Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Πόσα χρωστάει η Ελλάδα μέχρι το 2030;

Τα ποσά είναι δυσθεώρητα για μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα παρά μόνο ανέργους – Αναπάντητο παραμένει το ερώτημα «που θα βρούμε τα χρήματα να πληρώνουμε τους τόκους;»
Τελικά βγαίνουν τα νούμερα και οι χρηματοδοτικές ανάγκες; Απαντούν Merrill Lynch, Exotix και Attica Bank – Πόσες και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της χώρας τα επόμενα χρόνια
Πίσω από τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση για να βγει η χώρα στις αγορές και να εξέλθει από τα μνημόνια υπάρχουν και ορισμένοι αριθμοί που δεν ανακοινώνονται και οι οποίοι αποδεικνύουν με τον πιο σκληρό τρόπο ότι ο δρόμος είναι ακόμα…
μακρύς.
Το ερώτημα, όμως, που πλανάται, είναι αν μπορεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και να δώσει τα πόσα που χρωστά σε τόκους και χρεολύσια μέχρι το 2030.
Την απάντηση μάς την δίνουν έγκριτοι διεθνείς ανάγκες, ενώ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους διαθέτει αναλυτικά στοιχεία για τα επόμενα 15 έτη.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΟΔΔΗΧ, τη δεκαετία 2021 με 2030 οι υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται στο ποσό των 201, 05 δισ. ευρώ επί του συνόλου υποχρεώσεων 291 περίπου δισ. ευρώ για την περίοδο 2015 – 2030.
Μόνο οι τόκοι που θα πρέπει να εξοφληθούν τη δεκαετία 2021 – 2030 είναι 114,45 δισ. ευρώ.
Τα ποσά είναι δυσθεώρητα για μια χώρα που δεν παράγει σχεδόν τίποτα.
Ο Αθανάσιος Βαμβακίδης, επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Bank of America Merrill Lynch για την Ευρώπη, εξηγεί: «Οι υπολογισμοί μας δείχνουν ότι, αν η Ελλάδα πληροί τους δημοσιονομικούς της στόχους, θα χρειαστεί χρηματοδότηση από τις αγορές 10 με 20 δισ. ευρώ το 2015. Εξαρτάται από το πότε το πρόγραμμα θα τελειώσει, από την πρόοδο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων και ποια θα είναι η χρήση του εναπομείναντος ποσού από το ΤΧΣ. Ωστόσο, οι πιο μελλοντικές χρηματοδοτικές ανάγκες -έως το 2020- είναι χαμηλότερες, αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι η κυβέρνηση διατηρεί το πρωτογενές πλεόνασμα και οι ιδιωτικοποιήσεις προχωρούν με βάση τις προβλέψεις. Η πρόσφατη μεταβλητότητα της αγοράς δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να χρειάζεται επίσημη στήριξη. Επίσης, οι αγορές μπορεί να φερθούν σκληρά στην Ελλάδα, όταν η Fed αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια από το επόμενο έτος».
Ο Θεόδωρος Ν. Κρίντας, διευθύνων Σύμβουλος, Attica Wealth MANAGEMENT και αντιπρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών, υπογραμμίζει πως «όταν εξετάζουμε δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως τον δανεισμό μιας χώρας, το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι ένα: Συζητούμε για την πλήρη εξόφληση του δανεισμού ή την ανά-χρηματοδότηση του; Στην πρώτη περίπτωση οι κεφαλαιακές απαιτήσεις πρέπει να προκύπτουν από το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ στη δεύτερη από τις αγορές, μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων,που καλύπτουν το χρηματοδοτικό κενό”. Έτσι, όπως επισημαίνει, “με δεδομένο λοιπόν ότι το Ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής έχει πετύχει να καλύπτονται οι δαπάνες από τα έσοδα, ο κίνδυνος μεταφέρεται στο χρηματοδοτικό κενό. Η εμπειρία μας στις αγορές σημειώνει πως αυτό που κυρίως έχει σημασία στα κάθε είδους ‘’κενά’’ δεν είναι το ύψος, σε λογικά πλαίσια βέβαια, αλλά η διάθεση κάποιου να το καλύψει».
Ο Γιώργος Ζόις, αναλυτής στην Exotix του Λονδίνου μάς δηλώνει πως είναι αισιόδοξος ότι θα βρεθεί μία λύση χρηματοδότησης και υπογραμμίζει ότι «τα κρίσιμα ζητήματα για την Ελλάδα είναι η εφαρμογή διαρθρωτικών και αναπτυξιακών πολιτικών». Παράλληλα, τονίζει ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί η ανεργία και να δοθεί μία προσοχή προς στις κοινωνικές ανάγκες. «Χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ανάπτυξης», αναφέρει.
ΔΕΙΤΕ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΔΔΗΧ, την περίοδο 2015 με 2020, δηλαδή μέσα σε έξι έτη, η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει 52,246 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 37,93 δισ. ευρώ σε τόκους, δηλαδή 90,17 περίπου δισ. ευρώ. Επίσης, τη δεκαετία 2021 με 2030 θα πρέπει να καταβάλει 86,6 δισ. ευρώ σε χρεολύσια και 114,4 δισ, ευρώ σε τόκους.
Στο διάστημα 2014-2015, μέσα σε ένα έτος, θα πρέπει να αποπληρωθούν συνολικά 52,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα περίπου 30 δισ. ευρώ φέτος. Για το 2014 οι τόκοι υπολογίζονται σε 6 δισ. ευρώ, ενώ για το 2015 στα 5,8 δισ. ευρώ. Επί της ουσίας το «αγκάθι» του εν λόγω διαστήματος είναι τα χρεολύσια που για φέτος ανέρχονται σε 24,9 δισ. ευρώ και συνολικά στη διετία φθάνουν τα 40,9 δισ. ευρώ.
Μάλιστα, την περίοδο 2021-2024, οι συνολικές υποχρεώσεις ανέρχονται στα 104,7 δισ. ευρώ και οι τόκοι αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος που αγγίζει τα 66,6 δισ. ευρώ. Μόνο το 2022 η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για τόκους 24,4 δισ. ευρώ. Η εκτίναξη αυτή αποδίδεται στο ότι το 2021 είναι το τελευταίο έτος της περιόδου χάριτος που έχει λάβει η χώρα για την καταβολή τόκων επί των δανείων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης.
Η Ελλάδα επιθυμεί να βγει από το Μνημόνιο ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λήγει σε 15 μήνες, με υπόλοιπο χρηματοδότησης ύψους 12 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού η Ελλάδα θέλει να δανειστεί το 2015 μέσω 7ετών και 10ετων ομολόγων 9 δισ. ευρώ. Πρόσφατα το ΔΝΤ ανέφερε ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας το 2015 και το 2016 είναι στα 18,7 δισ. ευρώ και 8,6 δισ. ευρώ αντιστοίχως.
Το Ταμείο αναφέρει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2015 θα είναι 1,9% του ΑΕΠ, ενώ το προσχέδιο αναφέρει έλλειμμα 0,2% του ΑΕΠ.

newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο