Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014

Επιβολή μεγαλοεργολάβων ή υπεράσπιση της κοινωνίας και της πόλης μας;

                                                                                         
             Του Θανάση Σκούμα

Στο δημοτικό συμβούλιο Θήβας, της Τετάρτης 17-12-2104, πρόκειται να ληφθεί μια απόφαση που θα είναι καθοριστική για το μέλλον της Θήβας.
Θα είναι σημαντική και για τον τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων, εάν αυτός θα αποβεί προς όφελος της κοινωνίας, ή προς όφελος των μεγαλοεργολάβων των σκουπιδιών.
Ίσως να μην ξέρουν πολλοί συμπολίτες μας, ότι το ΧΥΤΑ της Θήβας τον διαχειρίζεται η διαδημοτική ανώνυμη εταιρεία ΔΕΠΟΔΑΘ, με εργολαβίες. Επίσης με εργολαβίες που αναθέτει η ΔΕΠΟΔΑΘ, εκτελείται και μέρος των υπηρεσιών καθαριότητας του Δήμου Θηβαίων.
Η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, χωρίς να ρωτήσει το δημοτικό συμβούλιο της Θήβας, υποδέχεται, το 2014, απορρίμματα από νησιωτικούς δήμους (Κάσος, Κύθηρα, Πάρος, Σαντορίνη), όπως ανακαλύψαμε πρόσφατα.

Επίσης, αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα, ότι λόγω έλλειψης οργανωμένων ΧΥΤΑ σε κάποιες περιοχές της περιφέρειας, σχεδιάζεται από το ΥΠΕΚΑ, η μεταφορά σκουπιδιών από την νότιο Εύβοια στο ΧΥΤΑ της Θήβας, για αποφυγή προστίμων από την ΕΕ.
Ήδη έχει ληφθεί και απόφαση για μεταφορά των σκουπιδιών της Λοκρίδας στη Θήβα (11.000 τόνοι περίπου ετησίως).
Παράλληλα, είναι στο τελευταίο του στάδιο ο διαγωνισμός που έκανε η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, για να δημιουργήσει εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιοαέριο από σύμμεικτα σκουπίδια, στην περιοχή ΤΣΑΡΤΣΑΛΙ, δίπλα στο ΧΥΤΑ Θήβας, με προϋπολογισμό 21,5 εκατομμύρια ευρώ!!!.
Έχουν προηγηθεί η απόπειρα μονάδας καύσης του Μπόμπολα στη Θήβα το 2009, η απόπειρα εργοστασίου απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στη Θήβα το 2011 για όλη την περιφέρεια, μέχρι και τις πρόσφατες απόπειρες ανάθεσης σε εργολάβο της ΔΕΠΟΔΑΘ του ΧΥΤΑ Λαμίας.
Τώρα, με απόφαση του περιφερειακού ΦΟΔΣΑ που είναι σήμερα σύνδεσμος (ΝΠΔΔ), και ουσιαστική πρωτοβουλία της ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, που παρέχει στον  περιφερειακό ΦΟΔΣΑ, πλήρη διοικητική και οργανωτική υποστήριξη, προωθείται η μετατροπή του περιφερειακού αυτού φορέα σε Ανώνυμη Εταιρεία, με συγχώνευση όλων των τοπικών ΦΟΔΣΑ της περιφέρειας σε μία Ανώνυμη Εταιρεία. Σύμφωνα με το προτεινόμενο καταστατικό της Ανώνυμης Εταιρείας, μέτοχοι της Α.Ε. θα είναι οι 25 δήμοι της Περιφέρειας, αλλά θα έχει 11μελές Διοικητικό Συμβούλιο, και η δράση της θα περιλαμβάνει όλη τη διαδικασία της διαχείρισης των απορριμμάτων, από την καθαριότητα, την αποκομιδή, έως και την υγειονομική ταφή και την ενεργειακή αξιοποίηση (δηλαδή και την καύση), σε όλη την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Όλες οι ουσιαστικές αρμοδιότητες θα ασκούνται από αυτό το ολιγομελές Δ.Σ. στο οποίο δεν συμμετέχουν όλοι οι  Δήμοι. Αυτό το Δ.Σ. θα αποφασίζει και για το κόστος των προαναφερόμενων υπηρεσιών προς τους Δήμους και μάλιστα με υποχρεωτική είσπραξη. Εάν τα δημοτικά συμβούλια συναινέσουν σε αυτή την εξέλιξη, οι Δήμοι εκχωρούν τη δυνατότητα να κάνουν πολιτική για ένα κρίσιμο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά και να αποφασίζουν για τα δημοτικά τέλη, αφού η καθαριότητα είναι μια ανταποδοτική λειτουργία.
Στόχος είναι να μην υπάρχει κανένας κοινωνικός έλεγχος στη διαχείριση των απορριμμάτων. Στόχος είναι η λήψη αποφάσεων, χωρίς την ενοχλητική γι’ αυτούς δημοκρατία. Η ιδιωτικοποίηση. Ήδη και όσα έχουν προηγηθεί, και όσα ετοιμάζονται με μεταφορές σκουπιδιών από άλλες περιοχές, αλλά και η μείωση του προσωπικού των Δήμων, αποδεικνύουν ότι παραδίδουν τη διαχείριση των απορριμμάτων στους εργολάβους. Η εξέλιξη αυτή είναι επικίνδυνη, γιατί προετοιμάζει και την μεταφορά σκουπιδιών στη Θήβα, από άλλες περιοχές έξω από τη διαχειριστική της ενότητα, αλλά και γιατί οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από όργανο που κατ’ όνομα θα είναι των Δήμων, αλλά θα λειτουργεί ερήμην τους.
Η ΔΕΠΟΔΑΘ ΑΕ, αποτελεί το όχημα αυτών των επιλογών, σέρνει το χορό.
Η δημοτική πλειοψηφία, δυστυχώς, έχει μεγάλη ευθύνη. Δεν αντιδρά και συναινεί σε αυτές τις εξελίξεις. 
Απέναντι από αυτή τις επιλογές, υπάρχει η πρόταση της αποκεντρωμένης διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση τους ίδιους τους Δήμους, με ανακύκλωση και διαλογή στην πηγή, με κοινωνικό έλεγχο, δημόσια διαχείριση και κοινωνική συμμετοχή. Δεν θέλουν να την ακούσουν, αν και επιβάλλεται από το νόμο.
Στους πολίτες της περιοχής μας, του Δήμου μας, της πόλης μας, απομένει η απόφαση:
Θα δεχθούμε την επιβολή των μεγαλοεργολάβων σε βάρος του Δήμου μας, ή θα υπερασπιστούμε την κοινωνία μας και την πόλη μας;
Ίσως, αύριο να μην είναι τίποτα αναστρέψιμο.


Θήβα 16-12-2014

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο