Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2015

Κοινή συνέντευξη τύπου των προέδρων ΔΣΑ, ΤΕΕ ΙΣΑ: Να αποσυρθεί η διάταξη που πλήττει τα έσοδα του ΕΤΑΑ

Αθήνα, 15/10/2015

 Κοινή συνέντευξη τύπου ΔΣΑ, ΤΕΕ, ΙΣΑ με αφορμή διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που καταργούν ευνοικές ρυθμίσεις για τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ.

 Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι σε αίθουσα του ΤΕΕ, η κοινή συνέντευξη τύπου των Προέδρων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος Β. Αλεξανδρή, του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Γ. Στασινού και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλη(με τηλεδιάσκεψη από Βρυξέλλες), με θέμα την επιχειρούμενη κατάργηση από την κυβέρνηση, ευνοικών ρυθμίσεων για τους μετά την 1-1-1993 ασφαλισμένους του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολουμένων(Ε.Τ.Α.Α).


«Δίνουμε μάχη για να διασώσουμε το αυτονόητο, για να νικήσει η κοινή λογική», τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΣΑ Βασ. Αλεξανδρής, προσθέτοντας ότι η διάταξη που καταργείται έδινε τη δυνατότητα σε ασφαλισμένους με μειωμένο εισόδημα να υπαχθούν σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες και να πληρώσουν  χαμηλότερες ασφαλιστικές εισφορές, κάτι που είχε παράλληλα θετικά αποτελέσματα και στα έσοδα του Ταμείου.

Με την κατάργηση της ρύθμισης αυτής, όποιος αδυνατεί να καταβάλει τις εισφορές του δεν θα είναι απλώς ασυνεπής, θα τεθεί ουσιαστικά εκτός επαγγέλματος, υπογράμμισε ο κ. Αλεξανδρής. Και συμπλήρωσε: «Δημιουργικοί νέοι άνθρωποι οδηγούνται αναγκαστικά στη γκρίζα ζώνη της οικονομίας , εάν δεν  φύγουν για το εξωτερικό. Αυτό όμως θέλουμε;»

«Η  ευνοική αυτή διάταξη που ψηφίσθηκε μόλις τον περασμένο Ιούνιο με τον Νόμο 4331/2015, ήταν χρήσιμη», σημείωσε ο κ. Αλεξανδρής, ο οποίος παρατήρησε ότι όταν θέτουν το ζήτημα και ερωτούν βουλευτές και εκπροσώπους της κυβέρνησης για ποιο λόγο καταργείται, δεν παίρνουν καμία συγκεκριμένη απάντηση, παρά μόνο αόριστες αναφορές για μελλοντική αντιμετώπιση του προβλήματος μέσω της επικείμενης αναμόρφωσης του ασφαλιστικού. «Όμως γιατί καταργείται και δεν διατηρείται η ευνοική αυτή, ρύθμιση έως τότε; «, αναρωτήθηκε και τόνισε:  «Η νέα διάταξη που επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς της αυτόματης ανακλιμάκωσης των ασφαλιστικών εισφορών, στερείται λογικής βάσης. Η κυβέρνηση αυτοπυροβολείται», τόνισε και επανέλαβε ότι η απόσυρσή της είναι μονόδρομος.

Οσον αφορά το μέγεθος του προβλήματος ανέφερε ότι από τους περίπου 23.000 Δικηγόρους της Αθήνας πάνω από 9.000 δεν είχαν ούτε μία παράσταση σε δικαστήρια το 2015.

«Αυτό που συμβαίνει είναι παράλογο», επεσήμανε και ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός, υπογραμμίζοντας ότι αδυνατεί να καταλάβει γιατί μια διάταξη που το α΄εξάμηνο του 2015, βελτίωσε κατά 14%  την εισπραξιμότητα στο Ταμείο των Μηχανικών σε σχέση με το β’εξάμηνο του 2014 και αύξησε τα έσοδα του κατά 9,5 εκατ. ευρώ, καταργείται.

Ο ίδιος ανέφερε ότι πάνω από 50% των μηχανικών δεν καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ενώ περίπου 4.000 μηχανικοί διαγράφονται πλέον κάθε χρόνο από το ΤΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε για το 2015, υπό το καθεστώς της ευνοϊκής ρύθμισης, κατέβαλαν τις εισφορές τους 41.068 μηχανικοί έναντι 33.607 που είχαν πληρώσει το β’ εξάμηνο του 2014, δηλαδή 7.401 περισσότεροι μηχανικοί(αύξηση 22%).

Στην ανάγκη να δοθεί με ενότητα η μάχη για να διατηρηθούν οι ρυθμίσεις που ωφελούν όσους δεν έχουν υψηλά εισοδήματα και να ενημερωθούν τα κόμματα αλλά και το κουαρτέτο  όσον αφορά τις πολύ δυσμενείς επιπτώσεις που θα έχει στο Ταμείο η διάταξη που προωθείται, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ.Πατούλης. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή το 25% των γιατρών  είναι άνεργοι και το 26% υποαπασχολούμενοι. Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο παριστάμενος ταμίας του Συλλόγου κ. Φώτιος Πατσουράκος,  κάθε χρόνο στον Ιατρικό Σύλλογο της Αθήνας μειώνονται κατά 600 οι γιατροί, καθώς πολλοί αναζητούν εργασία στο εξωτερικό.

Στη συνέντευξη παρέστη και ο αναπληρωτής πρόεδρος του Τομέα Ασφάλισης Νομικών(ΤΑΝ/ΕΤΑΑ) Δημ. Βερβεσός, ο οποίος  τόνισε  πως δεν κατανοεί με ποιο σκεπτικό μια ευνοική διάταξη που είχε θεσπισθεί  πρώτα για τους ασφαλισμένους του ΟΑΕΕ και προσφάτως του ΕΤΑΑ, καταργείται μόνο για τους τελευταίους.  Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε μάλιστα, η εισπραξιμότητα όσον αφορά τα έσοδα του ΕΤΑΑ από εισφορές, με την εφαρμογή της ευνοϊκής ρύθμισης αυξήθηκε  από το 48% στο 61,5% για τους μηχανικούς, από το 72% στο 85% για τους δικηγόρους και από το 62% στο 75% για τους γιατρούς.

Οι εκπρόσωποι των τριών επιστημονικών φορέων υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν την μάχη για την απόσυρση της παράλογης όπως την χαρακτήρισαν διάταξης του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή, ενημερώνοντας τους βουλευτές, τα κόμματα, τους εκπροσώπους των θεσμών και την κυβέρνηση.


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο