ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ, ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Κωνσταντινουπολιτών η παρουσίαση του πρώτου δωρεάν Οικουμενικού e-Σχολείου «Αθηνά», ενός μοναδικού εκπαιδευτικού εγχειρήματος που αγκαλιάστηκε από την πρώτη στιγμή από χιλιάδες μαθητές, γονείς και δασκάλους εντός και εκτός της ελληνικής επικράτειας. Η αναγνώριση του Οικουμενικού Σχολείου σε διεθνές επίπεδο επισφραγίστηκε με την επιλογή του ως τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση μεταξύ των εκπαιδευτικών προτάσεων που θα παρουσιαστούν στην 21η Online Educa Berlin 2015, ένα από τα μεγαλύτερα παγκόσμια συνέδρια για την Τεχνολογία στην Εκπαίδευση και την Κατάρτιση (e-learning), που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου 2015.
Την εκδήλωση του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» τίμησαν με την παρουσία τους ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, η βουλευτής Β’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου, ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κωνσταντινέας, η Βουλευτής Β’ Πειραιώς της Ένωσης Κεντρώων κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αν. Γραμματέας Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Καρβούνης και η Διευθύντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού κ. Ιφιγένεια Γεωργιάδου.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού κ. Μιχάλης Κόκκινος, στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα εξής:
«Τέσσερις χιλιάδες χρόνια μιλάμε αυτή τη γλώσσα. Μία γλώσσα ελληνική, αυτή που μας χάρισαν, όπως λέει και ο Οδυσσέας Ελύτης, η οποία αποτελεί βασικό πυρήνα του πολιτισμού μας, το «βαρύ πυροβολικό» αυτής της χώρας, που μας κάνει υπερήφανους στα πέρατα της γης. Μια γλώσσα την οποία προωθεί το Οικουμενικό Δημοτικό Σχολείο. Έχω μικρά παιδιά και είμαι περήφανος για αυτή την προσπάθεια.
Οι δικοί μας δάσκαλοι δεν είχαν αυτά τα μέσα, τα έχουμε εμείς. Έχουμε τα laptops, τα tablets, έχουμε τη δυνατότητα να διασπείρουμε τη γλώσσα μας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, όπου υπάρχουν Έλληνες, όπου υπάρχουν άνθρωποι που μπορούν να εισπράξουν αυτή τη μαγεία που έχουμε εμείς, να μιλάμε αυτή τη γλώσσα, να ακουμπάμε στον πυρήνα αυτού του πολιτισμού.
Μία γλώσσα που έχει λέξεις τις οποίες δεν μπορείς να τις μεταφράσεις σε καμιά άλλη γλώσσα, όπως η άμιλλα, το φιλότιμο, η θαλπωρή. Μία γλώσσα που από τις λίγες εκατοντάδες χιλιάδες λέξεις της αγγλικής γλώσσας οι 41.000 είναι ελληνικές. Μία γλώσσα εννοιολογική και όχι σημειολογική. Μία γλώσσα που επειδή ακριβώς είναι εννοιολογική, δηλαδή εκφράζει συναίσθημα, δεν πρόκειται να πεθάνει ποτέ, είναι «καταδικασμένη» να μιλιέται. Ποια άλλη γλώσσα στον κόσμο μπορεί να διαχωρίσει την αγάπη από τον έρωτα, το βίο από τη ζωή; Ο Μπιλ Γκέιτς, ιδρυτής της Microsoft, είπε ότι η ελληνική γλώσσα είναι η γλώσσα των μαθηματικών, γιατί δεν έχει όρια.
Για αυτόν τον πολιτισμό είμαστε υπερήφανοι, για αυτόν τον πολιτισμό αγωνίζονται άνθρωποι, όπως εκείνοι που δημιούργησαν το Οικουμενικό Σχολείο «Αθηνά», γιατί αποφάσισαν ότι αυτός πολιτισμός δεν πρέπει να μείνει στατικός. Είτε αποφασίσουμε να τη διαδώσουμε είτε όχι, η ελληνική γλώσσα είναι προορισμένη να διαδίδεται από γενιά σε γενιά. Τέσσερις χιλιάδες χρόνια έζησε, τέσσερις χιλιάδες χρόνια θα ζήσει. Αλλά είναι χρέος τελικά, όπως το έχει πει ο Νίκος Καζαντζάκης, δικό μου, δικό σας, όλων μας, να τη διαδώσουμε σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης. Και από τη στιγμή που η τεχνολογία μας δίνει τη δυνατότητα να τη διαδώσουμε αυτό το χρέος γίνεται επιτακτικό.
Σας συγχαίρω για αυτή την προσπάθεια. Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς, όλοι μας στο Υπουργείο Εξωτερικών, στεκόμαστε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια και θα σταθούμε δίπλα σας σε όποια βήματα κάνετε γιατί είναι υποχρέωσή μας. Επίσης, συγχαίρω την Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών που μας έδωσε και λίγο από το άρωμα της Πόλης σήμερα».
Στον χαιρετισμό της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου υπογράμμισε της τα εξής: «Με αυτή την προσπάθεια συνοψίσατε πολλές αρετές μέσα σε λίγες μεστές πράξεις. Το Οικουμενικό Διαδικτυακό Σχολείο «Αθηνά» μας δίνει σήμερα μία αχτίδα φωτός, μία αχτίδα στη γνώση. Χρησιμοποιήσατε την τεχνολογία για να κτίσετε γέφυρες, για να ενώσετε το παλιό με το νέο, για να προχωρήσουμε μπροστά. Αυτή η προσπάθεια αποτελεί δράση κοινωνικής αλληλεγγύης και ταυτόχρονα ένα άνοιγμα προς τον απόδημο Ελληνισμό, εκεί όπου υπάρχει η άλλη Ελλάδα, σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη. Έχετε ανοίξει ένα δρόμο που οδηγεί σε μία λεωφόρο, η οποία θα συνδέσει και θα διευρύνει όλες τις πολιτιστικές και εκπαιδευτικές μας δυνατότητες για να προχωρήσουμε μπροστά. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτή την προσπάθεια που πιστεύω ότι θα έχει συνέχεια και βέβαια ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους τους Κωνσταντινουπολίτες που πραγματικά κατέχουν την πρωτοπορία σε τέτοιες προσπάθειες».
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Πέτρος Κωνσταντινέας στην ομιλία του μεταξύ άλλων τόνισε τα εξής: «Ως βουλευτής και ως γονέας σας συγχαίρω για αυτή την πρωτοπόρα διαδικτυακή πλατφόρμα που προσφέρετε δωρεάν στους μαθητές, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, ειδικά σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς της κρίσης που βιώνει η χώρα μας. Το γεγονός αυτό καθιστά το Οικουμενικό Σχολείο πολύτιμο αρωγό στην προσπάθεια των ελληνικών οικογενειών για τη μόρφωση των παιδιών τους».
Η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων κ. Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου επισήμανε στον χαιρετισμό της: «Το Οικουμενικό Σχολείο είναι ένα έργο άξιο επαίνου που χρειάζεται τη συμπαράσταση και τη στήριξη όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων. Η Ένωση Κεντρώων και εγώ ως βουλευτής και μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής θα στηρίξουμε με κάθε μέσο το Οικουμενικό Σχολείο, γιατί τέτοιες πρωτοβουλίες, ειδικά από πνευματικούς ανθρώπους που θέλουν να αναβαθμίσουν την Παιδεία, η οποία στις μέρες μας βάλλεται από παντού και χάνει συνεχώς έδαφος, λόγω της οικονομικής κρίσης και πολλών άλλων προβλημάτων, χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή από όλους μας. Θα είμαι δίπλα σας, σε ό,τι χρειαστείτε, με κάθε μέσο».
Ο Αν. Γραμματέας Παιδείας των Ανεξάρτητων Ελλήνων και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας κ. Αλέξανδρος Καρβούνης υπογράμμισε στην ομιλία του: «Η ελπίδα που κάποιοι στέρησαν την τελευταία πενταετία από τα παιδιά μας αρχίζει να αναδύεται με τέτοιες καινοτόμες δράσεις. Οι νέες γενιές, τα παιδιά που είναι ακόμα στο σχολείο έχουν ελπίδα. Με τέτοιες δράσεις έχουν ακόμη περισσότερη ελπίδα. Ως δάσκαλος και ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας σας υπόσχομαι ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας θα κάνω ό,τι είναι δυνατό, ώστε αυτή η δράση από αύριο το πρωί να μαθευτεί παντού».
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Οικουμενικής Ομοσπονδίας Κωνσταντινουπολιτών, Καθηγητής ΕΜΠ, κ. Νικόλαος Ουζούνογλου και ο Διευθυντής του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» και του Κέντρου Online Education ΑΡΝΟΣ, μαθηματικός και πολιτικός μηχανικός, κ. Ιωάννης Κρόκος ξεκίνησαν μια περιήγηση στην πρωτοποριακή εκπαιδευτική πλατφόρμα του Οικουμενικού Σχολείου, παρουσιάζοντας τις πολυεπίπεδες επιδράσεις της Online εκπαίδευσης.
Μιλώντας για την «Τεχνολογία και την εμπέδωση της γνώσης», ο κ. Ουζούνογλου επισήμανε τα εξής: «Δυστυχώς, πολλές φορές, ο παραδοσιακός τρόπος διδασκαλίας απομακρύνει τον μαθητή από τον πραγματικό κόσμο γύρω του, όταν παίζει, όταν περπατάει στο δρόμο, όταν μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο, τον απομακρύνει από την πραγματική γνώση. Ένα πρόγραμμα που υλοποιήθηκε πριν μερικά χρόνια με το συντονισμό του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέδειξε πως μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα ψηφιακά μέσα για να δώσουμε στα παιδιά τη δυνατότητα να κατανοήσουν μέσα από το παιχνίδι τις βασικές αρχές της νευτώνειας μηχανικής. Με τη χρήση της τεχνολογίας, το μάθημα ήταν πολύ περισσότερο κατανοητό απ’ ότι στον παραδοσιακό πίνακα, ενώ παράλληλα οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να καταγράφουν τον καρδιακό τους παλμό και την ενέργεια που κατανάλωναν όσο έπαιζαν. Είναι ένα μικρό παράδειγμα για το πώς μπορούμε στηριζόμενοι σε μερικές βασικές αρχές να αναπτύξουμε ένα χρήσιμο εκπαιδευτικό εργαλείο».
Ο Διευθυντής του Οικουμενικού Σχολείου, κ. Ιωάννης Κρόκος, στην ομιλία του με θέμα: «Ο δάσκαλος με αρωγό την τεχνολογία σκηνοθετεί τη Διαλογική Διδασκαλία» τόνισε: «Με μια ομάδα νέων ανθρώπων καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα σημαντικό κοινωνικό κεφάλαιο. Η ανταπόκριση των δασκάλων που απευθύνονται στο Οικουμενικό Σχολείο για να ρωτήσουν πότε θα είναι έτοιμο το επόμενο μάθημα αποτελεί για εμάς πηγή έμπνευσης. Αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά είναι η δυνατότητα να γίνουν ανεξάρτητα στη μελέτη τους. Η μαθησιακή διαδικασία εξελίσσεται πάνω στον διαδραστικό πίνακα και ο δάσκαλος παρουσιάζει το μάθημα σε φυσική ροή, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στα απαραίτητα σημεία. Έχουμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας www.arnos.gr περισσότερα από 12.000 στοχευμένα video-μαθήματα μικρής διάρκειας για την κατανόηση της θεωρίας, της μεθοδολογίας και των ασκήσεων. Το κυριότερο είναι ότι το παιδί παρακολουθεί το μάθημά του χωρίς να δέχεται οποιαδήποτε εξωτερική πίεση και απολαμβάνει την εκπαιδευτική διαδικασία. Δείχνουμε ιδιαίτερη ευαισθησία στα παιδιά με μαθησιακές ιδιαιτερότητες, τα οποία μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του Οικουμενικού e-Σχολείου έχουν τη δυνατότητα να διδαχθούν με σεβασμό και αγάπη χωρίς χρονικά όρια».
Την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνισε η Διευθύντρια Οικουμενικών Κοινωνικών Δράσεων & Επικοινωνίας του «Αθηνά» Οικουμενικού e-Σχολείου και του ΑΡΝΟΣ Online Education κ. Δήμητρα Δονδώρου. Την επιμέλεια της παρουσίασης του Οικουμενικού e-Σχολείου είχαν οι καθηγητές κ.κ. Βασίλης Τσιλιβής και Κοσμάς Μάντσης, εκ μέρους του ARNOS Online Education.
Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν η Οικουμενική Ομοσπονδία Κωνσταντινουπολιτών και ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός ΑΡΝΟΣ Online Education, οι οποίοι μαζί με το Ερευνητικό Εργαστήριο Μικροκυμάτων και Οπτικών Ινών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου εμπνεύστηκαν και ίδρυσαν το «Αθηνά» Οικουμενικό e-Δημοτικό Σχολείο το 2013, με στόχο μια «Εκπαίδευση για όλους, χωρίς σύνορα».
Η συμμετοχή του «Αθηνά» Οικουμενικού e-Σχολείου στην 21η Online Educa Berlin 2015 αποτελεί τη μοναδική ελληνική εκπροσώπηση σε επίπεδο παρουσίασης σε ένα συνέδριο στο οποίο θα συμμετέχουν περισσότεροι από 2.300 επαγγελματίες της εκπαίδευσης από περισσότερες από 100 χώρες. Ταυτόχρονα πιστοποιεί την ανάδειξή του σε παγκόσμιο φαινόμενο, καθώς για πρώτη φορά επιτυγχάνεται εν καιρώ μείζονος οικονομικής κρίσης η σύζευξη εκπαιδευτικής και κοινωνικής μέριμνας, μέσω της αξιοποίησης καινοτόμων διαδικτυακών τεχνολογιών. Κεντρικό θέμα του συνεδρίου αποτελεί η επιτάχυνση των αλλαγών στην εκπαίδευση και η Παρουσίαση του «Αθηνά» με τίτλο: «Αθηνά» Οικουμενικό e- Σχολείο - Οδηγός από την επιβίωση στην ευημερία» θα αποτυπώσει εκτός άλλων τις θετικές πολυ-επίπεδες επιδράσεις και τη μεγάλη αποδοχή αυτού του πρωτοποριακού εγχειρήματος.
Η σελίδα κοινωνικής δικτύωσης για την προώθηση και ανάπτυξη του «Αθηνά» είναι: https://www.facebook.com/oikoumeniko.sxoleio.athina
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Οικουμενικού Σχολείου «Αθηνά» μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλέφωνα: 210-382 24 95 & 210- 382 21 57.
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.