Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2015

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ – Μίκη έκανες λάθος

Αναλογιζόμενοι την ιστορικότητα των στιγμών, και της ευκαιρίας να καταδικάσουμε την ξενοκίνητη κυβέρνηση στις επικείμενες εκλογές, καθώς και φέροντας αίσθημα ευθύνης προ του μεγάλου κινδύνου νίκης των μνημονιακών δυνάμεων, η ομάδα πολιτικής ανάλυσης της Σπίθας Αττικής συνεδρίασε την Δευτέρα 5.1.2014 προκειμένου να συντάξει σχετικό δελτίο τύπου. Με δεδομένο ότι η πατρίδα μας δεν βρίσκεται μόνο σε οικονομική, αλλά και σεανθρωπιστική κρίση, λάβαμε πρωτοβουλία ανακοίνωσης για στήριξη στον ισχυρότερο αντιμνημονιακό σχηματισμό, όπως αυτός εκφράζεται μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ενός μεγάλου τμήματος της ιστορικής αριστεράς, που έχει την μεγάλη ευκαιρία να αναλάβει με εντολή του ελληνικού Λαού τον ιστορικό της ρόλο.

Φυσικά, και παρόλο που οι Σπίθες λειτουργούν αυτόνομα, εφόσον ενιαίο κίνημα δεν υπάρχει πια, δεν θέλαμε να παραλείψουμε το γεγονός, να έρθουμε από πριν σε επαφή με τον Μίκη Θεοδωράκη, ώστε κατά πρώτον να του γνωστοποιήσουμε την πρόθεσή μας και κατά δεύτερον να ζητήσουμε και την άποψή του. Θυμίζουμε, ότι ο ίδιος με παλαιότερη του δήλωση, δεν θέλει να αναμιγνύεται στις διαδικασίες και πρωτοβουλίες των Σπιθών. Ο λόγος που αποφασίσαμε να ζητήσουμε την γνώμη και έγκρισή του, είναι επειδή η Σπίθα Αττικής, όπως άλλωστε και όλες οι Σπίθες, σέβονται και αναγνωρίζουν στο πρόσωπό του τον Ιδρυτή του Κινήματος Ανεξαρτήτων Πολιτών – Σπίθα και τον πνευματικό τους Ηγέτη.
Στα πλαίσιο αυτό ήρθαμε επιπλέον σε επαφή και με την Σπίθα Θεσσαλονίκης για από κοινού ανακοίνωση. Είναι προφανές, ότι και στις δύο περιπτώσεις και μέχρι την τελική διαμόρφωση της ανακοίνωσής μας, υπήρξε διακίνηση εσωτερικών (πρωτολείων) εγγράφων με στην Σπίθα Θεασσαλονίκης και απαντητικό email του κ. Θεοδωράκη προς εμάς, τα οποία όμως διέρρευσαν και από τις δύο πλευρές, με έναν τρόπο που αδυνατούμε να εξηγήσουμε. Δεν αισθανόμαστε όμως εμείς γι’ αυτό εκτεθειμένοι. Έγγραφα εσωτερικής διακίνησης που χρίζουν βελτιώσεων ή τελούν υπό τελική διαμόρφωση δεν μπορούν να αποτελούν επίσημες θέσεις και ανακοινώσεις, για τις οποίες οφείλουμε να δικαιολογηθούμε.
Με έκπληξή μας λοιπόν διαπιστώσαμε ότι το βασικό τμήμα του email που μας είχε αποστείλει ο κ. Θεοδωράκης, κυκλοφορούσε, ευρέως σε ιστοσελίδες και μάλιστα παρουσιαζόταν δήθεν ως «απάντησή του σε ερώτηση δημοσιογράφου»! Προφανώς η τοποθέτηση του κ. Θεοδωράκη διέρρευσε από το περιβάλλον του ή δόθηκε από τον ίδιο (βλ. http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231375474).
Δηλαδή, η απάντηση του κ. Θεοδωράκη, που απευθυνόταν στην Σπίθα μας, στα πλαίσια εγγράφου εσωτερικής διακίνησης βρέθηκε ξαφνικά και πριν καν εκδώσουμε ανακοίνωση στα ΜΜΕ! Παρατηρήσαμε δε, ότι κάποιες ιστοσελίδες είχαν διαστρεβλώσει την υποτιθέμενη δημόσια απάντηση του κ. Θεοδωράκη σε δημοσιογράφο. Η διαστρέβλωση αφορούσε τον τίτλο που έδιναν “ο Μίκης στηρίζει ΣΥΡΙΖΑ” αγνοώντας την απαραίτητη προϋπόθεση που είχε θέσει.
Παράλληλα υπήρχε επικοινωνία με την Σπίθα Θεσσαλονίκης, όπου η εκεί συναγωνίστρια μας ενημέρωσε ότι η Σπίθα τους δεν συμφωνούσε με το πρωτόλειο κείμενο. Από την μεριά μας, επιφυλαχτήκαμε για το τελικό κείμενο, αφ' ενός επειδή αναμέναμε την απάντηση-έγκριση του κ. Θεοδωράκη και αφ' ετέρου διότι δεν είχαν προλάβει ακόμη να ενημερωθούν και να τοποθετηθούν όλα τα μέλη της Σπίθας Αττικής.
Έπειτα από όλα αυτά, και αφού εν τω μεταξύ είχε βγει στην δημοσιότητα το βασικό τμήμα του email του κ. Θεοδωράκη, θεωρήσαμε πως έπρεπε να εκδώσουμε ταχύτατα το δελτίο τύπου, αφού προηγουμένως θα λαμβάναμε υπόψη και θα ενσωματώναμε την γνώμη τουαλλά και τις διαφωνίες που είχαν εκφραστεί από την Σπίθας Θεσσαλονίκης. Τελικώς η Σπίθα Θεσσαλονίκης δεν συνυπέγραψε το δελτίο τύπου, αν και σε επικοινωνίες που είχαμε με μέλη της, μας ανέφεραν ότι πλέον τους κάλυπτε, όπως είχε τελικώς διαμορφωθεί.
Η Σπίθα μας τελικά προχώρησε στην έκδοση του δελτίου τύπου, το βράδυ της 6ης Ιανουαρίου, το οποίο μπορείτε να διαβαστεί εδώ:http://ispitha.gr/el/news/press/paramerizontas-ayta-poy-mas-horizoyn.
Σημειώνουμε τα καίρια σημεία του στα οποία πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή:
Πρώτον: η απόφαση της Σπίθας Αττικής για στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ έγινε με ρητή αναφορά της προϋπόθεσης, όπως την έθεσε ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης για καταγγελία των μνημονίων. Είναι προφανές, ότι δεν αγνοήσαμε την υποσημείωσή του.
Δεύτερον: η αναφορά για στήριξη μας στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε δια στόματος Μίκη Θεοδωράκη. Τα ελληνικά εισαγωγικά που περιέχουν την γνώμη του, τοποθετήθηκαν μόνο στην επεξήγηση της προϋπόθεσης. Δεν είχαμε σκοπό σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιήσουμε το όνομά του, αλλά πλέον αυτό έπρεπε να γίνει και μάλιστα με ιδιαίτερη προσοχή, αφού είχαν προηγηθεί τα δημοσιεύματα σε ιστοσελίδες που τον αφορούσαν και διαστρέβλωναν την γνώμη του!
Τρίτον: η πολιτική ανάλυση της Σπίθας μας σχετικά με την επικαιρότητα και τις εκλογές, παρουσιάζεται εδώ:http://ispitha.gr/el/articles/others/gia-tis-ekloges-toy-gavriil-pelekidi
Αποτελεί ομόφωνη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Σπίθας Αττικής (9.1.2015), αναλύει εκτενώς την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση και παρουσιάζει το σκεπτικό με το οποίο προέκυψε το δελτίο τύπου. Οι αποφάσεις τις συνέλευσης μπορούν να διαβαστούν εδώ: http://ispitha.gr/el/news/press/apofaseis-gs-912015
Μετά τα παραπάνω, την Πέμπτη 8.1.2015, ακολούθησε δημοσίευση μιας απάντησης του κ. Θεοδωράκη σε κάποιον «φίλο του» με τα αρχικά Δ.Α., η οποία μπορεί να διαβαστεί εδώ: http://www.mikistheodorakis.gr/el/news/?nid=5101
Έτσι προέκυψαν ξαφνικά δύο δηλώσεις-ανακοινώσεις του κ. Θεοδωράκη, η πρώτη όπως προαναφέρθηκε ως εσωτερικό έγγραφο-απάντηση στην Σπίθα μας, που είδε το φως της δημοσιότητας και η δεύτερη σε κάποιον κύριο Δ.Α., η οποία δημοσιοποιήθηκε σε όλα τα ΜΜΕ και με την οποία ουσιαστικά ακυρώνει την πρώτη!
Στο δεύτερο αυτό κείμενο του κ. Θεοδωράκη γίνεται αναφορά στην πρόσφατη ιστορία της περιόδου των μνημονίων, στο μέτωπο ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α., στην Σπίθα και στον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν έχουμε καμία ένσταση για την αλήθεια των γεγονότων, όπως αυτά παρατίθενται από τον κ. Θεοδωράκη. Έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε φραξιονιστική παρέμβαση στα εσωτερικά της Σπίθας και μάλιστα από περισσότερα του ενός κόμματος ή/και οργανώσεις.
Αρκείται όμως σε μία μονόπλευρη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, όταν ξεχνά τόσο τον ρόλο των ΑΝΕΛ και του ΕΠΑΜ (όπου ο πρόεδρος του χαρακτήρισε το ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ), όσο και του ΚΚΕ, του οποίου ειδικά ο ρόλος ήταν από την αρχή διασπαστικός. Επιθυμούμε να θυμίσουμε στον κ. Θεοδωράκη την επίσκεψη που δέχτηκε τότε δύο κορυφαία στελέχη του ΚΚΕ, η άρνηση των οποίων να συνδράμουν στο παλλαϊκό μέτωπο προκάλεσε την οργή του χαρακτηρίζοντας τους σεχταριστές! Επιθυμούμε να του υπενθυμίσουμε επίσης τον πόλεμο που δέχτηκε η ΣΠΙΘΑ και το ΕΛ.ΛΑ.Δ.Α, την προοπτική του οποίου προσπάθησαν από την αρχή να διαβάλουν κέντρα του Περισσού (βλ. άρθρο Μάκη Μαϊλη «Ο ρόλος της ΣΠΙΘΑΣ και του Μίκη Θεοδωράκη», 6/3/2011, Ριζοσπάστης).
Στην δεύτερη ανακοίνωση όμως, στο σημείο που αναφέρεται στο παρόν και λέει ότι ακόμη και σήμερα διατηρείται Σπίθα για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, για μας είναι επιεικώς θολό.
Δεν γνωρίζουμε εάν ο κ. Θεοδωράκης εννοεί κάποια άλλη Σπίθα. Δεν το πιστεύουμε κιόλας.
Επειδή η Σπίθα Αττικής μετά την αποστρατεία του έχει παραμείνει η μόνη μαζική και ενεργή Σπίθα με οργανωτική ζωή και επειδή είναι η μόνη που εξέφερε άποψη για τις εκλογές αυτές, είναι φανερό, ότι ο κ. Θεοδωράκης αναφέρεται σ’ αυτήν.
Θεωρούμε ότι ο κ. Θεοδωράκης κάνει λάθος... δεν ζύγισε καλά τα δεδομένα:
ΔΙΟΤΙ:

1. από τα προαναφερθέντα, είναι σαφές ότι η Σπίθα μας δεν προσπάθησε να παίξει τον ρόλο που της αποδίδει, καθώς το δελτίο τύπου της ήταν ξεκάθαρο και στο πλαίσιο που όρισε ο ίδιος ο κ. Θεοδωράκης,
2. εάν κινούμασταν φραξιονιστικά δεν θα ζητούσαμε την επικοινωνία μαζί του με δεδομένη την αποστράτευσή του από την ενεργό πολιτική. Η Σπίθα μας θα μπορούσε να εκδώσει το δελτίο τύπου χωρίς να ζητήσει την γνώμη του, πόσο μάλλον την έγκρισή του,
3. ως Σπίθα Αττικής, με τα κείμενά μας, τις δράσεις και τις πράξεις μας, δεν έχουμε δώσει ποτέ κανένα δικαίωμα σε οποιονδήποτε να θεωρεί ότι κινούμαστε εκτός ιδεολογικού πλαισίου του ΚΑΠ-Σπίθα. Όλοι γνωρίζουν το πόσο έχουμε συνεισφέρει στην διάδοση των ιδεών της Σπίθας, καθώς οι δράσεις μας ουσιαστικά αποτελούν το σύνολο των δράσεων του ΚΑΠ-Σπίθα.
Οι τελευταίες δηλώσεις του κ. Θεοδωράκη, «έπαιξαν» σε όλα τα συστημικά και μνημονιακά ΜΜΕ (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδες, ιστοσελίδες), από το αισχρό μόρφωμα της ΝΕΡΙΤ μέχρι και σε αθλητικό ραδιόφωνο!
Στο σημείο αυτό εκτιμούμε, πως οι συναγωνιστές της Σπίθας Θεσσαλονίκης δεν άντεξαν κάτω από αυτές τις συνθήκες και το βάρος της μεγάλης δημοσιότητας που πήρε το θέμα, με αποτέλεσμα να δημοσιεύσουν (!) αμέσως μετά, το εσωτερικό έγγραφο (προσχέδιο) που τους είχαμε αποστείλει στα πλαίσια εσωτερικής-διακριτικής επικοινωνίας και μάλιστα ως δήθεν επίσημο (βλ.http://spithathessalonikis.blogspot.gr/2015/01/blog-post_3.html).
Ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει κάποιος για να εκτεθεί, είναι κάτι που δεν μας αφορά. Ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε την φράση "γραμμή του Μίκη". Μάλιστα τους προωθήσαμε το email του κ. Θεοδωράκη για να δουν οι ίδιοι με τα μάτια τους την γραπτή γνώμη του. Λυπούμαστε για την συμπεριφορά τους! Δεν είναι το ίδιο δυνατοί όλοι οι άνθρωποι. Και δεν μπορούμε να έχουμε τέτοια απαίτηση. Κι όταν λυγίσει κάποιος, πολλές φορές χρησιμοποιεί αβάσιμα ή/και ψευδή επιχειρήματα... Δεν πειράζει.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες λοιπόν, η δεύτερη ανακοίνωση του κ. Θεοδωράκη, έγινε η σημαία μνημονιακών κέντρων και δημοσιογράφων, και ενώ από το 2010 μέχρι σήμερα είχαν εξυφάνει ένα πυκνό πέπλο σιωπής και φίμωσης της Σπίθας και του Μίκη!
Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν ήταν αυτή η πρόθεσή του, αλλά αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα, με τη οποία βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος. Θεωρούμε, ότι ο κ. Θεοδωράκης μένει έκθετος για μία επίθεση στην ισχυρότερη αντιμνημονιακή δύναμη αυτή την δεδομένη στιγμή, όταν ζούμε έναν τέτοιο άνευ προηγουμένου πόλεμο προπαγάνδας και καταστροφολογίας τόσο από το εσωτερικό, όσο κι από το εξωτερικό της χώρας, που αποσκοπεί στην αποθάρρυνση και τρομοκράτηση του ελληνικού Λαού, για να δεχτεί να συνεχίσει να είναι υπόδουλος, προ του κινδύνου μιας δήθεν επερχόμενης καταστροφής.
Η παραδοχή από αυτόν, ότι «είναι ανέφικτος ο όρος της καταγγελίας των μνημονίων» (έστω κι από τον ΣΥΡΙΖΑ) είναι μία βαρυσήμαντη δήλωση τεράστιας πολιτικής σημασίας, την οποία μάλλον δεν έχει συνειδητοποιήσει επαρκώς και την οποία δεν θα επιχειρήσουμε να σχολιάσουμε τώρα. Μας προκαλεί όμως δυσάρεστη εντύπωση.
Ο κ. Θεοδωράκης καθώς και κάθε πολίτης, μπορεί να εκφράζεται όπως και όποτε θέλει, ακόμη και να αλλάζει γνώμη. Δεν τον κρίνουμε, είναι δικαίωμα του. Διατηρούμε όμως κι εμείς το δικαίωμα να έχουμε γνώμη και πολιτική συμμετοχή.
Δεν μπορεί όμως να σπιλώνει ανθρώπους και υπολήψεις, επειδή εκείνος θέλησε να αλλάξει άποψη (όπως κοινώς ερμηνεύτηκε και από τα ΜΜΕ). Σε κάθε περίπτωση δεν μπορεί να εκθέτει άλλους, προκειμένου να καλύψει τον εαυτό του, επειδή ο ίδιος εκτέθηκε και να στοχοποιεί μάλιστα, το αναφαίρετο δικαίωμα στο θάρρος της γνώμης.
Θεωρούμε τις δύο τελευταίες του δηλώσεις αντιφατικές και δεν κατανοούμε την επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ στην δεδομένη χρονική στιγμή. Αναλώνεται σε ένα γεγονός σύγκρουσης της Σπίθας με τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν εξηγεί όμως, γιατί τώρα και γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Ποιον σκοπό θα μπορούσε να εξυπηρετεί κάτι τέτοιο;
Ο Μίκης Θεοδωράκης είναι μία παγκόσμια προσωπικότητα, ένα σύμβολο του Ελληνισμού, πασίγνωστος για το μουσικό και το τεράστιο ιδεολογικό και συγγραφικό του έργο αλλά κυρίως για τους μεγάλους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες που έδωσε μέσα από την Αριστερά για την Ελλάδα, 70 χρόνια τώρα.
Εμείς είμαστε απλοί καθημερινοί πολίτες, που δίνουμε σχεδόν τα πάντα τα τελευταία 4 χρόνια για τα ιδανικά και την ιδεολογία της Σπίθας, δηλαδή για Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Πατριωτική Αναγέννηση.
Ο καθένας από εμάς έχει δώσει στην προσπάθεια αυτή το οικονομικό υστέρημά του και τον πολύτιμο για την επιβίωσή του χρόνου. Αναπνεύσαμε τον αέρα των δακρυγόνων, χτυπηθήκαμε από τα ΜΑΤ, δοκιμάσαμε συλλήψεις και διώξεις.
Όλοι μας επιλέξαμε να αγωνιστούμε μέσα σε ένα ανελεύθερο καθεστώς, στο οποίο για να επιβιώσει και να εξελιχθεί ένας πολίτης, χρειάζεται να διαθέτει πιστοποιητικά υποταγής στο σύστημα.
Χωρίς να λογαριάσουμε τις επιπτώσεις, στιγματιστήκαμε συνειδητά από το σύστημα εξουσίας, την αστυνομία και τις διάφορες υπηρεσίες.
Εμείς μπορεί να χάσουμε τα πάντα, εσύ Μίκη πλέον τίποτα!
Σταθήκαμε στο πλευρό σου με γνήσια συναγωνιστικά συναισθήματα γι’ αυτό σου ζητάμε να επανορθώσεις δημόσια την τεράστια αδικία στο πρόσωπό μας.
Δεν συμπορευόμαστε ούτε συνεργαζόμαστε με το σύστημα της κομματοκρατίας και το υπάρχον πολιτικό σύστημα. Θα μπορούσε να μας κατηγορήσει κανείς ότι είμαστε τόσο συστημικοί, όσο κι εσύ, επειδή θα επιλέξουμε να ψηφίσουμε το ένα ή άλλο αντιμνημονιακό κόμμα, όπως φανταζόμαστε, ότι θα πράξεις κι ο ίδιος.
Είχαμε, έχουμε και θα έχουμε ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΘΑΡΡΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΜΕ ΟΠΟΙΟ ΚΟΣΤΟΣ. Εσύ μας το έμαθες... Δεν θα ζητήσουμε συγνώμη για αυτό, για το οποίο είμαστε υπερήφανοι!

 
Αθήνα, 11.1.2015
Η Γενική Συνέλευση της Σπίθας Αττικής

ispitha

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο