Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Το βιβλίο αργοπεθαίνει.

Μόνο λόγια και ευχολόγια. Πέραν της Ενιαίας Τιμής, απουσιάζει παντελώς οποιοσδήποτε πολιτικός σχεδιασμός για το βιβλίο. Επιστολές της ΕΝΕΛΒΙ στους υπουργούς, Μπαλτά και Σταθάκη

Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του συλλόγου για συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Αριστείδη Μπαλτά ώστε να εξεταστούν τα πολλά και χρονίζοντα προβλήματα στον κλάδο του βιβλίου, η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου εξακολουθεί να λαμβάνει ως απάντηση τη σιγή του υπουργού. Κατόπιν αυτού, στάλθηκε στον κ. Μπαλτά η ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Εκφράζουμε την απορία μας, καθώς 4 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου προσπαθεί μάταια να ανοίξει έναν δίαυλο επικοινωνίας μαζί σας για τα σοβαρότατα θέματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του βιβλίου –πνευματικοί δημιουργοί, εκδότες, βιβλιοπώλες.

Μετά από πολλές ατελέσφορες προσπάθειες, στη μοναδική συνάντηση που είχαμε με τις συμβούλους σας κκ. Μάτα Κωνσταντάκη και Δήμητρα Σγουρούδη πήραμε την υπόσχεση ότι αφού ενημερωθείτε για τα διαμειφθέντα θα μας καλέσετε για να συζητήσουμε και να αναζητήσουμε λύσεις για τα χρονίζοντα προβλήματα του βιβλίου. Έκτοτε επικρατεί απόλυτη σιγή από πλευράς σας.
Εντούτοις, κ. υπουργέ, ο κλάδος του βιβλίου καταρρέει χωρίς κανείς να ενδιαφέρεται. Η Ενιαία Τιμή του Βιβλίου, όρος sine qua non για την επιβίωσή του και δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού για επαναφορά της, δεν διεκδικείται καν από την κυβέρνηση στις συναντήσεις της με τους θεσμούς. Πώς είναι δυνατόν ένας νόμος που, με ελάχιστες παραλλαγές, εφαρμόζεται στην πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης αλλά και των χωρών μελών του Ο.Ο.Σ.Α. και στόχος του είναι να προστατεύσει τον πλουραλισμό στην έκδοση και τον πολιτισμό κάθε χώρας, να μην έχει εφαρμογή στη χώρα μας; Το ερώτημα, όμως, είναι, ποιος υπουργός διεκδίκησε την επαναφορά του; Απ’ όσο γνωρίζουμε, ούτε εσείς ούτε ο κ. Σταθάκης ως υπουργός Οικονομίας. Μένουμε μόνο στα λόγια και στα ευχολόγια.
Πέραν της Ενιαίας Τιμής, απουσιάζει παντελώς οποιοσδήποτε πολιτικός σχεδιασμός για το βιβλίο, ειδικά μετά και την κατάργηση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ). Το ερώτημα είναι: το βιβλίο και η διάχυση του πολιτισμού μέσα από το έργο που επιτελούν οι σχολικές βιβλιοθήκες, οι δημοτικές και δημόσιες βιβλιοθήκες, οι συγγραφείς, οι μεταφραστές, οι επιμελητές, οι διορθωτές, οι εκδότες, οι βιβλιοπώλες, έχουν πάψει να υπάγονται στην καθ’ ύλην αρμοδιότητα του Υπουργείου Πολιτισμού; Υφίσταται ή όχι το ενδιαφέρον της πολιτείας για το σημαντικότερο εργαλείο εκπαίδευσης, μόρφωσης και ανέλιξης ενός εκάστου ατόμου και της κοινωνίας στο σύνολό της; Γιατί η λέξη «Βιβλίο» δεν υπάρχει καν στις προτεραιότητές σας ως υπουργού Πολιτισμού;
Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου βρίσκεται πάντοτε στη διάθεσή σας ως αξιόπιστος συνομιλητής, γιατί πιστεύουμε ότι ο διάλογος και η αναζήτηση λύσεων φέρνουν πάντοτε αποτέλεσμα. Αναμένουμε την πρόσκλησή σας για να χαρτογραφήσουμε τα προβλήματα του κλάδου και να προχωρήσει άμεσα η αντιμετώπισή τους.»

·       Σχετικά με την Ενιαία Τιμή Βιβλίου
Μετά τη συνάντηση που είχε τον περασμένο μήνα το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικού Βιβλίου με τον υπ. Οικονομίας κ. Γ. Σταθάκη σχετικά με την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου και τις ελπίδες που διαφάνηκαν για την επαναφορά της, παρατηρείται εκ νέου στασιμότητα από την πλευρά των αρμόδιων υπουργείων. Η ΕΝΕΛΒΙ αποφάσισε:
·       να έρθει σε επαφή με τους ευρωβουλευτές κκ. Γιώργο Γραμματικάκη (Το Ποτάμι) και Κώστα Χρυσόγονο (ΣΥΡΙΖΑ) για την κατάθεση ερώτησης στο Ευρ. Κοινοβούλιο προς τον Επίτροπο Πολιτισμού κ. Tibor Navracsics σχετικά με το αν μπορεί η Ελλάδα να επαναφέρει την Ενιαία Τιμή Βιβλίου ή αν χρειάζεται και η έγκριση των θεσμών
·       να στείλει επιστολή στους συλλόγους εκδοτών Γερμανίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Ιταλίας, στην ΙΡΑ και στη FEP, με αίτημα την προσέγγιση ευρωβουλευτών και την κατάθεση ερώτησης στο Ευρ. Κοινοβούλιο από πλευράς τους για την κατάργηση της Ενιαίας Τιμής στην Ελλάδα κατόπιν υπόδειξης/απαίτησης των θεσμών (μέσω της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ), πράγμα που ενδεχομένως προοιωνίζεται αντίστοιχες ρυθμίσεις και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ο σύλλογός μας έστειλε στον κ. Σταθάκη την ακόλουθη επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Το σύνολο του εκδοτικού κλάδου και η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου που εκπροσωπεί το σημαντικότερο μέρος της ελληνικής βιβλιοπαραγωγής και τους μεγαλύτερους και πλέον δραστήριους εκδοτικούς και βιβλιοπωλικούς οίκους έχουν πλέον την αίσθηση ότι από το στάδιο της μη εκπλήρωσης των σαφών και ρητών δηλώσεων του πρωθυπουργού, του πρώην υπουργού Πολιτισμού κ. Ν. Ξυδάκη και εσάς προσωπικά για την άμεση επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, έχουμε πλέον περάσει στο στάδιο του εμπαιγμού.
Στη συνάντηση που είχαμε μαζί σας, εξηγήσαμε την αναγκαιότητα της Ενιαίας Τιμής η οποία προστατεύει το βιβλίο και τον πολιτισμό χωρίς καμία δημοσιονομική επίπτωση και ελπίσαμε ότι το θέμα οδεύει προς τη λύση του. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες έχουν υιοθετήσει το σύστημα της Ενιαίας Τιμής και καθόλου τυχαία ο Σύλλογος Γερμανών Εκδοτών και Βιβλιοπωλών σε επιστολή που σας απηύθυνε τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της επαναφοράς της, τονίζοντας «ότι ο χρόνος είναι ουσιώδης παράγων». Εμείς θέσαμε – και εξακολουθούμε να θέτουμε – τις δυνάμεις μας στη διάθεσή σας και σε πρώτη φάση ενημερώσαμε αναλυτικά τη συνεργάτιδά σας κα Ασπασία Σβέρκου, στην οποία εσείς μας παραπέμψατε, για να ετοιμαστεί ο φάκελος με τα επιχειρήματα που θα παρέκαμπταν τις αντιρρήσεις των θεσμών. Κατά τη συνάντησή μας, άλλωστε, συμφωνήσαμε ότι κοινός μας στόχος είναι να τεθεί η πλήρης επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ως θέμα εξαιρετικά επείγουσας σημασίας. Έκτοτε τηρείτε σιγήν ιχθύος και τα μηνύματα που παίρνουμε από τους συνεργάτες σας δεν μας επιτρέπουν την παραμικρή αισιοδοξία.
Σας θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας σε -προεκλογική- συνάντησή του με την Ένωση Ελληνικού Βιβλίου και την Εταιρεία Συγγραφέων ένθερμα υποστήριξε την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής. Επιπλέον, στην ομιλία του στο θέατρο Ακροπόλ στις 17/03/2014 είχε δηλώσει αυτολεξεί: «Σε ό,τι αφορά τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς δεσμευτήκαμε και αυτό το νόημα έχει και η σημερινή παρουσία μου κοντά σας, πως αν ο λαός μάς αναθέσει τη διακυβέρνηση της χώρας, θα θέσουμε σε προτεραιότητα την προστασία του πολιτισμού μας, των ανθρώπων του και φυσικά θα επαναφέρουμε την ενιαία τιμή βιβλίου». Φαίνεται πως επρόκειτο για προεκλογικές υποσχέσεις και εξαγγελίες, χρήσιμες μόνο για τη χρονική περίοδο που διατυπώθηκαν και οι οποίες στόχο είχαν την παραπλάνηση συγγραφέων, εκδοτών, μεταφραστών, επιμελητών εκδόσεων, βιβλιοπωλών, ολόκληρου του κόσμου του βιβλίου που πίστεψε σε «μία από τα ίδια».
Απορούμε πώς αδυνατείτε να προωθήσετε ένα θέμα κεφαλαιώδους σημασίας για τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας, στο οποίο έχουμε την υποστήριξη των ισχυρότερων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρόκειται για αδιαφορία ή για φόβο σύγκρουσης ακόμα και στα απλούστερα των θεμάτων; Διατηρούμε ως χώρα το δικαίωμα να χαράσσουμε τη δική μας πολιτιστική πολιτική ή ακόμα και αυτό έχει απεμποληθεί;

Η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου, ως τελευταίο μέσον για την επαναφορά της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου, θα ξεκινήσει ευρύτατη καμπάνια δημοσιοποίησης του θέματος, θέτοντας στην κρίση της κοινής γνώμης τα «έργα και ημέρες» όσων αδιαφορούν για το πολυτιμότερο κεφάλαιο που διαθέτουμε ως χώρα και ως έθνος: τον πολιτισμό μας».


Σύγχρονη Έκφραση βιβλιοπωλείο - εκδόσεις


Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο