Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Οι υποψήφιοι για την τελευταία κυβέρνηση Παπανδρέου...

"Τελειώνει" τον Θ.Πάγκαλο, προβιβάζει, πιθανότητα τον Ε.Βενιζέλο ("ήρθε η ώρα σου" δείχνει να του λέει στη φωτό ο Γ.Παπανδρέου), "κουρεύει" τον συνολικό αριθμό υπουργών και υφυπουργών και συζητά για εξωκοινονοβουλευτικά πρόσωπα, αλλά ποιοι θα δεχθούν όταν όλοι είναι βέβαιοι ότι η νέα κυβέρνηση θα είναι πρακτικά υπηρεσιακή;




Το βέβαιο είναι ότι ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φεύγει από το υπουργείο Οικονομικών – άγνωστο εάν θα του δοθεί άλλο υπουργείο – και στη θέση του προορίζονται είτε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, είτε κάποιος εξωκοινοβουλευτικός.




Πιθανότατα να γίνει swap μεταξύ των δύο πρώτων: Να ανταλλάξουν υπουργείο. απόλυα αποτυχημένος ο πρώτος, μη επιτυχημένος ο δεύτερος στις νυν θέσεις τους. Έτσι υπάρχει η πιθανότητα ο συνταγματολόγος να αναλάβει ένα οικονομικό υπουργείο και ένας οικονομολόγος το Άμυνας.



Για το Άμυνας δύο είναι τα σενάρια, με δεδομένο ότι ο Ε.Βενιζέλος φεύγει: Είτε να έρθει κάποιος υποουργός εκτός του νυν σχήματος είτε να προβιβαστεί ο Π.Μπεγλίτης (το πιο λογικό και ασφαλές σε μια "υπηρεσιακή" κυβέρνηση). Ο Π.Μπεγλίτης μπορεί να έχει πολλές αντιπάθειες στο στράτευμα, αλλά είναι ρεαλιστική λύση για όσο καιρό, μήνες ή εβδομάδες παραμείνει αυτή η κυβέρνηση. Οτιδήποτε άλλο είναι ρίσκο. Ο Π.Μπεγλίτης και ένας υφυπουργός (το υπουργείο δεν χρειάζεται δύο υπουργούς) αποτελεί μια συντηρητική-ορθή λύση.



Αυτές είναι οι πληροφορίες που διέρρεαν από το Μαξίμου, έστω και αν μετά τις χθεσινές εξελίξεις, τίποτα δεν είναι πλέον βέβαιο, αφούτ αποδείχθηκε ότι ο Γ.παπανδρέου μπορεί να αλλάξει γνώμη για το οποιοδήποτε θέμα. "Κλειδί" μπορεί να αποδειχθεί για το Οικονομικών και η Α.Διαμαντοπούλου, αν κριθεί από το σύστημα Παπαπνδρέου ότι ο Ε.Βενιζέλος είναι επικίνδυνος για το μέλλον του Γ.Παπανδρέου.



Το πιθανότερο ωστόσο είναι να διαχωριστεί το υπουργείο Οικονομικών από το υπουργείο Οικονομίας. Δηλαδή να δημιουργηθούν ένα υπουργείο "εσωτερικών οικονομικών" και ένα "εξωτερικών" με τον Ε.Βενιζέλο να αναλαμβάνει το δεύτερο.



Στη κυβέρνηση θα ενταχθεί τουλάχιστον ένας τραπεζίτης με αρμοδιότητα τις αποκρατικοποιήσεις, με τους Απόστολο Ταμβακάκη, Νίκο Καραμούζη και Γιάννη Στουρνάρα να παίζουν για το πόστο. Ο Γ.Ράπανος της Εθνικής έχει απορρίψει την πρόταση υπουργοποίησςή του την περσμένη εβδομάδακαι κανείς δεν ξέρει αν θα την κάνει τώρα δεκτή.



Βέβαιες θεωρούνται οι αποχωρήσεις του Παύλου Γερουλάνου και της Τίνας Μπιρμπίλη. Και οι δύο αναμένεται να μετακινηθούν ως πρωθυπουργικοί σύμβουλοι στο Μέγαρο Μαξίμου. Αβέβαιη είναι η τύχη του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα, όπως και του Χάρη Παμπούκη. Ειδικά την Τ.Μπιρμπίλη κορυφαίοι επιχειρηματίες του φιλοκυβερνητικού χώρου, θέλουν "να φάνε ζωντανή" την νυν υπουργό ΥΠΕΚΑ για διάφορους λόγους.



Για το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προορίζεται πιθανόν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης.



Ο Ανδρέας Λοβέρδος θα αναλάβει πιθανόν και το κομμάτι των κοινωνικών ασφαλίσεων, μαζί με το σημερινό Υγείας.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ευχαριστούμε πολύ για την επίσκεψη!

Τα μόνα σχόλια που σβήνω είναι οι ύβρεις.

Χειρουργικό Ιατρείο

Χειρουργικό Ιατρείο