Εδώ και λίγες βδομάδες παρακολουθούμε τις εξελίξεις περί το PSI (Private Sector Involvement), δηλαδή το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, που στην πλήρη του έκδοση το λένε και «πρόγραμμα εθελοντικής αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους με συμμετοχή ιδιωτών». Τελευταία διαπιστώνουμε ότι αρκετοί αναλυτές, ακόμα και όσοι λόγω επαγγελματικής θέσης ή ιδεολογίας έχουν τελείως διαφορετικές αφετηρίες, άρχισαν να συγκλίνουν στο τι περίπου πρόκειται να γίνει. Ασφαλώς πρόκειται περί σεναρίου, όμως ο Peter Tchir της TF Market το συνόψισε πολύ όμορφα, δίνοντάς του μάλιστα και ποσοστό επιτυχίας: 80%!
Θα ανακοινωθεί μια (κάποια) συμφωνία
Παρά το ότι υπάρχουν πολλές και εύλογες αντιρρήσεις για το αν οι αγορές περιμένουν κάποιο θετικό αποτέλεσμα (δείτε π.χ. εδώ), και παρά το γεγονός ότι οι κινήσεις των Ελληνικών ομολόγων δεν δείχνουν αισιοδοξία, (δείτε το παρακάτω σχήμα) αναμένεται ότι τελικά θα ανακοινωθεί μια κάποια συμφωνία.
Εκτιμάται δηλαδή ότι o Dallara του IIF (Institute of International Finance) θα βγάλει μια ανακοίνωση που πάνω – κάτω θα λέει ότι «Η επιτροπή έχει συμφωνήσει σε ένα σχέδιο – πλαίσιο αρχών - το σχέδιο όμως πρέπει να επισημοποιηθεί – για την τελική συμφωνία πρέπει να πάρουμε πολλά ΟΚ, κυρίως και από εκείνους που δεν συμμετείχαν στην επιτροπή (οι οποίοι δεν είναι ούτε λίγοι ούτε ασήμαντοι!)».
Ο τίτλος του PSI θα είναι όμορφος
Οι λεπτομέρειες του σχεδίου όμως θα αρχίσουν να βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας τουλάχιστον μετά από ένα μήνα. Στο μεταξύ οι Ευρωπαίοι θα κάνουν περιχαρείς δηλώσεις στα ΜΜΕ ότι «Η συμφωνία ήταν καταπληκτική – επιβεβαιώνεται ότι η Ευρώπη είναι σε σωστό δρόμο– είδατε τι ωραία που εφαρμόζονται οι δεσμεύσεις των συνόδων κορυφής;»
Κάπως έτσι θα πλασαριστεί η διαφημιστική εκστρατεία της ΕΕ για την τόνωση της αγοράς. Και θα γίνει αυτή η εκστρατεία επειδή πρέπει να γίνει. Η ΕΕ νομίζει, και μάλλον έτσι είναι, ότι η Ευρωπαϊκή αγορά δεν θα μπορέσει να τα βγάλει πέρα με μια στάση πληρωμών από την Ελλάδα. Συνεπώς, η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να παράσχει εγγυήσεις και ώθηση στην αγορά υποκρινόμενη ότι κάτι πέτυχε, ακόμα και αν δεν το πέτυχε!
Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες που συμμετέχουν στην επιτροπή του IIF θα συμφωνήσουν και θα επικυρώσουν το σχέδιο. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες θα γκρινιάξουν μεν για τις απώλειες, υπό την απειλή όμως ότι θα χάσουν τις προσβάσεις στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και ότι γενικώς θα δυσκολέψει η ζωή τους) θα ποδηγετηθούν κι αυτές στη συμφωνία.
Πάει κι αυτό το πρόβλημα. Πάμε παρακάτω.Παρακάτω όμως είναι τα hedge funds!
Κακά τα ψέματα. Tα hedge funds είναι καθαρά κερδοσκοπικά κεφάλαια που έχουν κατακτήσει επιτελική θέση στην Ελληνική αγορά ομόλογων. Εκτιμάται ότι από το χρέος που βρίσκεται στα χέρια ιδιωτών, τα hedge funds κρατάνε σχεδόν το 25% (κάπου 50 δισ. ευρώ). Αυτό το χρέος όμως πάει για «κούρεμα», άρα μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν λεφτά, θα έρθουν σε ευθεία σύγκρουση με το ΔΝΤ. Όμως το ΔΝΤ θα επιμένει στο «κούρεμα», διαφορετικά, αν δεν καταστεί βιώσιμο το Ελληνικό χρέος, το ΔΝΤ είναι αναγκασμένο βάσει του καταστατικού του να διακόψει την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι τα hedge funds αγόρασαν Ελληνικά ομόλογα διάρκειας 10+ ετών στο 40% της ονομαστικής τους αξίας, ίσως και χαμηλότερα. Αν τους προταθεί συμφωνία υπαγωγής στο PSI που τους αφήνει κέρδος, λογικά θα συμφωνήσουν. Πρακτικά αυτό που θα συμβεί είναι, μια «τράπεζα», ενεργώντας για λογαριασμό της ΕΕ ή της ΕΚΤ, θα αγοράσει αυτά τα ομόλογα, ας πούμε στο 50%. Πρόκειται για συναλλαγή που βεβαίως δεν συμφέρει ούτε για την «τράπεζα», ούτε την ΕΕ, ούτε και την ΕΚΤ. Αφού μια τέτοια κίνηση θα τραβήξει τις κουβέντες περί στάσης πληρωμών απ’ το τραπέζι, οπότε θα το κάνουν. Μεταξύ δύο κακών, το μη χείρον βέλτιστο.
Υπάρχουν άλλοι που αγόρασαν ομόλογα τα οποία λήγουν Μάρτιο και Μάιο του 2012. Αυτές τις αγορές τις έκαναν με την ελπίδα ότι η τρόικα θα τους τα αγοράσει στην ονομαστική τους αξία ανεξάρτητα του πώς θα εξελιχθεί το PSI, χωρίς δηλαδή να τους υποχρεώσουν να μπουν. Αυτή η περίπτωση είναι δύσκολη και ακριβή διότι οι κάτοχοί τους περιμένουν μεγάλα κέρδη, οπότε λογικά θα εφαρμοστεί το σύστημα…
…Καρότο – Μαστίγιο
Το «καρότο» για να συμμετάσχουν στο PSI θα είναι και πάλι μια συμφέρουσα εξαγορά. Αν δεχθούν και υπαχθούν στο PSI, και ενώ η συμφωνία θα έχει «οριστικοποιηθεί», θα αρχίσει η τρομοκρατία και οι απειλές περί εξονυχιστικών ελέγχων και γενικώς ότι θα σας κάνουμε τη ζωή δύσκολη. Αυτό θα είναι το «ραβδί». Πρόκειται για απειλή (ίσως και μπλόφα) που μπορεί να μην… περάσει, αλλά θα ανεβάσει τις πιθανότητες αποδοχής του… καρότου.
Και μετά θα αρχίσουν τα βαφτίσια
Έτσι λοιπόν, όταν όλα θα έχουν μπει στην τελική τους ευθεία, οι οίκοι αξιολόγησης θα βαφτίσουν την όλη διαδικασία «στάση πληρωμών» ενώ η ΕΕ θα επιμείνει να το λέει «κούρεμα». Όταν όμως οι οίκοι αξιολόγησης το πουν «στάση πληρωμών», οι τράπεζες δεν θα μπορούν να εξαγοράσουν Ελληνικά ομόλογα. Οπότε εκεί πρέπει να περιμένουμε μια κάποια πολιτική και οικονομική ταραχή, δημοσιεύματα, δηλώσεις κ.λπ. Όμως…
…στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα
Διότι η λύση είναι απλή και ήδη κυοφορείται: Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επιτρέψει στις τράπεζες να μη λαμβάνουν υπόψη τις εκθέσεις των οίκων αξιολόγησης. Η ΕΚΤ δηλαδή θα δηλώσει ότι «η Ελλάδα παραμένει ένα οικονομικά ενεργό κράτος – μέλος, μην ανησυχείτε, εδώ είμαστε όλοι, η Ελλάδα θα ξεχρεώσει όσα νέα ομόλογα εκδώσει».
Οπότε όλοι μαζί θα βαφτίσουμε τη νέα κατάσταση «προσωρινή αθέτηση υποχρεώσεων» και ότι λογιστικά και προσωρινά μπορεί να αγνοηθεί. Έτσι θα αποφύγουμε άλλον ένα Τιτανικό για να πάμε παρακάτω…Παρακάτω όμως είναι η Πορτογαλία!
Διότι, για ποιο λόγο θα πρέπει η Πορτογαλία να συνεχίσει να πληρώνει το χρέος της όταν το Ελληνικό κόπηκε στα δύο; Ομοίως και για την Ιρλανδία. Άρα η περίπτωση της Ελλάδας δεν είναι μεμονωμένη. Η Ελλάδα από εδώ και πέρα θα γίνει ο κανόνας, με ότι συνεπάγεται αυτό για την αγορά ομολόγων.
17/1/2012Κώστας Κουρούνης
Πηγές:
- ZeroHedge (http://www.zerohedge.com/)
- Τράπεζα Πειραιώς (http://www.piraeusbank.gr/treasury/Default.aspx?id=300&nt=18)
- Institute of International Finance (http://www.iif.com/)
- Το Βήμα (http://www.tovima.gr/)
- Yanis Varoufakis (http://www.yanisvaroufakis.eu/)
- TradingFloor (http://www.tradingfloor.com/)
- Πρώτο Θέμα (http://www.protothema.gr/)
- Financial Arena (http://www.leimonis.com/)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.