Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2015

S&P: Γιατί θα υπάρχει και το 2016 ο κίνδυνος νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα

O Οίκος φοβάται πολιτική αστάθεια το επόμενο δίμηνο λόγω των αντιλαϊκών μέτρων που πρέπει να περάσουν – «Σχεδόν απόλυτη» η εξάρτηση της κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις - Μονόδρομος η συμμόρφωση με τους όρους για να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα και να ανοίξουν δρόμοι ρευστότητας από την ΕΚΤ – Η κρίσιμη αξιολόγηση και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους

Του Στέλιου Μορφίδη

Ο κίνδυνος μίας νέας στάσης πληρωμών από την Ελλάδα δεν έχει εκλείψει για την Standard & Poor's η οποία στις εκτιμήσεις της για τη χρονιά που έρχεται προειδοποιεί ότι οι πολιτικές αντιδράσεις στο επίπονο πρόγραμμα προσαρμογής αποτελούν το Νο1 ρίσκο για το μέλλον της χώρας.


«Η ανάγκη της κυβέρνησης να εφαρμόσει αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων περικοπών στις συντάξεις και τα επιδόματα μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις επιπρόσθετες περικοπές δαπανών, αυξάνουν την πιθανότητα ακόμα ενός γύρου πολιτικής αστάθειας στις αρχές του επόμενου έτους, καθώς η πρώτη αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος από τον ESM έχει καθυστερήσει για Ιανουάριο – Φεβρουάριο του 2016. Μία τέτοια εξέλιξη μπορεί να αποτελέσει επικίνδυνη στην εφαρμογή του προγράμματος και να επαναφέρει τους κινδύνους μίας νέας στάσης πληρωμών», προειδοποιεί ο αναλυτής του οίκου Frank Gill, που υπογράφει το σκέλος της έκθεσης που αφορά τη χώρα μας.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ που έχουμε στην Ελλάδα αντικατοπτρίζει κατά την άποψη μας την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο. Αυτό σημαίνει ότι μία στάση πληρωμών, αν και λιγότερο πιθανή σε σχέση με τον προηγούμενο Ιούνιο, εξακολουθεί να αποτελεί μία πιθανότητα», υπογραμμίζεται στο σημείωμα.

Και ο κ. Gill συνεχίζει: «θεωρούμε ότι η συμμόρφωση με τους όρους που έχουν τεθεί στο φιλόδοξο οικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής της Ελλάδας θα είναι κρίσιμη για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος, του οποίου η ενδυνάμωση είναι ιδανική ώστε να διασφαλιστεί η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και η επιστροφή της εμπιστοσύνης».

Όπως σημειώνει μάλιστα «η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ, συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης χρηματοδότησης που υπολογίζεται στα 77,9 δισ ευρώ (40% του ΑΕΠ), με την οποία χρηματοδοτείται η έκθεση των τραπεζών στον ιδιωτικό τομέα, είναι επίσης κρίσιμο στοιχείο για τη διασφάλιση ότι οι εγχώριες ελληνικές τράπεζες μπορούν να αναχρηματοδοτήσουν το βραχυπρόθεσμο χρέος της κυβέρνησης συνεχίζοντας τη μετακύλιση των εντόκων γραμματίων ύψους 15 δισ ευρώ (8,5% του ΑΕΠ) που διακρατούν».

Ο οίκος θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος, το οποίο σήμερα μετρά καταθέσεις που φθάνουν το 70% του ΑΕΠ. Ως εκ τούτου «περιμένουμε απ' αυτήν να συμμορφωθεί με τα κριτήρια του προγράμματος προσαρμογής ώστε να αποτραπεί μία νέα στάση πληρωμών, ιδίως εάν δοθεί μία νέα ελάφρυνση του επίσημου χρέους (κάτι που αναμένεται να συζητηθεί μετά την αξιολόγηση της εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής)».

Μάλιστα υπογραμμίζεται ότι «τα πρόσφατα σχόλια από αξιωματούχους της ΕΚΤ ενισχύουν την άποψη ότι εφόσον η Ελλάδα είναι αποτελεσματική στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων τότε και οι ελληνικές τράπεζες θα αποκτήσουν εκ νέου πρόσβαση στις τακτικές πιστωτικές γραμμές της ΕΚΤ».

Ωστόσο ο οίκος καταλήγει πως το δίμηνο «φωτιά» που ακολουθεί και στο οποίο θα πρέπει να προωθηθούν αντιλαϊκά μέτρα μπορεί να προκαλέσει πολιτική αστάθεια και ως εκ τούτου να επαναφέρει τους κινδύνους νέας στάσης πληρωμών.


newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο