Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Μίκης Θεοδωράκης και η Σπίθα των Ελλήνων! Είναι η σειρά μας να επιλέξουμε…


Σήμερα το πρωί, και οφείλω να ομολογήσω κατά λάθος, παρακολούθησα την συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στον ΑΝΤ1 στην εκπομπή  « Καλημέρα Ελλάδα» ….Είχα ακούσει για την «Σπίθα των Πολιτών» και έτσι παρακολούθησα όλη αυτή την  – ομολογουμένως δίκαια έκρηξη – παρά συνέντευξη.
Για να είμαι ειλικρινής ενώ ποτέ δεν συμπάθησα το μουσικό παρελθόν του Μίκη Θεοδωράκη πάντα έτρεφα έναν ανεξήγητο θαυμασμό για αυτόν τον άνθρωπο …….
Σήμερα το πρωί  όταν τον άκουσα να λέει « Στις 28 Οκτωβρίου 1940 ξεκίνησε ο πόλεμος και στις 5 Νοεμβρίου ήμουν στο μέτωπο και πολεμούσα …….και από  τότε πολεμάω συνέχεια …….και στην χούντα τα ίδια ……και τώρα στο τέλος αυτό αξίζω? Να βλέπω την πατρίδα μου να καταστρέφετε και να την βρίζουν οι Ευρωπαίοι? Για αυτό πολέμησε η γενιά μου?  Δεν υπάρχουν πλέον αριστεροί , δεξιοί …κεντρώοι …μόνο Έλληνες πατριώτες!!».….. συγκλονίστηκα..… και αμέσως θυμήθηκα κάποια πραγματικά γεγονότα που αξίζουν να συνδυαστούν με αυτά που είπε στην συνέντευξη του…

Θυμήθηκα τον παππού μου ….είχε άλλα 2 αδέρφια ….Και οι τρείς τους πολέμησαν το 1940 στην Αλβανία.  Μάλιστα ο παππούς μου ήταν και φαντάρος την 28η Οκτωβρίου σε μονάδα του Πυροβολικού στο Σιδηρόκαστρο. Πολέμησε δηλαδή από την πρώτη μέρα του πολέμου……
Τραυματίστηκε 2 φορές. Η μία σφαίρα τον βρήκε στο μάγουλο και του άφησε ουλή. Την δεύτερη φορά τραυματίστηκε στην κνήμη. Κατάφερε και   γύρισε από τον πόλεμο ζωντανός. Σε αντίθεση με τον έναν αδερφό του ο οποίος όταν συναντήθηκαν τυχαία στο μέτωπο αυτός του είπε «Σε χαιρετώ γιατί δεν θα σε ξαναδώ. Είμαι Λοχίας πεζικού και με στέλνουν να πολεμήσω στην γραμμή του Ρούπελ. Μάθαμε ότι  μας θα  επιτεθούν οι Γερμανοί .…δεν θα γλυτώσουμε…» Και έτσι ακριβώς έγινε ……ένα λιτό μνημείο πεσόντων απλά γράφει το όνομα του…..
Τα δύο από τα τρία αδέρφια που επέζησαν του πολέμου δεν είχαν στην συνέχεια τις ίδιες πολιτικές πεποιθήσεις ….. ένας πήγε δεξιά και ο άλλος αριστερά ……ο εμφύλιος είχε ξεκινήσει στην Ελλάδα….
Ο καθένας από εσάς τώρα θα περιμένει  να διαβάσει την διαμάχη των δύο αδερφών ….αλλά μάταια…..
Τα δύο αδέρφια όχι απλά δεν μάλωσαν ποτέ μεταξύ τους αλλά και ποτέ δεν συζητούσαν περί κομμάτων!!!! Και το πιο περίεργο είναι ότι ήταν πάντα αγαπημένοι και δεν μάλωσαν ποτέ για τίποτα!!! Θεωρούσαν ότι ο καθένας μπορεί να έχει τις απόψεις του χωρίς ο άλλος να χρειάζεται «με το ζόρι» να του επιβάλλει τις δικές του απόψεις !! Και η σύζυγος του «δεξιού» είχε χάσει τον δικό της αδερφό από χέρια κομμουνιστών!!! Και παρόλα αυτά ΔΕΝ ΜΑΛΩΣΑΝ ΠΟΤΕ!!
Το πιο συγκλονιστικό όμως ήταν το εξής …..ότι κάθε φορά που στην επέτειο της 28ηςΟκτωβρίου γινόταν η παρέλαση στην Θεσσαλονίκη ….φορούσαν τα καλά τους κοστούμια  και πήγαιναν ώρες  νωρίτερα ……νοιώθανε ότι είναι υποχρέωσή τους να είναι στην παρέλαση ….ξέρανε ότι όλη αυτή η «φασαρία» γινόταν για να τιμηθούν αυτοί, όσοι πολέμησαν  και όσοι έδωσαν την ζωή τους .…και δακρύζανε μαζί όταν περνούσανε οι μονάδες του στρατού με την σημαία που είχαν υπηρετήσει αντίστοιχα στον πόλεμο …τους ένωναν οι κοινές θυσίες και οι αγώνες που κάνανε …τους ένωνε η Ελλάδα!!..και γυρνούσανε στα σπίτια τους με βουρκωμένα μάτια ……και όλη την μέρα ο παππούς μου σιγοτραγουδούσε το  εμβατήριο του πυροβολικού….
Σκεφτείτε …..αυτοί ανήκουν στην γενιά του Θεοδωράκη!! Και ήταν κι αυτοί νέοι όπως είμαστε κι εμείς σήμερα ……κι αυτοί είχαν όνειρα για την ζωή τους …..και για αυτούς οι εφημερίδες της εποχής τους έγραφαν πριν την έναρξη του πολέμου «Μα ποια γενιά θα πολεμήσει τους  Γερμανούς και τους Ιταλούς? Η νεολαία  αυτή ενδιαφέρεται μόνο γι α φλερτ και βεγγέρες»!!  ….και πέσανε εντελώς έξω….
Σκεφτείτε ότι ήδη η επόμενη γενιά – οι γονείς πολλών από εμάς- που ακολούθησε, δούλεψε μια ζωή για να αναρωτιέται σήμερα «τζάμπα δούλευα τόσα χρόνια και πλήρωνα τις εισφορές μου και τώρα μου κόβουν την σύνταξη και την αξιοπρέπεια από τα τελευταία μου χρόνια στην ζωή αυτή?»
Ας καταλάβουμε επιτέλους  ότι το «διαίρει και βασίλευε» που μας επιβάλλουν τόσα χρόνια όλοι μα όλοι  οι πολιτικοί που έχουν κομματικοποιήσει μέχρι και το χώμα που πατάμε  και ας συνειδητοποιήσουμε ότι τα κόμματα σήμερα είναι η ντροπή της αληθινής δημοκρατίας  και ότι αν δεν εξαφανιστεί αυτό το ψέμα που ζούμε δεν θα έχουμε ποτέ την ευκαιρία να ονειρευτούμε κάτι καλύτερο …ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας….
Ελπίζω η «Σπίθα» να παραμείνει κίνημα. Ένα κίνημα που θα γίνει πραγματικά η σπίθα ανατροπής όλου αυτού του ψέματος που ζούμε ….και προσωπικά δεν θα ήθελα να το δω ως «πολιτικό κόμμα» γιατί ακόμα και η φράση μου προκαλεί αηδία……
Ο Μίκης Θεοδωράκης και η γενιά του έκαναν την επιλογή τους εδώ και δεκαετίες…επέλεξαν την θυσία για την Ελλάδα ,τα δάκρυα για τους πεσόντες, την τιμή των όπλων, την αξιοπρέπεια της μάχης, και το μεγαλείο της θυσίας. Παρόλο που στο αντίβαρο είχαν την γλύκα της   ζωής – με λιγότερη ελευθερία φυσικά –  αν δίνανε λίγο «γη και ύδωρ» στους φασίστες του Μουσολίνι…… και ακόμα και το λάθος του εμφυλίου που ανήκει και αυτό στην δική τους γενιά τους στοίχισε πολύ περισσότερο από ότι εμάς σήμερα….
Σήμερα όμως πρέπει να κάνουμε την δική μας επιλογή . Ώστε να μην βρεθούμε και εμείς στα γεράματα μας να απορούμε για το πως καταντήσαμε!! Αν έχουμε μια ευκαιρία να αλλάξουμε τα πράγματα αυτή είναι τώρα …….γιατί στα γεράματα μας θα πονάει διπλά ….γιατί και δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε οτιδήποτε  αλλά θα μας μείνει και η πίκρα του ότι δεν προσπαθήσαμε όταν είχαμε την ευκαιρία…..
Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει δίκιο. Σήμερα πρέπει να γίνουμε επιτέλους αυτό που είμαστε … Έλληνες!!! Το ελεύθερο πνεύμα που δίνει ζωή στον κόσμο εδώ και χιλιετίες!!! Ξεχάστε τις κομματικές ταυτότητες, ξεχάστε ότι σας χωρίζει! Ξεχάστε ότι κομματικό σας απογοήτευσε παλιά! Όλα οφείλονται στο «διαίρει και βασίλευε» που μας επιβάλλουν τόσα χρόνια! Μην αφήσετε τα όνειρά σας , το μέλλον σας ,την ελπίδα σας στα χέρια όλων αυτών των πολιτικάντηδων που το μόνο που τους νοιάζει είναι  πότε και πόσα θα μας κλέψουν ώστε να έχουν ικανοποιημένα τα  «μεγάλα τους αφεντικά»!!!
Ελευθερωθείτε επιτέλους από την υποκρισία!! Οι πολιτικοί ξέρουν μόνο από δικαιολογίες!! Και η δικαιολογία δεν βελτιώνει τον άνθρωπο ποτέ! …..αλλά μόνο η συγνώμη! Και αυτή μόνο υποκριτικά ψελίζεται από τα  θρασύδειλα χείλη τους!
Σήμερα έχουμε να διαλέξουμε όχι ανάμεσα σε Ιταλούς και πόλεμο αλλά ανάμεσα στο πόσο ελεύθεροι η όχι πρέπει να είμαστε, πρέπει να υπερασπιστούμε το μεγαλύτερο αγαθό- αυτό της ελευθερίας – που μας έδωσε ο ίδιος ο Θεός……Σήμερα πρέπει να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε  το Σύνταγμά μας από τα «χείριστα φασιστοειδή υποχείρια» που νομίζουν ότι έχουν την νομιμοποίηση των εκλογών με τα χειρότερα ψέματα που ειπώθηκαν ποτέ προεκλογικά και τα περισσότερα κροκοδείλια δάκρυα που χύθηκαν μετά….
Μίκη …..το έγραψα και στην αρχή του άρθρου…..ποτέ δεν συμπάθησα την μουσική σου …..και δεν με ενδιαφέρει καθόλου το αριστερό παρελθόν σου…
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι  το ότι σήμερα ακούγοντας σε, άναψε μέσα μου μια σπίθα… ……… με ενδιαφέρει  ότι  η  προσφορά η δική σου και όλης της γενιάς σου ήταν καταλυτική για να είμαι σήμερα ελεύθερος να γράφω αυτές τις γραμμές … …….και σας είμαι πραγματικά ευγνώμων ….γιατί μου προσφέρατε τόσα πολλά και μάλλον δεν θα προλάβω να σας τα ανταποδώσω…..
Δεν ξέρω τι θα κάνετε οι υπόλοιποι ….……αλλα εγώ έκανα την επιλογή μου γιατί είμαι Έλληνας …….και με κάθε κόστος……θα μείνω ελεύθερος
Ι.

1 σχόλιο:

  1. Καλησπέρα σε όλους!! Φιλόλογε φίλε! και εγώ τον χάρηκα σήμερα! τον είχε ο ΣΚΑΙ από το πρωί και μέχρι της 15.00 που άκουγα εγώ, έμαθα πράγματα που δεν ήξερα για αυτόν! μου άρεσε πολύ!!και εγώ θα παραμείνω ελεύθερος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο