Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Mια ζωή τα κάνανε πλακάκια" Αμερικάνοι και Τούρκοι.-------Τηλεγράφηµα της Κοντολίζας Ράις (που διέρρευσε), πιέζει τον Ολι Ρεν για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.!

 από EPIRUS- ELLAS

Εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράις, το οποίο διέρρευσε από το Wikileaks, δείχνει ότι οι Αµερικανοί είχαν οδηγίες να προσεγγίσουν τον «ήρεµο Φινλανδό», ο οποίος στήριζε την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
 Επίµονο «κορτάρισµα» στον Ολι Ρεν – επίτροπογια τη ∆ιεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης από το 2004 έως το 2009 – έκαναν οι Αµερικανοί το 2007, χρονιά κατά την οποία διαφαινόταν το ναυάγιο της ευρωπαϊκήςπορείας της Τουρκίας.






Λίγο νωρίτερα, ήταν η φινλανδική προεδρία της Ε.Ε.που είχε διασώσει την Τουρκία από την επιβολή κυρώσεων. Οπωςπροκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της τότε υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζας Ράις που διέρρευσε από το Wikileaks, οι Αµερικανοί είχαν οδηγίες να προσεγγίσουν τον «ήρεµο Φινλανδό», ο οποίος ποτέ δεν (Δείτε στο τέλος το τηλεγράφημα)...

έκρυψε ότι στήριζε την άνευ όρων ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.



Ο φινλανδός επίτροπος που σήµερα ζητά συναίνεση στην Ελλάδα, υποσχέθηκε στον αµερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα το 2006 πως θα φρόντιζε να θυµηθούν όλοι ότι το σχέδιο Ανάν ήταν σύµφωνο µε τοκοινοτικό κεκτηµένο... Στις 20 Μαρτίου 2007 σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της Κοντολίζας Ράις µε προορισµό το Ελσίνκι,την Αγκυρα, το Βελιγράδι, τις Βρυξέλλες και τα Σκόπια, προκύπτει η πρόθεση των Αµερικανών να προσεγγίσουν τον επίτροπο για ναπροωθήσουν τη δική τους ατζέντα.



Ο αµερικανός αναπληρωτής ΥΠΕΞ Ντάνιελ Φριντ, ο οποίος έχει συντάξει το τηλεγράφηµα, ενθαρρύνει µελλοντικές συναντήσεις µε τον Ρεν και δίνει οδηγίες για τα θέµατα που η αµερικανική πλευρά οφείλει να του θέσει, µε κυρίαρχο την προώθηση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Μάλιστα, γράφει ότι η επόµενη συνάντηση µε τον Φινλανδόπρέπει να γίνει άµεσα, στην επόµενη επίσκεψή του στο Ελσίνκι.



«Η φινλανδική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης πέτυχε έναν συµβιβασµό για τη µη συµµόρφωση τηςΤουρκίας µε το Πρόσθετο Πρωτόκολλο (σ.σ.την υποχρέωσή της να ανοίξει τα λιµάνια και τααεροδρόµιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα), γεγονός που κράτησετην ευρωπαϊ κή πορεία της Τουρκίας ζωντανή», σηµειώνει, αναγνωρίζοντας πάντως ότι µε την εξέλιξη αυτή στενεύουν τα περιθώρια για πρόοδο στις συνοµιλίες για το Κυπριακό. Ο Φριντ επαναλαµβάνει την αµερικανική θέση υπέρ της υιοθέτησης του Κανονισµού για το Απευθείας Εµπόριο µε τους Τουρκοκύπριους, αν και εκφράζει αβεβαιότητα αν η γερµανική προεδρία «θα µπορέσει ή θα θελήσει να υπερισχύσει των Ελληνοκυπρίων».



Στο ίδιο τηλεγράφηµα ο Φριντ παραθέτει την ακριβή φρασεολογία µε την οποία πρέπει οι αµερικανοί διπλωµάτες να αναφέρονται στον Ρεν. «Κηρύττουµε στους µετανοούντες όταν µιλάµε σε εσάς για τη σηµασία οικοδόµησης του µεγαλύτερου επιτεύγµατος της Ε.Ε.: της επέκτασης µιας ζώνης ελευθερίας, ειρήνης και ευηµερίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο»,«έχετε υπάρξει ένας καθαρός πρωταθλητής της ανάγκης για περαιτέρω διεύρυνση για το καλό των υπαρχόντων και των µελλοντικών µελών», «πώς µπορούν οι ΗΠΑ να ξεπεράσουν τη νευρικότητα ορισµένων χωρών της Ε.Ε. για τη διεύρυνση;» είναι µερικές χαρακτηριστικές φράσεις.



