Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

Τσίπρας στον ΟΟΣΑ: Αναδιάρθρωση χρέους και 4 ακόμη μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα

Τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση και για τις οποίες επιδιώκει την τεχνογνωσία του ΟΟΣΑ παρουσίασε ο πρωθυπουργός στην ομιλία που παραχώρησε σήμερα στη γενική συνέλευση του Οργανισμού.

Στις ήδη γνωστές μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες της κυβέρνησης πρόσθεσε ακόμη 4: την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική οικονομία, τα νέα δικτυακά συστήματα (πληροφορική), τα επιχειρηματικά οικοσυστήματα.


Αναδιάρθρωση του χρέους

Σημειώνεται ότι ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των μεταρρυθμίσεων σε συνάρτηση με το χρέος, βάζοντας στο τραπέζι το ζήτημα της αναδιάρθρωσής του.

«Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της» είπε. Και συνέχισε λέγοντας «θα διαπραγματευτούμε με τους εταίρους μας για το πώς θα καταστεί βιώσιμο και θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο χρέος» ωστόσο χρειάζεται ταυτόχρονα να εξαλειφθούν τα βαθύτερα αίτια του.

Αυτός, σημείωσε «είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε μεταρρυθμίσεις  αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο: ώστε να είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε τα βασικά προβλήματα της πραγματικής οικονομίας, της σχέσης του κράτους με την οικονομία και του κράτους με την κοινωνία». Και κατέληξε: «Για να το θέσω διαφορετικά, πρέπει να προχωρήσουμε με το Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι, αν επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και ένα κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουμε ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμο και θα απαντά  σε δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές προσδοκίες».

«Όχι στις εργαλειοθήκες του παρελθόντος»

Βασικό στοιχείο της ομιλίας του ήταν η προσπάθεια να διαχωρίσει το στίγμα των μεταρρυθμίσεων που προωθεί με τη συνδρομή και του ΟΟΣΑ από τις νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις που εφάρμοσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις υπό την καθοδήγηση του ΔΝΤ και της τρόικας.

«Επιθυμούμε» τόνισε «μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος, οι οποίες ποτέ δεν είχαν γίνει αποδεκτές από τους  πολίτες ως ένα δικό τους σύνολο μεταρρυθμίσεων. Η συνεργασία θα πλαισιώνεται από το πρόγραμμα της κυβέρνησής μας για προοδευτικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, κάθε περίπτωση θα εξετάζεται χωριστά, και σε ότι αφορά τις τεχνικές λεπτομέρειες που πλαισιώνουν την εφαρμογή τους.

Μεταρρυθμιστικές προτεραιότητες

Στις άμεσες προτεραιότητες της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της κυβέρνησης συμπεριέλαβε την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα και τον καπνό, την αυστηροποίηση της νομοθεσίας σχετικά με τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων, την ενίσχυση της Γενικής Γραμματείας Εσόδων. Μάλιστα σημείωσε ότι θα υπάρξει διεύρυνση του ορισμού της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής και πως θα καταργηθεί η φορολογική ασυλία.

Αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, με την σημείωση ότι πρόκειται για πιο δύσκολο εγχείρημα, και ως δείγμα γραφής παρέπεμψε στον εξορθολογισμό της κυβέρνησης με την μείωση του αριθμού των υπουργείων.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία ανααφέρθηκε στο στόχο να προσελκυθούν επενδύσεις σε βασικούς τομείς της και να αξιοποηθούν τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους «πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον».

Σε αυτό το πλαίσιο έκανε λόγο για την ενοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ «με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων (που σήμερα είναι διασκορπισμένοι σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα) με σκοπό την ανάπτυξη των κρατικών περιουσιακών στοιχείων και την αύξηση της αξίας τους μέσω μικροοικονομικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας».

4 νέες μεταρρυθμίσεις στην ατζέντα

Τέλος, αναφέρθηκε σε τέσσερις ακόμη μεταρρυθμίσεις:

Πράσινη Ανάπτυξη:

Σύμφωνα με τις προτεραιότητες που εξήγγειλε η νέα Επίτροπος της ΕΕ για το περιβάλλον, θα θέλαμε να γίνει η Ελλάδα ένας ηγέτης στις στρατηγικές του πράσινου μετασχηματισμού. Μερικές από τα μείζονες αλλαγές θα πραγματοποιηθούν μέσω της εισαγωγής των κατανεμημένων συστημάτων (στον τομέα της ενέργειας ή των αποβλήτων, για παράδειγμα), αλλά αυτό μπορεί να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως οι κατασκευές και ο βιομηχανικός σχεδιασμός.

Κοινωνική Οικονομία

Η κοινωνική Οικονομία έχει αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης και έχει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες στα χρόνια που έρχονται. Πρέπει να προωθήσουμε ένα θεσμικό πλαίσιο, το οποίο θα εντοπίζει τα σημεία συμφόρησης για την μελλοντική ανάπτυξή του, θα παρέχει υποστήριξη στους οργανισμούς που μπορούν να ξεπεράσουν αυτά τα σημεία συμφόρησης, ενώ θα ενθαρρύνει τις συνέργειες με άλλους τομείς της οικονομίας.

Νέα Δικτυακά Συστήματα

Η πληροφορική έχει πλέον δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για δικτυακά συστήματα και κινείται προς μια παραγωγή με βάση τα κοινά στοιχεία. Η εφαρμογή της, όπως προκύπτει από την ευρωπαϊκή εμπειρία, είναι ευρέα: από την κοινωνική φροντίδα μέχρι τον  τραπεζικό τομέα, και από τα τρόφιμα μέχρι την εκπαίδευση. Μια τέτοια προσέγγιση είναι ιδιαίτερα σημαντική στην Ελλάδα, όχι μόνο λόγω της αδυναμίας των υφιστάμενων θεσμών, αλλά και λόγω του μεγάλου αριθμού ειδικευμένων ατόμων που τώρα είτε είναι άνεργοι είτε στο εξωτερικό, καθώς και λόγω των πολλών απομακρυσμένων νησιωτικών ή ορεινών περιοχών.

Επιχειρηματικά οικοσυστήματα (clusters)

Η δημιουργία των οικοσυστημάτων παραγωγής μπορεί να προσφέρει σημαντικά κίνητρα για να παραμείνουν επιχειρήσεις στην Ελλάδα, αντί να φύγουν στο εξωτερικό. Ένα οικοσύστημα μπορεί να περιλαμβάνει συνένωση υποδομών, εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού, σύμπραξης με δημόσια πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με τρόπο που να μεγιστοποιεί τα οφέλη της επένδυσης στην συνεργασία.


topontiki

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο