Με... τρεις καφέδες το μήνα έχετε το κεφάλι σας ήσυχο για οποιαδήποτε ζημιά συμβεί στο σπίτι σας. Τι; Δεν θα συμβεί τίποτα; Είστε απόλυτα σίγουροι;
Μπορεί ο σεισμός στη Λευκάδα να ξυπνά εφιαλτικές μνήμες όμως ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τα σπίτια μας δεν είναι ο Εγκέλαδος, αλλά τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Γνωρίζατε ότι το κόστος ασφάλισης ενός σπιτιού από τέτοια φαινόμενα ισοδυναμεί σχεδόν με 3 καφέδες το μήνα;
Του Κωνσταντίνου Μαριόλη
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, ο σημαντικότερος κίνδυνος – αν και δεν είναι καινούργιος – δημιουργεί μια νέα πραγματικότητα και ακούει στο όνομα «ακραία καιρικά φαινόμενα».
Με τον όρο ακραία καιρικά φαινόμενα, εννοούμε τις πλημμύρες, τις σφοδρές χιονοπτώσεις και άλλες φυσικές καταστροφές. Είναι τα ίδια ακραία καιρικά φαινόμενα που κάθε χρόνο πλήττουν με μεγαλύτερη σφοδρότητα ολόκληρο τον κόσμο και οφείλονται στην κλιματική αλλαγή (και οι πυρκαγιές θα μπορούσαν να οφείλονται σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όμως στην πλειονότητά τους έχουν… ανθρώπινη υπογραφή).
Τι δουλειά τώρα έχει η ασφάλιση κατοικίας με την κλιματική αλλαγή; Ας δούμε μερικά πρόσφατα παραδείγματα από την ελληνική επικράτεια για να καταλάβετε την έκταση των ζημιών.
Πρόσφατα (στα τέλη Σεπτεμβρίου), η Σκόπελος κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των προβλημάτων που προκάλεσε η πρωτοφανής θεομηνία. Δεκάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ενώ ορμητικοί χείμαρροι προκάλεσαν βιβλικές καταστροφές. Λίγες ημέρες πριν, οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν πλήξει τη Χαλκιδική, όπου πλημμύρισαν ισόγειοι χώροι και υπόγεια σπιτιών και ξενοδοχείων.
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις απίστευτες εικόνες από τον χείμαρρο που βούλιαξε στην κυριολεξία την Ύδρα, όταν τα νερά έγιναν ένα με τη θάλασσα και παρέσυραν τα πάντα στο πέρασμά τους;
Και η Αττική, όμως, αντιμετωπίζει κάθε χρόνο σημαντικά προβλήματα, θρηνεί νεκρούς και προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές από τις πλημμύρες. Κρατικές υπηρεσίες και δημοτικές Αρχές προσπαθούν να βοηθήσουν τους κατοίκους, ωστόσο, η κάλυψη των ζημιών και η άμεση βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πληγέντες αποτελεί μέχρι στιγμής άλυτο γρίφο για την πολιτεία.
Η έλλειψη υποδομών και αντιπλημμυρικών έργων στην πρωτεύουσα φάνηκαν για μία ακόμη φορά τον Οκτώβριο, όταν τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και εκατοντάδες σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν. Στο Μενίδι Και ο χειμώνας μόλις ξεκίνησε…
Οι επιστήμονες πλέον συμφωνούν: Η αλλαγή του κλίματος της Γης δεν αποτελεί πλέον μακρινή απειλή αλλά επικείμενο κίνδυνο. Προειδοποιούν, δε, ότι το φαινόμενο Ελ Νίνιο, το οποίο είχε να μας «επισκεφθεί» μία εξαετία, επιστρέφει φέτος με τη μεγαλύτερη ένταση των τελευταίων 60 ετών.
Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν ότι ο χειμώνας θα είναι βαρύς με πυκνά κύματα ψυχρών εισβολών και χιονοπτώσεων, ενώ εκτιμάται πως δεν θα λείψουν ισχυρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες.
Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ελλάδα θα είναι συχνότερα τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2050. Η περιοχή που αναμένεται να υποστεί τις μεγαλύτερες συνέπειες είναι η Κρήτη, και ακολουθεί η Πελοπόννησος, ενώ το φαινόμενο που εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι οι πλημμύρες. Μπορεί να μην προβλέπονται τεράστιες καταστροφές όπως αυτές που προκαλούν οι καταστροφικοί τυφώνες ανά τον κόσμο, όμως τα χτυπήματα του ακραίων φαινομένων θα είναι συχνότερα.
Ασφάλιση
Εσείς γνωρίζετε τις καλύψεις που προσφέρουν τα ασφαλιστήρια κατοικίας; Έχετε μπει ποτέ… στον κόπο να πάρετε μία προσφορά για την ασφάλιση του δικού σας σπιτιού; Θα βλέπατε ότι το ετήσιο κόστος είναι πραγματικά μικρό.
Ενδεικτικά, ένα ισόγειο διαμέρισμα 100 τ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, κατασκευής του 1990 ασφαλίζεται από 100 ευρώ το χρόνο. Δηλαδή δίνετε από 8,3 ευρώ το μήνα για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο πως ότι και να συμβεί, από διάρρηξη σωληνώσεων, μέχρι έκρηξη λέβητα ή πρόκληση ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα, θα είστε καλυμμένοι.
Με άλλα λόγια, μπορείτε να ασφαλίσετε το σπίτι σας με ένα ποσό που δεν ξεπερνά τους δύο καφέδες (μετά βίας 3) το μήνα…
Είναι τραγικό το γεγονός ότι στη χώρα μας τα ασφαλισμένα σπίτια είναι πολύ λίγα, και αυτά γιατί το απαιτούν οι τράπεζες όταν δίνουν στεγαστικό δάνειο. Δηλαδή τώρα που δεν δίνονται δάνεια, έχουν σταματήσει να ασφαλίζονται και σπίτια;;
Μπορείτε να έχετε ουσιαστικές καλύψεις για μεγάλες ζημιές, χωρίς να «ματώσετε» οικονομικά. Από μία απλή ασφάλιση ζημιών κατά τη μετακόμιση, μέχρι ένα σεισμό ή μία πλημμύρα και από την κάλυψη των εξόδων για εργασίες διερεύνησης και αποκατάστασης μίας ζημιάς σε σωληνώσεις μέχρι την αστική ευθύνη από οποιαδήποτε ζημιά, η ασφάλιση κατοικίες δίνει σημαντική ανάσα και σας προστατεύει. Το κόστος διαφέρει, κατά κύριο λόγο, ανάλογα με το είδος της κατασκευής της κατοικίας και τα τετραγωνικά.
Οι καλύψεις που προσφέρουν τα συμβόλαια που διατίθενται στην ελληνική αγορά αφορούν στην αποκομιδή συντριμμάτων, Αστική Ευθύνη Πυρκαγιάς, ιδίες ζημίες έκρηξης λέβητα κεντρικής θέρμανσης, διάρρηξη σωληνώσεων, κακόβουλες ενέργειες, τρομοκρατικές ενέργειες, ζημιές κατά την πυρόσβεση, έξοδα πυρόσβεσης, καπνό, ζημιές στο κτίριο από κλοπή, καιρικά φαινόμενα (θύελλα, καταιγίδα, πλημμύρα), πυρκαγιά, πρόσκρουση οχημάτων, σεισμό, κεραυνός κατολίσθηση, πολιτικές ταραχές, απεργίες, οχλαγωγίες κ.ά.
Ανάλογα με την εταιρεία και το ύψος του ασφαλιστηρίου, διατίθενται επίσης καλύψεις για δαπάνες μεταστέγασης και αποθήκευσης περιεχομένου σε άλλο χώρο αν η κατοικία καταστεί μη κατοικίσιμη, δαπάνες έκδοσης οικοδομικών αδειών και έξοδα νομικής υποστήριξης.
Όσοι επιθυμούν να ενημερωθούν για το κόστος της ασφάλισης κατοικίας δεν έχουν παρά να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα κάποιας ασφαλιστικής εταιρείας ή στις ιστοσελίδες σύγκρισης τιμών, συμπληρώνοντας τα χαρακτηριστικά του ακινήτου.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.