Ο Φριντ γράφει πως παρότι η Τουρκία επί της ουσίας δεν «τιµωρήθηκε» για την εφαρµογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου, «η Ε.Ε. πρέπει σε αυτό το περιβάλλον να προσέξει να στέλνει θετικά σηµάδια στην Τουρκία γιατην ευρωπαϊκή προοπτική της» και επιµένει ότι η Ενωση πρέπει να κάνει άµεσα βήµατα για να εγκρίνει τον Κανονισµό για το Απευθείας Εµπόριο µε τους Τουρκοκύπριους, χωρίς όρους, όπως «η επιστροφή των Βαρωσίων, που προδικάζουν µια µόνιµη διευθέτηση του Κυπριακού!». «ΤΡΟΜΕΡΕΣ» θα ήταν οι συνέπειες του εκτροχιασµού της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, σύµφωνα µε τον Ρεν.



«Οι (Τούρκοι) τεχνοκράτες που δουλεύουν έξω από τη λάµψη των µίντια είναι πλήρως αφοσιωµένοι στο να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία θα παραµείνει ζωντανή. Υψηλοί αξιωµατούχοι όπως ο Ολι Ρεν συνεχίζουν να προειδοποιούν για τις τροµερές συνέπειες στις σχέσεις της ∆ύσης µε το Ισλάµ αν εξαφανιστούν οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας», γράφει ο αµερικανός πρεσβευτής στην Αγκυρα Ρος Ουίλσον σε εµπιστευτικό τηλεγράφηµα τον Ιούνιο του 2007, περιγράφοντας τη συνάντηση που έχει πραγµατοποιηθείστην Αγκυραµε την τρόικα της Ε.Ε., µε επικεφαλής τον Ολι Ρεν, τον ΥΠΕΞτης Γερµανίας Φρανκ Βάλτερ Στανµάγιερ και τον υπουργό Επικρατείας της Πορτογαλίας Ζοάο Κραβίνοας, και από την τουρκική πλευρά τον τότε ΥΠΕΞ Αµπντουλάχ Γκιουλ, τον υπουργό Επικρατείας και τότε επικεφαλής των διαπραγµατεύσεων µε την Ε.Ε. Αλί Μπαµπατζάν, τον σύµβουλο τουΕρντογάν Αχµέτ Νταβούτογλου και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Ερτουγρούλ Απακάν.



Στη συνάντηση που έχει ο Ρεν µε την αµερικανίδα πρέσβειρα στο Ελσίνκι Μέριλιν Γουέρ τον Ιούλιοτου 2007, διαβεβαιώνει τη συνοµιλήτριά του ότι οι ευρωπαϊκές αποφάσεις για την πορεία της Τουρκίας δεν θα αλλάξουν, «παρότι τα µηνύµατα από τον Σαρκοζί υποδεικνύουν το αντίθετο». Οπως προκύπτει από το δηµοσιευµένο τηλεγράφηµα, ο φινλανδός επίτροπος προτείνει την εξής λύση στους Αµερικανούς: µπορεί η Ε.Ε.να συντάξει νέα συµπεράσµατα στο Ευρωπαϊκό Συµβούλιο, τα οποία «θα επιτρέπουν στον Σαρκοζίνα πει στη γαλλική κοινή γνώµηότι εισήγαγε την “προνοµιακή σχέση” µε την Τουρκία (σ.σ. αντί της πλήρους ένταξης)».



Και παράλληλα, συνεχίζει, «το φινίρισµα των συµπερασµάτων πρέπεινα περιλαµβάνει γλώσσαπου θα επιτρέπει στους Τούρκους ναπουν ότι αν µείνουν στην ευρωπαϊκή τροχιά, θα έχουν κάποιον έλεγχο επί της µακροπρόθεσµης ευρωπαϊκής προοπτικής τους». Μάλιστα, όπωςπεριγράφει το τηλεγράφηµα, οΡεν χαµογέλασε και είπε: «∆ενείναι πολύ κοµψό, αλλά έτσι λειτουργεί η Ευρωπαϊκή Ενωση». Υπενθυµίζεται ότι το 2007, λόγω των αργών µεταρρυθµίσεων στην Τουρκία σε συνδυασµό µε το Κυπριακό, ο Ρεν προειδοποίησε για επερχόµενο ναυάγιο των ενταξιακών διαπραγµατεύσεων της Τουρκίας.



Τον ∆εκέµβριο του 2006 η Ε.Ε. πάγωσε 8 από τα 35 διαπραγµατευτικά κεφάλαια της Τουρκίας, ενώεπί Ρεν ήτανη φινλανδική προεδρία της Ε.Ε. που προχώρησε αιφνιδιαστικά στην απόφαση να συζητηθούν 4 από τα 8 κεφάλαια. Σηµειώνεται ακόµηότι η φινλανδική προεδρία τηςΕ.Ε. το 2006, αφενός, προωθούσε τον Κανονισµό για το Απευθείας Εµπόριοµε τους Τουρκοκύπριους και,αφετέρου, µε τις προτάσεις της για το Κυπριακό απέκλειε την επιστροφή των Ελληνοκυπρίων στα Βαρώσια (Αµµόχωστος) και το άνοιγµα των αεροδροµίων στα Κατεχόµενα, χωρίς προηγούµενη συµφωνία του κατοχικού καθεστώτος.



ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΑΝ.

Τον Μάρτιο του 2006, όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα από την Αθήνα, ο αµερικανός πρεσβευτής Τσαρλς Ρις συναντιέταιµε τον ΟλιΡεν και του λέει ότι η Κοµισιόν είχε αποφασίσει το 2004 πως το σχέδιο Ανάν δεν ήταν ανακόλουθο µε το κοινοτικό κεκτηµένο. «Πρόσφατα όµως η Λευκωσία επαναλαµβάνει ότι η ένταξή της στην Ε.Ε. έχει αλλάξει πλήρως τους όρους της επανένωσης (αµφισβητώντας τη συνέπεια του σχεδίου µετο κοινοτικό κεκτηµένο)», λέεικαι σηµειώνει ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει.



Ο Ρεν, αναφέρει ο Ρις, «το σηµείωσε και είπε ότι και εκείνος θα αναζητούσε τρόπους για ναθυµίσει ότι στην τελική µορφή του το σχέδιο Ανάν δεν ήταν ανακόλουθο µε τους ευρωπαϊκούς κανόνες». Το ότι οι Αµερικανοί – και όχι µόνο – επιχειρούν βγάλουν από τη µέση το Κυπριακό για να µην εκτροχιαστεί η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δεν αποτελεί µυστικό.



Οπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στις Βρυξέλλες, πουπεριγράφει τησυνάντηση του Μάθιου Μπράιζα (βοηθός αναπληρωτή ΥΠΕΞ των ΗΠΑ) µε αξιωµατούχους της Κοµισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου τον Φεβρουάριο του 2006, ο σύµβουλος του Ρεν για τη ∆ιεύρυνση Ζαν Κριστόφ Φιλόρι λέει στον Μπράιζα ότι δεν πρέπει να περιµένει πως «οποιαδήποτε τουρκική κυβέρνηση θα ανοίξει τα λιµάνια της χωρίς κινήσεις άρσης της αποµόνωσης των Τουρκοκυπρίων» και ότι «το κλειδί είναι να δοθεί στην Αγκυρα η απαιτούµενη πολιτική κάλυψη για να εφαρµόσει το Πρόσθετο Πρωτόκολλο».



Στην ίδια συνάντηση, ο ολλανδός ευρωβουλευτής καιυπεύθυνος των εκθέσεων γιατην Τουρκία Καµιέλ Ερλινγκς σηµειώνει ότι «ακόµη και ο επίτροποςΟλι Ρεν – έναςσυνήθως ήρεµος Φινλανδός – έγινε πολύ ευαίσθητος ότανσυζητούσε την τουρκική “κωλυσιεργία” στα θέµατα θρησκευτικών ελευθεριών». Και αυτό επειδή ο Ρεν φοβόταν το επικείµενο ναυάγιο.



Διαβάστε εδώ το σχετικό τηλεγράφημα.

tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο