Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2015

Λ. Φραγκιαδάκης: «Τέλειωσε η εποχή των συγχωνεύσεων» - Το πλάνο της ΕΤΕ μετά τη Finans

Η προίκα που αφήνει η Finansbank στην Εθνική θα χρησιμοποιηθεί για την αιμοδότηση της εγχώριας οικονομίας και κυρίως των εξωστρεφών επιχειρήσεων αφήνει να εννοηθεί ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Λεωνίδας Φραγκιαδάκης. Σε συνέντευξη που παρέθεσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο κ. Φραγκιαδάκης υπογραμμίζει τις ωφέλειες από την πώληση της τουρκικής θυγατρικής, ξεδιπλώνει τη νέα στρατηγική της Εθνικής που εστιάζει πλέον στην ελληνική αγορά και εκτιμά ότι η εποχή των συγχώνευσεων τραπεζών έχει παρέλθει.

«Μια επένδυση κρίνεται από όλες τις φάσεις της: την εξαγορά, την περίοδο διακράτησης και την έξοδο από την επένδυση», σημειώνει ο κ. Φραγκιαδάκης ερωτηθείς για τη Finansbank και συμπληρώνει: «κατά την περίοδο διακράτησης της επένδυσης η Εθνική ωφελήθηκε από ισχυρή κερδοφορία. Στο σύνολο του ο όμιλος κέρδισε πάνω από 7 δισ τουρκικές λίρες από το 2008 και αν κανείς αναλογιστεί τη μειωμένη κερδοφορία στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης αποτέλεσε ξεκάθαρο πλεονέκτημα για την Εθνική».


Σημειώνει δε πως «οι αποφάσεις που παίρνουμε σήμερα, δεν πρέπει να υποβάλλονται από το παρελθόν. Σε αυτή την περίπτωση θα οδηγούσαμε με το κεφάλι γυρισμένο πίσω. Οι συναλλαγές πρέπει να κρίνονται πάντοτε βάσει του ευρύτερου περιβάλλοντος και της χρονικής στιγμής που συμβαίνουν. Η απόφαση για την πώληση της Finansbank ελήφθη βάσει των τρεχουσών κεφαλαιακών αναγκών της ΕΤΕ και του ρίσκου που εμπεριείχε η παραμονή της στην τουρκική αγορά μέσω της Finansbank. Το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας είναι απολύτως ικανοποιητικό, δεδομένων των άμεσων αλλά και μακροπρόθεσμων πλεονεκτημάτων που επιτυγχάνονται για την ΕΤΕ».

Όπως υπογραμμίζει «το τίμημα της εξόδου αυτή τη στιγμή είναι υψηλότερο από τους μέσους δείκτες της τουρκικής αγοράς και αυτό αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Το τίμημα όμως πιάνει μόνο μία πλευρά από τα οφέλη. Η έξοδο, και αν είανι επιτυχής ή όχι κρίνεται, τέλος, και από το τι εναλλακτική χρήση θα έχουν τα κεφάλαια που θα αποκτήσουμε από την έξοδο στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη «μετά την πώληση η Εθνική θα έχει ύψος κεφαλαίων χωρίς προηγούμενο στην τραπεζική αγορά μας, έτσι θα μπορεί να είναι αυτή που θα πρωτοστατήσει στην υποστήριξη της εγχώριας οικονομίας».

Επίσης σημειώνει πως η Εθνική «θα επωφεληθεί άμεσα από τη δυνατότητα αποπληρωμής των CoCos που θα μειώσει τα χρηματοδοτικά κόστη της πάνω από 150 εκατ. ετησίως». Παράλληλα όμως, επισημαίνει, θα ωφεληθούν οι Έλληνες φορολογούμενοι και οι ξένες Αρχές με τη μείωση της κρατικής ενίσχυσης.

Επίσης ο κ. Φραγκιαδάκης σημειώνει πως η τράπεζα θα επωφεληθεί «από τη διευκόλυνση αποπληρωμής του υψηλού κόστους των ομολόγων του Πυλώνα ΙΙ (ομόλογα με εγγύηση ελληνικού Δημοσίου που εισφέρονται ως ενέχυρο στο Ευρωσύστημα για άντληση ρευστότητας) και η μείωση της χρηματοδότησης μέσω ELA, με άμεσο όφελος περί τα 100 εκατ. ευρώ. Η Εθνική είναι ήδη η τράπεζα με τη μικρότερη εξάρτηση από το Ευρωσύστημα, η πλήρης απεμπλοκή θα επιτευχθεί άμεσα και ευκολότερα, δημιουργώντας επιπλέον όφελος τόσο στην τράπεζα όσο και στους μετόχους μας».

Τέλος ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής υπογραμμίζει πως «τώρα που η χώρα έχει ανάγκη από ρευστότητα, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια της Εθνικής να διοχετεύονται εκεί όπου οι χρηματοδοτικές ανάγκες για έξοδο της χώρας από την ύφεση».

Στη συνέντευξη ο κ. Φραγκιαδάκης παραδέχεται ότι η παρουσία του ομίλου στη ΝΑ Έυρώπη θα μειωθεί σε βάθος χρόνου με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στην DG Comp ενώ ερωτηθείς για το εγχώριο τραπεζικό σκηνικό εκτιμά ότι η εποχή των συγχωνεύσεων έχει παρέλθει.

«Στον βαθμό που η πολυπλοκότητα συγχωνεύσεων αυξάνεται και τα αναμενόμενα οφέλη μειώνονται, δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος περαιτέρω συγκέντρωσης στην αγορά».

Για την επόμενη χρονιά ο κ. Φραγκιαδάκης θέτει τρεις κατευθύνσεις στην στρατηγική της Εθνικής: τη διαχείριση των προβληματικών δανείων, την περαιτέρω επένδυση στην τεχνολογία και την παροχή ρευστότητας και στήριξη των πελατών «που είναι έτοιμοι να αναλάβουν σωστούς κινδύνους».

Με την ώθηση που αναμένει απ' το φθηνό χρήμα του Ντράγκι «η Εθνική θα στηρίξει τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τη γενικότερη πελατείας της. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο που θα ενθαρρύνει τη σωστή ανάληψη κινδύνων, και αυτό θα είναι το μοντέλο που θα στηρίξουμε», σημειώνει.

Τέλος, σε ότι αφορά τη διαχείριση των κόκκινων δανείων ο κ. Φραγκιαδάκης τονίζει πως «δεν θεωρώ πως ο ρόλος μιας τράπεζας είναι να γίνει μέτοχος στους επιχειρηματικούς της πελάτες κατά κανόνα ούτε να καταλήξει να είναι επιχείρηση απόκτησης και διαχείρισης ακινήτων. Έχουμε στήσει δομές ειδικής διαχείρισης των δανείων σε καθυστέρηση ώστε να μπορούμε να βρίσκουμε εξειδικευμένες λύσεις. Θεωρώ πως η διαχείριση των δανείων αυτών είναι σκόπιμο να γίνεται εσωτερικά στην τράπεζα. Οι πωλήσεις χαρτοφυλακίων δεν είναι πάση θυσία η κύρια επιλογή και θα εξεταστούν κατά περίπτωση. Πάντως εγώ είμαι της άποψης πως η τράπεζα πρέπει να είναι με τον πελάτη στα δύσκολα για αν είναι μαζί του και στα καλύτερα όταν αυτά έλθουν».

newmoney


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο