Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2011

Ελλειψη πόρων παραλύει την Αστυνομία

Οχήματα εκτός λειτουργίας, χιλιάδες οδοιπορικά που δεν έχουν καταβληθεί




Tου Γιαννη Σουλιωτη



Για φαινόμενα «παράλυσης και απαξίωσης» της Ελληνικής Αστυνομίας λόγω έλλειψης χρημάτων κάνουν λόγο εκπρόσωποι των εργαζομένων στο Σώμα, σε χθεσινή επιστολή τους προς τον...


υπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου και τον υφυπουργό κ. Φίλιππο Σαχινίδη. Η υποχρέωση (σύμφωνα με το Π.Δ. 113/2010) κάθε δαπάνη άνω των 300 ευρώ να εγκρίνεται από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών φέρεται να οδηγεί την ΕΛ.ΑΣ. στα όρια του οικονομικού κραχ. Eίναι χαρακτηριστικό ότι από έλεγχο που διενήργησε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. στις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας, προέκυψε ότι 2.500 υπηρεσιακά αυτοκίνητα βρίσκονται εκτός λειτουργίας, ενώ από το σύνολο των 1.200 μοτοσικλετών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στην Αττική παραμένουν ακινητοποιημένες οι 320, καθώς δεν έχουν εγκριθεί κονδύλια για την επισκευή τους! Εκπρόσωποι των αστυνομικών καταγγέλλουν επίσης ότι σε 600.000 ανέρχονται τα αιτήματα για καταβολή οδοιπορικών που δεν έχουν εξοφληθεί.

Ακαρπες συναντήσεις

Το θέμα τελεί σε γνώση της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Το προηγούμενο διάστημα υπήρξαν δύο συναντήσεις του υφυπουργού κ. Μανώλη Οθωνα με τον ομόλογό του στο υπουργείο Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη, χωρίς ωστόσο να βρεθεί λύση. Στην επιστολή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην ΕΛ.ΑΣ. γράφουν ότι «η ανάσχεση των δαπανών για τις λειτουργικές ανάγκες των αστυνομικών υπηρεσιών και οι δραστικές περικοπές κονδυλίων αλλοιώνουν την ικανότητα της Αστυνομίας στον αγώνα εναντίον του εγκλήματος». Στο ίδιο κείμενο επισημαίνουν ότι «η μη έγκαιρη έγκριση πιστώσεων έχει ως συνέπεια α) τη διακοπή παροχής καυσίμων για την κίνηση των οχημάτων, λόγω μη εξόφλησης παλαιότερων οφειλών, β) τη διακοπή ανεφοδιασμού πετρελαίου θέρμανσης, γ) την παύση αγοράς αναλώσιμων υλικών και δ) την αδυναμία σίτισης των κρατουμένων.

Την υποχρέωση της ΕΛ.ΑΣ. για προέγκριση των δαπανών από την Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ) του υπουργείου Οικονομικών ανέδειξε η «Κ» στο φύλλο της 17ης Φεβρουαρίου. Για το θέμα, αρμόδιοι αξιωματικοί τόνισαν ότι η διαδικασία είναι χρονοβόρα, καθώς μεσολαβούν έως και 7 ημέρες για την έγκριση των πιστώσεων, και σίγουρα δεν καλύπτει έκτακτα κόστη όπως π.χ. η μετακίνηση διμοιριών σε περίπτωση επεισοδίων. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας αποσπάστηκαν στην ΥΔΕ επτά υπάλληλοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, οι οποίοι όμως –σύμφωνα με ορισμένες καταγγελίες– τοποθετήθηκαν σε άσχετες υπηρεσίες όπως το Αρχείο ή το Πρωτόκολλο.

Για να ανταποκριθούν στην πρωτοφανή έλλειψη ρευστότητας, οι επικεφαλής των υπηρεσιών εκταμιεύουν χρήματα που τους έχουν διατεθεί ως «πάγιες προκαταβολές» (κονδύλια για την κάλυψη άμεσων αναγκών), ενώ όπως ομολογούν αρμόδιοι αξιωματικοί, βασικές λειτουργικές ανάγκες καλύπτονται πλέον μέσω των «απόρρητων» (όπως αποκαλούνται) λογαριασμών της Αντιτρομοκρατικής και των ΕΚΑΜ.



Chris S.
 
ksipnistere

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο