Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Τα... ρεπορτάζ της «πτώχευσης»


Ημέρες προετοιμασίας των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 θυμίζουν τα κακόβουλα, ανακριβή και σε πολλές περιπτώσεις «στημένα» ρεπορτάζ του τελευταίου διαστήματος στο διεθνή τύπο για την Ελλάδα.
Μόνο που τώρα το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο, καθώς ύστερα από μια περίοδο αποκλιμάκωσης των spreads, ξαναφουντώνει στο εξωτερικό η συζήτηση περί «πτώχευσης», με ένα από τα μεγαλύτερα...«hedge funds», την Pimco, να «ποντάρει» ότι αυτό θα γίνει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Το τελευταίο σε μια σειρά τουλάχιστον αμφιλεγόμενων ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στο έγκυρο οικονομικό περιοδικό «Bloomberg Businessweeek», με τίτλο «Προς πώληση» και «χτύπημα» στην πρώτη σελίδα «Η πιο παλαβή ελληνική ιστορία μέχρι σήμερα».

Ο αρκάς δημοσιογράφος
Το δημοσίευμα, στο τεύχος 11-17 Οκτωβρίου, συγγραφέας του οποίου είναι ο Ελληνοαμερικανός Graig Copetas (με καταγωγή από την Αρκαδία) υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση προτίθεται να πουλήσει ελληνικά νησιά, αλλά σκοντάφτει στη γραφειοκρατία.
Σε δισέλιδη αεροφωτογραφία μάλιστα εικονίζεται το Ιδιωτικό νησί Αγία Τριάδα στον Ευβοϊκό, με πινακίδα επάνω του που γράφει «προς πώληση», ενώ δίπλα αναφέρεται ότι «η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να πουλήσει νησιά και άλλα πολυτελή περιουσιακά στοιχεία, προκειμένου να σβήσει μέρος του χρέους της».
Σε επιστολή του προς το περιοδικό, η οποία δημοσιεύεται στην τρέχουσα έκδοση (25-31 Οκτωβρίου) το γραφείο ξένων ΜΜΕ του πρωθυπουργού διαψεύδει κατηγορηματικά την πληροφορία αυτή και τονίζει ότι το δημοσίευμα δεν κάνει διάκριση μεταξύ δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, ενώ διαστρεβλώνει την αναπτυξιακή ατζέντα της ελληνικής κυβέρνησης. Υπενθυμίζει επίσης τις δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου τον Μάρτιο, όταν προέκυψε ανάλογο θέμα από δημοσίευμα της «Bild» και αναφέρει ότι ο δημοσιογράφος, παρά τους ισχυρισμούς του, ποτέ δεν απευθύνθηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Κύκλοι του Μαξίμου μάλιστα καλούν το περιοδικό να παρουσιάσει οποιαδήποτε απόδειξη διαθέτουν περί του αντιθέτου.
Τα κενά της υπόθεσης, όμως, δεν περιορίζονται στην «παράλειψη» αυτή. Ο δημοσιογράφος του περιοδικού προσέγγισε γνωστή μεσιτική εταιρεία της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι κάνει ρεπορτάζ για την πώληση ιδιωτικών νησιών στην Ελλάδα, για τα οποία υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον στο εξωτερικό. Συνοδευόμενος από φωτορεπόρτερ, τη μεσίτρια Α. Σαμαροπούλου και δικηγόρο του ιδιοκτήτη πέταξαν με ελικόπτερο μέχρι το νησί, όπου υποτίθεται ότι έλαβε όλες τις αναγκαίες πληροφορίες.
Στο δημοσίευμα, όμως, όπως υποστηρίζει η κ. Σαμαροπούλου, τα λεγόμενά της διαστρεβλώθηκαν, ενώ παρουσιάστηκαν και δηλώσεις που ποτέ δεν έκανε και μάλιστα εντός εισαγωγικών, όπως το ότι οποιοσδήποτε θέλει να χτίσει μια βίλα, μπορεί να παρακάμψει τη νομοθεσία μέσω της ναοδομίας ή ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει για πώληση κρατική γη αξίας 300 δισ. ευρώ, εκ της οποίας το 15% θα αφορά παραθαλάσσια πολυτελή «φιλέτα» στην ηπειρωτική χώρα και σε νησιά. «Αυτά είναι εφευρήματα του συντάκτη σας», αναφέρει σε επιστολή διαμαρτυρίας που έστειλε στο «Bloomberg» και η οποία δεν έχει δημοσιευτεί μέχρι σήμερα, ενώ ετοιμάζει και νομικά μέτρα. Με δήλωσή της στην «Κ.Ε.» κάνει λόγο για «παραπλανητικές, ανακριβείς και απολύτως ψευδείς πληροφορίες» του περιοδικού.
Διευκρινίζει ακόμη ότι αυτή τη στιγμή ακόμη και τα ιδιωτικά νησιά προς πώληση δεν ξεπερνούν τα 4-5, τα οποία διαθέτουν όλους τους νόμιμους τίτλους και δεν τίθεται θέμα «γραφειοκρατικών εμποδίων», όπως ισχυρίζεται το ρεπορτάζ.
Οι ανακρίβειες όμως δεν τελειώνουν εδώ. Τις πληροφορίες περί 300 δισ. ευρώ ο κ. Κοπέτας εμφανίζει ότι τις πήρε από τον Γιώργο Παπαϊωάννου, στέλεχος της Πειραιώς Real Estate, τον οποίο παρουσιάζει ως σύμβουλο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης. Αυτό όμως, όπως διαβεβαιώνουν από το Μαξίμου, δεν ισχύει και έτσι το περιοδικό αναγκάστηκε να ανασκευάσει, μόνο όμως στην ηλεκτρονική του έκδοση.
Παρόμοια τύχη είχαν δηλώσεις και άλλων προσώπων, οι οποίες όπως λένε τα ίδια παρουσιάστηκαν επιλεκτικά και με αποκλειστικό κριτήριο να υπηρετήσουν τους στόχους τού συγκεκριμένου ρεπορτάζ. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί μάλιστα πως ενώ δεν ζητήθηκε η άποψη κυβερνητικών παραγόντων, ο δημοσιογράφος απευθύνθηκε σε μέλη προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως ο Πέτρος Δούκας ή ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Στρατής Στρατήγης, οι οποίοι ωστόσο ουδόλως αναφέρονται στην πώληση του συγκεκριμένου νησιού.
Η περίπτωση του «Businessweek», ωστόσο, δεν είναι η μόνη το τελευταίο διάστημα. Πολλά ερωτήματα και αμφιβολίες για το κατά πόσο ήταν «στημένο» δημιούργησε και το ρεπορτάζ προ μηνός του δημοσιογράφου του BBC, Μάλκολμ Μπράμπαντ, σχετικά με το παπούτσι που πέταξε άνδρας κατά του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Την αποκλειστική κάλυψη του περιστατικού είχε το βρετανικό κανάλι, το οποίο όμως, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων, το προηγούμενο βράδυ έκανε «πρόβα» με το δράστη και φιλοξενούσε δηλώσεις του.

«Φοβού τους Ελληνες»
Στο ίδιο κλίμα ήταν και το πιο «ραφιναρισμένο» ρεπορτάζ του Μάικλ Λιούις στο «Vanity Fair» της 1ης Οκτωβρίου, το οποίο είχε τίτλο «Φοβού τους Ελληνες και ομόλογα φέροντας». Στο οδοιπορικό του δημοσιογράφου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Αγιο Ορος, γραμμένο σε εξαιρετικά γλαφυρό ύφος και με επίκεντρο την υπόθεση Βατοπεδίου, αναπαράγονταν όλα τα «στερεότυπα» για τους Ελληνες, με κεντρική ιδέα ότι πρόκειται για μια κοινωνία ολοκληρωτικά διεφθαρμένη, από την ηγεσία έως τους απλούς πολίτες, η οποία ουσιαστικά αποτελεί την εξαίρεση στην Ευρώπη.
Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι το κύμα των δημοσιευμάτων με στόχο την απαξίωση της Ελλάδας εντάσσεται σε παιχνίδια συμφερόντων μεγάλων οικονομικών ομίλων που ποντάρουν στην κατάρρευση της χώρας και στην παρεμπόδιση των όποιων ξένων επενδύσεων στη χώρα. Για το λόγο αυτό, παρά τα δεκάδες αιτήματα ξένων ΜΜΕ κάθε εβδομάδα για συνεντεύξεις του πρωθυπουργού ή κορυφαίων υπουργών, όλα περνούν από «κόσκινο».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο