Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Πώς να «προπονήσετε» το παιδί σας να προστατευθεί από το bullying.

Δυστυχώς το bullying συμβαίνει καθημερινά στην ζωή μας και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε παιδί οποιαδήποτε στιγμή. Υπάρχουν κάποιες στρατηγικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσετε για να προστατέψετε το παιδί σας από το bullying:

Αν είχατε βιώσει περιστατικά bullying σαν παιδί μην το προσωποποιείτε. Είναι εντάξει να το ενημερώνετε για το bullying και τι ακριβώς συμβαίνει σε αυτές τις καταστάσεις. Όμως το να λέτε πως νιώσατε και πόσο φοβισμένοι ήσασταν το μόνο που θα καταφέρετε είναι να τρομοκρατήσετε το παιδί σας.


Διδάξτε στο παιδί σας πως να αντιδράσει. Συνήθως οι «τραμπούκοι » του σχολείου στοχεύουν παιδιά που δεν μπορούν να αντιδράσουν και αυτά που πληγώνονται εύκολα.Πρέπει να του μάθετε να αντιδρά με απάθεια και όχι με κλάματα αν κάποιος του πει κάτι άσχημο και να μην χάνει τον έλεγχο του εαυτού του. Πάντα να μιλά και να ανταποδίδει αν κάποιος τον πειράζει. Ακόμη πρέπει να του πείτε να απευθυνθεί οπωσδήποτε σε κάποιον στο σχολείο όταν νιώθει ότι κινδυνεύει η ακεραιότητά του.

Βρείτε έναν δάσκαλο ή σύμβουλο που θα βοηθήσει το παιδί σας.  Μην αφήσετε να συμβεί το κακό πριν απευθυνθείτε σε κάποιον. Πηγαίντε στο σχολείο και ρωτήστε τους τι συμβαίνει αν το παιδί σας βιώσει το  bullying και σε ποιον μπορεί να απευθύνεται  το παιδί σας αν του συμβεί κάτι παρόμοιο. Ακόμη τονίστε στους υπεύθυνους του σχολείου πως πρέπει να σας ενημερώνουν  οτιδήποτε πέσει στην αντίληψή τους.

Τονώστε του  την αυτοπεποίθηση. Είπαμε και πριν πως οι «τραμπούκοι» επιλέγουν αδύναμα και ευαίσθητα παιδιά  για αυτό πρέπει να τονώσετε την αυτοπεποίθησή του και κάντε να νιώθει σίγουρο για τον εαυτό ότι και να συμβεί.

Διδάξετε του να μάθει να αναγνωρίζει το bullying. Αν ένα παιδί αναγνωρίζει το φαινόμενο αυτό θα μπορεί και να το αντιμετωπίσει άμεσα και φυσικά να αντιδράσει.

Ενθαρρύνετε την ομιλητικότητα και τον προφορικό λόγο. Βρείτε μια δραστηριότητα στην οποία το παιδί σας τα καταφέρνει και νιώθει πιο σίγουρο για τον εαυτό του. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες ενθαρρύνουν τον προφορικό λόγο και το βοηθάει να εγκλιματιστεί σε οποιοδήποτε περιβάλλον υπάρχουν παιδιά.

Πότε ένα παιδί μπορεί να βιώνει το φαινόμενο του  bullying; Ποιες είναι οι ενδείξεις;

Όταν δεν πηγαίνει στην τουαλέτα στο σχολείο. Οι τραμπούκοι επιτίθονται συνήθως στην τουαλέτα και σε μέρη που δεν υπάρχει επιτήρηση.
Όταν το παιδί σας στεναχωριέται μετά από ένα τηλεφώνημα ή μήνυμα.
Όταν χάνει τους φίλους που είχε πριν.
Όταν απομονώνεται από όλους και δεν θέλει να πάει σε εξωσχολικές δραστηριότητες.
Όταν υποτιμά τον εαυτό του και νιώθει άσχημα για ότι κάνει.

babyradio.gr- Άννα Κ.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο