Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Φοβούνται νέα αναθεώρηση του ελλείμματος

 


Η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ πιθανόν να ανεβάζει το έλλειμμα του 2009 στο 1 5,5% από το 13,6%

Αναταραχή έχει προκαλέσει στο οικονομικό επιτελείο και στο Μέγαρο Μαξίμου η συνεχής «αναθεωρητική» διάθεση της Εurostat σε ό,τι αφορά το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος του 2009, βάσει του οποίου υπογράφηκε το μνημόνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο έλεγχος του κλιμακίου της στατιστικής υπηρεσίας της ΕΕ που διενεργείται αυτές τις ημέρες στο υπουργείο Οικονομικών καταλήγει σε ανησυχητικά ευρήματα, καθώς εκτιμάται ότι η τελική αναθεώρηση του ελλείμματος, το οποίο λειτουργεί ως εκκίνηση της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για τη δημοσιονομική εξυγίανση, θα φθάνει το 15,5%! Σε περίπτωση που αυτή η πληροφορία επαληθευθεί και επισημοποιηθεί στις ανακοινώσεις των προσεχών εβδομάδων, θα πρόκειται για μια σημαντική απόκλιση δύο ποσοστιαίων μονάδων από το έλλειμμα του 2009 που περιγράφεται στο μνημόνιο και ανέρχεται σε 13,6%.
Το στοιχείο που προβληματίζει την ελληνικήκυβέρνηση δεν είναι μια ενδεχόμενη νέα συζήτηση για παραποιημένα στοιχεία, δεδομένου ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν θα υπάρχει ευθύνη της κυβέρνησης, αφού οι διαπιστώσεις έγιναν από την ευρωπαϊκή υπηρεσία. Το πρόβλημα θα έγκειται στο ότι θα υπάρξει επίπτωση στο ύψος του ελλείμ ματος για το 2010, το οποίο ενδέχεται να είναι τελικώς υψηλότερο από το 7,8% που εκτιμά η κυβέρνηση, με πιθανή επίπτωση και στις δημοσιονομικές προσαρμογές του επόμενου έτους, όπου το προσχέδιο του προϋπολογισμού προβλέπει μείωση στο 7%, έναντι 7,6% που προβλέπει το μνημόνιο.
Εν όψει και αυτών, η κυβέρνηση επεχείρησε χθες να κλείσει τη συζήτηση για την παράταση της αποπληρωμής των δανείων. «Δεν συζητούμε για παρατάσεις. Εμείς συζητούμε για απαρέγκλιτη τήρηση των στόχων μας, γιατί αυτή η τήρηση είναι που μας βγάζει από την κρίση, είναι αυτή που φαίνεται, αποδεικνύεται ημέρα με την ημέρα ότι φέρνει αποτελέσματα. Αν, και επειδή υπάρχει μια συζήτηση, υπάρξει τέτοια σοβαρή, επίσημη συζήτηση και απόφαση, σαφώς και δεν θα υπάρχουν νέοι όροι,σαφώς και δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα» είπε χθες ο κ. Γ. Πεταλωτής. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μετέφεραν πάντως τις τελευταίες ημέρες την αγωνία που εξέφρασαν στελέχη της Εurostat τα οποία διενεργούν τους ελέγχους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρόσωπα αυτά εξεδήλωσαν την ανησυχία τους για το ότι ενδέχεται να βρεθούν αναγκασμένα να αναθεωρήσουν εκ νέου τα στοιχεία που είχαν πιστοποιηθεί με τις δικές τους υπογραφές.
Η αγωνία κορυφώνεται εν όψει της επόμενης επίσκεψης του κλιμακίου της τρόικας στην Αθήνα, περί τα μέσα Νοεμβρίου, και αυτό που πρωτίστως ανησυχεί το υπουργείο Οικονομικών και το Μέγαρο Μαξίμου είναι το ενδεχόμενο ανατροπής των σχεδιασμών που έχουν γίνει με βάση το μνημόνιο.
Οι τελικές αποφάσεις για την οικονομική πολιτική του 2011 θα ληφθούν με την επίσκεψη της τρόικας τον Νοέμβριο. Κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει νέα αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009, η επίπτωση στην πολιτική που έχει χαραχθεί και ακολουθείται για το τρέχον έτος θα είναι μικρή. Το ζήτημα που απομένει να διευκρινιστεί είναι τι είδους αναπροσαρμογές θα υπάρξουν στην οικονομική πολιτική του 2011. Η ανησυχία της κυβέρνησης έγκειται στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί μεγαλύτερη προσπάθεια περιορισμού του ελλείμματος τον επόμενο χρόνο, σε βαθμό που θα θέσει σε ακόμη μεγαλύτερη δοκιμασία τις κοινωνικές αντοχές. Οπως όμως σημειώνουν στην κυβέρνηση, οι υπογραφές στο μνημόνιο δεν επιδέχονται αμφισβητήσεις και από νομικής απόψεως είναι δεσμευτικές τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για την τρόικα. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με την επίσκεψη της τρόικας τον Νοέμβριο, οπότε θα προσδιοριστούν εν πολλοίς και τα περιθώρια κινήσεων της κυβέρνησης για την οικονομική πολιτική του επόμενου έτους. Με βάση αυτά θα καταρτιστεί το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού που θα έλθει στη Βουλή λίγο μετά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και θα περιλαμβάνει τα όποια περιθώρια άσκησης κοινωνικής πολιτικής για το επόμενο έτος.
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο