Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2015

Οι έρευνες για γιγαντιαία κοιτάσματα νοτιοανατολικά της Κρήτης πολλαπλασιάζονται


Ενώ στην πατρίδα μας εξακολουθούν να υπάρχουν δηλώσεις συστηματικής απαξίωσης των δυνατοτήτων ύπαρξης ελληνικών υποθαλάσσιων κοιτασμάτων από διάφορους άσχετους που έχουν άλλα συμφέροντα μάλλον, παρατηρούμε ότι νοτιοανατολικά της Κρήτης συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επενδυτική κοσμογονία για εντοπισμό και ανακάλυψη νέων γιγαντιαίων κοιτασμάτων φυσικού αερίου, αλλά ακόμα και υπεργιγαντιαίων.
Όπως ήδη αναφέραμε, η χρήση νέου ερευνητικού γεωλογικού μοντέλου της ΕΝΙ, βάσει του κοιτάσματος Perla της Βενεζουέλας, για τον εντοπισμό κοιτασμάτων βιογενούς αερίου, ανοίγει το δρόμο για νέα κοιτάσματα, τα οποία αναμένονται να ανακαλυφθούν σε θέσεις ακτών παλαιο-λιμνοθαλασσών της εποχής του μειοκαίνου. Στις παλαιογεωγραφικές αυτές τοποθεσίες δημιουργήθηκαν καρστικοί ασβεστόλιθοι, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να αποθηκεύσουν τεράστιες ποσότητες βιογενούς αερίου. Το βιογενές αέριο δημιουργήθηκε σε περιβάλλον εξαιρετικά αλμυρό (βλ. εικόνα με παλαιο-λιμνοθάλασσες)από την αποσύνθεση υψηλότατων συγκεντρώσεων οργανικής ύλης κατά την διάρκεια της εξάτμισης της Μεσογείου την εποχή του Μεσσηνίου.



Σ' αυτό το πνεύμα λοιπόν η γαλλική εταιρεία TOTAL δήλωσε πριν από ολίγες ημέρες ότι ενδιαφέρεται να συνεχίσει εντατικά τις ερευνητικές προσπάθειες εντοπισμού κοιτασμάτων στην Κύπρο ενώ είχε ειπωθεί μόλις προ 3 μηνών ότι πρόκειται να αποχωρήσει. Αλλά δεν είναι μόνο η εταιρεία TOTAL, ένας κατακλυσμός από νέες εταιρείες ετοιμάζονται να ερευνήσουν την περιοχή νότια της Κύπρου για νέους στόχους βάσει του νέου μοντέλου της ΕΝΙ.
Πιο συγκεκριμένα η ιρλανδική πετρελαϊκή εταιρεία Petroceltic, η οποία δραστηριοποιείται στον Πατραϊκό Κόλπο με τα Ελληνικά Πετρέλαια και την Edison, συμμετέχει σε δύο θαλάσσια οικόπεδα δίπλα στην ανακάλυψη Zohr της ENI.




Οι νέοι στόχοι κοιτασμάτων στην μείζονα περιοχή φαίνονται να είναι σημαντικοί σε όγκο αποθεμάτων φυσικού αερίου έστω και εάν η έκταση τους είναι σχετικά περιορισμένη. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το κοίτασμα Αφροδίτη με έκταση 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα km2 διαθέτει αποθέματα 140 Δις κυβικά μέτρα (m3) φυσικού αερίου ενώ το κοίτασμα Zohr με παρόμοια έκταση 100 km2 πιθανότατα διαθέτει 5πλάσια αποθέματα, δηλ. 1,7 Τρις m3 φυσικού αερίου. Είναι ενδιαφέρον να αναφέρουμε ότι το κοίτασμα Perla της ΕΝΙ στην Βενεζουέλα με έκταση 33 km2 αποδείχθηκε ότι διαθέτει αποθέματα 0,5 Τρις m3 φυσικού αερίου. Αυτή η διαπίστωση αναπτερώνει τις ελπίδες για σημαντικά αποθέματα Νότια της Κρήτης όχι μόνο διότι παλαιογεωγραφικά υπήρξαν λιμνοθάλασσες, αλλά διότι ως έντονα σεισμογενής περιοχή δεν αναμένεται να εντοπιστούν στόχοι κοιτασμάτων με πολύ μεγάλη επιφάνεια. 




Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο