Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος

Σύνδεση του αφορολόγητου με τη χρήση «πλαστικού» χρήματος προανήγγειλε ο Τρύφων Αλεξιάδης, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει τη δυνατότητα… κινήτρου στον πολίτη να βγάζει από την τσέπη, όχι «ρευστό», αλλά πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες - Σε πέντε δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ, πότε θα υπολογιστεί - Διαγραφές οφειλών έως 20.000 ευρώ.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που ενίσχυσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών , το Μαξίμου πιστεύει ότι η χρήση «πλαστικού» χρήματος για αγορές και κάθε τύπου συναλλαγές θα λειτουργήσει ευεργετικά τόσο για τους πολίτες, όσο και για το ίδιο το Κράτος, στο πλαίσιο της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας άλλωστε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι η κυβέρνησή πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα όσον αφορά στη χρήση καρτών για τις πληρωμές.
Παρόλα αυτά, όπως διευκρίνισε, δεν υπάρχει ακόμα κάποια σχετική απόφαση, ωστόσο θα εξεταστεί σοβαρά ως πρόταση από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι οι πολίτες έχουν αρχίσει ήδη να συνηθίζουν στην… ιδέα ελέω capital controls.
«Στο θέμα των καρτών πλέον με τα capital controls, έχουμε το θετικό ότι συνηθίσαμε όλοι στη χρήση τους και είδαμε ότι δεν είναι κάτι τραγικό, είναι εύκολο, ασφαλές και θα το αξιοποιήσουμε για να δώσουμε και κίνητρα στο φορολογούμενο .Μάλιστα θα υπάρξουν σύντομα συγκεκριμένες εξαγγελίες. Δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης όταν χρησιμοποιεί την κάρτα του για να καλύπτει όλο το εισόδημά του και να αγοράζει τα πάντα με κάρτες, να μην έχει κίνητρο να το κάνει σε σχέση με μια έκπτωση, μια παροχή από την τράπεζα κ.λπ., συγκριτικά με έναν άλλον, ο οποίος τα δαπανά όλα μετρητά. Πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να έχει κίνητρα στη χρήση του πλαστικού χρήματος», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αλεξιάδης συμπληρώνοντας:
«Το να επιστρέφεται μέρος του ΦΠΑ ίσως είναι πρόβλημα, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί να μην χτίζεται το αφορολόγητο μόνο με την κάρτα. Θέλει κάποιος να εμφανίσει κάποιο αφορολόγητο; Γιατί λόγου χάρη να μην πει στο φορολογούμενο ότι αυτό που έχεις δαπανήσει μέσω της κάρτας, σου το αναγνωρίζω. Δεν λέω ότι θα γίνει αυτό. Αναφέρω εισηγήσεις που δεχόμαστε σε σχέση με τις πιστωτικές κάρτες. Θα τις χρησιμοποιήσουμε γιατί είναι ασφαλής μέθοδος και ώστε να έχει εικόνα το δημόσιο για το τι ακριβώς χαλάει ο πολίτης και να μην χρειάζεται να ταλαιπωρείται με αποδείξεις κ.λπ. Επίσης, δεν μπορούμε από τη μια να θέλουμε ο επιχειρηματίας να χρησιμοποιεί τις κάρτες για τα έσοδά του και από την άλλη να του λέμε πως επειδή τα έσοδα είναι από κάρτα, σου κρατάμε λόγω Τειρεσία, στην τράπεζα κ.λπ.».
Αναφερόμενος, δε, στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ο κ. Αλεξιάδης τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα στις ταμειακές μηχανές και στους ελέγχους σε επιχειρήσεις: «Κάνουμε ένα γενικό σχεδιασμό και ενδυναμώνουμε όποιους ελέγχους και όποιους σχεδιασμούς υπήρχαν. Έχουμε φτάσει αυτό το καλοκαίρι το φορολογικό μηχανισμό στα όριά του, διότι και οι ελεγκτές δικαιούνται άδεια, να δουν και άλλες υποθέσεις κ.λπ. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω δημόσια τους ελεγκτές. Κάθε εβδομάδα διενεργούνται περίπου 6.000 έλεγχοι σε επιχειρήσεις και δεν διαθέτουμε εκατοντάδες χιλιάδες εφοριακούς. Έχουμε 9.000 ανθρώπους, για να γίνει αυτή η δουλειά. Γίνονται πολλοί έλεγχοι και χωρίς λογικές άβατου. Μπαίνουμε παντού και έχουμε θεαματικά αποτελέσματα.
Στο κομμάτι των φορολογικών ταμειακών μηχανών, επειδή αυτό το πρόβλημα έχει πάρει διαστάσεις, έχουμε προσδώσει ιδιαίτερη βαρύτητα. Υπάρχει πλέον και ηλεκτρονική εφαρμογή, προκειμένου να διαπιστώνει ο πολίτης εάν η φορολογική ταμειακή μηχανή είναι μαϊμού ή όχι, όπως και οι ελεγκτές, μηχανογραφικά».
Και πρόσθεσε: «Θα δώσουμε μεγαλύτερο βάρος στο θέμα και θα δείτε και νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες, διότι θεωρούμε ένα από τα απεχθέστερα εγκλήματα το να κλέβει κάποιος τον πολίτη και το δημόσιο και να βάζει τους φόρους και τον ΦΠΑ στην τσέπη του».
Σε πέντε δόσεις ο νέος ΕΝΦΙΑ – Πότε θα υπολογιστεί
Αμέσως μετά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, στις αρχές Οκτώβρη, θα γίνει ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, όπως ξεκαθάρισε επίσης ο Τρύφων Αλεξιάδης.
«Υπολογίζουμε μέσα στο Σεπτέμβρη, αρχές Οκτώβρη το αργότερο, ώστε να πληρωθεί σε πέντε δόσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί πως πολλά θα εξαρτηθούν από το πότε θα προκηρύξει τελικά πρόωρες εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς ο υπολογισμός του φόρου ακινήτων δεν αποκλείεται να μετατεθεί για αργότερα…
Όσον αφορά στις φορολογικές δηλώσεις, ο κ. Αλεξιάδης διευκρίνισε ότι προχωράνε με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό, καθώς μέχρι στιγμής έχει υποβληθεί πάνω από 80%.
Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με το Περιουσιολόγιο επισήμανε ότι το σύστημα βρίσκεται υπό επεξεργασία, σημειώνοντας μεταξύ άλλων:
«Το Περιουσιολόγιο δεν θα είναι ένας έμμεσος τρόπος φορολογίας του πολίτη. Θα είναι μια νέα αρχή στις σχέσεις του φορολογούμενου με τη φορολογική διοίκηση. Θα δηλωθούν τα πάντα και ό,τι επιλέξει κάποιος να κρύψει οποτεδήποτε και οπουδήποτε θα το εντοπίσουμε και θα έχει υψηλότατα πρόστιμα και προσαυξήσεις».
Διαγραφές οφειλών έως 20.000 ευρώ
Στο μεταξύ, διαγραφή-εξπρές μικρών χρεών προς τράπεζες και Δημόσιο συνολικού ύψους μέχρι 20.000 ευρώ προβλέπει η τροπολογία του υπουργείου Οικονομίας, που κατατέθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή μαζί με τη νέα συμφωνία Ελλάδας - δανειστών.
Οι διατάξεις αφορούν νοικοκυριά χωρίς ακίνητη περιουσία, με μηδενικά εισοδήματα και τραπεζικές καταθέσεις έως 1.000 ευρώ.
Οι οφειλέτες για να πετύχουν τη διαγραφή θα πρέπει να προσφύγουν στα Ειρηνοδικεία.
Η νέα ρύθμιση, που περιλαμβάνεται στον νόμο Κατσέλη, ανοίγει την πόρτα σε χιλιάδες οφειλέτες που έχουν μηδενικά εισοδήματα και δεν διαθέτουν ακίνητη περιουσία προκειμένου με μία αίτησή τους στα ειρηνοδικεία να διεκδικήσουν και να πετύχουν το... σβήσιμο όλων των υποχρεώσεών τους.
Αρκεί αυτές να μην ξεπερνούν τα 20.000 ευρώ.
Προϋπόθεση για να ενταχθούν οι δανειολήπτες - οφειλέτες στις ρυθμίσεις είναι να πληρούν σωρευτικά μια σειρά κριτηρίων.
Αναλυτικά τα κριτήρια της ευνοϊκής ρύθμισης:
- Να μην διαθέτει κατά την ημέρα υποβολής αίτησης οποιαδήποτε ακίνητη περιουσία,
- Άλλη περιουσία συμπεριλαμβανομένων καταθέσεών να μην υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ,
- Το ύψος των οφειλών του να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ,
- Όλα τα εισοδήματα του οφειλέτη το τελευταίο έτος να είναι μηδενικά,
- Να συνεργάσιμος σύμφωνα με τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΤτΕ.
newsbomb

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο