πληθυσμό αφορά την ηλικία πάνω από τα 50 έτη, ενώ ειδικά όσοι έχουν θετικό ιστορικό για καρκίνο του προστάτη, σε άνδρα συγγενή τους πρώτου βαθμού, οφείλουν να εξετάζονται από τα 40.


Η πρώτη μεγάλη πανελλαδική πολυκεντρική μελέτη για τον καρκίνο του προστάτη
Στη σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας και του Δικτύου Iatrica, για τη διενέργεια της πρώτης πανελλαδικής πολυκεντρικής μελέτης για τον καρκίνο του προστάτη, αναφέρθηκε η κα Eυαγγελία Κουσκούνη, Καθηγήτρια Μικροβιολογίας ΕΚΠΑ, Δ/ντρια Βιοπαθολογίας ΠΓΝ «Αρεταίειο» και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μικροβιολογικής Εταιρείας.

Όπως είπε, «η μελέτη αυτή έχει ήδη ξεκινήσει με τη σύσταση Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής από τους δύο εμπλεκόμενους φορείς. Στη μελέτη αυτή, η οποία γίνεται δωρεάν, τα μέλη της Επιτροπής επεξεργάζονται ήδη, με τη σύμφωνη γνώμη των συμμετεχόντων, τα αποτελέσματα των εξετάσεων PSA της προηγούμενης χρονιάς. Τα συμπεράσματα που θα διεξαχθούν αναμένεται ότι θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη χάραξη της πολιτικής υγείας, με σκοπό την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση της νόσου του καρκίνου του προστάτη».
Η κα Κουσκούνη εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση για συνέχιση της σημαντικής αυτής συνεργασίας, καθώς με τη συλλογή και των φετινών δεδομένων θα δοθεί η δυνατότητα σύγκρισης επί των αποτελεσμάτων. «Αυτό μπορεί να διασφαλιστεί με τον πιο αξιόπιστο τρόπο, δεδομένου ότι όλες οι εξετάσεις εκτελούνται στο ίδιο αναλυτικό σύστημα του εργαστηρίου αναφοράς Medisyn, το οποίο διαθέτει αυστηρές πιστοποιήσεις για τη μεταφορά και την εκτέλεση των δειγμάτων», κατέληξε η ίδια.
Από την πλευρά του, ο κ. Γεώργιος Βιδάκης, Ιατρός Βιοπαθολόγος και Πρόεδρος του ΔΣ Iatrica & Medisyn, αναφέρθηκε στη λειτουργία του Δικτύου Iatrica, «ενός ενιαίου, οργανωμένου και σύγχρονου δικτύου με 155 μικροβιολογικά και ακτινολογικά ιατρεία στην Ελλάδα». Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας των ιατρείων που ανήκουν στο δίκτυο και στο πλεονέκτημα της προσωπικής επαφής των ιατρών με τον εξεταζόμενο πολίτη. Σημείωσε, δε, ότι «βασικό μέλημα του δικτύου είναι να συνεχίσει να βρίσκεται δίπλα στον Έλληνα πολίτη, ακόμα περισσότερο τώρα που μας έχει ανάγκη, διοργανώνοντας δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και αποτελώντας την πλέον αξιόπιστη λύση στο τομέα της πρόληψης και προαγωγής της υγείας».
Ειδικά για την Εβδομάδα Πρόληψης του Καρκίνου του Προστάτη, ο κ. Βιδάκης τόνισε ότι θα υπάρχει η δυνατότητα από τις 21 έως τις 25 Σεπτεμβρίου, όλοι οι άνδρες, ηλικίας 40 έως 70 ετών, να κλείσουν ραντεβού για να εκτελέσουν δωρεάν την εξέταση του PSA, καλώντας στην τηλεφωνική γραμμή 214 214 70 20 σε όλα τα διαγνωστικά ιατρεία του δικτύου.
Το μήνυμα του προσυμπτωματικού ελέγχου είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τον καρκίνο του προστάτη γι’ αυτό και η φετινή καμπάνια της ΕΟΕ, που πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας ASTELLAS και του δικτύου ιατρείων IATRICA, είναι μια καλή ευκαιρία για την ευαισθητοποίηση των ανδρών που συχνά παραμελούν ή αγνοούν τα οφέλη του προληπτικού ελέγχου για τη συγκεκριμένη νόσο.

Το τηλεοπτικό μήνυμα της καμπάνιας μπορείτε να το δείτε εδώ, ενώ το ραδιοφωνικό μπορείτε να το ακούσετε εδώ .


Για περισσότερες πληροφορίες
Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία
Τ 210 7223126 (απογευματινές ώρες)

Γραφείο Τύπου
EXTROVERT | Business Communications
Δανάη Βαμβακοπούλου
Τ 210 6724265 / 6946 062015Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο