Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΤΟ "ΨΩΜΙ" ΜΑΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ


Ο "άγνωστος" κυρίαρχος των τροφίµων



Ο Γκρεγκ Πέητζ είναι ο άνθρωπος που ελέγχει τις προµήθειες τροφίµωντου πλανήτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εταιρείας Cargill.





Τον Φεβρουάριο, ο ∆είκτης Τιµών Τροφίµων του ΟΗΕ αυξήθηκε για όγδοο διαδοχικό µήνα και βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990. Ο Οργανισµός Τροφίµων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) προειδοποίησε ότι η παγκόσµια άνοδος των τιµών αυξάνει τον κίνδυνο µιας επανάληψης της κρίσης των τροφίµων που έπληξε τον αναπτυσσόµενο κόσµο το 2007-2008, προκαλώντας ταραχές σε 40 χώρεςκαι καταδικάζοντας στην πείνα 130 εκατοµµύρια ανθρώπους. Τώρα οι εξεγέρσεις στη Βόρεια Αφρικήκαι τη Μέση Ανατολή πυροδοτήθηκαν εν µέρει από τις αυξήσεις στις τιµέςτων τροφίµων και οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς» προειδοποιούν πως «αν οι τιµές συνεχίσουν να αυξάνονται, θα υπάρξουν και άλλες εξεγέρσεις».





Χαµένος θα βγει σχεδόν ολόκληρος ο κόσµος. Κερδισµένοι θα είναι ελάχιστοι. Ανάµεσά τους ο Γκρεγκ Πέητζ και η Cargill. Το τελευταίο εξάµηνο, η τελευταία τριπλασίασε τα κέρδη της, τα οποία ξεπέρασαν τα 4 δισεκατοµµύρια δολάρια.





Στα 59 του, ο Πέητζ δεν δίνει ποτέ συνεντεύξεις και το όνοµά του είναι σχεδόν άγνωστο(όπως άλλωστε, γιατους περισσότερους, και το όνοµα της εταιρείας του). Ωστόσο από τα χέρια του περνούν τα περισσότερα από τα τρόφιµα που µπορεί κανείς να φανταστεί (δηµητριακά, γαλακτοκοµικά, γλυκόζη, ζωοτροφές,καφές, κακάο, ακόµηκαι οι καλλιέργειες για βιοκαύσιµα, χάρη στην επιδότηση των οποίων 120 εκατ. τόνοι δηµητριακών διοχετεύονται στην παραγωγή καυσίµων την ώρα που οι άνθρωποι στις αναπτυσσόµενες χώρες πεινούν).Η Cargill είναι η µία από τις τέσσερις εταιρείες που ελέγχουν το 70% του παγκόσµιου εµπορίου τροφίµων. Και η διατροφική κρίση που αντιµετωπίζει ο κόσµος, είναι γι’ αυτήν µια ευκαιρία για να αυξήσει τον τζίρο της.





Παρ’ όλο που η Cargill βρίσκεται παντού, το όνοµά της δεν υπάρχει σε καµιά ετικέτα τροφίµων. Πρόκειται ωστόσο για µια επιχείρηση που ιδρύθηκε το 1865,έχει 131.000 µισθωτούς κατανεµηµένους σε 67 χώρες και ο ετήσιος τζίρος της είναι 120δισ. δολάρια, δηλαδή τετραπλάσιος αυτού της Coca-Cola.





Πώς γίνεται να είναι τόσο λίγο γνωστή µια τόσο µεγάλη εταιρεία; Εν µέρει επειδή δεν είναι εισηγµένη και δεν υποχρεώνεται να εµφανίζει ισολογισµούς. Πρόκειται για µια οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία συµµετέχουν τα δισέγγονα και τα τρισέγγονα – περίπου 80 άνθρωποι – των αδελφών Ουίλιαµ και Σάµιουελ Κάρτζιλ, των αγροτών από την Αϊόβα, που έκτισαν την αυτοκρατορία αυτή τον 19ο αιώνα, και του κουνιάδου τους, του Τζων Μακµίλλαν, που πήρε αργότερα τα ηνία. Στον φλεγµατικό Γκρεγκ Πέητζ αρέσει να λέει ότι η Cargill είναι αφιερωµένη «στην εµπορευµατοπoίηση της φωτοσύνθεσης».





Οπως γράφει ο Αργεντινός Κάρλος Μανουέλ Σάντσες στον ιστότοπο Xlsemanal, η Cargill (και ο Γκρεγκ Πέητζ...) διασχίζει την ιστορία ακροποδητί.

Πηγή: http://pelekis.blogspot.com/
 
Η ΦΑΡΜΑΚΟΓΛΩΣΣΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο