Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Δίνουν τα μουσεία σε ιδιώτες;

Ο υπουργός Πολιτισμού ομολογεί ότι με υπόδειξη των Βρετανών η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συμπράξεις με ιδιώτες οι οποίοι θα χρηματοδοτούν και θα εκμεταλλεύονται την πολιτιστική κληρονομιά των Ελλήνων
Στην πολιτική οι λέξεις έχουν ιδιαίτερη σημασία και η ερμηνεία τους δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις. Πίσω από τις «φιέστες» για τις ανασκαφές της Αμφίπολης και πίσω από τα «πανηγυράκια» περί επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα διεξάγεται ένα έντονο παρασκήνιο «εισβολής» επιχειρηματιών (ξένων κατά κύριο λόγο) στον πολιτιστικό πλούτο της πατρίδας μας.

Του Κώστα Τσιτούνα
Ξένα κέντρα που εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους να εκμεταλλευθούν οικονομικά τα μουσεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Αυτό άλλωστε προκύπτει και από τις δηλώσεις που έκανε σήμερα Τετάρτη 22/10/2014 ο υπουργός Αθλητισμού και Πολιτισμού Κώστας Τασούλας σε συνέδριο με θέμα τη «Χρηματοδότηση και την Αειφορία Μουσείων και Πολιτιστικών Χώρων».
Και είναι βεβαίως απορίας άξιον πως από τη μία διεκδικούμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και από την άλλη παραδεχόμαστε σαν κράτος πως είμαστε ανίκανοι να συντηρήσουμε τον εθνικό μας πλούτο!
Είναι προφανές πως κάτι δεν πάει καλά. Κάτι δεν μας λένε σωστά οι εκπρόσωποι του έθνους.
Το συνέδριο από το οποίο προκύπτουν ενδιαφέρουσες ειδήσεις οργάνωσε, όλως τυχαίως, η Βρετανική Πρεσβεία στην Αθήνα με ομιλητές στελέχη μεγάλων Μουσείων και Πολιτιστικών Φορέων της Αγγλίας! Ο Έλληνας υπουργός με απίστευτη ευκολία δήλωσε ότι το ελληνικό κράτος δεν μπορεί πια να χρηματοδοτεί τους πολιτιστικούς χώρους και πρέπει όπως είπε να υπάρξουν συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα!
Όπως μάλιστα άφησε να εννοηθεί ο κ. Τασούλας το όλο εγχείρημα θα γίνει καθ’ υπόδειξη των Βρετανών, οι οποίοι κατά τον υπουργό – υποτίθεται – ότι έχουν τεχνογνωσία!!!
Θα ήταν καλό βέβαια ο κ. Τασούλας να μας πει:
-Πώς οι Βρετανοί απέκτησαν αυτή την τεχνογνωσία;
-Από τα δικά τους αρχαία ευρήματα;
Στο Συνέδριο το οποίο παρακολούθησαν και στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού, μίλησε ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κώστας Τασούλας και είπε μεταξύ άλλων τα εξής:
« Η χρηματοδότηση των Μουσείων και των πολιτιστικών χώρων και φορέων δεν μπορεί να προέλθει πλέον αποκλειστικά από το κράτος. Ένα νέο επιτυχημένο μείγμα συνεισφοράς στον πολιτισμό μας υποδεικνύεται από το εξωτερικό, αλλά και δοκιμάζεται σιγά-σιγά στη χώρα μας με ορατά αποτελέσματα».
Ομολογεί ξεκάθαρα δηλαδή πως ό,τι γίνεται και ό,τι πρόκειται να γίνει, σχεδιάζεται καθ’ υπόδειξη των Βρετανών, από «το εξωτερικό» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σα άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρει:
«Είναι το μείγμα χρηματοδότησης από κράτος, ιδιωτικό τομέα (χορηγοί), και κοινωνία των πολιτών που αντικαθιστά και συμπληρώνει την αποκλειστική κρατική στήριξη και ανοίγει νέους δρόμους όχι μόνο επίλυσης χρηματοδοτικών προβλημάτων αλλά και προβολής και ανάδειξης των πολιτιστικών αγαθών με συμμετοχή των πολιτών.
Στη χώρα μας έχουμε ήδη παρόμοια δείγματα συνεργασίας του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα μεταξύ των οποίων στον Αρχαιολογικό χώρο της Νεμέας, στην έρευνα του ναυαγίου των Αντικυθήρων, στη μεταστέγαση της Λυρικής Σκηνής που είναι όλα πολύ επιτυχημένα και πρωτοποριακά».
Ο κ. Τασούλας προχωρά το θέμα ακόμα παραπέρα λέγοντας:
«Η μεταφορά της βρετανικής εμπειρίας στο ίδιο θέμα χάρις στην πρωτοβουλία της Αγγλικής Πρεσβείας στην Αθήνα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Γιατί ξεκινάει έναν ουσιαστικό διάλογο για το πώς θα σταματήσουν τα μουσεία και οι πολιτιστικοί χώροι να εξαρτώνται αποκλειστικά από την κρατική χρηματοδότηση και πώς θα μπορούν να σχεδιάσουν τη στρατηγική τους, ώστε να αυξήσουν την επισκεψιμότητά τους όλο το χρόνο και να δημιουργήσουν έσοδα για την λειτουργία και στελέχωσή τους.
Για το λόγο αυτό θεωρώ χρέος μου να ευχαριστήσω και να συγχαρώ την Αγγλική Πρεσβεία για την πρωτοβουλία αυτού του πολύ ενδιαφέροντος συνεδρίου που πολύ θα ωφελήσει τους υπευθύνους των ελληνικών μουσείων».
Αν δεν καταλάβατε καλά, ο κ. Τασούλας θεωρεί «χρέος» του να ευχαριστήσει την Αγγλική Πρεσβεία η οποία πιέζει να περάσει το management και η οικονομική εκμετάλλευση της αρχαίας ελληνικής κληρονομιάς σε χέρια ιδιωτών επειδή προφανώς είναι… πολλά τα λεφτά.
Άλλωστε πουθενά στον κόσμο, καμία απολύτως χώρα δεν έχει τέτοια κληρονομιά. Και ο κ. Τασούλας ομολογεί ενώπιων των Άγγλων - από τους οποίους υποτίθεται πως διεκδικούμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα – ότι σαν κράτος είμαστε ανίκανοι να εκμεταλλευθούμε και να συντηρήσουμε την εθνική μας κληρονομιά. Και αυτός ο άνθρωπος παραμένει ακόμα υπουργός Πολιτισμού.
Ίσως με τα λεγόμενα του να μην αντιλαμβάνεται ότι δικαιώνει όλους τους ένθερμους υποστηρικτές διαφόρων συνωμοσιολογιών που τόνιζαν ότι «οι Έλληνες πολιτικοί είναι ικανοί να πουλήσουν και την Ακρόπολη…».
Ο τόπος έχει ανάγκη από πολιτικούς με σθένος κι όχι από πολιτικούς έτοιμους για όλα. Το ξεπούλημα των ασημικών έχει και τα όρια του. Επίκαιρη όσο ποτέ η ρήση του Μακρυγιάννη από τα απομνημονεύματά του:
«Αυτά, και δέκα χιλιάδες τάλαρα να σας δώσουνε, να μην το καταδεχτείτε να βγουν από την πατρίδα μας. Γι΄ αυτά πολεμήσαμε»…


newsbomb


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο