Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

ΟΠΕΚΕΠΕ, ταμεία και νοσοκομεία καλύπτουν τη ρευστότητα

Έκτακτο σχέδιο για τις ανάγκες του Δημοσίου

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται έκτακτο σχέδιο του υπουργείου οικονομικών για να καλυφθούν οι ταμειακές ανάγκες του Δημοσίου.

Μεταφέρονται χρήματα τα διαθέσιμα οργανισμών, γίνονται περικοπές στα νοσοκομεία και ετοιμάζονται τα αποθεματικά των ταμείων για να πληρωθεί το ΔΝΤ.

Μετά την απόφαση να περάσουν στην Τράπεζα της Ελλάδας τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κυβέρνηση αναμένεται να στραφεί και στα ταμειακά διαθέσιμα άλλων φορέων. Θα βρεθούν χρήματα για τις δόσεις του ΔΝΤ από τις δαπάνες στα νοσοκομεία, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ στο Πράσινο Ταμείο υπάρχει 1,5 δισ. ευρώ.


Η κυβέρνηση αποφάσισε πως τα χρηματικά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα αξιοποιηθούν ως εναλλακτική λύση για τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού Δημοσίου αυτόν τον μήνα.

Με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψαν ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Λαφαζάνης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, η πλεονάζουσα ρευστότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να μεταφερθεί από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Την ίδια στιγμή μπαίνει... μαχαίρι στις δαπάνες των νοσοκομείων καθώς  περικόπτεται περίπου το 51% των μηνιαίων προϋπολογισμών των νοσοκομείων με στόχο να εξοικονομηθούν 40-50 εκατ. ευρώ.

H μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων με το ΠΑΣΟΚ να υποστηρίζει πως με αυτό τον τρόπο η Κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους.

Όπως αναφέρει το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει «χέρι στα διαθέσιμα των Οργανισμών που αφορούν Αγρότες, Ασφαλισμένους και Ανέργους, προκειμένου να αντιμετωπίσει την αδυναμία εκπλήρωσης των ταμειακών υποχρεώσεων του κράτους».

Στην απόφαση της κυβέρνησης αντέδρασε και το «Ποτάμι» το οποίο κατέθεσε τη Δευτέρα σχετική ερώτηση σύμφωνα στην οποία σημειώνεται πως σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «τα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, που ξεπερνούν κατά πληροφορίες τα 200 εκατ. ευρώ, μεταφέρονται από τις εμπορικές τράπεζες στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκείμενου να αξιοποιηθούν για τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους.

Σημειώνεται, ότι τα εν λόγω αποθέματα, προορίζονται για πληρωμές των κοινοτικών προγραμμάτων προς τους δικαιούχους αγρότες. Το γεγονός αυτό αναμένεται να δημιουργήσει επιπρόσθετα προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη «ρευστότητα» του αγροτικού κόσμου, καθώς πληθώρα πληρωμών προς τους αγρότες (συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος, εξισωτική αποζημίωση, ΦΠΑ, αγροτικό πετρέλαιο κ.α.) έχει ήδη καθυστερήσει αρκετά, εξαιτίας της κυβερνητικής αλλαγής». Επισημαίνει τέλος πως το «ΠΟΤΑΜΙ» θεωρεί ότι «η διαχείριση των ταμειακών διαθέσιμων κρατικών οργανισμών αποτελεί μείζον θέμα που απαιτεί απόλυτη διαφάνεια και πως η παροχή «ρευστότητας» στους αγρότες, ιδιαίτερα στη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία που διανύει η χώρα μας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την απρόσκοπτη λειτουργία του πρωτογενούς τομέα».

newsbeast


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο