Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Ποινές φυλάκισης για τη ρύπανση του Ασωπού

Το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θήβας με απόφασή του την Τετάρτη, έκρινε ενόχους τους εκπροσώπους των ακόλουθων εταιρειών για υποβάθμιση του περιβάλλοντος, από την έκταση και σημασία της οποίας δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου. Συγκεκριμένα, με τη βιομηχανική τους δραστηριότητα προκάλεσαν προσβολή και ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θήβας Βοιωτίας, με συνέπεια να επιβαρυνθεί αυτός με υγρά βιομηχανικά απόβλητα αλλά και με την ουσία του «Εξασθενούς Χρωμίου», εκ δε της έκτασης και σημασίας της υποβάθμισης του περιβάλλοντος δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου των κατοίκων των όμορων περιοχών.


Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι εκπρόσωποι των εταιρειών:

Aluminco ΑΕ: φυλάκιση 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000,00 ευρώ.

ICR Ιωάννου ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Γαλβανιστήρια Ελλάδας ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Viometale ΑΕ: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000,00 ευρώ.

Βαφική ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000,00 ευρώ.

ΕΑΒ ΑΕ: φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

BLK Βιομηχανία Αλουμινίου ΑΕ: φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000,00 ευρώ (αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά).

Ο σύλλογος «Πολίτες για την Αειφορία – Περιβάλλον – Υγεία – Πολιτισμός» και το ΙΤΑΠ , που παραστάθηκαν ως πολιτικοί ενάγοντες στη δίκη αυτή, θεωρούν ότι «η απόφαση αυτή αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στο πλαίσιο της προστασίας της ευρύτερης περιοχής του Ασωπού ποταμού, δεδομένου ότι ταυτοποιεί ρύπανση και ρυπαντές.

Παρά ταύτα, έλεγχοι που διενεργήθηκαν από τους Επιθεωρητές Περιβάλλοντος και την Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας μεταγενέστερα του χρόνου διάπραξης των παραπάνω αδικημάτων, αποδεικνύουν ότι η ρύπανση συνεχίζεται ακόμα, και ότι η υγεία και η ζωή των κατοίκων κινδυνεύει ακόμα περισσότερο. Συνακόλουθα, είναι σαφές και επιτακτικό ότι η Πολιτεία έχει πολύ δρόμο να διανύσει ακόμα και πολλά να πράξει, αρχικά για τον εκμηδενισμό της ρύπανσης και εν τέλει για την πλήρη αποκατάσταση του περιβάλλοντος του Ασωπού ποταμού».

902


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο