Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

Η ΚοινΣΕπ ΒΙΟ-Ριζά στην 3η Γιορτή Ροδιού


Στα Ριζά, στην ορεινή Χαλκιδική, με την ευκαιρία της Γιορτής Ροδιού, με τους (απο αριστερά) Χρήστο Κομπόγιαννο (Αντιπρόεδρο ΒΙΟ-Ριζά), Δημήτρη Ζαχίλα (Αντιδήμαρχο Πολυγύρου), Θανάση Οικονόμου (Πρόεδρο ΚοινΣΕπ) και Δημήτρη Μιχαηλίδη. 26-10-2014
Η ΒΙΟ Ριζά «ζεσταίνει» τις ελπίδες

Στα Ριζά των Ζερβοχωρίων του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής οργανώθηκε για τρίτη χρονιά η  Γιορτή Ροδιού από την Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ΒΙΟ-Ριζά, στην πλατεία του χωριού.

Τα μέλη της ΒΙΟ-Ριζά ξεκίνησαν από καιρό τις αναζητήσεις και συζητήσεις για καλύτερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επέλεξαν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια, τυποποίηση, μεταποίηση και εμπορία ροδιών, κυδωνιών, αρώνιας, διαφόρων αρωματικών φυτών και τσαγιού του βουνού, που παραδοσιακά εντοπίζεται στην περιοχή της Βόρειας Χαλκιδικής και του Αγίου Όρους.
Σήμερα οι εννέα αρχικοί συνεταίροι της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης ΒΙΟ-Ριζά, ο Γιάννος Γιάννης, ο Ζώγκας Βασίλης, ο Κομπόγιαννος Χρήστος, ο Λυκοστράνης Χαϊδευτός, ο Οικονόμου Θανάσης, ο Παπαδημητρίου Χρήστος, ο Στύλος Στέργιος και ο Στύλος Σταύρος, βλέπουν με αισιοδοξία το μέλλον, και φιλοδοξούν να αγκαλιασθεί η πρωτοβουλία τους από όλους τους παραγωγούς τοπικών φημισμένων προϊόντων της ορεινής Χαλκιδικής.
Με τις δικές τους παραγωγές από τις καλλιέργειές τους, μέχρι σήμερα, έχουν διαμορφώσει 23 περίπου κωδικούς εμπορικών τελικών προϊόντων που προσφέρουν στους καταναλωτές από όλες τις παραγωγές τους, ενώ 6 κωδικοί προέρχονται μόνο από τα 55 στρέμματα με ρόδια, που γευτήκαμε στην 3η Γιορτή Ροδιού, στις 26/10/2014, μαζί με τον Αντιδήμαρχο Πολυγύρου κ. Δημήτρη Ζαγγίλα, το πρόεδρο της ΚοινΣΕπ ΒΙΟ-Ριζά κ. Θ. Οικονόμου και τον Αντιπρόεδρο της ΚοινΣΕπ κ. Χ. Κομπόγιαννο.
Το χειμώνα του 2011, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεσμοθέτησε την Πρωτοβουλία για τις Κοινωνικές Επιχειρήσεις (Social Business Initiative), με σκοπό «να συνεισφέρει στη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για την ανάπτυξη των κοινωνικών επιχειρήσεων στην Ευρώπη και εν γένει της Κοινωνικής Οικονομίας». Οι κοινωνικές επιχειρήσεις είναι το αναπτυξιακό όχημα της Ευρώπης για την αντιμετώπιση των καίριων κοινωνικών προβλημάτων της δομικής ανεργίας και της φτώχιας στοχεύοντας τόσο στις πόλεις όσο και στην ύπαιθρο. Παράλληλα οι ΚοινΣΕπ θα μπορούσαν να αποτελέσουν λύση για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας, της απασχόλησης, της τοπικής ανάπτυξης και στην αντιμετώπιση θεμάτων οικολογίας, παιδείας, υγείας και κοινωνικών ανισοτήτων.
Στην σημερινή Ελλάδα φαίνεται ότι ένα από τα δυσκολότερα εγχειρήματα είναι η συλλογική δράση και ειδικότερα η συνεργατική επιχειρηματικότητα. Έτσι μετά την ομαλοποίηση της έντασης της έναρξης των αρχικών καλλιεργειών, ταυτόχρονα με την προώθηση στην αγορά των τελικών προϊόντων της, η ΚοινΣΕπ ΒΙΟ-Ριζά προτίθεται να εγκαταστήσει ένα σύστημα «κοινωνικής μόχλευσης», με τακτικές Κυριακάτικες εβδομαδιαίες ανοικτές συναντήσεις-συζητήσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν την τοπική κοινωνία και μπορούν να ενδυναμώσουν την αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη των μελών της ΚοινΣΕπ, πάντα με στόχο την αυτάρκεια και βιωσιμότητα για Τοπική Ανάπτυξη.
Πληροφορίες: 6937317849 & 6945751441


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 69982822233382



Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο