Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΜΙΑ ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ

ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΩΝ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΑΝΑΒΙΩΝΟΥΝ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ Α’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ


Μια πρωτότυπη διαδραστική «μηχανή του χρόνου» που μεταφέρει βιωματικά τους μαθητές στις ιστορικές συνθήκες του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου θα παρουσιάσει η επιστημονική ομάδα του Κέντρου On Line Education ΑΡΝΟΣ στο διεθνές συνέδριο εκπαιδευτικών Practical Pedagogies 2015, που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Οκτωβρίου στην Τουλούζη.


Ανατρέποντας τα δεδομένα στη διδακτική της Ιστορίας, το Κέντρο ΑΡΝΟΣ πρωτοπόρο στην online εκπαίδευση, με περισσότερες από έξι εκατομμύρια επισκέψεις ετησίως στην ιστοσελίδα του www.arnos.gr, τολμά μια ακόμα  εκπαιδευτική καινοτομία, με βασικό στόχο την ενεργοποίηση των μαθητών και την ενίσχυση της κριτικής τους ικανότητας, μέσω της χρήσης των social media και των σύγχρονων διαδικτυακών εργαλείων.

Με αφορμή τα γεγονότα του Α’ Παγκοσμίου πολέμου τα παιδιά καλούνται να προβληματιστούν γύρω από τα αίτια και τις συνέπειες του πολέμου, να υπερβούν τους παραδοσιακούς τρόπους διδασκαλίας και να δώσουν χώρο στην αμφισβήτηση, δηλαδή να εντοπίσουν και να προσεγγίσουν κριτικά νέες πηγές και να διαμορφώσουν την «δική τους» Ιστορία. Το εκπαιδευτικό σενάριο είναι ειδικά διαμορφωμένο για να κινητοποιήσει τα παιδιά να διερευνήσουν τη σημαντικότητα της ειρήνης και τις επιπτώσεις του πολέμου και να τα βοηθήσει να καλλιεργήσουν δεξιότητες συνεργασίας, αποδοχής του άλλου και κριτικής σκέψης.

Γιατί γίνονται πόλεμοι; Ποια είναι τα αίτια και τι συνέπειες έχουν στα έθνη και τις ζωές των ανθρώπων; Πώς διδάσκεται ο πόλεμος; Ποια ερωτήματα θέτει η διδασκαλία του πολέμου σε δασκάλους και μαθητές; Με στόχο να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα, το Κέντρο On Line Education ΑΡΝΟΣ, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο διεθνές συνέδριο Practical Pedagogies 2015, καλεί τους εκπαιδευτικούς από κάθε γωνιά του πλανήτη να συμμετάσχουν ενεργά στο workshop που διοργανώνει με στόχο την ανάπτυξη δημιουργικών και καινοτόμων πρακτικών μάθησης.

Στο συνέδριο θα παρουσιαστεί ένα πρωτοποριακό project διάρκειας οκτώ εβδομάδων, στο οποίο οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες, κάθε μία από τις οποίες εκπροσωπεί μία χώρα που συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναλαμβάνοντας συγκεκριμένους ρόλους και ερευνώντας τις ιστορικές πηγές, οι μαθητές καλούνται να κατανοήσουν και να αιτιολογήσουν τις επιλογές της χώρας που εκπροσωπούν. Στο τέλος του project, συγκρίνοντας τις διαφορετικές οπτικές που παρουσίασαν οι διάφορες ομάδες, καλούνται να εξάγουν συμπεράσματα σχετικά με την υποκειμενικότητα της Ιστορίας. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του project, οι μαθητές θα έχουν τη δυνατότητα να αντιπαραβάλλουν τις απόψεις τους, χρησιμοποιώντας ενεργά τα social media, προκειμένου να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο ασκείται σήμερα η επικοινωνιακή πολιτική.

Σχολιάζοντας την ελληνική συμμετοχή στο διεθνές συνέδριο Practical Pedagogies 2015, ο Διευθυντής του Κέντρου Online Education ΑΡΝΟΣ, μαθηματικός και πολιτικός μηχανικός κ. Ιωάννης Κρόκος δήλωσε: «Ταξιδεύοντας στη Γαλλία, το Κέντρο ΑΡΝΟΣ κάνει ένα ακόμα τολμηρό βήμα με στόχο να επιτύχει μια σημαντική τομή στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη διδασκαλία του μαθήματος της Ιστορίας. Πιστεύουμε ότι πρωταρχικός σκοπός του σχολείου είναι να διαμορφώσει τους πολίτες του αύριο. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες αλλάζουν ραγδαία, το μεγαλύτερο στοίχημα του σχολείου είναι η δυνατότητα να διδάξει στους μαθητές πως να μαθαίνουν, να κρίνουν και να συνεργάζονται».


Το συνέδριο θα διεξαχθεί στο International School of Toulouse, όπου θα παρουσιαστούν μια σειρά από προτάσεις εκπαιδευτικών πρακτικών υπό τη μορφή workshop. Η παρουσίαση του ελληνικού project θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015, στις 14:00, από τις παιδαγωγούς,  Χάιδω Εξάρχου, ιστορικό, και την Αθηνά Κομνηνού, φιλόλογο. Τον συντονισμό της επιστημονικής ομάδας του Κέντρου Online Education ΑΡΝΟΣ έχει ο Κοσμάς Μάντσης, Μαθηματικός - Στατιστικός. Την τεχνική υποστήριξη συντονίζει ο Κωστής Παλαιοδήμος. 


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο