Υπηρεσία μαζικής αποστολής sms

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

«Κόκκινες» κάρτες με το «καλημέρα» από τους Θεσμούς στο σχέδιο Κατρούγκαλου

Των Μαίρης Λαμπαδίτη, Κωστή Πλάντζου

Κόκκινες κάρτες με το «καλημέρα» έβγαλαν οι επικεφαλής των Θεσμών στο σχέδιο Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι επικεφαλής στην πρώτη «αναγνωριστική» συνάντηση που ειχαν με τον υπ. Εργασίας, παρουσία μάλιστα του υπ. Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτου και του υπ. Οικονομίας Γ. Σταθάκη, απέρριψαν και επίσημα την ελληνική πρόταση για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,5% στον κλάδο επικούρησης.

Αυτό σημαίνει ότι τα 500 εκατ. ετησίως που προσδοκούσε να εξοικονομήσει η κυβέρνηση από αυτό το μέτρο θα πρέπει να εξασφαλιστούν από εναλλακτικές προτάσεις βάζοντας έτσι στο τραπέζι τη μείωση των υφιστάμενων συντάξεων.Εξερχόμενος του Χίλτον, όπου έγινε η συνάντηση, ο υπ. Εργασίας αρκέστηκε να δηλώσει: «Είναι μία σκληρή διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί και αύριο το απόγευμα. Τα θέματα είναι τα γνωστά θέματα τα οποία τίθενται πάντα απ' τους Θεσμούς. Η συζήτηση έγινε σε κλίμα δημιουργικό και πιστεύω ότι θα συνεχιστεί αυτή η σκληρή διαπραγμάτευση και ότι η τελική κατάληξη θα είναι προς το συμφέρον της χώρας».

Ο Γ. Κατρούγκαλος πάντως απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες για το τι συζήτησαν και τι αντιμετώπισε στη συνάντηση με το κουαρτέτο λέγοντας μόνο πως «ήταν όπως τα περιμέναμε».

Ο ίδιος επίσης απέφυγε να αναφερθεί στις κόκκινες γραμμές περί μη περικοπής των κύριων συντάξεων, αν και φρόντισε να το επαναλάβει σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη στο press briefing.

Άλλη πηγή που μετέχει στις διαπραγμάτευσεις εξηγούσε στο newmoney.gr ότι οι δανειστές επιμένουν να δουν αν βγαίνει ο στόχος για εξοικονόμηση 1,8 δισ ευρώ φέτος και περίπου 2,6 δισ ευρώ ως το 2018 από συντάξεις τονίζοντας πως την πρώτη ημέρα της συζήτησης «τουλάχιστον έθεσαν μεν κάποιες αντιρρήσεις, αλλά δεν επέμειναν ιδιαίτερα».

Γιώργος Κατρούγκαλος και Κουαρτέτο ανανέωσαν το ραντεβού τους για αύριο προκειμένου να συνεχιστούν οι συζητήσεις την ώρα μάλιστα που τα κοινωνικά μέτωπα -αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες, διαδηλωτές με γραβάτα- κορυφώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενόψει της γενικής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στις 4 Φεβρουαρίου.

Το πρόγραμμα

Οι θεσμοί σήμερα ολοκληρώνουν τις διαβουλεύσεις πραγματοποιώντας ένα βραδινό γύρο με τους επίσημους διαπραγματευτές κ.κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Σταθάκη, που θα έχει επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια.

Προηγήθηκαν επαφές με στελέχη της ΤτΕ, ενώ το βράδυ της Πέμπτης έχει προγραμματιστεί συνάντηση των θεσμών με τον κεντρικό Τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα ο οποίος αναμένεται, πέρα από τα ανοικτά πεδία του μνημονίου, να αναφερθεί και στο δημοσιονομικό βαρίδι έως 700 εκατ. ευρώ που προκαλεί φέτος το προσφυγικό σύμφωνα με έκθεση της ΤτΕ.

 Οι «κόκκινες» γραμμές

Χθες ο κ. Κατρούγκαλος μιλώντας στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου, επανέλαβε την «κόκκινη γραμμή» για την προστασία των κύριων συντάξεων, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να κοπούν οι κύριες συντάξεις» ενώ παραδέχθηκε ότι «οι εισφορές είναι στο... θεό» και ότι το προτεινόμενο σύστημα καταβολής εισφορών θα ευνοήσει τα χαμηλά εισοδήματα και θα επιβαρύνει τα μεσαία και τα υψηλά.

Ο υπουργός εργασίας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οι εκπτώσεις για τους αγρότες να ισχύσουν για πέντε αντί για τρία χρόνια ενώ δεν απέκλεισε επιπλέον «χειρουργικές» επεμβάσεις για την ελάφρυνση των επιστημόνων σχετικά με τις εισφορές υπέρ εφάπαξ και επικουρικής ασφάλισης.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι θιγόμενοι κλάδοι δεν πρέπει να περιμένουν επιπλέον συνολικές παρεμβάσεις για ελαφρύνσεις στις εισφορές, τουλάχιστον έως την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Οι δανειστές σκοπεύουν να «ταλαιπωρήσουν» το οικονομικό επιτελείο ζητώντας συνεχώς νέα μετρήσιμα στοιχεία και αναλογιστικές μελέτες που να τεκμηριώνουν ότι με το σχέδιο νόμου επιτυγχάνεται ο στόχος για περιορισμό της συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 2,25 δισ. ευρώ.

Στόχος τους είναι να αποδείξουν ότι «οι αριθμοί δε βγαίνουν» με τη μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου και θα απαιτηθεί κούρεμα των καταβαλλόμενων συντάξεων.

Οι πληροφορίες ότι το ΔΝΤ ζητά μειώσεις στις συντάξεις μεσοσταθμικά 15% και έως 30% στα υψηλά ποσά (που δε διαψεύστηκε) σχετίζεται κυρίως με τη δέσμευση για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης προς τα ταμεία σε συνδυασμό με τη διόγκωση των ελλειμμάτων των ταμείων εξαιτίας της υστέρησης των εσόδων.

Αναφερόμενος στις αναλογιστικές μελέτες που παρουσιάζει το Υπουργείο Εργασίας στους δανειστές , ο κ. Κατρούγκαλος παραδέχθηκε ότι υπάρχει χάσμα απόψεων καθώς οι θεσμοί έχουν άλλες εκτιμήσεις για τα ποσοστά ανεργίας και την αύξηση του ΑΕΠ που αποτελούν σοβαρές παραμέτρους της μελέτης.

Τι ζητούν οι Θεσμοί

Οι διαφορές που αναμένεται να εντείνουν την αντιπαράθεση των δύο πλευρών είναι οι εξής:

- Οι θεσμοί ζητούν να μειωθούν οι υψηλοί συντελεστές αναπλήρωσης για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με 15-25 έτη ασφάλισης.

-Απαιτούν η εθνική σύνταξη να χορηγείται μετά από 20 χρόνια ασφάλισης αντί για 15 ( 6000 ένσημα αντί για 4.500) ενώ επιμένουν και στη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων. Σε πρόσφατες συναντήσεις έχουν θέσει επίσης και θέμα εφάπαξ χαρακτηρίζοντας το θεσμό «πολυτέλεια» την οποία δεν μπορεί να αντέξει σήμερα η ελληνική οικονομία.

- Αμφισβητούν την προσωπική διαφορά που ενδεχομένως προκύπτει από τον επαναυπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων και ζητούν περικοπές . Το υπουργείο εργασίας δεν αποκλείεται να συζητήσει μειώσεις σε υψηλές συντάξεις ύψους 2000 ευρώ . Πάντως στο σχέδιο νόμου προτείνεται η μείωση του πλαφόν των κύριων συντάξεων στα 2.300 ευρώ.

- Απορρίπτουν την πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1.5 ποσοστιαία μονάδα στον κλάδο επικούρησης επικαλούμενοι την άμβλυνση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων . Το μέτρο που δεν έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος, αλλά σηματοδοτεί τη διάθεση της ελληνικής πλευράς να δεχθεί περικοπές κατ εξαίρεση και όχι οριζόντιες μειώσεις.

-Ζητούν να εφαρμοστεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις. Η ελληνική πλευρά απορρίπτει τις μειώσεις προτείνονται αξιοποίηση της περιουσίας του ΕΤΕΑ για την κάλυψη των ελλειμμάτων . Ωστόσο αν δεν βρεθεί συμβιβαστική λύση, στο συρτάρι υπάρχουν οκτώ σενάρια που προβλέπουν περικοπές των επικουρικών από 2% έως 29%.


newmoney

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη! thiva post

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο