Πρώτη καταχώρηση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010, 10:19
Αποστομωτική ήταν η μητέρα του Αλέξη Γρηγορόπουλου μετά την καταδίκη των δύο ειδικών φρουρών, Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, σε ισόβια κάθειρξη και σε 10 χρόνια φυλάκιση αντίστοιχα.
«Η ετυμηγορία της Δικαιοσύνης για την αναίτια δολοφονία του Αλέξανδρου αφορά όλη την ελληνική κοινωνία. Για μας, την οικογένειά του, η σημερινή μέρα σηματοδοτεί το κλείσιμο της αυλαίας της άθλιας παράστασης κατασυκοφάντησης και βάρβαρης προσβολής της μνήμης του αθώου παιδιού μας, με πρωταγωνιστές τους δράστες του εγκλήματος και την υπεράσπιση του Ε. Κορκονέα», κραύγασε η κ. Τζίνα Τσαλικιάν.
Η τραγική μητέρα, στράφηκε με οργή κατά όσων προσπάθησαν να σπιλώσουν τη μνήμη του 15χρονου μαθητή, που βρήκε τον θάνατο από τη σφαίρα του Ε. Κορκονέα, χαρακτηρίζοντας την ως νοσηρή, μοχθηρή και ασύδοτη τη στάση τους:
Εκείνο που προβληματίζει ιδιαίτερα είναι ο κίνδυνος επανάληψης τέτοιων φαινομένων βάρβαρης δολοφονίας ανυπεράσπιστων παιδιών και πολιτών και βάναυσης προσβολής της μνήμης τους. Γιατί, ακρογωνιαίος λίθος του ελληνικού πολιτισμού ήταν και παραμένει ο σεβασμός στους νεκρούς. Συνεπώς, είναι αδιανόητο μετά από ένα έγκλημα οι θύτες και αυτοί που τους εκπροσωπούν να προσβάλλουν χωρίς οποιαδήποτε κύρωση τη μνήμη αθώων θυμάτων.
Αισθανόμαστε ότι έχουμε την υποχρέωση να ευχαριστήσουμε τους δικηγόρους μας καθώς και τους ανώνυμους και επώνυμους πολίτες, οι οποίοι υπερασπίστηκαν τον Αλέξανδρό μας. Οφείλουμε επίσης στην ελληνική κοινωνία να εξαντλήσουμε όλα τα ένδικα μέσα για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν όσοι συμμετείχαν στην πρωτοφανή και άνανδρη συκοφαντική εκστρατεία σπίλωσης της μνήμης του Αλέξανδρου, καθώς και επίορκοι Αξιωματικοί της Αστυνομίας και ψευδομάρτυρες που επιστρατεύτηκαν στην επιχείρηση συσκότισης και συγκάλυψης της υπόθεσης», κατέληξε η κ. Τσαλικιάν.
Για ιστορική απόφαση έκανε λόγο η συνήγορος πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου, κάνοντας αναφορά στη μετατροπή του κατηγορητηρίου, σε ανθρωποκτονία με άμεσο, αντί για ενδεχόμενο, δόλο, όπως αρχικά είχε προτείνει ο εισαγγελέας:
«Η σημερινή καταδίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη.
Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση Κορκονέα.
Και η άδικη θυσία του πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική ιστορική μνήμη και στη συνείδηση δικαστών, πολιτών και αστυνομικών, με την ελπίδα να είναι ο Αλέξανδρος το τελευταίο όνομα στη λιτανεία των θυμάτων ακραίας αστυνομικής βία», δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Από την πλευρά του ο συνήγορος υπεράσπισης Νίκος Κωνσταντόπουλος δήλωσε: "Η απόφαση απέδωσε Δικαιοσύνη, στη μνήμη του αδικοχαμένου Αλέξανδρου. Κι έδωσε αυστηρό μάθημα ευθύνης στα προκλητικά κι αλλόκοτα υπερασπιστικά ψεύδη των κατηγορουμένων.
Ένα ακόμα γελαστό παιδί, που δολοφονήθηκε με άμεσο δόλο, γίνεται σύμβολο στην κοινωνική, πολιτική και δικαστική ιστορία, σε μία τόσο δραματική περίοδο για τον τόπο".
Ισόβια για τον Ε. Κορκονέα
Σε ισόβια δεσμά καταδικάστηκε ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας για τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου τον Δεκέμβριο του 2008 στα Εξάρχεια, χωρίς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας να του αναγνωρίσει ελαφρυντικά.
Ποινή δεκαετούς κάθειρξης επέβαλε το δικαστήριο στο συνάδελφο και συγκατηγορούμενό του Κορκονέα, Βασίλη Σαραλιώτη, ο οποίος θα οδηγηθεί επίσης στη φυλακή καθώς το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας αρνήθηκε, με πλειοψηφία 6 προς 1, να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεσή του.
Ως προς τις παρεπόμενες ποινές το δικαστήριο διέταξε τη διαρκή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων του Επαμεινώνδα Κορκονέα, ενώ στον Βασίλη Σαραλιώτη επέβαλε διετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων.
Ο Βασίλης Σαραλιώτης, έχει κριθεί ένοχος για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία, επίσης χωρίς ελαφρυντικά, ενώ ένας ένορκος πρότεινε την αθώωσή του λόγω αμφιβολιών.
Επεισοδιακό το τέλος της δίκης
Το αίτημα της υπεράσπισης για αναστολή της ποινής του δεύτερου κατηγορουμένου, πυροδότησε μεγάλη ένταση στην αίθουσα του δικαστηρίου, με αποτέλεσμα την ώρα που εξεταζόταν ως μάρτυρας για την αναστολή η μητέρα του Σαραλιώτη, Μεταξία Γεράκη, η γιαγιά του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, κα Τσαλικιάν, να σηκωθεί δείχνοντας τη φωτογραφία του Αλέξανδρου και αρχίζοντας να φωνάζει:
Γιαγιά: «Ορίστε, ορίστε, για το παιδί αυτό, δείτε ποιον δολοφονήσατε».
Μητέρα Σαραλιώτη: «Δεν σήκωσε το χέρι, δεν έκανε τίποτα ο γιος μου».
Γιαγιά: «Βοήθησε, βοήθησε».
Τη στιγμή εκείνη, ένας αστυνομικός ακούστηκε να φωνάζει προς τους συναδέλφους του της φρουράς, «βγάλτε την έξω», εννοώντας την κα Τσαλικιάν.
Η εντολή αυτή του αστυνομικού προκάλεσε την έκρηξη του συνηγόρου πολιτικής αγωγής, Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος, απευθυνόμενος προς τον αστυνομικό, είπε: «Εσείς θα πάρετε το δίκιο; Με το όπλο στο χέρι θα πάρετε το δίκιο;».
Η γιαγιά, απευθυνόμενη προς τη μητέρα του κατηγορουμένου Σαραλιώτη, η οποία έκλαιγε, είπε: «Το δικό μας το παιδί είναι στον ουρανό».
Για το επεισόδιο με τον αστυνομικό, ζήτησε να ενημερωθεί η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αμφισσας, Βασιλική Βλάχου.
Οι τρεις τακτικοί δικαστές και οι τέσσερις ένορκοι με την απόφασή τους ανακοίνωσαν την δικανική πεποίθηση που σχημάτισαν από την εξονυχιστική εξέταση των όσων συνέβησαν το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου του 2008.
Ο βασικός κατηγορούμενος για ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο και ο συνάδελφός του, Βασίλης Σαραλιώτης, που καταδικάστηκε για απλή συνέργεια, μετά από περίπου 80 συνεδριάσεις του δικαστηρίου, άκουσαν την ετυμηγορία από την πρόεδρο κα Αντζελίτα Παπαβασιλείου. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε επίσης σε δεκαπεντάμηνη φυλάκιση για παράνομη χρήση όπλου.
Η πρόταση του εισαγγελέα
Ωστόσο, το κατηγορητήριο άλλαξε και μεταβλήθηκε σε άμεσο δόλο, γεγονός που επέφερε την καταδίκη σε ισόβια κάθειρξη στον Κορκονέα, ενώ για τον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, το προβλεπόμενο όριο ποινής είναι 10 έως 20 χρόνια κάθειρξης.
Η αγόρευση του εισαγγελέα υπήρξε κόλαφος για τους κατηγορούμενους, καθώς τόνισε ότι «ο Επαμεινώνδας Κορκονέας, ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, έβγαλε το πυροβόλο όπλο του, το έστρεψε στην οδό Τζαβέλα και πυροβόλησε δύο φορές προς την πλευρά του θύματος».
Την δε πρότασή του να μην αναγνωριστούν ελαφρυντικά στους κατηγορούμενους, ο εισαγγελέας τη στήριξε στο γεγονός, ότι μετά τον πυροβολισμό οι δύο ειδικοί φρουροί εξαφανίστηκαν και άφησαν αβοήθητο τον μαθητή στη μέση του δρόμου.
Η κατάθεση της μάνας
Συγκλονιστική υπήρξε η κατάθεση της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, κας Τζίνας Τσαλικιάν: «Πυροβόλησε το παιδί μου και μετά σηκώθηκαν με τον άλλο και έφυγαν σαν να μη συνέβη τίποτα. Πήγαν στους άλλους αστυνομικούς, που ήταν πιο πάνω και δεν είπαν τίποτα. Η αξία του παιδιού μου για αυτούς ήταν όσο μία κατσαρίδα. Σαν να είχαν πατήσει ένα ποντικάκι στον δρόμο»...
Έκτοτε, οι κατηγορούμενοι Κορκονέας και Σαραλιώτης κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, με την επιβολή περιοριστικών όρων, όπως απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και υποχρεωτική διαμονή εντός της Άμφισσας, όπως και υποχρεωτική εμφάνισή τους στο τοπικό αστυνομικό τμήμα δύο φορές την ημέρα, στις 8 το πρωί και στις 10 το βράδυ.
Η αποφυλάκιση έγινε αντικείμενο δριμείας κριτικής για τον τρόπο που κινήθηκε η Δικαιοσύνη, αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε και η επιλογή της Άμφισσας ως τόπου διεξαγωγής της δίκης, αφού η οικογένεια του θύματος ζητούσε μετ΄ επιτάσεως η δίκη να διεξαχθεί στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Πολλοί πολίτες έσπευσαν να παρακολουθήσουν το «κλείσιμο» της υπόθεσης, που ξεκίνησε να εκδικάζεται στις 17 Φεβρουαρίου στην Άμφισσα, προκαλώντας συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις αλλά και ισχυρότατη αστυνομική παρουσία.
Παρατυπίες καταγγέλλει ο Α. Κούγιας
Ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης του Επαμεινώνδα Κορκονέα, σχολιάζοντας την απόφαση που εκδόθηκε σήμερα από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αμφισσας για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
"1. Εγινε μια δίκη, όπου χρειάστηκε χρόνος 8 μηνών για να διερευνηθούν οι συνθήκες της ανθρωποκτονίας εις βάρος του αειμνήστου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
2. Η διαδικασία αυτή των 8 μηνών χαρακτηρίστηκε από σημαντικές ουσιαστικές διαδικαστικές ελλείψεις, αφού δεν εξετάσθηκαν ο αυτόπτης μάρτυρας Νικόλαος Ρωμανός και οι ορισθέντες από τη Δικαιοσύνη πραγματογνώμονες και ως πραγματογνώμονες εξετάσθηκαν μόνο οι προσληφθέντες από την οικογένεια του θύματος τεχνικοί σύμβουλοι.
3. Τόσο ο κατά πλειοψηφία νομικός χαρακτηρισμός του εγκλήματος, όσο και η κατά πλειοψηφία απόρριψη του ελαφρυντικού του προτέρου εντίμου βίου του κατηγορούμενου (όπως είναι γνωστό μειοψήφησε η κα Πρόεδρος και ο αρχαιότερος Πλημμελειοδίκης), αποτελούν πρωτοφανή νομική επιλογή, δεν προβλέπονται πουθενά στο νόμο και στη νομολογία του Αρείου Πάγου, οφείλονται δε μόνο στο γεγονός ότι ακολουθούν δύο δικαστικές κρίσεις στο Εφετείο και στον Άρειο Πάγο και είναι βέβαιο ότι οι αποφάσεις που θ΄ ακολουθήσουν θα είναι διαφορετικές, γιατί αλλιώς καταργείται το κράτος δικαίου, το οποίο είναι η κατοχύρωση της Δημοκρατίας".
Δηλώσεις σχετικά με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Αμφισσας για τον Ε. Κορκονέα έκαναν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Ζωή Κωνσταντοπούλου και Νίκος Κωνσταντόπουλος:
"Η σημερινή καταδίκη των υπαιτίων της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο αποτελεί ιστορική απόφαση, που δικαιώνει τον αγώνα της οικογένειας του Αλέξανδρου για την αλήθεια και απαντά στο αίτημα της κοινωνίας για Δικαιοσύνη.
Η μνήμη του Αλέξανδρου παραμένει ζωντανή, άσπιλη, παρά τις λυσσαλέες προσπάθειες αμαύρωσής της από την υπεράσπιση Κορκονέα.
Και η άδικη θυσία του πρέπει να μείνει ανεξίτηλη στη συλλογική ιστορική μνήμη και στη συνείδηση δικαστών, πολιτών και αστυνομικών, με την ελπίδα να είναι ο Αλέξανδρος το τελευταίο όνομα στη λιτανεία των θυμάτων ακραίας αστυνομικής βίας", δήλωσε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.
Τελευταία ενημέρωση: Δευτέρα, 11 Οκτωβρίου 2010
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!
Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.