Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010

Πιο θανατηφόρα τα εγκεφαλικά του Σαββατοκύριακου


Χειρότερη εξέλιξη στην κατάσταση της υγείας τους με θανατηφόρα κατάληξη συχνότερα έχουν οι ασθενείς που παθαίνουν εγκεφαλικό το Σαββατοκύριακο  σε σχέση με εκείνους που το παθαίνουν τις καθημερινές.

Το ζήτημα απασχόλησε Καναδούς επιστήμονες οι οποίοι υπέθεσαν πως αυτό συμβαίνει σε ένα βαθμό επειδή πολλοί από εκείνους που εμφανίζουν ήπια συμπτώματα εγκεφαλικού περιμένουν να εισαχθούν στο νοσοκομείο από Δευτέρα, γεγονός που επιδεινώνει τελικά την κατάστασή τους.

Χρησιμοποιώντας στατιστικές μεθόδους, οι ερευνητές απομόνωσαν την επίδραση της σοβαρότητας των περιστατικών που κάνουν εισαγωγή στο νοσοκομείο κατά το διήμερο της αργίας και πάλι διαπίστωσαν ότι -για ανεξήγητους λόγους- όσοι παθαίνουν εγκεφαλικό μέσα στο Σαββατοκύριακο έχουν 12% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν μέσα στις επόμενες επτά μέρες, σε σχέση με όσους παθαίνουν εγκεφαλικό τις καθημερινές. Κι αυτό ανεξάρτητα της σοβαρότητας του περιστατικού.

Μελετώντας περίπου 21.000 περιστατικά ασθενών που εισήχθησαν σε νοσοκομεία μεταξύ 2003-2008, οι ερευνητές συμπέραναν ότι το φαινόμενο μπορεί εν μέρει να οφείλεται και σε πιθανή πτώση της παρεχόμενης νοσοκομειακής φροντίδας κατά το Σαββατοκύριακο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ένα ανάλογο «σύνδρομο του Σαββατοκύριακου» όσον αφορά τη σοβαρότητα των εμφραγμάτων, αλλά και των εγκεφαλικών σε άλλες χώρες.

Οι Καναδοί ερευνητές επεσήμαναν ότι οι ασθενείς που νιώθουν συμπτώματα εγκεφαλικού, δεν πρέπει να καθυστερούν την εισαγωγή τους, καθώς μπορεί να πάθουν επιπλοκές αν μείνουν σπίτι τους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Τα εγκεφαλικά είναι η τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου μετά τα εμφράγματα και τον καρκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο