Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Ξεκίνησε η διαδικασία έκδοσης του 5ετούς ομολόγου

του Γιάννη Αγγέλη

Την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές ανακοίνωσε και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών. Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του "Η Ελληνική Δημοκρατία ανακοινώνει σήμερα ότι έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για επικείμενη 5-ετη ομολογιακή έκδοση «αναφοράς-benchmarking» σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο.  Η συναλλαγή αναμένεται να τιμολογηθεί και να λάβει χώρα στο άμεσο μέλλον".


Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η έκδοση του 5ετούς ομολόγου ολοκληρώνεται αύριο με επιτόκιο το οποίο θα κυμανθεί στα επίπεδα του 5,25% – 5,3% όπως έχει αναφερθεί σε επανειλημμένα δημοσιεύματα του Capital.gr.

Το ποσό που θα ζητηθεί σε πρώτη φάση είναι 2,5 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες για πρώτη φορά μετά την εμφάνιση ξένων μακροπρόθεσμων θεσμικών επενδυτών στα έντοκα γραμμάτια, οι ίδιοι επενδυτικοί φορείς θα καλύψουν και μέρος της έκδοσης του 5ετούς ομολόγου. Μεταξύ αυτών είναι κι ένας από τους ισχυρότερους θεσμικούς επενδυτές στην αγορά ομολόγων.

Στόχος της έκδοσης είναι η υπερκάλυψη σε σημαντική έκταση και η δρομολόγηση μιας διαδικασίας η οποία θα μειώσει τη διαφορά επιτοκίων μεταξύ 5ετών ομολόγων Πορτογαλίας – Ελλάδας κοντά στα επίπεδα του 2% (200 μονάδες βάσης).

Οι ανάδοχοι - Deutsche Bank, JP Morgan,  BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs International, HSBC, Morgan Stanley - όπως και στελέχη των primary dealers που συμμετέχουν στην απορρόφηση της έκδοσης εκτιμούν ότι οι διεθνείς συνθήκες ευνοούν την έκδοση αυτή και δημιουργούν προϋποθέσεις για μεγαλύτερη μείωση των επιτοκίων στο προσεχές μέλλον.

Εξάλλου, το Reuters επικαλείται δύο δύο πηγές της αγοράς και μία κυβερνητική πηγή, που δηλώνουν ότι το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει αύριο. Η κυβερνητική πηγή σημείωσε ότι ο ΟΔΔΗΧ θα προβεί σε ανακοινώσεις αργότερα σήμερα.

Το πρακτορείο τονίζει πως στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση στοχεύει σε μια απόδοση μικρότερη του 5% για το νέο ομόλογο.

Οι ενδεικτικοί όροι της έκδοσης έχουν ως εξής:

Issuer: The Hellenic Republic
Issuer rating: Caa3/B-/B- (all stable)
Format: Reg S / 144A, dematerialized form, Bank of Greece system (BOGS) clearing
Size: EUR Benchmark
Maturity Date: 17 Apr 2019 - 5 Years
Settlement Date: 17 Apr 2014 - T+5
Coupon: [ ]%, Fixed, Annual, Act/Act
Denominations: EUR 1,000
Law/Listing: English Law / Athens Stock Exchange regulated market
Docs: Standalone
Lead Managers: BofAML, DB, GSI, HSBC, JPM, MS
B&D: JPM
Selling restrictions: 144A/Regulation S (Category 1), Greece, UK
Timing: Taking IOIs now, expect tomorrow΄s business

Κάτω από το 6% η απόδοση του δεκαετούς

Πτωτικά συνεχίζει να κινείται η απόδοση των δεκαετών ελληνικών ομολόγων την Τετάρτη εν αναμονή της επικείμενη πρώτης έκδοσης ελληνικού ομολόγου από την είσοδο της Ελλάδας στο Μνημόνιο.

Ειδικότερα, η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς υποχωρεί σήμερα κάτω από το 6% (στο 5,98%) έναντι 6,19% που ήταν την Τρίτη, κινούμενο στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Την ίδια ώρα, τα spreads Ισπανίας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας διαμορφώνονται στις 162 μ.β., 138 μ.β. και 233 μ.β., αντίστοιχα.


Πηγή:www.capital.gr


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο