Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

Τη Σλοβενία ετοιμάζονται τώρα να κατασπαράξουν


ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΛΑΣΤΙΚ

Εκβιαστική εκτόξευση των επιτοκίων δανεισμού της, παρόλο που η χώρα έχει δημόσιο χρέος μόνο 54% του ΑΕΠ και έλλειμμα μόλις 3,6%

Το βράδυ της Τετάρτης, 20 Μαρτίου, η 90μελής Βουλή της Σλοβενίας με τα μόλις δύο εκατομμύρια κατοίκους έδινε ψήφο εμπιστοσύνης 52 βουλευτών σε μια κυβέρνηση της συμφοράς: έναν συνασπισμό με πυρήνα το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα που έχει 28 βουλευτές και συμμάχους του αφενός το Κόμμα των Συνταξιούχων, και αφετέρου την αποκαλούμενη Λίστα Πολιτών.

Το ουσιώδες είναι ότι πρωθυπουργός ορκίστηκε αυτή τη φορά η σοσιαλδημοκράτισσα Αλένκα Μπράτουσεκ, η οποία αντικατέστησε τον ανατραπέντα σκληρό δεξιό πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα που είχε αρχίσει να λιώνει τους Σλοβένους με μια πολιτική άγριας λιτότητας. Κατά τα άλλα, ο αρχηγός του Κόμματος των Συνταξιούχων Κάρελ Εργιαβετς έγινε πάλι υπουργός Εξωτερικών, όπως και στην κυβέρνηση της Δεξιάς, ενώ ο ηγέτης της Λίστας Πολιτών Γκρέγκορ Βίραντ έγινε υπουργός Εσωτερικών. Αντιθέτως ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Ιγκορ Λούκσιτς δεν κατέλαβε καμιά απολύτως θέση στο 13μελές υπουργικό συμβούλιο της Αλένκα Μπράτουσεκ. Τετάρτη πήρε ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση, ήδη από την Τρίτη, μια μέρα νωρίτερα, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Στάνταρντ εντ Πουρς προχώρησε σε υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της κρατικής σλοβενικής τράπεζας ΝΚΒΜ. Είχε προηγηθεί ο επίσης αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Μούντις, ο οποίος τέσσερις ακόμη μέρες νωρίτερα και εν όψει του σχηματισμού της κεντροαριστερής, υποτίθεται, κυβέρνησης είχε υποβαθμίσει κατά τρεις βαθμίδες και την προαναφερθείσα και ακόμη μία κρατική σλοβενική τράπεζα, την NLB.

Αν λάβει κανείς υπόψη του ότι και οι τρεις μεγαλύτερες σλοβενικές τράπεζες είναι κρατικές, αντιλαμβάνεται τους καθαρά πολιτικούς λόγους των υποβαθμίσεών τους: να τρομοκρατηθεί η νέα κυβέρνηση της Σλοβενίας. Η επίθεση συνεχίστηκε με αυξανόμενη ένταση. Την Τρίτη, 26 Μαρτίου, το επιτόκιο για τα 10ετή σλοβενικά κρατικά ομόλογα είχε εκτοξευτεί στο 6% – υψηλότερο δηλαδή από εκείνο της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Ιρλανδίας! Την Παρασκευή 29 Μαρτίου, το επιτόκιο είχε ανεβεί ακόμη περισσότερο, στο 7%. Το Σάββατο ήρθε ακόμη ένα χτύπημα – πολιτικό αυτή τη φορά. Η αμερικανική εφημερίδα «Ουάσιγκτον Ποστ» έγραψε ένα σχόλιο στο οποίο όχι μόνο συνέκρινε τη Σλοβενία με την Κύπρο, αλλά και υπογράμμιζε με νόημα ότι η Σλοβενία «είναι η νέα πολύ μικρή χώρα για την οποία πρέπει να ανησυχεί κανείς». Παράλληλη είναι η κλιμακούμενη πίεση από τη Γερμανία. Είναι πολύ χαρακτηριστικό πώς αποτυπώνεται η πίεση αυτή στους τίτλους τριών αναλύσεων της γερμανικής εφημερίδας «Φράνκφουρτερ Αλγκεμάινε», της κατ’ εξοχήν εφημερίδας της γερμανικής οικονομικής ελίτ.

Ο πρώτος τίτλος είναι θετικός: «Μπράτουσεκ: Η λιτότητα δεν σώζει». Ο δεύτερος προκαλεί ενδοιασμούς στον αναγνώστη: «Η Σλοβενία δεν είναι Κύπρος» διαβεβαιώνει. Ο υπότιτλος, όμως, σπέρνει έξυπνα ανησυχία: «Η χώρα βρίσκεται σε κρίση, έχει όμως ακόμη την ευκαιρία να διασωθεί μόνη της». Ο τρίτος τίτλος, μόλις μία εβδομάδα αργότερα, είναι πλέον αρνητικός: «Αυξάνονται οι αμφιβολίες για τις δυνάμεις της Σλοβενίας να γιατρευτεί μόνη της»! Στο μεταξύ, τα δημοσιονομικά στοιχεία της χώρας δεν δικαιολογούν κατά κανένα τρόπο τέτοιες εκτιμήσεις και αυξήσεις των επιτοκίων. Το δημόσιο χρέος της Σλοβενίας ανέρχεται μόλις στο 54% του ΑΕΠ – είναι δηλαδή σχεδόν… 30 (!) εκατοστιαίες μονάδες κάτω από το δημόσιο χρέος της Γερμανίας ή της Γαλλίας και επιπλέον είναι σαφώς χαμηλότερο ακόμη και από το 60% του ΑΕΠ που ορίζει ως ανώτατο όριο η συνθήκη του Μάαστριχτ. Οσο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού, αυτό βρίσκεται μόλις στο 3,6% του ΑΕΠ. Είναι φανερό ότι η κρίση δημιουργείται εσκεμμένα, για να εκβιαστεί η σλοβενική κυβέρνηση να μην τολμήσει καν να λάβει οποιοδήποτε μέτρο χαλάρωσης της λιτότητας!

Το τραγικό είναι ότι αυτή η πίεση έφερε αμέσως αποτελέσματα. Την Τρίτη, 2 Απριλίου, το κοινοβούλιο της Σλοβενίας με την άκρως ασυνήθιστη και συντριπτική πλειοψηφία των 77 βουλευτών στους 90 αποφάσισε να διορίσει στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας τον 43χρονο Μπόστγιαν Γιάζμπετς. Εναν ακραίο νεοφιλελεύθερο που σίγουρα θα υπονομεύσει συστηματικά την πολιτική της σοσιαλδημοκράτισσας πρωθυπουργού Μπράτουσεκ, αν αυτή επιχειρήσει να κινηθεί φιλολαϊκά! Μόνο 13 βουλευτές του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, που υποτίθεται ότι θα κυβερνήσει, τάχθηκαν εναντίον του διορισμού αυτού του ατόμου ως διοικητή της κεντρικής τράπεζας της χώρας. Εξαλλος ο εκδότης της κεντροαριστερής εφημερίδας «Μλάντινα» κάλεσε την κυβέρνηση «να μην υποκύψει στον εκβιασμό της ΕΕ, ο οποίος ισοδυναμεί με κήρυξη πολέμου ή επίθεση εναντίον της χώρας μας» και να αγωνιστεί ανοιχτά εναντίον της πολιτικής αυτής.



αἰέν ἀριστεύειν

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο